Dyrke Luftløk – Lær Om En Fantastisk Løk

Kjært barn har mange navn sies det, og det har denne! Luftløk er også kalt toppløk, etasjeløk, egyptisk løk, vandrende løk og toppløk.

Dette er en løk alle burde ha i hagen sin, den er enkel å dyrke, smaker godt og spirer år etter år..

I denne artikklen skal du få lære mer om hvordan du dyrker denne herlige løken og litt om selve løken samt hvordan du kan utnytte den på kjøkkenet!

Dyrke luftløk

Dyrke Luftløk

Plassering

 • Husk at luftløk er flerårig plante, det vil si at den spirer på nytt år etter år på samme sted som du satte den første setteløken. Derfor kan det være greit å plassere planten på et sted den kan stå i mange år uten at du må flytte den.
 • Luftløk er ikke like kravstor til sollys som mange andre grønnsakplantene. Derfor kan du plassere denne løken på et sted som har delvis skygge og delvis sol. Som oftest har vi grønnsaksdyrkere rikelig med plass i hagen der det ikke er så mye sol. Så du vil nok enkelt klare å finne en fin plass til luftløken din, samtidig som du kan spare de beste plassene med mest sol til en annen grønnsakplante.
 • En siste ting du må ha i bakhodet er som med all annen løk, den er utsatt for rotråte. Vi anbefaler at du lager et høybed som du bygger opp av jord med god dreneringsevne. Prøv å plasser bedet slik at det står skjermet for nedbør da store nedbørsmengder over tid kan føre til at røttene kan råtne.

TIPS: luftløk trives i samme klima som hvitløk. Det er kan være lurt å plante hvitløken i samme bed som luftløken siden de er glad i de samme forholdene.

plante-luftløk

Planting

Du kan plante luftløken på samme tidspunkt som du planter ut hvitløk, enten høsten eller våren. Vi anbefaler høsten siden det er som regel mye å gjøre i hagen på våren og da har du en oppgave mindre å tenke på.

Når du skal plante luftløken planter du den rundt 5cm dypt. Videre har har du to valg og de er følgende:

 1. Vil du dyrke luftløken din stor og høste løkene som kommer ytterst på stilken bør du sette de med en avstand på rundt 15 cm fra hverandre
 2. Vil du dyrke luftløken til en litt mindre plante og kanskje bruke den som en gressløk og vårløk kan du sette de tettere, rundt 5 cm er nok.

Vi anbefaler at du setter de med litt avstand slik at løkene dine får spiret og vokst seg store, kraftige og smakfulle.

stell-av-luftløk

Stell av luftløk

Rett etter du har plantet luftløken vanner du bedet ditt rikelig og godt. Dette er den eneste gangen du ønsker å gi de real dusj. Herfra og ut er det utrolig nok veldig enkelt å stelle luftløken.

Sørg for næringsrik jord og at jorden holder seg fuktig. Ikke for våt, men heller ikke før tørr.

Dette er faktisk det eneste du trenger å tenke på gjennom sesongen. De klarer seg som regel fint uten noe form for ekstra gjødsel. Ta det med en klype salt, hvis du har en god og sunn jord er det ingen problem. Hvis du derimot har en jord med lite næring burde du tilføre litt gjødsel underveis i sesongen.

Observer løkplantene dine og se etter tegn om de trenger næring i form av gjødsel eller vann.

Mot slutten av sesongene kan du tilføre næring til jorden slik at løkplantene dine er klare for en ny sesong neste år igjen.

Høste luftløk og oppbevaring

høste-luftløk

Du kan høste forskjellige løk i samme løkplante. Du har selve stilken som du kan høst når den er tynn og liten. Da både ligner den og smaker som gressløk.

Du kan vente og la stilken vokse seg større og tykkere. Da både ligner den og smaker som vårløk!

Så kan du vente til den blomstrer og får en løk ytterst på stilken. Denne løken er mild og kan på mange måter sammenlignes med sjalottløk.

Du kan høste løken som er under jorden, men da «bruker du opp» planten og du må plante ny luftløk hvis du ønsker mer. Denne smaken kan minnes en mild hvitløk.

Dette vil si at du kan høste luftløk gjennom hele sommeren og lang ut på høsten!

Når du høster stilkene er det begrenset levetid, da er det lurt å bruke de så fort som mulig.

luftløk

Løken derimot har utmerket lagringsevne så lenge du lagrer de på rett måte. Siden løken spirer over bakken er den relativt tørr. Bruk likevel samme fremgangsmåte som når du høster hvitløk.

Oppbevar de i et kjølig og tørt klima i noen uker slik at de har fått et tørt og hardt skall som en løk du f.eks. kjøper i butikken.

Etter det kan du flette de sammen og henge de opp i samme forhold som der du tørket de. Gjør du dette riktig holder luftløken seg fint gjennom hele vinteren!

TIPS: husk å ta vare på noen løk slik at du kan plante nye ved neste sesong.

Luftløk – Fordeler og bruksområdet

Luftløk er ikke fra Norge, nei den er faktisk langveisfra! Vi må helt til Canada for å finne opprinnelsen til denne fantastiske løken.

Løken er hardfør og har etterhvert tilpasset seg det nordiske klima ekstremt bra. Luftløken vil trives stort sett over hele landet og uansett hvor du bor kan du dyrke luftløken.

