Dyrke Asparges: 6 Enkle Tips For Å Lykkes!

I dagens samfunn har mange av oss en forventning om at alt skal skje raskt. Noen ganger kan det imidlertid være kjekt å ta tiden til hjelp. Det å dyrke asparges er ikke gjort over natten, men den som venter lenge venter som kjent ikke forgjeves!

Asparges er en delikatessegrønnsak, og er lekker som tilbehør eller hovedingrediens i en rekke retter. Smaken byr på hint av både nøtter og gress, og beskrives gjerne som lett bitter.

Her forklarer vi deg alt du trenger å vite før du dyrker den elegante grønnsaken!

dyrke asparges

Hvordan dyrke asparges?

Det er mulig å dyrke asparges på to forskjellige måter. Begge krever en del tålmodighet, men den ene er noe raskere og enklere.

Her er mulighetene dine!

Alternativ 1: Plante barrot (planterøtter) av asparges

De fleste som skal dyrke asparges velger å plante en såkalt barrot eller aspargeskrone av planten. Dette er både enklere og mindre tidkrevende enn å så frø.

En barrot er enkelt forklart en fersk planterot som må settes i jorden raskest mulig etter anskaffelse. Roten er som regel en del av en eldre plante (gjerne 2, 3 eller 4 år gammel), og vil etter utplanting gi avlinger i løpet av et eller to år.

 1. Kjøp barrot av asparges på et hagesenter (eller få av noen du kjenner!)
 2. Finn et solrikt og lunt plantested med veldrenert, dyp og sandholdig
 3. Grav en grøft som er mellom 15 og 20 cm dyp. Sørg for at grøften er bred nok til at røttene får spre seg utover, og ha minst 40 til 50 cm mellom hver aspargesplante
 4. Fyll en liten haug med vanlig plantejord nederst i gropen
 5. Plant roten slik at aspargeskronen havner på toppen av jordhaugen, med røttene spredt nedover på hver side
 6. Fyll opp med ca. 9 cm sandholdig jord, slik at røttene dekkes
 7. Gjødsle planten med fullgjødsel når skuddene har nådd en høyde på 30 til 40 cm
 8. Etter ca. 2 år har du innhøstingsklare asparges
asparges

Alternativ 2: Så asparges fra frø

Ditt andre alternativ er å dyrke asparges fra frø. Dette kan være en morsom utfordring, men også en tålmodighetsprøve. Du må nemlig regne med å vente i tre til fire år før frøene utvikler seg til spiseklare asparges.

Dersom du skal så aspargesfrø, anbefaler jeg deg å starte prosessen med forkultivering i januar–februar. Eventuelt kan du vente med å direkteså ute til april–mai, eller når temperaturen tillater det.

Slik gjør du det:

 1. Kjøp aspargesfrø
 2. Legg frøene i vann i et døgn før såing (PS! Dette er valgfritt, men kan gi raskere spiring!)
 3. Så frø i en potte eller et beger
 4. Dekk frøene med 1 cm jord
 5. Spray med vann (og sørg for å holde jorden fuktig fremover)
 6. Ved 18 til 20 grader spirer planten etter ca. 2 til 3 uker
 7. Når plantene er store nok kan de prikles og pottes om i egne, større potter (eller direkte i jorden ute etter herding)
 8. Etter 3 til 4 år har du spiseklare asparges

Stell av asparges: Tips og anbefalinger

Asparges har spesifikke preferanser når det kommer til både plantested, jord, pH-verdi og lignende. Om du tar hensyn til hvilke forhold planten trives i, kan du sørge for optimal vekst og avling i flere år fremover!

Her er noen tips.

Solforhold og plassering

Skal du dyrke asparges bør du sørge for å finne et egnet sted ved utplanting. Planten er glad i solrike vokseplasser, og vil helst ikke utsettes for så mye vind. En lun plassering er optimalt, enten du planter på friland eller i krukker.

Det som er verdt å ha i bakhodet når du dyrker asparges, er at planten kan bli omkring 1,5 meter høy. Unngå derfor å plante den slik at den skygger for andre planter i hagen din.

