Brokkolispirer – Alt Om Denne Fantastiske Spiren

brokkolispirer

Brokkolispirer er stappfull av næring, inkludert sykdomsbekjempende antioksidanter og bidrar til å styrke immunforsvaret.

Det fine med spirer er at det passer fint å dyrke de inne. De tar ikke store plassen, og det går veldig fort fra frø til spire som krever lite stell.

I denne artikkelen finner du alt du må vite fra å kjøpe, oppbevare, dyrke og det aller beste, spise de!

Hva Er Brokkolispirer, egentlig?

Brokkoli spirer er bokstavelig talt baby versjon av brokkoli. Spirer er de første grønne bladene du ser på en plante etter du har plantet et frø. Dette kalles også mikrogrønt, og ønsker du å vite mer om hvordan du kan dyrke mikrogrønt generelt – kan du lese artikkelen her!

Det betyr at når du planter et frø og venter noen dager vil du se noe grønt komme opp gjennom jorden. Dette er spirer og det gjelder alle planter og plantevekster.

Veldig likt andre nydelige spirer smaker brokkoli spirer friskt og rent. Den passer helt perfekt i en salat eller som tilbehør til pålegg på brødskiven.

Selv om det heter brokkolispirer smaker ikke denne i nærheten av hva brokkoli smaker. Så hvis du ikke er glad i brokkoli, frykt ikke! Denne smaker noe helt annet og kan overraske i positiv retning.

På 90 tallet gjennomførte forskere en studie ved Johns Hopkins universitete. Forskningen viste at spirer har en utrolige 40-50 ganger høyere konsentrasjon av beskyttende anitstoffer enn fullvoksen brokkoli! Dette førte til starten på spirenes tid og begynnelsen for en trend som fortsatt er meget populær.

Så brokkolispirer er veldig, veldig bra for deg og det beste av alt er at de ikke smaker ille heller. De har nesten en litt krydder effekt og teksturen kan sammenlignes med gress. De gir faktisk en god «krunsj» til baguetten eller salaten.

Vi har også skrevet om hvordan dyrke mungbønnespirer. Hvis du er nysgjerrig på denne spiren kan du klikke på linken!

Helsefordel av brokkolispirer

dyrke-brokkolispirer

Brokkolispirer inneholder en ernæringsprofil som man kan sammenligne med blant annet kål, brokkoli og blomkål. Med alle vitaminer og mineraler pakket inn i en mindre, mer konsentrert pakke (Spire). Mer viktig er at brokkoli spiren inneholder sulforafan, en kreftbekjempende blanding.

Teknisk sett når du tygger en brokkolispire aktiveres enzymet (myosinase) som omgjøres til en blanding (glucoraphanin) i brokkolispiren som blir til sulforafan.

Forskning viser at sulforafan har en evne til å avverge kreft og som også kan potensialt redusere sjansen for hjerte og karsykdommer samt diabetes.

Andre mindre forskningsprosjekter viser at næringen i brokkolispirer som innholder sulforafan kan hjelpe mennesker med kreft å leve lenger.

I tillegg til å bekjempe alvorlige sykdommer, inneholder brokkolispirer en solid dose av kostfiber som holder deg mett. Husk at en brokkolispire har en veldig lav vekt og for at man skal kjenne noen effekt når det kommer til metthetsfølelse må man spise MYE. En kopp spirer inneholder rundt 4 gram med fiber sammenlignet med vanlig brokkoli som inneholder 2 gram.

Brokkolispirer inneholder også en stor mengde med C vitaminer som kan også hjelpe deg mot vanlig sykdommer som forkjølelse. Vitamin C er en skikkelig immun booster.

Hvordan bruke brokkolispirer?

Du kan bruke brokkolispirer til nesten alt, men ikke kok eller varmebehandle de! Det gjør at de blir bløte og mister mye av friskheten, men verst av alt hevdes det at de mister mye av næringsinnholdet.

Et viktig steg før du løper bort til kjøleskapet for å kaste i deg brokkolispirer er å vaske de godt. Brokkolispirer trives å vokse i fuktige klima og der trives også bakteriene. Det aller beste er om du velger å dyrke de selv, det er mye mindre jobb enn du kanskje tror! I neste avsnitt hjelper vi deg med å komme i gang.

Tips til oppskrift der brokkolispirer passer bra!

Det er veldig mye man kan bruke brokkolispirer til, under finner du to av mine personlige favoritter!

Avokadostuing med brokkolispirer: Knus en fersk og frisk avokado. Bland inn hvitløk, sitron og salt. Kjøp et halvstekt brød eller enda bedre – lag et selv. Stek brødet og legg på et tykt lag med advokadoen du har laget og topp dette med masse brokkolispirer.