Fordeler med luftløk

Som nevnt er løken hardfør og vokser overalt. Den krever lite omsorg og er en enkel løk å dyrke.

Du får 3 løk i en ved å dyrke luftløk. Som vi allerede har vært inne på kan du få gressløk, vårløk og sjalottløk på en og samme plante. Det kaller vi effektiv bruk av plass!

Luftløken er flerårig så du trenger ikke å plante ut nye løk hver sesong. Dette gjør denne løkplanten til et enklere og bedre alternativt. Luftløken spirer veldig tidlig på våren og ganske samtidig som hvitløken. Det er alltid en god følelse for alle som liker å holde på ut i hagen for dette er et sikkert tegn på at en ny sesong er i gang!

Noen kaller denne løken for vandrendeløk og det er for at den faktisk kan vandre rundt i hagen din. En voksen luftløk kan bli hele 60cm høy og når den er moden for innhøsting lener den seg over og til slutt ned i bakken. Hvis ingen plukker den kan den spire der den lander.

Tenk deg da når man har 20-30 luftløk som alle lener segfra mellom 30-60cm i alle mulig rettninger. Da tar det ikke mange år før planten har vandret over hele hagen din!

Bruksområder

bruk-av-luftløk

Hvis du er kreativ er det uendelig med bruksområder for løken. Her er det bare å utforske med forskjellige kombinasjoner i matrettene du lager. Vi har laget en liste som vi mener luftløken kommer til sin aller beste anvendelse.

 • Syltet luftløk er utrolig godt som egner seg til alt fra fisk, kylling og kjøtt.
 • Når luftløken er ung, kan du høste stilken som smaker vårløk. Denne er veldig god i en frisk salat. Skaper også fine kontrast farger til f.eks. rød og gul tomat.
 • Når blomsterløken får blomster kan du høste disse og dandere salaten. Den er selvfølgelig spiselig.
 • Du kan bruke planten til gressløk som er en klassiker på en omelett eller eggehakk.
 • Selve løken kan du høste når den har fått litt størrelse. Vi sammenligner smaken på denne med sjalottløk som passer utrolig godt i mange forskjelligere sauser og supper. Ta f.eks. rødvins sausen din til nye høyder med luftløk!
 • Blomstene på lufløken kan brukes i mange forksjellioge cocktails som f.ek.s Dirty martini
 • Ovnsbakte sammen med andre rotgrønnsaker. Løken gir en god, mild og rund hvitløks smak.

Oppsummering

Luftløk er en løkplante vi mener alle som driver med grønnsaksdyrkig burde gjøre plass til. Dette er en enkel plante som ikke krever mye av stell, sol eller omsorg.

Luftløken er flereårlig som gjør at den vokser år etter år uten at du må plante en ny plante. Vi andbefler dog at du tar vare på noen løk som du planter hver sesong for å holde bestanden oppe. Særlig hvis du har høybed.

Løkplanten har 3-4 typer løk i en. Stilkene avhengia hvor tildig eller sent du høster det smaker og ser ut som gressløk eller vårløk. Selve løken som blomstrer smaker som en mild sjalottløk og løken under bakken har en hvitløk smak.

Dette er en plante som er morsomt og dyrke og som ser fin ut i hagen din. Hvis du har barn i familien blir dette garantert en plante som blir morsomt å være med på.

Denne side er anmeldt av: hagefrik.no Rating 5/5

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er toppløk?

Toppløk er det samme som luftløk. Det er en løkplante som spirer over bakken. Stilkene kan du høste på forskjellige stadier og sammenlignes ofte som gressløk, vårløk og sjalottløk. Du kan også høste løken som vokser under bakken, denne kan smake mild hvitløk.

Hvordan plante luftløk?

Luftløk plantes som en setteløk gjerne i et høybed med god drenering. Setteløken planter du ca. 5 cm dyp og med en avstand på rundt 15 cm mellom hverandre

Er Pipeløk spiselig?

Pipeløk eller luftløk som den også heter er spiselig. I pipeløken vokser det hele 3 forskjellige løker i samme plante. Gressløk, vårløk og sjalottløk.

Hva brukes luftløk til?

Luftløk brukes til mye! Du kan bruke den som gressløk, vårløk og sjalottløk. Den passer utmerket godt i sauser og supper.

6 kommentarer om “Dyrke Luftløk – Lær Om En Fantastisk Løk”

 1. Masse god informasjon her! En liten detalj for oss som må ha det med teskje: Skal toppløken deles i fedd før jeg planter dem, eller blir det pinglete plante da? Eller planter en hele «klasen»

  Svar
 2. Hei!
  Artig og nyttig og lese om luftløk som vi har i hagen. Har ikkje vore flink å bruke den.
  Kan den frysast? Bør gjerne evt. forvelle den først?
  Takknemlig for svar 🙂

  Svar
  • Hei Svanhild og takk for spørsmålet ditt!

   Vi har også masse god luftløk i hagen! Det vi ikke klarer å spise pleier vi å tørke. Da får den samme struktur som en hvitløk, hardt skall utenpå og nydelig løk bak skallet.

   Svar
 3. Hei. Jeg har fått mange små luftløk som spirer allerede. Ute er det masse snø og tele. Kan jeg sette de i potter inne og plante de ut når snøen forsvinner?

  Svar

Legg igjen en kommentar