Det er også viktig å plante aspargesplanten unna ugress, da ugresset raskt vil utkonkurrere aspargesen. Skal du plante asparges direkte i bakken, er dette ekstra viktig å tenke på.

Jord

Asparges er fra naturens side en plante som vokser i strandsonen. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at planten foretrekker sandholdig og porøs jord. Aller helst bør jorden holde en noe høy pH-verdi på rundt 6,5 til 7,5, noe du oppnår ved å tilsette kalk eller skjellsand.

Når det kommer til kalkmengde, er 2,5 kg per 10 m2 et greit utgangspunkt. Husk likevel på at mengden kalk bør tilpasses avhengig av jordtypen du planter i. Kalk gjerne litt etter litt, da det er mye enklere å øke pH-en enn å senke den igjen.

En voksen aspargesplante har for øvrig røtter som strekker seg rundt 120 cm ned i jorden, og et hovedrotsystem som vokser forholdsvis nærme jordoverflaten. Planten trenger med andre godt bearbeidet jord, både øverst og et godt stykke ned. Før utplanting i jord utendørs, er det derfor lurt å pløye jorden grundig.

Ved å pløye jorden kan du også fjerne flerårig ugress, noe som er viktig å tenke på når du skal dyrke asparges.

mange asparges

Gjødsel og næring

Ved utplanting er det lurt å tilføre den kalk- og sandholdige jorden godt med gjødsel. Bruk gjerne fullgjødsel, kompostjord, kugjødsel, neslevann, tang eller tare. De to sistnevnte er en favoritt hos denne strandplanten!

Noen velger også å drysse litt havsalt på jordoverflaten. Planten har høy toleranse for saltinnhold, og dette er kanskje naturlig med tanke på at den vokser langs strender. Om saltingen har noen funksjon, er imidlertid uvisst.

Merk deg at behovet for næring er særlig høyt det andre året, når røttene for alvor begynner å vokse.

Vanning

Asparges liker ikke å tørke ut, og bør vannes regelmessig (om det ikke regner nok der planten står). Sørg for at jorden holdes jevnt fuktig, men pass også på at røttene ikke drukner i vann.

Planten bør som nevnt stå i veldrenert jord. Gjør den det, vil overflødig vann renne bort fra røttene og sikre optimal trivsel. 

Klipping

Om høsten visner den synlige delen av aspargesplanten, og du bør da kutte ned alle plantens stengler. Sørg imidlertid for at du venter med å kutte ned planten til den faktisk har visnet, da næring fra planten trekkes ned i røttene.

Når planten er tørr og helt vissen, er det trygt å finne frem saksen!

Dyrk asparges selv!

De fleste av oss har nok for vane å kjøpe asparges i butikken, siden grønnsaken er ganske tidkrevende å dyrke frem selv. Men dersom du ønsker en morsom utfordring som krever stell og kjærlighet over tid, er asparges virkelig verdt et forsøk!

Det kanskje viktigste å huske på, er at jorden bør være sandholdig og veldrenert, og at røttene får nok vokseplass. Samtidig liker planten å stå lunt og solrikt. Kan du tilby disse forholdene, vil aspargesplanten sannsynligvis trives godt hos deg.

Lykke til!

FAQ

Hva er asparges?

Asparges (Asparagus officinalis) er en planteart som tilhører aspargesfamilien. Den flerårige strandplanten har spiselige skudd som regnes som en grønnsak. Planten blir opptil 150 cm høy, og får etter hvert gulgrønne blomster. Stenglene har nålformede, små grener.

Hvilke typer asparges kan jeg dyrke?

Det finnes frø av en rekke ulike aspargessorter som kan dyrkes. Prøv for eksempel Mary Washington, Ariane, Gijnlim, Pacific Purple eller Erasmus.

Hvor lang tid tar det å dyrke asparges?

Det tar som regel 3-4 år når man sår fra frø

Hvor mange asparges gir en plante?

En asparges gir en plante

Kan man gro asparges i Norge?

Ja, bare husk å dyrke den i sandholdig jord

Legg igjen en kommentar