Smoothie med brokkolispirer: Hvis du vil ha i deg mer mengder for å utgjøre en forskjell, lag en smoothie. Jeg personlig pleier å lage smoothie av disse ingrediensene (til 2 personer): Bland sammen alle ingrediensene i en blender og drikk mens den er god og kald!

  • 1 kopp Brokkolispirer
  • 2 dl Blåbær
  • 1 Banan
  • 2 dl Naturlig yoghurt
  • Litt eplejuice til ønsket konsistens på smoothien

Man kan også bruke brokkolispirer til å toppe en suppe eller ha det i en god salat. Brokkolispirer og spirer generelt passer til det aller meste og kreativiteten er det eneste som kan stoppe bruken.

Hvordan dyrke brokkolispirer

hvordan-dyrke-brokkolispirer

Under vil du finne den komplette guide for hvordan du kan begynne å dyrke og høste dine egne brokkolispirer! Det er enkelt, morsomt og utrolig givende. Det aller beste er at du ikke trenger å vente mer enn en til to uker fra du planter frøet til du høster herlighetene.

For å unngå misforståelser, finnes det altså flere faser i spirefasen. I den første fasen blir resultatet en »spire» hvor frøet og stilken spises. Lar du denne vokse til den utvikler ekte blader, heter dette »microgreens». Her spiser man bladene og stilken og microgreens er mer smaksrik mens spirer får mer en »krunsj».

Dette er noe alle burde prøve!

Starte med frøene

Når du først skal begynne med å dyrke spirer og i dette tilfellet brokkolispirer tenker du kanskje hvor kjøper jeg disse frøene? Siden det finnes mange kjente aktører som selger planter og blomster vil man ofte se dit for å se om disse frøene finnes. Selvfølgelig er det ikke noe galt med dette, men som oftest er de disse aktørene dyre. Frøene som er ment til å plante ute i hagen er frø som er avlet for å tåle hardere klima. Dette er unødvendig siden vi skal plante de innendørs. Siden vi heller ikke skal la frøene våre vokse til de blir en stor og saftig brokkoli trenger vi ikke å gi flere hundre kroner for frøene.

brokkolispirer frø

Frø som kun er ment til brokkolispirer kan bli kjøpt for en mye billigere penge!

Fokuser heller på å finne organisk brokkolifrø. Organisk er nøkkelen for å dyrke friske og nydelige brokkolispirer. Grunnen til dette er at du ikke vil kjøpe frø som er behandlet med sopp- og bakteriedrepende middel.

Du kan finne veldig bra kvalitetsfrø fra nettbutikker. De burde også være rimelig priset samt at de kommer i større kvantum enn de du finner som er ment for brokkoli.

Nå som du vet hvordan du skal finne og hva du skal lete etter i det perfekte frøet for brokkolispire, la oss introdusere deg for 6 forskjellige metoder som du kan bruke for kontinuerlig høsting.

1. Spire brokkoli spirer i jord

Vil du spire brokkoli som microgreens, kan dette gjøres i jord.

  1. Begynn med å fylle en beholder med jord, til ca. 2cm fra toppen av beholderen. Jevn ut jorden med hendene slik at det blir like flatt og lik høyde i hele beholderen.
  2. Vann jorden godt slik at den blir ganske fuktig.
  3. Strø frøene i et jevnt, tykt lag i hele beholderen. Siden spirene skal høstes når de er ganske unge trenger de ikke så god plass.
  4. Dekk til beholderen med et lokk slik at frøene blir liggende i mørket.
  5. Plasser beholderen under plantelys eller et sted med naturlig mye lys, for eksempel vinduskarmen.
  6. Etter en dag vil du se at frøene har begynt å spire. Sjekk fuktigheten i jorden og vann dersom jorden har blitt tørr. Det er viktig at du ikke overvanner!
  7. Etter ca. 5-7 dager er brokkolispirene klare for å høstes. Når spirene har fått et sett grønne friske blader kan du ta saksen og klippe av spirene. Skyll spirene godt og nyt de friske delikate spirene!
spire-brokkoli-i-jord

2. Spire brokkolispirer i spireglass

En av de enkleste metodene for å spire brokkolispirer innendørs er ved hjelp av spireglass. Spirer er en enkel prosess som ikke krever stort mer enn noen gode frø og litt utstyr man vanligvis har på kjøkkenet. Det du trenger er et rent glass av en medium størrelse, med enten et spesiallokk laget for spireglass eller et vanlig kjøkkenhåndkle med en gummistrikk. Man kan også ta et steg lenger og kjøpe et spiresett.

