Dyrke Spisskål – Dyrkeguide

Dyrke-spisskål

Spisskålen er spiss i formen og kan spises både rå og varmebehandlet siden den er mild på smak. Den inneholder næringstoffer som kostfiber, folat og vitamin C. Du kan få spisskålen i en frisk grønnfarge eller en vakker lillafarge. Denne kan du høste gjennom sommeren og utover høsten, ut fra hvilken sort du velger.

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke spisskål fra frø til høsting.

Hvordan dyrke spisskål

hvordan-dyrke-spisskål

Når så spisskål

Ut ifra hvilken metode man velger for å så spisskål, vil det legge føringer for når man kan så denne type kål. Metoden som anbefales vil være å forkultivere spisskålen ved å så den innendørs først for så å plante den ut på et senere tidspunkt.

Velger du å forkultivere frøene kan du gjøre dette i perioden april-juni, denne type kål er ganske hurtigvoksende så det er egentlig ikke noe poeng å så den innendørs noe tidligere – da ender du opp med å bare måtte ha planten inne lenger.

Velger du å direkteså frøene må du vente helt til faren for frost er over og gjerne litt utpå våren når temperaturen i jorden begynner å bli varm (rundt 12-15 grader) og det ikke er fare for at den blir noe kaldere igjen.

når-så-spisskål

Forkultivere spisskål

Å forkultivere spisskål er som nevnt den metoden som anbefales av flere grunner. For det første får du tyvstartet litt på sesongen ved at du sår den 4-6 uker før faren for frost er over slik at du raskere får en høsteklar kål. For det andre vil planten bli sterkere og mer motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer siden det er de små svake plantene som er mest utsatt for å bli ødelagte.

  1. Klargjør potter eller såbrett med celler med såjord.
  2. Så to frø per potte/celle 1,5cm dypt, i et såbrett bør frøene såes med 2,5cm mellomrom.
  3. Vann godt.
  4. Sørg for å holde jorden lett fuktig, men ikke for vått helt i starten når frøene skal vokse.
  5. I starten bør plantene få stå et sted med mye lys, enten i et vindu med god lystilførsel eller ved hjelp av vekstlys. Når de begynner å bli litt større bør du plassere de et litt svalere sted for at stilken ikke skal bli tynne og svake.
  6. Når plantene er store nok til å håndteres, mellom 5-10cm høye, kan du plante om til en plante per potte. 
  7. På dette tidspunktet kan du også legge til litt gjødsel ved vanning, bruk halvparten av vanlig mengde av det som står på pakken.

Herde plantene

Grunnen til at man må herde plantene før de settes ut i sitt naturlige habitat, er fordi ved innendørs vekst på tidlig stadie har ikke bladene fått utviklet ¨rustningen¨ den trenger som beskytter dem mot solbrenthet og vind. Det er derfor viktig at man gir planten litt tid på å venne seg til utendørs klimaet før den plantes ut.

  1. Når frosten er over og solen begynner å titte frem, plasserer du plantene ut på et skyggefult sted i hagen, på terrassen eller et annet sted.
  2. Ta plantene inn igjen på kvelden.
  3. Gjør disse to stegene over i 3-4 dager.
  4. På dag nr. 4 kan du introdusere plantene for litt sollys. Start med tre timer sollys og resten i skygge.
  5. Øk tiden i solen med tre timer per dag og innen en uke får plantene en full dag med sollys.
  6. Plant ut alle plantene på et valgt sted i hagen i god næringsrik jord. Plantes med minimum 35-50cm mellomrom mellom hver plante for at den kan vokse til full størrelse.

Direkteså spisskål

Klargjør jorden med veldrenert, velgjødslet jord. Så frøene 1,5cm dypt med 35-50cm mellomrom mellom hvert frø for full størrelse.

Stell av spisskål

stell-av-spisskål

Lys

Trives best i mye sollys men tolererer litt skygge.

Jord

Krever næringsrik jord.

Jorddekke

Et jorddekke av for eksempel gressklipp eller annen organisk materiale kan være lurt av flere grunner. Jorddekket vil blant annet holde ugresset nede og holde på fuktigheten i jorden.

Vanning

Spisskål har på lik linje som Pak Choi ikke så veldig dype røtter. Det er derfor viktig å sørge for jevnlig vanntilførsel, spesielt når det er veldig varmt og tørt over lengre perioder.

Gjødsel

Som de fleste kåltyper liker også spisskålen næring. I første omgang må du sørge for næringsrik jord, også kan du spe på med litt nitrogenholdig gjødsel en gang i måneden.

Når høste spisskål

når-hoste-spisskål

Spisskål er en av de kåltypene med kortest utviklingstid, slik at man kan høste den allerede på sommeren i motsetning til andre typer kål som ikke er høsteklare før på høsten.

Spisskålen høstes hel, altså hele hodet som vokser opp av bakken. Hodet vil være ganske kompakt og spiss i enden. Høst spisskålen nederst på kålen ved roten ved å skjære/kutte den tvers av.

Oppbevare spisskål

oppbevare-spisskål

Spisskål er ikke som rosenkål for eksempel som kan lagres på voksestedet ute i hagen. Spisskålen må høstes og lagres på andre måter. Slik kan du lagre spisskål:

  • Forvelle og fryse spisskålen
  • Sylte spisskålen

Skadedyr

Spisskålen er som alle planter utsatt for ulike skadedyr. Under finner du noen av de som kan skade dine spisskålplanter.

Et triks for å holde kålormen og kålsommerfuglen unna hodekålene dine er å plante blomkarse i nærheten av kålen som en ¨felle¨ eller offerplante. Kålormen elsker blomkarse og vil mest sannsynlig gå på disse plantene fremfor å spise opp kålen.

Andre tiltak for at kålsommerfuglen ikke skal få tilgang til kålen kan være å legg nett over avlingen. Dette hindrer sommerfuglen i å legge eggene sine på kålen som etter hvert blir kålormer som ødelegger avlingen.

Mynte kan plantes i nærheten av kålen for å tiltrekke seg billene som ellers ville angrepet kålen.

Bladlus

De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Andre tegn kan være at bladene krøller seg som følge av at plantens saft suges ut av insektene.

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en Såpeblanding:

  • Vann
  • Zalovann
  • Litt kanel

Gjør dette jevnlig og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. Dusj plantene med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤓 Hva brukes spisskål til?

Spisskål kan brukes til mye – blant annet til sylting, wok, grilling, steking, damping og koking. Den er spesielt mye anvendt som tilbehør som for eksempel smørdampet spisskål, grillet med urtesmør og til kjøtt som kotelett og biff.

🤩 Hvordan høste spisskål?

Spisskål høstes ved å skjære hodet av stilken helt nederst på planten.

🤓 Hva smaker spisskål?

Spisskål er mild og søt i smaken og med en sprø konsistens.

Har du dyrket denne type kål før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke Spisskål til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

2 kommentarer om “Dyrke Spisskål – Dyrkeguide”

  1. Systematisk info er bra 🙂 Spisskål er interessant. Sortserfaringer hadde også vært nyttig. Fortsett med bloggen din!! 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar