Mungbønnespirer – Hvordan Spire Denne Herligheten

hva-er-mungbønnespirer

Denne herligheten av en spire er ikke så veldig utbredt på det norske kjøkkenet enda, noe som absolutt burde gjøres noe med! Å spire disse bønnene selv hjemme er så enkelt og de ferske spirene smaker fantastisk i så mange forskjellige retter. Mungbønnespirer er noe man kan dyrke gjennom hele året, det tar kort tid fra bønne til spire og er også bra for lommeboken sammenlignet med å kjøpe ferdige spirer i butikken.

Mange forbinder bønner med at de er smakløse – men sunne saker. Mange bønner smaker gjerne ikke så veldig mye, men her skiller mungbønnene seg ut. Disse bønnene vil utvikle en smak etter hvordan man tilbereder den. Dersom man velger å spise bønnene i fersk spireform, vil de få en sprø smak. Om man heller velger å koke bønnene vil de få en litt søtere smak. Dette gjør at disse bønnene kan anvendes i så mange forskjellige retter, som salater, sauser, dip, stuing – ja, til og med som dessert!

Disse små grønne bønnene har også mange positive helseeffekter, som gjør at de absolutt er verdt å vie litt oppmerksomhet til å prøve de ut i forskjellige matretter – enten om det er vegetarretter eller som tilbehør til kjøttretter.

En liten fun fact om disse spirene: Bønner er generelt kjent for å gi luft i magen, men mungbønnene er et unntak! Du trenger dermed ikke å være redd for å få mye luft i magen dersom man får dette servert i et middagsselskap!

Mungbønnespirer hører til i kategorien spirer – eller mikrogrønt som det også kalles. Å dyrke mikrogrønt har mange fordeler – både helsemessig og miljømessig!

Hva Er Mungbønnespirer?

Mungbonne-spirer

Flertallet av det norske folk har gjerne aldri hørt om mungbønnespirer, så her kommer en liten forklaring.

Mungbønner kommer opprinnelig fra India og tilhører erteblomstfamilien. Utseendemessig kan de også ligne litt på ertene da de er små, runde og grønne. Mungbønnene dyrkes hovedsakelig i det sørlige Asia som spiselige frø og er veldig ofte brukt på det asiatiske kjøkkenet, ofte i form av mungbønner spirer. Disse spirene er mest kjent som »bønnespirer» i den norske butikk. Utseendemessig er bønnespirene 2-3cm tykke, hvite spirer med en blekgul farge i begge ender.

Mungbønner inneholder mange forskjellige næringsstoffer, som vitamin A, C, D, E og K og folat, som bidrar til å redusere tretthet. Den inneholder også mange mineraler som magnesium, kalium og sink. I tillegg er disse bønnene er en kilde til kostfiber, som er bra for fordøyelsen samt er kalorifattige.

En annen type spire er brokkolispirer. Hvis du er nysgjerrig på denne spiren kan du klikke på linken og lese mer om den!

Hvordan Spire Mungbønner

Å spire mungbønner er som mange andre spirer ikke så veldig vanskelig og det tar heller ikke så lang tid før en bønne er ferdig spiret.

Mungbønne kan man få kjøpt i de fleste helsekostbutikker eller om du har en frukt- og grønthandel i nærheten av deg har de sannsynligvis disse bønnene i butikken. Mungbønnene fås kun i tørket tilstand og ikke kokt, så dette må man gjøre selv – men det er heldigvis ikke en vanskelig prosess. Så hvordan får man mungbønner til å spire? Her kommer fasiten!

  1. Ta ca. 1/2 kopp med mungbønner og skyll bønnene godt.
  2. Legg mungbønnene i en skål og fyll skålen med kaldt vann. Det skal være 4 ganger så mye vann som mungbønner i skålen.
  3. La skålen stå i ca. 12 timer, til bønnene har blitt dobbelt så store og spirene har begynt å bli synlige.
Mungbonnespirer

4. Etter ca. 12 timer i bløt heller du bønnene over i et dørslag og skyller bønnene godt.

5. Ha bønnene i et spireglass, dørslag eller lignende. Man kan også benytte en potte med hull i bunnen. Legg så et nett i bunn av potten (her kan man f.eks. bruke nettingen som følger med rødløk) og legg et flak med kjøkkenpapir over der igjen. Hell så mungbønnene opp i potten, dekk til med et mørkt klede og plasser bønnene et mørkt sted. Det er veldig viktig at bønnene ikke blir utsatt for mye lys, da dette setter i gang fotosyntesen noe som vil føre til at det begynner å vokse grønne blader ut av dem.