Slik går du frem for å spire brokkolispirer i spireglass:

  1. Legg to spiseskjeer med brokkolispirer i bløt med nok vann til å dekke frøene. La de ligge i bløt i ca. 10 min før du skyller ut vannet og renser frøene med rent vann.
  2. Fyll 2 spiseskjeer med brokkolispirer i et for eksempel norgesglass med noen få cm med vann slik at frøene er dekket.
  3. Sett på lokket. Husk at det er viktig med luft slik at brokkoli spirene faktisk spirer. Om du har et lokk som luft kan trenge gjennom bruk dette. Legg glasset på et mørkt og varmt sted. Ta gjerne å dekk glasset med et kjøkkenhåndkle og legg det et lunt sted over natten.
  4. Om morgenen heller du ut vannet fra glasset og skyller frøene med ferskt vann, ta på lokket igjen og legg glasset ned på siden.
  5. To ganger om dagen f.eks. morgen og kveld, må du rense frøene med ferskt vann og helle vannet ut av glasset.
  6. Frøene vil begynne å spire etter noen dager. Du kan fint spise spirene når som helst etter at de har begynt å spire, men de bør ha fått en frisk grønnfarge over seg før de spises.
  7. Et siste tips; Hvis du vil ha kontinuerlig spirer å spise, kan du ha flere glass med spirer samtidig, bare start prosessen i et nytt glass med noen dagers mellomrom – og vips har du spirer tilgjengelig hele tiden!

3. Spire brokkolispirer i spirepapir

Nå tenker du sikkert – hva i alle dager er spirepapir? Det er rett og slett et papir som er laget for å holde på fuktighet, noe som egner seg godt når man skal spire diverse spirer. Papiret kan enten være flatt eller ha små riller hvor frøene kan ligge fint på plass nedi.

Hvis du ønsker å bruke spirepapir som metode når du skal spire brokkolispirer, bruker du følgende fremgangsmåte:

  1. Legg papiret flatt i bunnen av en beholder.
  2. Bløtlegg papiret noen timer. Samtidig tar du to spiseskjeer med frø og bløtlegger disse i en kopp.
  3. Etter noen timer fjerner du det overflødige vannet i beholderen med papir.
  4. Strø såfrøene i et jevnt lag over hele papiret. Du trenger ikke å dekke beholderen til med noe.
  5. Sørg for at papiret holder seg fuktig hele tiden, spe på med litt vann når det er nødvendig.
  6. Når frøene har spiret noen dager og har fått en frisk grønnfarge, skraper du spirene av papiret og de er klare til å nytes!

4. Spire brokkolispirer på spirematte

spirematte

En spirematte er en enkel og ren metode for å spire brokkolispirer og andre spirer. Disse mattene har den fordelen at de kan brukes flere ganger og kan være laget av forskjellige typer materialer, noe som gjør den bærekraftig.

For å spire med denne metoden trenger du følgende: en flat beholder uten hull, spirematte og frø. Slik gjør du det:

  1. Skjær matten i riktig størrelse slik at den passer fint nedi beholderen du har valgt å bruke.
  2. Bløtlegg matten noen timer, samtidig som du bløtlegger frøene i en annen beholder.
  3. Fjern overflødig vann fra beholderen med spirematten.
  4. Spre frøene på toppen av matten i et jevnt lag. Du trenger ikke å dekke til beholderen med noe.
  5. Plasser beholderen et solfylt sted, gjerne i en vinduskarm med mye sol. Det finnes også egnete lys man kan kjøpe som etterligner solens egenskaper – disse lysene egner seg bra om man ikke har mye naturlig sollys eller ønsker å dyrke innendørs – også andre planter.
  6. Sørg for at spirematten ikke tørker ut, vann med jevne mellomrom etter behov.
  7. Etter noen dager vi du se at det begynner å spire. Høst spirene når de er på ønsket størrelse og har fått en frisk grønnfarge.

