Dyrke Physalis? Morsomt og Enkelt! 7 gode Tips For å Lykkes

Om du ønsker å dyrke noe litt utenom det vanlige, er physalis et ypperlig valg. Planten er både eksotisk og spennende, og har sitt egentlige opphav fra Peru. De nydelige, oransje bærene ligger innkapslet i noe som kanskje minner mest om en japansk papirlykt.

Siden planten er så spesiell, er det nok mange som tror at det er vanskelig å dyrke den her hjemme i Norge. Vi kan imidlertid fortelle deg at det å dyrke physalis ikke er stort vanskeligere enn å dyrke vanlige tomater.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem!

Dyrke Physalis

Hvordan dyrke physalis?

Dersom du har dyrket tomater før, er sjansen stor for at du også vil lykkes med physalis. De to plantene har nemlig veldig mye til felles når det kommer til stell og trivsel. Om du lykkes med denne planten, kan den bli over 2 meter høy og bære store mengder frukt.

Du kan dyrke physalis på to forskjellige måter. La oss se nærmere på begge fremgangsmåtene, steg for steg!

Alternativ 1: Dyrke physalis fra frø

Du kan så physalis fra frø du kjøper i butikken. Dette er kanskje den morsomste måten å dyrke planten på, siden du kan følge den fra liten spire til voksen plante.

Det er lurt å starte prosessen i februar, slik at planten kan dra best mulig nytte av sollyset om sommeren.

Slik går du frem:

  1. Kjøp physalis-frø (eller plukk ut frø fra en frukt og tørk dem)
  2. Så frøene i 0,1–0,5 cm dybde i små krukker eller såbrett (bruk gjerne såjord)
  3. Dekk med et svært tynt lag med jord, da frøene er lysspirende
  4. Sett pottene et sted som holder >20 ℃ – gjerne i et vindu som er østvendt
  5. Spray jordoverflaten jevnlig slik at den holder seg fuktig (dekk gjerne med plastfolie med hull eller plasser pottene i et minidrivhus)
  6. Vent til frøene spirer (dette kan ta opptil et par uker)
  7. Sett planten noe kjøligere (ca. 15 ℃)  og lyst
  8. Fra midten av mai kan planten flyttes ut (plant planten over i en 10-liters krukke, og beskytt med fiberduk for å sikre gradvis tilvenning til livet utendørs)
ferdig physalis

Alternativ 2: Plant stiklinger av physalis

Et annet alternativ er å dyrke physalis fra stiklinger som du tar fra en eksisterende plante. Dette kan være et særlig godt alternativ for deg som bor i litt kjøligere deler av landet. Du kan nemlig spare en del tid på å plante stiklinger, og få et lite forsprang.

På den måten kan du sørge for å få spiseklare physalis i tide, før vekstsesongen avsluttes. Merk deg at planten du tar stiklinger fra må være minst fra fjorårets sesong og ha skudd. Det er også lurt å ta skuddene på høsten.

Slik gjør du det:

  1. Skjær av et 10 cm langt skudd med diagonal snittflate (skjær helst fra bladakselen)
  2. Plant skuddet i en krukke med vanlig plantejord
  3. Sett potten kjølig gjennom vintermånedene
  4. Vann jevnlig, men sparsomt
  5. I mai neste år skal planten ha utviklet røtter. Du kan nå plante den over i sin permanente potte.

Tips til stell av physalis

Skal du få en sunn og frodig physalis som virkelig trives, er det viktig å sørge for at planten får optimalt stell. Physalis har som nevnt mange likhetstrekk med tomatplanter, og setter pris på rikelige mengder av både lys, varme og vann.

Plassering, temperatur og lysforhold

Dersom du har physalis inne i boligen, er det viktig å la planten stå så lyst som mulig. Sett den gjerne i en vinduskarm om du har mulighet til det. Eventuelt kan planten settes under et godt vekstlys.

I mai kan du med fordel flytte planten ut i et drivhus eller i en vinterhage med glassvegger. Du kan også la planten stå ute, men da er det viktig å sørge for at nattetemperaturen ikke synker under 10 ℃. Sett gjerne physalis inntil en varm og lun vegg som får rikelig med sol.

Om planten blir stående inne, er det ikke uvanlig at bærene ikke modnes. Denne planten krever mye sol om den skal klare å produsere de fine, oransje bærene den er så kjent for.

physalis i vekst

Vanning

Physalis er i likhet med tomatplanter veldig glad i vann. Planten er tørst, og bør holdes jevnt fuktig. Uttørking tåler denne planten dårlig. Sørg derfor for å vanne physalis jevnlig, eller ha et automatisk vanningssystem (eventuelt dryppsystem).

Når du har planten i potte er det samtidig viktig å passe på at røttene ikke drukner i vann. Dette kan du løse ved å sikre god drenering i bunnen av krukken.

Jord og næring

På ett område skiller physalis seg fra tomater: De trenger nemlig minimalt med næring! Om planten får mye næring, vil den nemlig bruke energi på å lage nye skudd og store mengder bladverk, fremfor å utvikle frukt.

Gjødsle gjerne planten med kompost, men ikke mer enn et par ganger i løpet av hele vekstsesongen.

Beskjæring av physalis

Physalis kan vokse seg forholdsvis stor, og vil ofte få betydelige mengder blader. Derfor kan det være lurt og praktisk å beskjære planten innimellom. På den måten holder planten seg passelig stor, og vil fokusere energien sin på fruktproduksjon.

Skjær gjerne av greiner som vokser seg veldig store

Kan physalis overvintre ute?

Physalis er dessverre ikke en spesielt hardfør plante ved våre breddegrader. Den tåler som nevnt ikke temperaturer lavere enn 10 grader, og vil derfor normalt sett ikke kunne overleve den norske vinteren.

Du kan imidlertid klippe planten ned til ca. 1/3 av opprinnelig størrelse, og plassere potten et frostfritt sted i vintermånedene. Temperaturen kan gjerne ligge på rundt 10–15 grader i denne perioden. Da kan du få glede av planten også neste sesong!

Innhøsting av physalis: Når er frukten moden?

Som regel tar det rundt 70–90 dager fra såing til planten har innhøstingsklare bær. Vanligvis vil du kunne plukke de deilige bærene fra sensommeren av (august).

En grei tommelfingerregel er at bæret er modent så snart det er oransje og er enkelt å løsne fra planten. Bærene kan fryses ned om du ikke klarer å spise opp alle på en gang.

physalis

Er du klar for å dyrke physalis?

Det å dyrke physalis kan være en morsom og lærerik prosess. Med riktig stell vil planten belønne deg med lekre oransje bær som egner seg til alt fra desserter til salater. Det viktigste er å gi planten nok lys og vann, og å unngå temperaturer under 10 grader.

Lykke til!

FAQ

Er physalis det samme som ananaskirsebær?

Ja! Physalis peruviana har mange ulike kallenavn – inkludert ananaskirsebær og cape gooseberry. Det finnes også varianter av planten som kalles jordbærtomat (physalis grisea)

Hva er physalis?

Physalis er en planteslekt som tilhører søtvierfamilien. Det finnes mer enn 100 ulike arter, og majoriteten av disse vokser i de tropiske områdene i Sør-Amerika (først og fremst Peru). Plantens bær inneholder store mengder frø, og er omsluttet av en luftig papirlignende hinne.

Hvordan spise physalis?

Physalis blir som regel spist ubehandlet (naturell), uten noen form for varmebehandling. Husk å fjerne den papirtynne membranen før bæret spises.

Hva smaker physalis?

Physalis har en saftig og litt gelélignende konsistens, og smaker både søtt og litt surt. Den friske smaken gjør at bæret passer godt i alt fra fruktsalater, til desserter og kaker.

Legg igjen en kommentar