Dyrke koriander – En Fantastisk urte

Koriander er en kryddeurt som brukes mye i mexikanske og asiatiske retter men kan brukes til så mye annet forskjellig også. Det er kanskje ikke den mest vanlige urten folk dyrker frem i urtehagen sin og mange tror gjerne at dette er en vanskelig urt å dyrke fra frø. Dette er ikke tilfelle i det hele tatt. Hvis du følger disse få tipsene i denne artikkelen vil du oppdage at du vil lykkes med å dyrke koriander på kort tid.

Undersøk flere type urter du kan ha i kjøkkenhagen din her!

Koriander

Det enkleste om du ønsker en korianderplante er å dra på butikken og kjøpe en plante, for så å plante denne i en potte eller ute i hagen. Det er derimot noe helt spesielt når man har gjort den ¨harde¨ jobben med å dyrke den frem selv. På denne måten vet du hvordan planten er blitt behandlet og med hva, i tillegg har du et større utvalg du kan velge mellom. Da kan du plante to planter! Å dyrke fra frø er også billigere enn om du skulle kjøpt flere planter i butikken. Under ser du noen av de ulike sortene av koriander du kan utforske:

  • Confetti – Produserer fine, særegne og fjærete blader som er fulle av den særegne koriandersmaken men med økt sødme.
  • Lemon – Blader med sitrussmak.
  • Leafy Leisure – Kraftig sort som produserer rikelig med blader.
  • Chechnya – En øst-europeisk sort som produkserer rikelig med blader.
  • Calypso – En britiskavlet sort som vokser raskt men bruker tid på å boltre seg. Den kan kuttes tilbake for å vokse igjen tre ganger i løpet av sommeren.

Dyrke koriander

Koriander er et herlig tilskudd til enhver kjøkkenhage og kan brukes til så mye. Den blir ofte brukt i supper, salater, sauser, gryteretter og passer veldig godt i kyllingretter. Koriander er en kilde til vitamin E og kalium. Den er også rik på kostfiber, betakaroten, vitamin C og vitamin K.

Å dyrke frem sin egen koriander plante er derfor av mange grunner et ¨must¨ dersom du liker å utforske nye smaker og synes koriander er en urt du vil bruke mye i matlagingen din.

Dyrke koriander

Så korianderfrø

Koriander trives best i godt drenert jord. Frøene du skal så kan være litt trege til å spire, så et lite tips kan være å knuse frøene veldig forsiktig før såing for å sette fart på prosessen.

Siden man kan bruke korianderplanten på to måter – høste bladene eller frøene bør du i forkant bestemme hva du vil bruke plantene dine til. Skal du dyrke frem korianderfrø, bør du plassere planten hvor det er full sol med litt skygge midt på sommeren når det er som varmest ute. Skal du høste bladene bør du plassere plantene et sted hvor den får sol om morningen eller om kvelden, men ikke midt på dagen når solen steker mest. Om du vil benytte deg av begge deler, kan du plassere plantene på forskjellige steder!

Man kan så koriander frø i såbrett, i potter eller direkte utendørs der de skal vokse. Sår du de direkte på voksestedet ute må du vente til jorden har blitt varm nok, rundt 15 grader.

I såbrett med flere små potter sår du et frø per potte mens har du et såbrett kan du spre frøene utover med litt avstand. Sår du direkte på voksestedet må du sørge for mer avstand slik at plantene ikke vokser oppå hverandre. De bør har rundt 25cm avstand til hverandre i voksen tilstand. Bladene kan høstes når planten er blitt cirka 10cm høy.

Prøv deg på Timian, klikk her for å få de beste tipsene!

I matlaging kalles korianderfrø for koriander. ¨Frøene¨ er egentlig to korianderfrø innkapslet i et skall. Skallet er hard, rundt og er lysebrun eller grå i fargen. Før du planter frøene kan du forberede dem for å øke sjansen for at de spirer. Knus forsiktig frøskallet som holder de to frøene sammen og legg de i vann mellom 24-48 timer. Fjern vannet og la det tørke før du setter frøene i jorden.

  1. Gjør klart såbrett eller potter med såjord.
  2. Så frøene tynt, cirka 1cm under jorden.
  3. Frøene spirer mellom 7-20 dager.
  4. Når plantene er store nok til å håndteres (ca. 5cm) planter du de om i en plante per potte med jord som drenerer godt, gjerne litt sandholdig. Alternativ, om du ønsker plantene ute kan du plante de ut der du ønsker når jorden er varm nok.
  5. Plasser plantene 7-10 cm fra hverandre. Dette gjelder både ved innedørs og utendørs omplanting. På denne måten vil plantene passe på hverandre og bladene skygge for røttene og hindre at disse blir for varme og ikke vokser mer.
  6. Vann grundig etter omplanting.

Skal du ha korianderplanter som vokser innendørs, er det viktig å tenke på næring. Siden den ikke vil ha tilgang til så mye jord med næring bør du bruke en blanding av pottejord og sand dersom planten skal stå inne. I tillegg kan du gjødsle innimellom.

Koriander stell

Vanning

Skal du vokse planten innendørs er grundig vanning viktigere enn hyppig vanning. Vann plantene til vannet kommer ut av dreneringshullene i bunnen av pottene og la det renne fra seg før du plasserer den tilbake i ytterpottene. Sjekk jorden ofte – koriander som vokser innedørs skal bare vannes når jorden kjennes tørr ut. Dette vil være oftere i sommermånedene.

Skal du vokse planten utendørs må du sjekke jorden om den kjennes tørr ut. Dersom jorden ikke drenerer kjempegodt bør du ikke vanne så grundig at planten blir stående i vann for lenge. Hold jorden jevnt fuktig men den tåler litt tørke om du glemmer den bort en dag eller to.

Høste koriander

Dersom du vokser planten innendørs er det viktig å høste bladene med forsiktighet. Innendørs koriander vil vokse mindre enn når den vokser ute i hagen din. Med ekstra omhu og oppmerksomhet mot soleksponering, fuktighet, jordblanding og mild høsting, vil du bli belønnet med en smaksfull og aromatisk urt året rundt! Innedørs planter jobber mer for å strekke seg etter lyset og kan derfor bli tynt. Hvis du beskjærer/høster på de stedene som det naturlig vokser ut nytt (hvor stilker kommer ut fra hovedstilken) kan du fremtvinge en mer buskete plante som produserer mer blader.

Vokser du derimot planten utendørs trenger du ikke høste så forsiktig som du må ved innendørsplanter. Ved å høste på de stedene hvor stilkene kommer ut fra hovedstilken oppfordrer du planten til å blir mer buskete og produsere mer.

Koriander dyrke

Stiklinger i vann

Det er også mulig å dyrke fram nye korianderplanter fra stiklinger. Klipp av en stilk hvor du ser stilken deler seg i to – da kan du la resten av stilken vokse og produsere flere blader. Sett stilkene i et glass med friskt vann og bytt ut vannet cirka annenhver dag. Etter rundt en uke vil du se nye røtter komme ut av stilken i bunn. Når røttene er robuste nok til å håndteres planter du de i potter eller andre steder i hagen som for eksempel plantekasser eller pallekarmer. Noen uker til har du helt nye korianderplanter du kan høste fra!

Ønsker du å utvide urtehagen din? Hva med å prøve basilikum? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker dine egne basilikum. Les den her!

Skadedyr og sykdommer

Koriander kan av og til bli påvirket av bladlus, hvitflue, mugg og snegler.

For å hindre sneglene i å forsyne seg av planten kan du bygge barrierer rundt plantene som sneglene ikke vil utsette huden sin for. Dette kan være alt fra eggeskall, trespon, kaffegrut, eller lignende.

For å hindre eller kontrollere dannelse av mugg kan du sørge for at plantene står et sted med mulighet for litt vind slik at de får luftsirkulasjon og ikke plante de altfor tett – da vil det også bli lettere for muggen å spre seg til de andre plantene. Andre tiltak du kan gjøre er å rydde opp brukte korianderplanter og visne blader som har falt ned rundt på slutten av sesongen, samt fjerne infiserte planter så fort som mulig.

Man kan forebygge hvitflue ved å fjerne ugress og planterester i nærheten av avlingen da disse kan fungere som et habitat for hvitfluen så dersom ugresset har virus kan hvitfluene få det i seg og spre det videre.

