Dyrke Pak Choi – Slik Lykkes du!

Paksoi

Paksoi kål kalles også ofte for Bok Shoi og stammer fra Kina. Denne kålsorten har mange god næringstoffer som kostfiber, vitamin A, C, K og folat. Paksoi er mye brukt på det asiatiske kjøkkenet og er velegnet til varmebehandling så bruk den gjerne i gryter, stekt, kokt eller woket!

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke paksoikål fra frø til høsting.

Hvordan dyrke Pak Choi

Typer Pak Choi

Før du begynner å så Pak Choi må du først velge hvilken type du ønsker å dyrke. Det finnes ulike typer Pak Choi og under ser du en liste over de vanligste typene man får kjøpt i Norge:

  • Pak Choi ¨Summer Breeze¨
  • Pak Choi ¨Miks¨
  • Pak Choi ¨Bonsai F1¨
  • Pak Choi ¨Red Choi F1¨
Hvordan-dyrke-pak-choi

Når så Pak Choi

Tidspunktet for når man kan så Pak Choi vil være avhengig av metoden du velger å bruke. Du kan velge mellom å forkultivere eller direkteså frøene. Pak Choi bruker ikke lange tiden fra frø til fullvoksen, du kan høste kålen etter rundt 70 dager.

Såtid: Mai-August

Høstetid: Juni-Oktober

Du kan forkultivere Pak Choi innendørs rundt fire uker før siste frostdagen. Fordelen med å forkultivere kål er at man vil ha mer kontroll på avlingen ved at man får plantet ut de som faktisk spirer. I tillegg er de små frøplantene mer utsatt for snegleangrep som kan ødelegge avlingen – ved å forkultivere kålen vil planten være større og mer motstandsdyktig når den plantes ut.

Velger du å direkteså frøene ute i friland må du vente til faren for frost er over, dette vil avhenge av hvor du bor i landet og hvordan vinteren har vært. En veldig kald vinter vil føre til lenger opptiningstid av jorden og dermed vil det ta lengre tid før temperaturen i jorden er varm nok til å så frøene. Jorden bør ligge på rundt 10 grader for optimal vekst.

Når-så-pak-choi

Forkultivere Pak Choi

Denne metoden gir som nevnt en tryggere vekst for kålen og den vil bli mer motstandsdyktig mot eventuelle angrep. Slik forkultiverer du Pak Choi:

  1. Klargjør potter eller såbrett med celler med såjord.
  2. Så to frø per potte/celle 1,5cm dypt, i et såbrett bør frøene såes med 2,5cm mellomrom.
  3. Vann godt.
  4. Sørg for å holde jorden lett fuktig, men ikke for vått helt i starten når frøene skal vokse.
  5. Når plantene er store nok til å håndteres, mellom 5-10cm høye, kan du plante om til en plante per potte. Tips: De små frøplantene du tynner bort, kan du bruke i salaten eller steke dem sammen med andre grønnsaker til middagen.
  6. På dette tidspunktet kan du også legge til litt gjødsel ved vanning, bruk halvparten av vanlig mengde av det som står på pakken.

Herde plantene

Grunnen til at man må herde plantene før de settes ut i sitt naturlige habitat, er fordi ved innendørs vekst på tidlig stadie har ikke bladene fått utviklet ¨rustningen¨ den trenger som beskytter dem mot solbrenthet og vind. Det er derfor viktig at man gir planten litt tid på å venne seg til utendørs klimaet før den plantes ut.

  1. Når frosten er over og solen begynner å titte frem, plasserer du plantene ut på et skyggefult sted i hagen, på terrassen eller et annet sted.
  2. Ta plantene inn igjen på kvelden.
  3. Gjør disse to stegene over i 3-4 dager.
  4. På dag nr. 4 kan du introdusere plantene for litt sollys. Start med tre timer sollys og resten i skygge.
  5. Øk tiden i solen med tre timer per dag og innen en uke får plantene en full dag med sollys.
  6. Plant ut alle plantene på et valgt sted i hagen med minimum 15cm mellomrom mellom hver plante for at den kan vokse til full størrelse.

Direkteså Pak Choi

Klargjør jorden med veldrenert, velgjødslet jord og gjerne litt moldrik jord. Så frøene 1,5cm dypt med 15cm mellomrom mellom hvert frø for full størrelse. Alternativt kan du så de med 10cm mellomrom dersom du ønsker å høste de i mindre størrelse og dermed får plass til flere.

For kontinuerlig høsting av Pak Choi, kan du så nye frø hver 2-3 uke.

Stell av Pak Choi

Stell-av-pak-choi

Lys

Pak Choi trives best på en plassering med fullt lys. Den tåler litt skygge, men den bør få minst seks timer sollys per dag.

Jord

Veldrenert, næringsrik og moldrik jord.

Vanning

Pak Choi har grunne røtter og krever derfor jevnlig vanning, spesielt når det er veldig varmt.

Gjødsel

Pak Choi elsker næring og man bør derfor forberede jorden med god nok næring når man skal så frøene, fremfor å fylle på med kjemisk gjødsel gjennom vekstperioden. Bruk i så fall organisk gjødsel etter anvisning på pakken.

Det passer veldig godt å dyrke spisskål sammen med Pak Choi, les mer om hvordan du dyrker spisskål her!

Høste Pak Choi

Hoste-pak-choi

Du kan velge om du vil høste hele hodet eller om du bare kutter av noen få blader om gangen når du trenger det. Velger du å kutte av hele hodet, bør du ikke kutte lenger ned enn 2,5cm over jordnivået slik at kålen får mulighet til å vokse ut på nytt igjen. Hodene som vokser ut vil mest sannsynlig bli noe mindre enn første hodet men kommer til å smake like så herlig!

Oppbevare Pak Choi

Oppbevare-pak-choi

Pak Choi smaker best når det er nyplukket så man bør helst ikke plukke disse før man trenger den til matlagingen. Du kan også oppbevare den i en lukket boks i kjøleskapet i inntil en uke – men vær obs på at smaken vil forsvinne litt etter hvert som den blir liggende.

Skadedyr og sykdommer

Pak Choi er faktisk ikke like sårbar mot de vanligste skadedyrene og sykdommene som kan ramme kålfamilien. Den er såklart veldig attraktiv å spise på for snegler, bladlus, kålorm og loppebiller.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤩 Hvordan bruke Paksoi?

Paksoi brukes til mye! Du kan bruke den til for eksempel woking, steking, koking og damping.

🤓 Kan pak choy spises rå?

Man kan spise pak choy rå, dette gjøres oftest med de små bladene om man høster bladene før de er fullvoksen fordi det er da de smaker best i rå form.

🤓 Hva smaker bok choy?

Siden bok choy er en type kål vil den selvfølgelig smake kål – men den er både mild og søt på smak. Dette er dermed en veldig god kåltype å spise dersom man ikke er superfan av den intense kålsmaken andre typer gjerne kan ha.

Har du dyrket denne fine grønnsaken før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke Paksoikål til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar