Dyrke Jordskokk? 6 Gode Tips for å Lykkes!

Mange ønsker å dyrke jordskokk, en vekst som er kjent for både vakker blomstring og rik innhøsting. Ved å sette noen få knoller i jorden på vårparten, kan du belønnes med mange kilo smakfulle jordskokk fra høsten av.

Den milde og litt nøtteaktige smaken gjør rotgrønnsaken veldig allsidig, og den kan i stor grad brukes på tilsvarende vis som vanlig potet. Utseendemessig ligner imidlertid jordskokk mer på ingefærrot enn potet.

La oss se nærmere på hvordan du kan dyrke jordskokk selv!

dyrke jordskokk

Hvordan dyrke jordskokk?

Det å dyrke jordskokk har mange likhetstrekk med dyrking av poteter, og det er veldig enkelt å sette i gang. Selv om du ikke skulle ha mye erfaring med planter eller dyrking fra før, er sjansen stor for at du kan se frem til gode resultater!

Vi anbefaler deg å dyrke jordskokk i pallekarm. Grunnen til dette er enkel: Jordskokk har god spredningsevne, og før du vet ordet av det har du jordskokk i hele hagen. Planter du i bøtter eller karm, får du kontroll på veksten.

I likhet med poteter kan jordskokk dyrkes både om våren og høsten. Sent på våren vil du se at knollen begynner å spire. Etter hvert kommer en vakker blomst til syne, og denne ligner mye på solsikke. Kanskje ikke så rart, siden jordskokk tross alt er i slekt med solsikken.

Slik går du frem når du skal dyrke jordskokk, steg for steg:

  1. Kjøp setteknoller av jordskokk
  2. Finn et egnet sted å dyrke knollene (f.eks. på friland, i pallekarm, bøtter eller lignende)
  3. Plant knollene i jorden (ca. 10 til 12 cm dypt, og med 30 til 40 cm avstand mellom hver knoll)
  4. Gjødsle litt i løpet av våren
  5. Vann dersom det er lite nedbør
  6. Knollene spirer
  7. Blomstring fra august–september
  8. I løpet av sommeren danner setteknollene nye knoller
jordskokk

Tips til stell av jordskokk

Jordskokk er hardfør (vanligvis opptil herdighetssone H4-H5) og krever forholdsvis lite stell. Det gjør rotgrønnsaken til et godt valg om du ikke ønsker altfor kravstore planter i kjøkkenhagen din.

Om du skal oppnå flott blomstring og rause mengder jordskokk, er det likevel lurt å gi planten så gode vekstforhold som mulig. Her er noen tips!

Vanning

Jordskokken skal ikke ha det for tørt, men heller ikke for vått. Om røttene blir stående lenge i vann, er det en viss sjanse for at knollene råtner. I tørre perioder kan det likevel være lurt å vanne jordskokk, slik at knollene ikke tørker ut.

Spesielt i løpet av sommermånedene – når nye knoller produseres – er det lurt å passe på at jorden ikke blir for tørr. Når jorden er tørr kan dette i stor grad hemme veksten til knollene.

Plassering og solforhold

Jordskokk har ikke behov for full sol, men vil heller ikke ha noe imot det. Dersom du har mulighet til det, kan du med fordel dyrke jordskokk i deler av hagen der det er halvsol til full sol.

Fra naturens side vokser planten helst der det er full sol (minst 6 timer direkte sollys daglig). Men om solen kun skinner omkring fire timer på plantestedet, kan jordskokken fortsatt vokse og trives.

Når du skal finne et sted å dyrke jordskokk i karm, bøtter eller direkte i jorden, er det viktig å huske på at plantene kan bli to meter høye. Noen velger derfor å ha jordskokk som «hekk» i ytterkanten av hagen.

Temperatur og overvintring

Jordskokk gir aller best avling ved temperaturer på mellom 18–32 °C i vekstsesongen. Du vil imidlertid også kunne dyrke planten ved litt kjøligere temperaturer, og fortsatt se frem til rik avling.

Jordskokk er hardfør, og kjent for å kunne overvintre i jorden de fleste steder i landet. Veksten tåler faktisk lufttemperaturer ned mot 20 til 30 minusgrader. Husk at evnen til å overvintre kan avhenge noe av jordtype og dekke.