Bladlus kan drepes med for eksempel grønnsåpevann. En blanding kan bestå av:

  • 10L vann
  • 2dl grønnsåpe
  • 3dl rapsolje
  • 2 dråper oppvaskmiddel
  • 1 ss bakepulver

Du kan fint lage mindre porsjoner om du vil og helle de opp i sprayflasker. Dusj plantnee med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Bruk av koriander

Korianderplanten produserer to typer krydder – en fra bladene og en fra frøene. Dette er ganske spesielt og disse to ¨kryddertypene¨ smaker så forskjellig at du ikke vil kjenne at det kommer fra samme planten.

Korianderbladene brukes i fersk form og gir matrettene dine en sunn og frisk smak. Det beste er å bruke fersk koriander i matlaging da den ikke tørker særlig bra. Den vil miste smaken sin mer og mer når den tørkes. Tilsett hakkede blader i siste øyeblikk før retten er ferdig for maksimal smak.

Dersom du ønsker å lage krydder av planten kan du la noen av plantene gå til blomst slik at de produserer korianderfrø. Det er disse du kan knuse og lage krydder av.

Du kan oppbevare koriander i et kjølig skap eller kjøleskap. Dersom du ønsker å oppbevare dem lenger og ha ¨ferske¨ korianderblader gjennom høsten og vinteren kan du fryse ned bladene i terninger med vann eller olje.

Frisk koriander

Har du dyrket koriander fra frø før? Del gjerne dine tips for herlige retter man kan bruke den til!

2 kommentarer om “Dyrke koriander – En Fantastisk urte”

  1. Takk for nyttig utgreiing om koriander, men jeg savnet info om en for meg uforståelig hendelse: jeg sådde flere typer urtefrø i potter og forlot dem etter 3 uker for å dra på ferie. Det var godt grovær i de to ukene jeg var borte ( vekslende mellom regn og sol) så jeg forventet å komme hjem til frodige planter. Dessverre var situasjonen nokså bedrøvelig i de fleste pottene – gulne blader i oregano og persillepottene og puslete gressløkstilker. Korianderene hadde vokst seg skyhøye men bladene var enten røde eller så var de underutviklet. Basilikumbladene som var så fine før ferien var blitt harde i en potte mens de i en annen var frodige. 3 uker senere og etter at jeg har fjernet alle gule bladene ser det hele finere ut men ingen har vokst eller i alle fall lite. Korianderene blomstrer og er til stor glede for bier og humler, men bladene er fortsatt på babystadiet..
    Pottene står sydvendt og har sol hele dagen. Jeg har ikke gjødslet med annet enn brukte teblader.
    Mulig at det ble for mye regnvann og at jordsmonnet derfor er utarmet…Hva tror du?

    Svar
    • Hei Turid Kongsvik!

      Basert på beskrivelsen, virker det som at plantene dine har opplevd en kombinasjon av overvanning (på grunn av mye regn) og mulig næringsmangel. Her er noen råd:

      Overvanning: Mye regn kan ha ført til vannlogging og dermed dårligere rotfunksjon, noe som kan forklare gulnende blader og puslete vekst.

      Næringsmangel: Bruk av kun teblader som gjødsel kan ha vært utilstrekkelig for plantenes næringsbehov, spesielt under rask vekst.

      Koriander: Koriander vokser raskt og går ofte over til blomstring, noe som gir små blader. Rødfargen kan være et tegn på stress eller næringsmangel.

      Basilikum: Variasjonen i basilikumplantenes tilstand kan skyldes forskjeller i jordkvalitet eller mikroklima i pottene.

      For å forbedre situasjonen, anbefaler jeg følgende:

      – La jorden tørke litt ut mellom vanningene.
      – Vurder å tilføre en balansert flytende gjødsel for å gi plantene de nødvendige næringsstoffene.
      – For koriander, kan du prøve å så nytt for å få friske blader, da de blomstrende plantene ikke vil produsere mange nye blader.

      Å holde øye med vanningsbehov og gjødsling er som alltid veldig viktig i dyrke verden, men også veldig vanskelig å mestre!

      Hilsen Hagefrik

      Svar

Legg igjen en kommentar