Grønnkål har krusete blader og kan fås i fargen grønn eller fiolett. Denne kålen har en klar kålsmak med gjerne litt bitterhet og passer godt i både varme og kalde retter. Grønnkålen inneholder mange gode næringstoffer som kostfiber, folat, kalsium, kalium, vitamin A, C, E og K.
Det passer ganske fint å dyrke grønnkål i Norge siden den trives i litt kjøligere temperaturer og her i Norge kan vi ikke skryte av ekstreme varme dager (jo, innimellom har det skjedd men er ikke så alt for ofte!).
Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke grønnkål fra frø til høsting.
Grønnkål typer
- Grønnkål ¨Westland Autumn¨ – Gir grønne og krusete blader, tåler frost og har lang høstetid.
- Grønnkål ¨Scarlet¨ – En lettdyrkelig sort som gir røde blader. Trives i veldrenert, leirholdig og moldrik jord men er ikke så kresen.
- Grønnkål ¨Half Tall¨ – En hardfør og lettdyrket som trives i veldrenert, leirholdig og moldrik jord. Kan høstes inn etter hvert rundt tre måneder etter såing.
- Grønnkål ¨Emerald Ice¨ – Kan høstes etter hvert, både som baby leaf og voksne blader. Gir grønne blader med hvite nerver og passer godt i potter og bed. Trives i veldrenert, leirholdig og moldrik jord men er ikke så kresen så denne er lettdyrkelig.
- Grønnkål ¨Lord Kale¨ – Gir ¨Baby leaf¨ med røde bladnerver. Søt i smak og passer godt på brødskiven. Trives i veldrenert, leirholdig og moldrik jord.
Hvordan dyrke grønnkål
Grønnkål bruker rundt 150 dager fra frø til å være høsteklar, så dersom du sår frø i april og mail kan du høste denne herlige kålen fra september til desember! Denne kålsorten tåler godt frost og den smaker gjerne bedre om den har fått stått ute noen frostnetter. Hvis du ønsker å dyrke grønnkål selv kan du forkultivere innendørs mellom april og mai, eller 4-6 uker før utplanting. Slik gjør du det:
- Klargjør et såbrett eller små potter med fuktig såjord.
- Så frøene tynt i brettet eller ca. to frø per potte.
- Legg over et tynt lag med jord, ca. 1cm.
- Dekk med plast til frøene har spiret og sett de et sted som holder rundt 20 grader. Hold jorden fuktig.
- Når frøene har spiret (rundt 8-10 dager) fjerner du plasten og plasserer de et lyst og svalt sted.
- Når plantene er store nok til å håndteres planter du om en plante per potte. Kålen liker litt plass for å strekke seg ut.
- Hold jorden jevnt fuktig, men ikke våt. For å fremme sunn vekst kan du gjødsle med litt næring annen hver uke ved vanning.
- Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt en uke før du planter de ut permanent.
Frøplantene er klare til å plantes ut rundt seks uker etter frøene er sådd. På dette tidspunktet bør de ha utviklet tre-fire voksne blader (ikke frøbladene som er de første bladene planten får).
Klargjør plassen utendørs med veldrenerende og næringsrik jord. Bland gjerne inn litt gjødsel en uke før utplanting. Lag en rekke som er litt dypere en potten og plasser plantene med 75cm avstand fra hverandre og vann godt. Dette hjelper også jorden til å sette seg godt rundt røttene.
Dyrke grønnkål i potte
Kan grønnkål dyrkes i potte? Det kan den! Om du ikke har en stor hage å boltre deg på, men fortsatt ønsker å dyrke litt forskjellig kan du fint drive med pottedyrking på balkongen eller terrassen.
Det du må tenke på ved dyrking i potte er å dyrke i en stor nok potte. En plante trives i en potte som er 0,5m i diameter, ønsker du å dyrke flere enn én grønnkål må du sørge for enten flere potter eller større potte slik at kålen kan plasseres med 30cm mellomrom.
Grønnkål stell
Vanning
Vann planten jevnlig slik at jorden holdes fuktig, men ikke altfor våt. I kombinasjon med litt kjølig temperatur og fuktig jord vil kålen bli søt og crispy.
Jord
Grønnkål trives veldig godt i veldrenerende, næringsrik og moldrik jord.
Jorddekke
Hvis luftfuktigheten er lav kan du hjelpe planten med å holde jorden fuktig og kjølig ved å spre et tynt lag med halm, trespon, gressklipp eller annen organisk materiale rundt bunnen av planten. Dette kan også gjøres på høsten når kulden setter inn slik at planten kan fortsette å produsere mer blader mot vinteren.
Gjødsel
Gjødsle jorden godt ved planting og deretter gi den jevnlig gjødsel rundt annen hver uke.
Lys
Grønnkål vokser fint i full sol til delvis skygge. Planten får best produksjon når den får seks timer eller mer sollys per dag. Er det en ekstra varm sommer bør man prøve å gi den litt skygge fordi altfor mye varme kan føre til at bladene på kålen visner og den mister mye av smaken sin.
Når høste grønnkål
Grønnkål kan høstes når den har blitt på størrelse med hånden din, rundt tre-fem måneder etter du har sådd frøene avhengig av hvilken sort du har valgt å dyrke.