Om det er knoller igjen på jordskokken som ikke blir  høstet inn i løpet av september–oktober, kan de fint bli liggende til våren.

jordskokk blomst

Gjødsel og jord

Når du skal dyrke jordskokk, bør du sikre god grunngjødsling og bearbeiding av jorden før knollene settes. Aller helst bør du bruke god og næringsrik kompostjord. Strø gjerne et lag med kompost oppå jorden der du skal dyrke, og bland godt inn med et stikkegreip.

Plant knollene, og dekk over med jordblandingen. I løpet av sommeren kan du gjerne strø gressklipp på voksestedet, noe som er gunstig for de gode mikroorganismene i jorda. Det kan være behov for gjødsling i slutten av sesongen (mot høsten), med f.eks. brenneslevann 

Husk at god drenering er noe jordskokken setter pris på, og at dette kan forhindre at knollene råtner. Ellers kan det nevnes at planten foretrekker en pH på rundt 6.

Innhøsting av jordskokk

Jordskokk kan høstes inn fra høsten av, og de fleste henter knoller opp fra jorden fra september av. I løpet av sommeren produserer planten nye knoller, og det er disse du høster inn.

Husk at knollene kan høstes inn litt etter litt. Du kan fint la dem bli liggende til neste sesong, uten at dette går utover smaken! Man sier gjerne at jordskokk har «to sesonger».

De knollene som høstes inn kan lagres på lignende måte som potet. Oppbevar dem gjerne ved rundt 2 til 4 grader, og sørg for god luftfuktighet (95 % + relativ luftfuktighet er optimalt). Jordskokk kan gjerne oppbevares i sekker med hull.

Har jordskokk særlige sykdommer eller skadegjørere?

En av fordelene ved å dyrke jordskokk, er at veksten har få sykdommer og sjeldent angripes av skadegjørere. Dette forutsetter imidlertid at du bruker setteskokk ment for dyrking i Norge, og ikke planter jordskokk kjøpt i matbutikken.

Det som kan være greit å ha i bakhodet, er at jordskokkens knoller ikke bør være synlig over jordoverflaten. Dette kan gjøre planten mer utsatt for sykdom og skade.

Dyrk jordskokk på 1, 2, 3

Ønsker du å dyrke en smakfull og robust grønnsak som samtidig belønner deg med vakker blomstring? Da er jordskokk en sikker vinner! Veksten er forholdsvis enkel å dyrke, og du vil kunne se frem til rikelige mengder jordskokk ved innhøsting.

Du kommer enkelt i gang, og trenger i utgangspunktet kun noen få setteknoller og god jord for å lykkes!

FAQ

Hva er jordskokk?

Jordskokk er faktisk en urt som tilhører kurvplantefamilien. Planten kan bli inntil to meter høy, og har blomsterkurver som kan bli opptil 8 cm i diameter. Knollene er spiselige, og kalles gjerne for jordepler. Fruktkjøttet er saftig og sprøtt. Skallet er tynt, og ofte gult eller lilla.

Kan jordskokk fra matbutikken brukes som setteknoll?

Nei. Det er faktisk et eget lovforbud mot det å benytte jordskokk fra dagligvarebutikken som setteknoll. Dette skyldes at knollene ofte er importerte, og at de kan ha med seg skadelige sykdommer eller lignende. Sortene vokser ikke nødvendigvis så bra i norsk klima, heller.

Hvordan tilberede jordskokk?

Noen spiser jordskokk rå i salater, mens andre steker, koker, friterer eller baker den. Mulighetene er mange, og det tynne skallet er spiselig. Prøv for eksempel å lage en klassisk jordskokksuppe, eller bak grønnsaken i ovn sammen med andre rotgrønnsaker.

Er jordskokk sunt?

Ja! Jordskokk er næringsrik og inneholder både inulin, C-vitamin, kostfiber og kalium. Knollene inneholder for øvrig opptil 78 % vann og 0 % fett.

2 kommentarer om “Dyrke Jordskokk? 6 Gode Tips for å Lykkes!”

    • Hei Anne Petra og takk for spørsmålet ditt.

      Det var rart! Vanskelig å gi deg et eksakt svar, men har du husket på:
      1. Jordskokk planten din for nok lys
      2. Får nok næring?
      3. Vannet den for lite/mye?
      4. God nok jord?

      Svar

Legg igjen en kommentar