Ingefær kan kjøpes i butikken, men det er utvilsomt mye morsommere å dyrke den selv! Det å dyrke smakfull ingefær hjemme hos seg selv er heller ikke så avansert som du kanskje skulle tro.
Likevel er det viktig å sette seg litt inn i stell og dyrkemetode om resultatet skal bli bra. Ingefær stammer fra tropiske områder i Asia, og har derfor litt særegne preferanser når det kommer til temperatur, vanning og stell.
Her forklarer vi deg hvordan du lykkes med den smakfulle jordstengelen!
Innholdsfortegnelse
Hvordan dyrke ingefær?
Når du skal dyrke ingefær i Norge, foregår prosessen som regel innendørs. Du kan i prinsippet gjøre dette når som helst i løpet av året, så lenge du har vekstlys.
Ellers er det greit å vite at det finnes flere fremgangsmåter. Noen velger å plante setteknollen direkte i jord. Dette kan fungere bra, men knollen vil som regel bruke relativt lang tid på å spire. For raskere spiring anbefaler vi å sette knollen i vann før den plantes i jorden.
Du kan sette roten i vann over natten, eller enda lengre. Om du har tålmodighet til å la roten ligge i vann et par uker, spirer ingefæren ekstra raskt og effektivt.
- Kjøp setterot av ingefær (ingefærknoll)
- Legg roten i en beholder med vann – gjerne med et fuktig tøystykke over. Dekk med plastfolie.
- Sett beholderen lunt (for eksempel på varmekabler)
- Vent ca. 2 uker
- Ingefæren vil sette skudd
- Plant ingefæren i en bred beholder med jord, slik at skuddene peker oppover og roten ned i jorden (ca. 5 cm dypt). Dekk med ca. 2–3 cm jord.
- Sett beholderen varmt, og vann jevnlig
- Etter 3 til 4 måneder har du innhøstningsklar ingefær (prosessen kan noen ganger ta enda lengre tid avhengig av dyrkingsforhold)
Stell av ingefær: Tips og anbefalinger
Ingefær har sitt opphav fra asiatiske land med tropisk klima, og du bør derfor forsøke å gjenskape disse tropiske forholdene om planten skal trives. Samtidig er det viktig å tenke over plantens voksemåte når du skal velge potte.
Her er noen tips!
Velg en bred potte
Noe av det første du bør tenke på når du skal dyrke ingefær, er at planten bør plantes i en bred beholder. Røttene på denne planten vokser nemlig i bredden – og ikke nedover. Beholderen kan derfor være relativt grunn, men vid.
Er potten smal og dyp, vil ikke ingefærplanten ha like gode muligheter for å utvikle seg normalt.
Prosessen er med andre litt annerledes enn når du skal dyrke poteter eller lignende, der røttene vokser nedover.
Plassering og solforhold
Ingefær er best å dyrke innendørs ved våre breddegrader, siden vi ikke akkurat kan skryte på oss tropiske temperaturer. Planten kan gjerne dyrkes i stuen eller på kjøkkenet, der temperaturen vanligvis er jevn og behagelig mesteparten av året.
Planten bør stå lyst, men helst ikke i direkte sollys. Filtrert sol/skygge er ofte det mest optimale for denne planten.
Vanning
I likhet med de fleste andre tropiske vekster, liker ingefær at jorden holdes jevnt fuktig. Her er det viktig å sørge for at jorden kun er lett fuktig, og ikke våt.
Mange velger å vanne ingefær regelmessig med en sprayflaske. På den måten holder jorden seg litt fuktig, uten at røttene drukner.
Ingefærplanten liker også høy luftfuktighet. Spray gjerne bladene med vann når du først vanner planten.
Temperatur
Siden ingefær er en tropisk vekst, er det viktig å ikke utsette planten for kulde eller kraftig vind. Ingefær bør stå lunt, og helst i en temperatur som ligger på rundt 20–30 ℃.
Unngå likevel å sette planten for nærme en varmekilde (som for eksempel ovnen eller peisen). I nærheten av varmekilder er det ofte tørr inneluft, noe som kan gi stygge og inntørkede blader.
Et tropisk klima er som regel varmt og fuktig. Har du mulighet til å dyrke ingefær på badet, kan dette fungere bra. Der er luften ofte både varm og fuktig!
Jord og gjødsling
Du kan med fordel dyrke ingefær i næringsrik og veldrenert jord. Planten liker jevnt fuktig jord, men bør heller ikke stå i direkte våt jord. Bruk gjerne en litt porøs, sandholdig og lett jord.
Ellers kan det være greit å tilføre næring omtrent én gang månedlig, slik at du kan sikre optimal vekst og utvikling av nye ingefærrøtter med. f.eks. brenneslevann
Innhøsting av ingefær
I mange tilfeller vil det være mulig å høste inn ingefær 3 til 4 måneder etter dyrking. Det kan imidlertid ta så lang tid som 8 til 10 måneder, også. Du bør med andre ord smøre deg med litt tålmodighet.
Så, hvordan kan du vite om ingefæren er innhøstingsklar? En grei tommelfingerregel er at så snart bladene på planten begynner å visne eller bli gule, er ingefæren klar for å høstes inn!
Kan ingefær rammes av skadedyr og sykdommer?
Det er veldig sjeldent at ingefær rammes av sykdommer eller skadedyr når den dyrkes innendørs i Norge fra setteknoll. Vær likevel obs på spinnmidd, en middsort som kan angripe plantens blader og gjøre at den visner.
Den enkleste måten å unngå spinnmidd på, er ved å spraye ingefærplanten jevnlig med vann. Om luften er veldig tørr, øker nemlig sjansen for at midd angriper planten.
Kan man bruke ingefær fra butikken som ingefærknoll?
Generelt sett anbefales det å ikke dyrke ingefær som du har kjøpt i vanlig matbutikk. Dette kan nemlig være risikabelt med tanke på spredning av sykdommer. Kjøp heller ingefærknoller som er ment for dyrking her i Norge.
Når du kjøper knoll anbefaler vi deg å se etter knoller med mange «øyne». Dette er nemlig de punktene på knollen hvor skuddene vil komme ut etter planting. Mange øyne tyder på at knollen er frisk og sunn!
Husk at knollen etter hvert vil skrumpe inn og tørke ut dersom den ligger tørt og varmt. Legg derfor knollen i vann så raskt som mulig.
Dyrk ingefær, du også!
Det å dyrke ingefær er relativt enkelt når du først er i gang. Det viktigste er å passe på at beholderen du planter i er bred og grunn, og at jorden holdes jevnt fuktig. Samtidig er det en fordel å sørge for en relativt høy og jevn innetemperatur, og høy luftfuktighet.
Etter noen måneder kan du høste inn ingefær som kan brukes til alt fra te til smakfulle asiatiske middagsretter.
Lykke til!
FAQ
Hva er ingefær?
Ingefær er den tørkede eller ferske jordstengelen fra Zingiber officinale-planten, og tilhører ingefærfamilien. Ingefærfamilien er relativt stor, og inneholder over 700 ulike arter – inkludert gurkemeie og kardemomme.
Hvilke bruksområder har ingefær?
Ingefær benyttes ofte som smakstilsetter i gryteretter, bakverk og andre matretter. Ingrediensen er spesielt vanlig i retter fra det asiatiske kjøkken, og brukes blant annet hyppig i thaimat. Ingefær blir også brukt i ingefærøl, te og diverse likører.
Hvordan tilberede ingefær?
Det er vanlig å fjerne skallet på ingefær før den spises. Ingefær kan kuttes eller rives og spises fersk. Den kan imidlertid også syltes eller kokes.
Er ingefær en frukt eller grønnsak?
Ingefær er hverken en frukt eller en grønnsak. Veksten er faktisk en jordstengel – altså den underjordiske delen av en plantestengel. Jordstengler kan også kalles for rhizomer.
Er ingefær sunt?
Ja, ingefær betraktes av mange som supermat. Den inneholder blant annet C-, E- og B6-vitamin, kalium, kalsium, magnesium, fosfor, kobber og antioksidanter.
Hva er ingefær godt for?
Mange hevder at ingefær kan hjelpe mot både kvalme, forkjølelse, giktsmerter og lignende. Ingrediensen er kjent for å inneholde viktige antioksidanter og betennelsesdempende stoffer, inkludert betakaroten, kurkumin og shogaol.