5. Spire brokkolispirer i spirekasse

Å bruke en spirekasse/spirekit er en enkel måte å dyrke spirer. Det finnes mange forskjellige størrelser av spirekasser, så her kan du velge en etter ditt behov. Det nederste laget i spirekassen er en beholder som samler overflødig vann som renner ned fra det øverste laget. Du kan kjøpe en spirekasse med flere lag for å spire forskjellige typer spirer samtidig, eller om du ønsker å spire mer av samme sorten. Øverste laget er lokket med luftehull, som du også kan helle vann over slik at det fordeler seg nedover i lagene. Slik spirer du brokkolispirer i en spirekasse:

  1. Start med å legge to-fire spiseskjeer med frø i vann i noen timer – gjerne over natten. Mengden frø kan du prøve deg frem med, alt ettersom hvor stor spirekasse du har og hvor mange lag du ønsker å bruke.
  2. Skyll frøene i friskt vann.
  3. Spre så frøene over et av lagene i spirekassen, og legg på enda et lag og spre frøene på samme måte i lag nummer to.
  4. Legg på topplokket og hell over ferskt vann. Ta av den nederste beholderen og hell ut vannet.
  5. Plasser spirekassen på et mørkt sted over natten.
  6. Dagen etter heller du vann i toppen, og fjerner overflødig vann på samme måte som dagen før.
  7. Fortsett å rense frøene to ganger om dagen.
  8. Etter fem-syv dager er spirene klare til å høstes. Ettersom de har blitt oppbevart i mørket vil de ha en gul farge og ikke en frisk grønnfarge. Dette er fordi de ikke har fått sollys. Dersom man heller ønsker en litt annen smak kan man heller oppbevare spirene i sollys til de får en frisk grønnfarge – dette kan ta noen timer. De grønnere spirene vil få en litt mer bitter smak enn de gule, så dette er smak og behag – prøv deg frem!

6. Spire brokkolispirer i spon »konfetti»

Å spire brokkolispirer i spon, eller »konfetti» som mange kaller det er ikke en veldig vanlig metode. Denne metoden er en litt mer grisete metode, men til gjengjeld er det bærekraftig og kan brukes til kompost etter bruk. Spon (burstrø) kan man få kjøpt i en vanlig dyrebutikk som er til å strø i bur til for eksempel kaniner eller hamstre. Pass dog på at sponet ikke er av for stor størrelse. Man kan også kjøpe spon som er laget spesielt for å gro spirer og microgreens.

konfetti

For å spire brokkolispirer i spon bruker du samme fremgangsmetode som å spire i jord, bare at du bruker sponet i stedet for jorden. Du bør bløtlegge sponet i beholderen noen timer før du sprer det jevnt utover beholderen slik at sponet får trukket til seg mest mulig vann. Spon holder svært godt på fuktigheten så man trenger ikke å vanne like ofte som man må gjøre dersom man bruker jord.

Høsting av brokkolispirer

Dersom du dyrker brokkolispirer, vil disse være klare til høsting og spising så snart de har begynt å spire. Da er de noen centimeter høye og har fått lange røtter som også spises.

Dersom du derimot ønsker å høste microgreens, må du la spirene vokse litt lenger til de har etablert sine første ekte blader, se bilde under.

spirer

Når du skal høste spirene bruker du en skarp saks for høsting. Skyll spirene i kaldt rennende vann og nyt! Dersom du ikke skal spise spirene med en gang og du ønsker å oppbevare spirene en liten stund, skal du ikke skylle spirene ved høsting. Pakk de heller i en plastpose med zip og oppbevar de i kjøleskapet, hvor de kan ha en holdbarhet opptil fire-fem dager. Skyll spirene rett før du skal spise de.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvor sunt er brokkolispirer?

Brokkolispirer inneholder kostfiber og vitamin C som holder magen mett og forskjølelsen unna! Mye forskning er også gjort og den kan knyttes til flere positive helsefordeler.

Hva bruker man brokkolispirer til?

Brokkolispirer passer utmerket som garnityr på brødskiven og i salaten.

3 kommentarer om “Brokkolispirer – Alt Om Denne Fantastiske Spiren”

  1. Hei.
    Takk for denne nyttige artikkelen.
    Er det vanlig at spirene og/ vannet under spirene stinker. Jeg prøvde å spire Brokkoli flere ganger , men hver gang måtte jeg bare kaste dem i søppelet pga. illeluktende lukt.

    Svar
    • Hei Azar og takk for spørsmålet ditt.

      Det skal ikke lukte vondt av spirene dine. Sånn som du beskriver kan det tenkes at du overvanner spirene dine. Når du dyrker spirer neste gang prøver du å vanne spirene godt og helle ut overskuddsvann slik at spirene dine ikke står i konstant vann.

      Svar
  2. Hei, tusen takk for veldig utfyllende informasjonen! Jeg likte å spire forskjellige frø på spireglass, men nå har jeg oppdaget problemer med broccoli: frøene tørker inn, så jeg får ingen spirer. Jeg er vant med å helle vann ut av glasset gjennom lokket ved hver skylling, men bør jeg beholde litt vann i glasset når det gjelder broccoli?

    Svar

Legg igjen en kommentar