Dyrke Romanesco – Kulere enn Brokkoli, like Smaksrik!

Romanesco

Romanesco er en ganske kul kål utseendemessig da den er en blanding av brokkoli og blomkål og bukkettene er små og spisse i en knæsj grønnfarge! Denne kåltypen har mange gode næringstoffer. Den er kalorifattig og inneholder kostfiber, kalium, folat, vitamin C og K. Kålen kan tilberedes til bruk i både kalde og varme retter.

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke romanesco fra frø til høsting.

Hvordan dyrke Romanesco

Hvordan-dyrke-romanesco

Romanesco bruker mellom 80-100 dager å vokse fra frø til høsteklar grønnsak. Du kan forkultivere frøene innendørs mellom februar og mai.

For å sikre en sterk plante som kan holde motstand mot eventuelle skadedyr som spiser den opp, bør man forkultivere frøene innendørs og deretter plante den ut når den er mer robust mot skadedyrene. Slik forkultiverer du Romanesco:

  1. Klargjør potter eller såbrett med fuktig såjord, ca. 4-6 uker før utplanting.
  2. Så 2-3 frø per celle/potte cirka. 1cm dypt.
  3. Dekk til med plast men sørg for litt ventilasjon ved hjelp av noen hull i plasten. Plasser det et lunt sted (baderomsgulvet eller lignende).
  4. Når frøene har begynt å spire kan du plassere de et litt svalere sted.
  5. Når frøene har blitt litt større kan du sortere ut frøplantene slik at det blir en plante per potte, velg den som ser sterkest ut. Er det flere av de som ser ganske bra ut kan du ta disse over i en annen potte.
  6. Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt en uke før du planter de ut permanent.
  7. Plantene er klare til utplanting når de har 4-5 blader og er 10-15cm høye.

Når du skal plante de ut på sitt permanente sted ute i kjøkkenhagen klargjør du jorden med porøs, veldrenerende og næringsrik jord. Bland gjerne inn litt gjødsel en uke før du planter ut plantene.

Romanesco krever også å bli plassert på et område med mye sol, rundt 6-8 timer sollys hver dag. Mangel på tilstrekkelig sollys kan føre til tynne og hengslete blader og små underutviklede hoder. Den vil også ha en plassering som er litt beskyttet mot mye vind, så finn et lunt sted i hagen.

Jo nærmere du plasserer plantene hverandre, jo mindre hoder vil de utvikle, så det er opp til deg om du ønsker små og flere hoder, eller store og færre hoder. Plant Romanescoen med rundt 60cm mellomrom om du ønsker god størrelse på hodene. Avstanden mellom radene bør være 60-90cm.

Grav et hull som er litt dypere enn potten den står i. Plasser roten ned i hullet og pakk lett med jord rundt. Vann godt slik at jorden naturlig setter seg godt rundt røttene.

Stell av Romanesco

Stell-av-Romanesco

Siden Romanesco er en mellomting mellom brokkoli og blomkål, vil den kreve mye av det samme stellet som disse to andre grønnsakene.

Tre uker etter du har plantet ut Romanescoen kan du gjødsle de, men bruk gjødsel med lite nitrogeninnhold. Får de for mye nitrogen kan dette føre til mye bladmasse og forsinket modning da den bidrar til økt vekst av selve planten og ikke grønnsaken/frukten.

Har planten din derimot for lite nitrogen, kan de nederste bladene begynne å bli gule og det brer seg oppover planten. Litt tilførsel av for eksempel blodmel kan hjelpe med å fikse problemet.

Vanning

Sørg for å vanne plantene dine regelmessig, spesielt ved tørt vær. Unngå å vanne direkte på hodene i midten av bladene da dette kan føre til råte.

Jord

Trives i porøs, veldrenerende og næringsrik jord.

Jorddekke

Hvis luftfuktigheten er lav kan du hjelpe planten med å holde jorden fuktig og kjølig ved å spre et tynt lag med halm, trespon, gressklipp eller annen organisk materiale rundt bunnen av planten. Dette bidrar også til å holde ugresset borte.

Gjødsel

Når plantene er etablert godt nok i jorden og vokst seg litt større, cirka tre uker etter utplanting kan du gjødsle ved vanning. Nitrogenrik gjødsel som for eksempel hjemmelaget brenneslevann vil sette fart på sakene! Gjødsel vil øke veksten og hjelpe dannelsen av de flotte hodene. Du bør ikke gjødsle mer enn annenhver uke, da dette faktisk kan være mot sin hensikt og ødelegge grønnsakene.

Høste Romanesco

Hoste-Romanesco

Romanescohodene er klare til høsting ut på høsten når hodene har blitt store, fra september og utover. Du kan velge om du vil høste de tidligere når de er litt mindre for å få en ny avling på samme planten, eller vente til de er fullvoksen.

Oppbevare Romanesco

Oppbevare-Romanesco

Romanesco smaker aller best nyhøstet så du bør høste ved behov og la de stå ute i hagen til du trenger de. Om du heller ønsker å høste noen flere samtidig og har planer om å bruke de i nærmeste fremtid kan du oppbevare de i kjøleskapet i inntil to uker.

Skadedyr og sykdommer

Romanesco er dessverre som andre grønnsaker utsatt for visse skadedyr og insekter og dette vil alltid være en kamp hver sesong. Derfor er det greit å vite hva som kan angripe de typene du har i din hage, hva som kjennetegner et angrep og hva man kan gjøre for å forebygge dette.

Skadedyr

Bladlus

Bladlus

Bladlus er små og nesten usynlige for det blotte øyet. De kan være hvite, svarte, brune, gule, grå eller lysegrønne. De har pæreformede kropper med lange antenner.

Skade: Bladlusen lever av plantesaft og kan derfor angripe hele planten. Symptomer på et angrep kan være at bladene begynner å krølle seg, blir gule og forkrøplet. De kan også overføre sykdommer mellom planter.

Forebyggende tiltak: Man kan prøve å spraye kaldt vann på bladene for å skylle bort bladlusen, de vil ha vanskelig for å finne tilbake til samme planten. Har du stor invasjon kan du prøve å drysse litt mel på planten som gjør at bladlusen får forstoppelse og dør. Andre tiltak kan være å plante ledsagerplanter/offerplanter i nærheten som blomkarse.

Kålorm

Kålorm

Kålormen kommer fra kålsommerfuglen som legger eggene sine på undersiden av bladene. Kålormen er grønne larver med svake gule striper.

Skade: Kålormen spiser opp bladene på kålen og dersom de blir overlatt til seg selv kan de spise opp hele avlingen din. Avføringen deres vil også kunne gjøre skade ved å forurense grønnsakene.

Forebyggende tiltak: Dersom du ser egg som er lagt på bladene bør du prøve å fjerne disse manuelt om du klarer. Et annet tips er å spre litt maismel/rugmel på bladene som kålormen spiser, hovner opp og dør av etter hvert. Man kan også prøve å plante ledsagerplanter i nærheten som timian, da kålormen blir frastøtt av timian og kanskje ikke klarer å finne veien til kålen.

Sykdommer

Klubberot

Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Har du dyrket denne kule grønnsaken før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke Romanesco til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar