10 Tips For å Lykkes Med å lage din Egen Urtehage Hjemme

Få ting slår følelsen av å kunne spasere rundt i sin egen urtehage! Krydderurter som oregano, timian, mynte og rosmarin kan ikke bare gi hagen et eksotisk og elegant preg. Duften og smaken er også helt magisk!

Så, hvordan skal du lykkes med urtehagen din? Her deler vi noen smarte tips.

urtehage

Ulike oppsett for urtehagen

Det finnes mange ulike løsninger og oppsett for urtehager. Hva som passer best for deg, avhenger av blant annet plass og beliggenhet.

Det som er så fint, er at du kan anlegge din egen urtehage enten du har stor hage eller en liten balkong!

Lurer du på hvilke urter du skal så? Finn ut hvilke urter som passer best i hagen!

Pallekarmer og opphøyde bed

Et opphøyd bed er ideelt for deg som drømmer om din egen urtehage. Bed som er opphøyet gir deg en god arbeidsstilling, og gjør det enklere å holde bedet fritt for snegler.

Blant løsningene som anvendes hyppigst til oppsett av opphøyde urtehager, er pallekarmer. En pallekarm er en ramme av tre som kan stables, og eventuelt plasseres oppå en palle. Pallekarmene kan også settes direkte på en platting, plen eller lignende.

En standard pallekarm måler 120 x 80 x 20 cm. Det finnes imidlertid også mindre halv-pallekarmer som måler 60 x 80 x 20 cm. Plasser gjerne to–tre pallekarmer oppå hverandre. Dette gir urtene gode muligheter for å utvikle et godt rotsystem i dybden.

Tips

Det kan være lurt å velge flerårlig urter når man først planter de ute! Få oversikt over urter som er flerårig!

Det kan være dekorativt å ha flere pallekarmer i ulike høyder, eller å kombinere hele og halve pallekarmer. Opphøyde bed som dette kan også lages ved hjelp av planker, metallplater eller andre løsninger.

Krukker

Dersom du ikke har plass til pallekarmer, kan krukker være et godt alternativ. Krukker er enkle å forflytte ved behov, og egner seg godt for dyrking av krydderurter.

Potter og krukker kan plasseres på både murkanter, bord, platting, veranda og lignende. Det finnes dessuten mange fine design å velge mellom!

Ønsker du kanskje et middelhavspreg på uteplassen din? Da kan du for eksempel kombinere ulike terrakottakrukker for en rustikk og eksotisk finish.

Når du dyrker urter i krukker, er det viktig å passe på at det er dreneringshull i bunnen. Legg gjerne en filtduk nederst, og fyll på med lecakuler i bunn. Legg et nytt lag med filtduk, og topp med jord. Vips, så er du klar til å dyrke eller plante urter!

Vegghengte løsninger

Når du skal lage din egen urtehage, kan du også velge kreative løsninger som lar deg plante i høyden. Kjøp for eksempel et vegghengt stativ for krukker, og dekorer en ellers kjedelig vegg med grønne, frodige urter.

Det er også mulig å skaffe seg en hylle som kan stå inntil veggen. På den måten kan du få en grønn og dekorativ urtevegg, uten å nødvendigvis måtte bore hull i veggen.

Et annet tips er å feste et armeringsjern eller lignende i bakken. Deretter kan du forsiktig bore hull i pottene og tre dem på skrått nedover jernstangen. Fyll pottene med lecakuler og jord, og dyrk favoritturtene dine. Perfekt når du har lite plass i bredden!

Kjøkkenvinduet

En urtehage er kanskje først og fremst noe du forbinder med dyrking utendørs. Men det er også fullt mulig å lage sin egen lille urtehage på kjøkkenbenken! Du kan for eksempel dyrke krydderurter hydroponisk, noe som betyr at du dyrker uten jord.

Ellers er det selvfølgelig fullt mulig å ha krydderurter i krukker med jord. Dersom du velger å lage urtehagen din innendørs, er det viktig å sørge for at vekstene får nok dagslys. Aller best er det om urtene får stå i nærheten av et vindu, eller under et vekstlys

Tips for en vellykket urtehage

De fleste ønsker seg en frodig og frisk urtehage som bugner over av smakfulle krydderurter. Skal du oppnå dette, er det viktig å sørge for at urtene får så gode vekstvilkår som mulig.