Bonnespire
Mungbonner

6. Vann 2-3 ganger om dagen (prøv hver 3. time) og pass på at vannet renner av.

Etter bare 6 dager er mungbønnespirene klare for høsting! Skyll de godt og oppbevar spirene i kjøleskapet. Spirene har en holdbarhet på ca. en uke i kjøleskap, men det skal absolutt ikke være noe problem å få brukt opp spirene dersom man har laget litt mye. Det er kun fantasien som setter grenser og man kan bruke spirene i så mange forskjellige retter! Hva med å prøve å lage en siderett eller en suppe?

Dyrke-mungbonnespirer

Hvorfor spirer ikke mungbønnene?

Man kan oppleve at noen av mungbønnene rett og slett ikke spirer, selv om man har prøvd å gjøre alt riktig etter fremgangsmåten. I noen tilfeller er det ikke din feil, men rett og slett bønnene som er for harde. Dette kan komme av at bønnene enten er for gamle (mange blir høstet flere år før de blir solgt i butikken) eller at de bare er noen dager gamle og blitt høstet, tørket og solgt i butikk. Disse er fullt og helt spiselige som bønner, men dersom man ønsker å lage spirer ut av de, kan dette være grunner til at man ikke får i gang spireprosessen.

Tips for spire mungbønner

  • Velg mungbønner fra en butikk hvor utvalget er ferskt. Som nevnt over vil bønner som er høstet for flere år siden være harde og vanskelige å spire.
  • Organiske mungbønner bruker lenger lenger tid på å bløtlegges og spire, mens ikke-organiske mungbønner bruker noe kortere tid på dette. Merk at dersom man ønsker å unngå en bitter smak på spiren, er de organiske mungbønnene best å bruke til dette formålet.
  • Husk å skylle bønnene i rent vann minst 3-4 ganger for å unngå risikoen med forurensning, og til slutt skyller med litt varmere vann.
  • For å unngå en bitter smak på spiren bør man også passe på at man ikke utsetter bønnene for sterkt lys.
spire-mungbønner

Det er så mange fordeler med å dyrke sine egne bønnespirer hjemme. I butikkene selges det normalt sett to typer spirer – alfalfaspirer og bønnespirer. Begge spirene er oppbevart i en pappkartong pakket inn i plast.

Ved å dyrke sine egne spirer hjemme året rundt, vil man dermed bidra til miljøet ved å ikke øke etterspørselen etter plast. I tillegg til at det er en miljøgevinst, vil det å dyrke sine egne spirer også mer økonomisk, for hva koster egentlig en pakke spirer i butikken sammenlignet med å kjøpe bønnene og spire selv? I butikken vil en ferdig bønnespire ligge på ca. 250 kr/kg, mens en pakke med bønner ligger på ca. 130 kr/kg. For min egen del er det av alle disse grunnene nevnt ovenfor ingen tvil om at jeg heller dyrker spirene selv hjemme!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva bruker man bønnespirer til?

Hovedsakelig brukes mungbønnespirer til salater og som garnityr på brødskiven. Den kan spises både rå og varmebehandlet så her er det kun fantasien som setter grenser! Kanskje prøve å ha den i grønnsakssuppen?

Er bønnespirer sunt?

Mungbønner inneholder mange forskjellige næringsstoffer, som vitamin A, C, D, E og K og folat (som bidrar til å redusere tretthet). Den inneholder også mange mineraler som magnesium, kalium og sink. I tillegg er disse bønnene er en kilde til kostfiber, som er bra for fordøyelsen samt er kalorifattige.

Legg igjen en kommentar