Hvordan Dyrke Kålrot – Guide fra A-Å!

Dyrke-kålrot

Kålrot er en nær slektning av kål. I motsetning til kålsortene er er knollen man spiser på kålroten og ikke bladene. Kålrot er kalorifattig og rik på kostfiber, vitamin C og folat.

Kålrot er hovedingrediensen til kålrabistappe – et viktig tilbehør til mange julemiddager! Grunnen til at det har blitt sånn er nok fordi kålroten er en ganske så hardfør plante og man kan høste denne helt frem til november om man sår den i juli. Denne er dermed perfekt for vinterlagring! Såtid er fra april til juli og høstetiden er fra august til november.

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke kålrot fra frø til høsting.

Typer kålrot

Typer-kalrot
  • Kålrot ¨Champion¨ – En saftig og velsmakende sort. Kan sås senere for vinterlagring.
  • Kålrot ¨Wilhelmsburger¨ – Trives i næringsrik, veldrenert og leirholdig jord. Kan sås senere for vinterlagring.
  • Kålrot ¨Vige¨ – Norsk sort med kort rothals og fiolett skall med gult kjøtt. Den er svak mot meldugg men sterk mot stokkløping.

Stokkløping

– Når en toårig plante danner blomsterstengel allerede første året blir kvaliteten på den spiselige delen veldig redusert. Det samme gjelder for ettårige planter om de danner uønskede eller hurtige blomsterstengler.

Kilde for definisjon: Store norske leksikon

Hvordan dyrke kålrot

Hvordan-plante-kalrot

Når kan man så kålrot

Kålrot bruker rundt 120 dager på å vokse fra frø til høsteklar grønnsak så dersom du ønsker å høste allerede i august bør du så frøene i april. Kålrot kan såes mellom april og juni, for høsting mellom august og november.

Hvordan så kålrot

Kålrot er en plante som ikke tåler særlig godt å transplanteres. Det vil si at man bør direkteså frøene på det permanente stedet fremfor å forkultivere de innendørs.

Hvordan plante kålrot frø direkte i hagen:

  1. Klargjør bedet, potten eller lignende med god, næringsrik, veldrenerende og gjerne litt leirholdig jord. Finn en plassering i hagen med mye sol, men kålrot tolerer også delvis skygge.
  2. Skal du plante kålrot i flere rader bør du gjøre plass til at det er 60cm mellom radene.
  3. Så frøene med avstand på rundt 5cm og legg over ca. 1 cm jord.
  4. Vann godt for å sikre sunne planter og god vekst.
  5. Når frøplantene er blitt rundt 5 cm høye tynner du ut slik at det blir 30-35 cm mellom plantene. Da vil plantene få plass til å vokse seg store under bakken.

For å øke sjansen for at frøene skal begynne å spire kan man så frøene på en kjølig og skyfull dag. For kontinuerlig høsting utover høsten kan du så nye frø hver tredje uke. Man bør også unngå å plante kålrot på et sted det nylig har vokst poteter, for å forhindre sykdommer.

Man kan også dyrke kålrot i pallekarm om man heller vil og det gjøres også ved å direkteså som beskrevet over. Man kan godt bruke to pallekarmer i høyden for å sikre dyp nok jord. En pallekarm kan få plass til seks planter, maks åtte men da blir kålroten muligens litt mindre enn om den hadde fått mer plass.

Kålrot kan fint plantes sammen med:
Erter, paprika, tomater, squash og agurk.

Stell av kålrot

Stell-av-kalrot

Vanning

Vann planten jevnlig slik at jorden holdes fuktig, men ikke altfor våt. I kombinasjon med litt kjølig temperatur og fuktig jord vil kålroten få en god smak. Ved langvarig tørkeperioder må du vanne mer generøst og oftere.

Jord

Kålrot trives i veldrenerende, næringsrik og leirholdig jord.

Gjødsel

Kålrot liker jevnlig næringstilførsel, slik at man bør så frøene i næringsrik jord. Man bør også gjødsle jevnlig etter hvert som planten vokser, med for eksempel fiskemulsjon på halv styrke ved vanning annenhver uke.

Lys

Kålrot trenger mye lys for å vokse seg stor og smaksfull, men den tolerer også litt skygge.

Når høste kålrot

Nar-hoste-kalrot

Man kan høste kålrot når planten er blitt rundt 30cm høy (bladene) og selve kålroten er blitt mellom 8-15cm i diameter. Høst ved å dra opp ved stilken så nærme roten som mulig.

Oppbevare kålrot

Oppbevare-kalrot

Det som er fint med kålrot er at den kan ligge i bakken helt til man trenger den i matlagingen slik at man ikke må oppbevare den så lenge. Den er derimot veldig godt egnet til å langtidslagres så det er ikke noe problem om du ønsker å høste flere samtidig.

Den kan oppbevares i en papirpose på et tørt og kjølig sted, eller man kan oppbevare den i tørr sand (i en bøtte eller annen beholder). Om du velger å oppbevare den i sand bør du ikke vaske kålroten først, det er litt det samme prinsippet som å oppbevare poteter og andre rotgrønnsaker. Jorden bidrar til å holde grønnsaken fersk lengst mulig.

Skadedyr og sykdommer

Kålrot er dessverre som andre grønnsaker utsatt for visse skadedyr og insekter og dette vil alltid være en kamp hver sesong. Derfor er det greit å vite hva som kan angripe de typene du har i din hage, hva som kjennetegner et angrep og hva man kan gjøre for å forebygge dette.

Skadedyr

Loppebiller

Loppebiller

Loppebiller er små biller med glansfullt skall og lange bakben. Det er mange forskjellige typer loppebiller og noen av disse angriper gjerne kålfamilien, inkludert kålroten. Loppebiller varierer i utseende avhengig av hvilken type det er så for identifikasjon er det enklere å kjenne de igjen ved skaden de gjør på plantene.

Skade: De voksne loppebillene lever av løvverket og etterlater hull med blond kant rundt hullet. Du bør se etter disse hullene, spesielt på unge planter og bladene da skaden vil skje raskest på disse. Eldre og mer utviklede planter klarer bedre å overleve med noen hull på bladene. Faren ved disse billene er ofte at de kan spre bakteriesykdommer fra plante til plante og de regnes derfor som skadedyr.

Forebyggende tiltak: For å forebygge mest mulig skade ved angrep kan det være lurt å beskytte plantene med nett eller lignende i starten når plantene er små og mest sårbare. Man kan også plante blomkarse som offerplante i nærheten da loppebillene vil tiltrekkes denne blomsten og dermed holdes unna kålroten din.

Bladlus

Bladlus

Bladlus er små og nesten usynlige for det blotte øyet. De kan være hvite, svarte, brune, gule, grå eller lysegrønne. De har pæreformede kropper med lange antenner.

Skade: Bladlusen lever av plantesaft og kan derfor angripe hele planten. Symptomer på et angrep kan være at bladene begynner å krølle seg, blir gule og forkrøplet. De kan også overføre sykdommer mellom planter.

Forebyggende tiltak: Man kan prøve å spraye kaldt vann på bladene for å skylle bort bladlusen, de vil ha vanskelig for å finne tilbake til samme planten. Har du stor invasjon kan du prøve å drysse litt mel på planten som gjør at bladlusen får forstoppelse og dør. Andre tiltak kan være å plante ledsagerplanter/offerplanter i nærheten som blomkarse.

Sykdommer

Klubberot

Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Har du dyrket kålrot før? Hvilken type dyrket du og har du noen gode innspill til hva man kan bruke kålroten til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar