Dyrke Basilikum – Tips og Triks For En Vellykket Høsting

Basilikum er en del av myntefamilien og er nok en av de første urtene folk tenker på dersom man skal begynne med urter hjemme. Basilikum er en urt mange gartnere ikke kan få nok av. Dette er det god grunn til, denne herlige urten veldig allsidig og lett å dyrke og passer fint for både nybegynnere og viderekomne. Vi viser deg hvor enkelt det er å dyrke basilikum fra frø.

Vi har skrevet om flere urter som går godt sammen med Basilikum! Klikk her for å se de!

Du kan selvfølgelig dra med deg en basilikumplante fra butikken og dyrke den hjemme ferdig vokst. Men å dyrke basilikum fra frø har sine fordeler. Ikke bare får du egendyrket plante som du vet 100% hvordan har blitt behandlet, du kan også prøve ut så mange forskjellige varianter av urten. Under ser du noen av sortene du kan prøve:

  • Genovese Basilikum – Klassisk basilikum til pesto og tomatsaus.
  • Ocimum Basilikum – Søt basilikum med klassisk smak og er veldig vanlig til bruk i pesto og tomatsaus.
  • Sitronbasilikum – En vanlig variant å dyrke i Sør-Asia og verdsettes for sin sitronsmak.
  • Kanelbasilikum – Denne krydrete basilikumen har et snev av kanel- og lakrissmak som gir varme og dybde til alle retter.
  • Siam Queen Thai Basilikum – Passer godt til karri, pad Thai og andre klassiske thailandske retter.
  • Holy Basil (Tulsi) – Brukt som urtemedisin med mange fordeler fra å forbedre kognitiv funksjon til å redusere stress. Ofte brukt i Ayurvedisk medisin (Indisk helbredelsessystem for alternativ medisin).
  • Purple Ruffles Basilikum – Dype lilla blader med rufsete kanter med vanlig tradisjonell smak av basilikum. Passer fint som et dekorativt (og smaksrikt) tillegg i salaten. Dyrker du denne varianten fra frø, ikke bli bekymret dersom noen av plantene ser grønne, flekkete, stripete eller på andre måter annerledes ut. Dette skyldes at den genetiske koden til lilla noen ganger ikke overføres til frøene. Bladene vil fortsatt smake slik den skal.
  • Dark Purple Opal Basilikum – Den mørkeste av de lilla sortene, bladene er så mørke at de nesten kan se sorte ut.

Dyrke basilikum

Plante-basilikum

Det sier seg nesten selv at basillikum er et deilig tillegg til enhver kjøkkenhage. Denne allsidige urten passer utmerket i salater, pizza, sauser, pesto, pasta, supper, smørbrød og mange andre retter. Basilikum er en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Den er også rik på kostfiber, betakaroten og jern.

Hvis du har det travelt med å få basilikum i hagen din kan du vanligvis finne Genovese eller Ocimum i butikken eller på et hagesenter. Men hvis du vil dyrke mye basilikum (noe vi anbefaler siden den er en god følgesvenn og pollinatorplante bør du ta en frøpakke og dyrke de frem selv. Det er ikke vanskelig å dyrke basilikum fra frø siden det er en rasktvoksende urt som har lett for å spire fra frø. Er du nybegynner er dette absolutt en av de første sortene å prøve.

Ta en nærmere titt på timian her, en utrolig deilig krydderurt!

Så basilikum

Man trenger ikke så mye utstyr for å så basilikum frø. Slik gjør du det:

  1. Cirka seks-åtte uker før frosten er over der du bor kan du starte med å så frøene. Klargjør et såbrett eller små potter med såjord.
  2. Legg to-tre frø i hver potte 1cm under jorden og trykk lett på jorden på toppen for å komprimere litt.
  3. Hold pottene eller brettene varme og fuktige til de begynner å spire – cirka etter fem-syv dager under gode forhold. Du kan bridra til å holde på fuktigheten ved å dekke pottene med plastfolie eller lokk dersom du har et såsett.
  4. Når plantene har minst ett sett med ekte blader (de første bladene er frøblader og faller naturlig av av seg selv) tynner du ut slik at det bare er en plante i hver potte.
  5. Når plantene har utviklet seks sett med ekte blader kniper du av det øverste settet med blader. Dette fremmer veksten av sterke, buskete planter.

Plante basilikum

Basilikum er en ømtålelig plante og tåler ikke kulde særlig godt. Den er ganske intolerant mot å fryse og bør derfor bare plantes ute i hagen når etter den siste frostdatoen i ditt område. For å være på den sikre siden bør man vente en uke etter siste frostdato før man planter ut basilikumplantene.

Når plantene er blitt store nok til å plantes om i større potter eller ute i hagen brukes god jord (grønnsaksjord eller lignende). Plasser plantene med 25-30cm avstand til hverandre for å sikre god luftsirkulasjon mellom dem. Plantene blir opptil 30-60cm høye!

Visste du at basilikum utfører dobbelt arbeid i urtehagen din?
Den er nemlig et utmerket alternativ til ledsagerplanting fordi de aromatiske bladene til basilikum har en tendens til å holde mange skadedyr borte fra hagen. Dette er dermed en økologisk måte å kontrollere skadedyrene på – samtidig som du kan høste mange aromatiske blader! Dyrke tomat? Dyrk de sammen med basilikum.

Så-basilikum

Basilikum stell

Vanning

Du kan vanne basilikumplantene to ganger i uken. Dette avhenger av miljøet plantene dine lever i og hvilket vær det er. I tørkeperioder kan du vanne oftere og hvis det regner og er fuktig ute kan du vanne mindre.

Har du planten i en potte bør du alltid vanne fra bunnen. Planten vil helst drikke fra røttene og ikke stilken eller bladene. Hvis toppen av jorden er for våt, kan det føre til vekst av mugg. Har du planten ute i hagen eller i pallekarm eller plantekasser kan det være lurt å vanne litt på siden av planten og la røttene trekke til seg vannet under jorden.

Lys

Basilikumplanten elsker den varme solen. Sørg for at plantene dine får minimum seks timer sollys hver dag. Har du plantene innendørs, plasser de i vindu med tilgang til mye lys i løpet av dagen. Du kan også tilføre ekstra lys med andre lyskilder, enten et vekstlys eller plassere en vanlig lampe nærme planten kan til og med hjelpe litt.

Luftsirkulasjon

Plantene trenger god luftsirkulasjon for å holde seg sunne og sterke. Vind på plantene gjør to ting:

  1. Luft i bevegelse gir tilførsel av frisk luft og god sirkulasjon. Stillestående luft kan føre til at plantene blir for våte og kan bli mer utsatt for muggdannelse.
  2. Luftsirkulasjon bidrar til at plantene utvikler gode og tykke stengler som hjelper de til å holde seg oppreist.

Har du plantene innendørs må vi derfor hjelpe plantene med denne luftsirkulasjonen og man kan for eksempel plassere en vifte mot plantene og la denne gå noen timer om dagen. Ikke sett viften for nærme, det skal ikke se ut som om plantene står i stormvær, kun lett bris som får de i bevegelse. Har du ikke vifte kan du gjøre dette manuelt med hendene dine. Rør på plantene forsiktig frem og tilbake noen ganger om dagen. Sørg også for at plantene ikke står for tett og at de får litt plass til å bevege seg.

Beskjæring

Å beskjære plantene er lurt for at den skal kunne produsere mange herlige blader. Om man ikke gjøre dette vil planten kun vokse rett opp og ikke produsere så mye. Nøkkelen til å få en pent forgrenet og buskete plante er å beskjære den tidlig og ofte. For å få mest ut av planten kan dette gjøres annenhver uke.

Første gang du bør beskjære planten er når den er ca. 15cm høy og har mellom tre og fem sett med blader. Det vil være et på toppen og to sett på hver side av hovedstammen. Når de to mindre settene begynner å vokse kan du klippe av hovedstammen rett over settet med de to bladene. Da bør planten sette ut to nye stengler hvor bladene er og gi flere blader etter hvert.

Stiklinger i vann

Basilikum er også utrolig lett å dyrke fra stiklinger. Klipp av en stilk ved siden av en bladknute (hvor bladet kobles til stammen) – dette er det stedet hvor planten har høyest konsentrasjon av rothormoner som gjør at den lettere slår røtter. Sett stilkene i et glass med fristk vann. Bytt ut vannet cirka annehver dag og etter en uke vil du se røtter begynne vokse ut fra stilken. Når røttene er blitt robuste kan du plante de i potte eller ute i hagen og plutselig har du en eller flere helt nye basilikumplanter!

Stiklinger-basilikum

Ønsker du å prøve noe annet å dyrke i hagen? Hva med ramsløk? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker rasmsløk.

Skadedyr og sykdommer

Basilikum er heldigvis ikke så ofte preget av skadedyr og sykdommer på grunn av sitt lave behov for gjødsel og sine gode skadedyravvisende egenskaper. Det er likevel noen problemer planten kan bli utsatt for, her er noen eksempler og hvordan du kan behandle dem.

  • Bladlus – Mest sannsynlig en av de vanligste plagene en basilikumplante kan få. Disse blir ikke like sterkt plaget av de aromatiske bladene som andre insekter blir. For å bekjempe bladlus kan du knipe av de bladene og stilkene som er berørt og kaste det i søppelet (ikke kast det i komposten da dette kan føre til at bladlusen overføres til andre planter og i den nye jorden du lager av komposten). Et annet tiltak kan være å bruke neemolje eller grønnsåpevann og spraye på bladene.
  • Snegler – Disse kan godt like å spise av nye ferske blader på basilikumen. Det er mange utprøvde metoder for å bli kvitt snegler og du har kanskje allerede din metode for å bekjempe disse i hagen din generelt. Noen tips kan være å lage barrierer rundt plantene du vil bevare. Snegler har myke og følsomme kropper og liker ikke å krype over ting som irriterer huden deres. Bruk denne kunnskapen til din fordel og lag barrierer rundt plantene som får sneglene til å snu andre veien på jakt etter mat andre steder. Kaffegrut, knuste eggeskall og treaske er eksempler på barrierer.

Tro det eller ei, men snegler er ikke bare ekle kryp som spiser opp alle våre herlige hagevekster. De gjør faktisk noe nytte av seg dersom man klarer å få til en sunn og kontrollert bestand av snegler i hagen. Snegler bryter ned hageavfall og omdanner det til nitrogenrik gjødsel som forbedrer jordnæringen. De er også en naturlig matkilde for mange gunstige insekter, frosker og fugler.

Har du dyrket basilikum fra frø før? Del gjerne dine tips for herlige retter man kan bruke basilikum til!

Legg igjen en kommentar