Det finnes mange ulike krydderurter, og disse kan ha spesifikke krav når det kommer til stell. Du kan likevel sørge for at de fleste urtene dine trives godt om du følger tipsene nedenfor!

Solforhold

Noe av det viktigste å ta hensyn til når du skal etablere en urtehage, er solforholdene. De fleste urter ønsker minst 6 timer med filtrert/direkte sollys per dag. Dette bør du ta hensyn til ved plassering av krukker eller pallekarm.

Tenk derfor over hvilken del av hagen, balkongen eller terrassen som er mest solrik. Ofte vil det være gunstig å sørge for en sydvendt plassering.

Husk likevel på at noen urter – som mynte, sitronmelisse, kjørvel, persille, bergmynte og gressløk – har mindre behov for sol enn andre urter. Om det er en del skygge i hagen din, kan det være lurt å dyrke urter som løpstikke, pepperrot eller kjørvel.

Har du et område som er spesielt solrikt, egner det seg godt for solelskende urter som timian, oregano, rosmarin eller salvie. Disse urtene er klassiske middelhavsurter, og har sitt opphav fra nokså varme, solfylte og tørre områder.

Jord og gjødsel

De aller fleste urter trives best i veldrenert jord. Det betyr at du bør unngå å plante urtene i jord som har en tendens til å holde lenge på vannet – som for eksempel leirjord. Et tips er å bruke lett, sandholdig og litt porøs jord iblandet kugjødselkompost eller annen kompost.

Urter flest er ikke spesielt kravstore når det kommer til næring og gjødsling, men tilfør gjerne gjødsel én gang i løpet av vekstsesongen. Du kan for eksempel gjødsle med vann som er blandet med hønsegjødsel.

Merk deg at urtenes behov for næring kan øke dersom du høster hardt.

urte til hagen

Vanning

En grei tommelfingerregel når du skal anlegge urtehage, er å ikke overdrive vanningen. De fleste krydderurter trives bedre litt for tørt enn litt for vått. Så lenge du har veldrenert jord, er sjansen stor for at urtene vil trives.

Er urtene plantet i en utendørs urtehage, vil de ofte få vannet de trenger gjennom nedbør. I tørre og varme perioder med lite regn, er det likevel viktig å vanne litt ekstra. Kort fortalt bør jorden være jevnt og lett fuktig, men ikke for våt.

Noen synes det er praktisk å montere en såkalt dryppslange. Systemer som dette kan ofte aktiveres via en app på mobilen, slik at du kan vanne urtene dine ved behov – også mens du er bortreist.

Ly for vind

Mange urter sturer og mistrives dersom de utsettes for mye vind. Når du skal anlegge en urtehage, er det derfor lurt å velge et lunt sted der vekstene får ly for vinden.

Sett gjerne plantekassen, pallekarmen eller krukkene inntil en vegg, hekk eller et gjerde som gir beskyttelse mot vind.

Sett i gang med å planlegge din urtehage

Det å anlegge sin egen urtehage kan være en morsom utfordring. Enten du velger å dyrke i krukker, vinduskarm eller pallekarm, kan du se frem til kortreiste og velsmakende urter som dufter herlig.

Husk likevel på å sørge for riktig stell av urtene, slik at de trives best mulig. Både vanning, solforhold og valg av jord har mye å si. Lykke til!

FAQ

Hvilke krydderurter kan jeg dyrke i en urtehage utendørs?

Det finnes mange urter som kan dyrkes utendørs i Norge, inkludert oregano, mynte, gressløk, kjørvel, persille og rosmarin. Basilikum er derimot en urt som ikke egner seg like godt for dyrking utendørs i Norge, og bør helst dyrkes innendørs eller i et drivhus.

Kan urter overvintre ute i krydderhagen?

Det finnes en rekke urter som kan overvintre utendørs, inkludert peppermynte, gressløk, russisk estragon, løpstikke, kvann, isop og kryptimian. Kjøp gjerne krydderstauder som kommer igjen år etter år!

Legg igjen en kommentar