Siden grønnkål er en hardfør plante som trives i litt kjøligere temperaturer kan du med fordel la grønnkålen stå noen frostnetter før du høster den. Dette vil gi kålen den siste lille finishen på smaken og gjøre at den utvikler en litt søtere aroma.
Hvordan høste grønnkål
Bruk en skarp kniv til å skjære av kålbladene ved bunnen av planten. Skjær av de ytterste bladene først for å oppmuntre planten til å fortsette å produsere bladene helt innerst. Velg omtrent en neve med blader per høsting og unngå å skjære av knoppen i midten da denne bidrar til å holde planten produktiv.
Hvordan oppbevare grønnkål
Grønnkål kan stå ute i kjøkkenhagen en god stund før du trenger å høste den. Du kan derfor høste kontinuerlig etter hvert som du trenger kålen til matlaging og dermed unngår du unødvendig oppbevaring av den. Dersom du høster kålen litt før du skal bruke den, kan du lagre den i et lukket beholder i kjøleskapet opptil en uke.
Skadedyr og sykdommer
Grønnkål er dessverre som andre grønnsaker utsatt for visse skadedyr og insekter og dette vil alltid være en kamp hver sesong. Derfor er det greit å vite hva som kan angripe de typene du har i din hage, hva som kjennetegner et angrep og hva man kan gjøre for å forebygge dette.
Skadedyr
Bladlus
Bladlus er små og nesten usynlige for det blotte øyet. De kan være hvite, svarte, brune, gule, grå eller lysegrønne. De har pæreformede kropper med lange antenner.
Skade: Bladlusen lever av plantesaft og kan derfor angripe hele planten. Symptomer på et angrep kan være at bladene begynner å krølle seg, blir gule og forkrøplet. De kan også overføre sykdommer mellom planter.
Forebyggende tiltak: Man kan prøve å spraye kaldt vann på bladene for å skylle bort bladlusen, de vil ha vanskelig for å finne tilbake til samme planten. Har du stor invasjon kan du prøve å drysse litt mel på planten som gjør at bladlusen får forstoppelse og dør. Andre tiltak kan være å plante ledsagerplanter/offerplanter i nærheten som blomkarse.
Loppebiller
Loppebiller er små biller med glansfullt skall og lange bakben. Det er mange forskjellige typer loppebiller og noen av disse angriper gjerne kålfamilien, inkludert grønnkålen. Loppebiller varierer i utseende avhengig av hvilken type det er så for identifikasjon er det enklere å kjenne de igjen ved skaden de gjør på plantene.
Skade: De voksne loppebillene lever av løvverket og etterlater hull med blond kant rundt hullet. Du bør se etter disse hullene, spesielt på unge planter og bladene da skaden vil skje raskest på disse. Eldre og mer utviklede planter klarer bedre å overleve med noen hull på bladene. Faren ved disse billene er ofte at de kan spre bakteriesykdommer fra plante til plante og de regnes derfor som skadedyr.
Forebyggende tiltak: For å forebygge mest mulig skade ved angrep kan det være lurt å forkultivere planten innedørs slik at den har en viss størrelse før den plantes ut. Dette gjør at den er mer motsandsdyktig enn om den skulle vokst direkte ute da de mindre plantene er mer utsatt for skade. Man kan også plante blomkarse som offerplante i nærheten da loppebillene vil tiltrekkes denne blomsten og dermed holdes unna kålen din.
Kålorm
Kålormen kommer fra kålsommerfuglen som legger eggene sine på undersiden av bladene. Kålormen er grønne larver med svake gule striper.
Skade: Kålormen spiser opp bladene på kålen og dersom de blir overlatt til seg selv kan de spise opp hele avlingen din. Avføringen deres vil også kunne gjøre skade ved å forurense grønnsakene.
Forebyggende tiltak: Dersom du ser egg som er lagt på bladene bør du prøve å fjerne disse manuelt om du klarer. Et annet tips er å spre litt maismel/rugmel på bladene som kålormen spiser, hovner opp og dør av etter hvert. Man kan også prøve å plante ledsagerplanter i nærheten som timian, da kålormen blir frastøtt av timian og kanskje ikke klarer å finne veien til kålen.
Sykdommer
Klubberot
Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.
Har du dyrket grønnkål fra frø før? Legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hvilken sort du valgte og hvordan resultatet ble!
For en utrolig bra side!
Jeg er nybegynner, og har lurt på hvilken gjødsel man kan bruke til grønnsaker? Kan man bruke feil gjødsel som er «farlig» å bruke til spiselige grønnsaker?
Har du et eksempel med navn?
Hei Silje!
Takk for hyggelig tilbakemelding og spørsmål. Gjødsel er et helt eget tema, men kan svare kort og generelt på spørsmålet ditt. Bruk grønnsaksgjødsel, gjerne økologisk. Da kan du være trygg på at grønnsakene dine blir sunne og gode!
Grønnkålen har overvintret i Hagen. Nå blomstrer den.skal blomstene fjernes? Plantene er veldig store, skal de beskjæres?
Mvh. Reidun Andersen
Enig m kommentar over, fantastisk nyttig side, takk 🙂 Gleder meg til å få plantet ut grønnkålen nå (sent ut, juni allerede, men gåt nok! 🙂 )
Hei Anette.
Tusen takk for hyggelig kommentar, lykke til med dyrkingen 🙂