Stell av Tomatplanter – slik gjør du det

stell av tomatplanter

I denne artikkelen skal vi ta for oss hvordan du gjennom sommeren burde stelle tomatplantene dine, hva du burde se etter, sykdommer og hva som gjør tomatplantene dine glad!

Kanskje du har sådd tomatplanten din fra frø og har en stikling som er klar for å plantes ute i hagen eller i drivhus?

Eller kanskje du har kjøpt en stikling hos din gartner butikk og er klar for å plante tomatplanten din ut?

Eller kanskje du allerede har plantet den ut..

Uavhengig hvor du er i prosessen lurer du på hvordan du skal håndtere fortsettelsen slik at du får en frisk tomatplante som gir masse frukt gjennom sommeren. Det skal vi hjelpe deg med her.

Hvis du ikke har sådd tomatene dine enda, men bare forberede deg til sesongen har vi en artikkel om hvordan du enkelt kan dyrke tomatplanter fra tomatskiver her

tomat-stikling

Stell av Tomatplanter – 5 Vitale ting å tenke på

Beskyttelse mot frost

Du må ikke plante tomatplantene dine ut før du er helt sikker på at det er frostfrie døgn fremover. Det er fort gjort å bli litt ivrig å plante ut litt for tidlig. Dette er tomatplantens sikreste død. Vent heller noen dager ekstra, enn noen dager for tidlig. Der vi bor pleier vi å plante ut tomatplantene mellom slutten av mai og starten av juni. Det beste tipset er uansett å følge med på værmeldingen.

Hvis du ikke har mange tomatplanter og mens de står i potte kan du flytte de ut om dagen og inn om natten. Dette forbereder tomatplantene til utetilværelsen og gjør overgangen fra inne til permanent ute bedre.

Hvis du har plantet tomatplantene dine ut og det kommer overraskende kaldt vær trenger du ikke nødvendigvis å få panikk. Det finnes alternativer som fiberduk. Den gir beskyttelse til plantene og på samme måte som et telt. Du får kjøpt bøyler som fiberduken tres over og dette holder frosten ute til en viss gard.

Fordelen med fiberduk er at lys kommer gjennom slik at du kan ha de på om dagen også. Dette gjør at det blir litt mindre jobb enn om man måtte ta de av og på ettersom det er dagtid eller natt. Fiberduk har flere positive sider ved seg. Når du planter ut tomatstiklingene dine, er de ekstra sårbare. Fiberduk beskytter de mot vær og vind, insekter og andre x faktorer som lurer utendørs.

små tomatplanter

Vann Tomatplanten Nok, Men ikke for mye!

For tomatplantene dine er vann veldig viktig, de drikker mye og det kan være fort gjort å gi de for mye. Selv om de drikker mye liker de ikke at jorden er for våt over en lengre periode. Dette gjelder særlig når de lever i potte.

Hvordan ser du når tomatplanten trenger vann?

Selv om ikke plantene kommunisere som oss mennesker, gir de oss mange tegn hvis vi bare ser nøye nok etter og tolker de riktig. Det er flere metoder for å sjekke om tomatplanten din trenger vann. Du kan stikke fingeren ned i jorden for å kjenne om den er fuktig. Men du kan også se på tomatplanten når den mangler noe som f.eks. vann. Først ser man at bladene mister litt grønnfarge, så begynner de å henge mer enn vanlig på hele planten og til slutt begynner den sakte, men sikkert å visne. Det gjelder å se tegnene litt før visne prosessen begynner, men følg med på bladene så skjønner du hva vi mener.

Det er vanskelig å si noe eksakt om hvo mye vann, hvor lite vann, hvor ofte osv. man burde vanne en tomatplante. De er nemlig forskjellige fra plante til plante. Noen er større og trenger mer vann, andre er mindre og trenger mindre vann. Noen har mer frukter på seg og trenger mer vann, mens andre har mindre frukter og trenger mindre vann. Dette er noe DU må vurdere og noe som gjør det utfordrende og morsomt å drive med planter. Dette lærer du mens du holder på, men viktig å ha disse tipsene i bakhodet slik at du minsker sjansen for å drepe planten din.

Når du skal vanne selve tomatplanten er det beste alternativet å vanne planten nederst og rett i jorden. Unngå å vanne over planten slik at den blir våt. Tomatplanter er særlig utsatt for forskjellige sykdommer som trives i fuktig klima, som f.eks. sopp, midd ol. Hvis du er i den situasjonen at du faktisk må av en eller annen grunn vanne over hele planten er det lurt å planlegge dette til et tidspunkt der planten tørker fort. Som f.eks. på morgenen til en solrik dag.

vanne-tomatplante

Tomatplantene dine må ha lys, gjerne naturlig lys!

Tomatplanter elsker sol og de kan nesten ikke få nok. Det er derfor viktig å tenke over hvor du plasserer tomatplantene dine slik at de får meste mulig sol gjennom døgnet. Har du tomatplantene inne kan burde du plassere de et sted hvor det kommer mye naturlig lys inn.

Vi har laget en egen artikkel om hvordan du kan dyrke tomater i vinduskarmen!

Samtidig som tomatplanten trives i solrike omgivelser trives den også i varme omgivelser. Prøv å plant den på en solrik plass, med ly for vind og med masse varme. Da vil tomatplantene dine stor trives. Hvis den ikke får nok av denne kombinasjonen kan planten likevel bli stor, men du risikerer å få færre eller ingen tomater på planten din!

Mat

Hvis du planter tomatplanten din ute i hagen vil næringen komme av seg selv i jorden. Det er utallig mikroorganismer i hagen din som jobber sammen under bakken for at planten din skal gro og få næringen den trenger. Du kan hjelpe de hvis du ser planten din sliter, eller vokser veldig sakte ved å gi de litt kompost.

Det kan også være lurt å tilføre litt kompost i jorden før du planter de ute siden plantene trenger en boost når de «bytter» hjem. Har du planten ute, så prøv å la den få de naturlig næringene som er i jorden. Det som kan skje hvis du hele tiden gir planten din ekstra næring er at den vokser seg veldig stor, men den orker ikke eller prioriterer ikke å produsere frukt.

tomat planter

Hvis du har tomatplanten din i en potte må du huske på å gi den næring da den vil spise opp det som ligger i jorden på et tidspunkt. Det kan være at du tilfører litt kompost, eller tilsetter næring i vannet du bruker til å vanne tomatplanten.

Gi tomatplanten din plassen den fortjener!

I en hage trenger tomatstiklingene dine minst 40-50cm mellom hverandre. Dette kan virke som ganske mye, men når plantene blir store og du får mye frukt er det dumt om de står for tett. Da blir det vanskelig å jobbe med de og rundt de. Står de for tett kan de også spre sykdommer over til hverandre.

Hvis du skal plante stiklingene dine i en potte, burde den være stor. Vi pleier å bruke 4 liter potter som gir planten nok plass gjennom sesongen.

Det blir enklere å høste planten om de har litt avstand til hverandre siden tomatene blir mer synlig og det blir enklere for deg å komme til.

Plante Tomat Stiklingene dine ute i hagen eller i en stor potte!

 • Når du fjerner stiklingen fra den mindre potten den har stått i de siste ukene må du være forsiktig så du ikke skader den. Hold den lille potten opp ned å rist forsiktig, men du bruker den andre hånden til å holde godt rundt planten.
 • Lag et hull (enten der du har tenkt å plassere den i hagen, eller i potten) som er stort ok for stiklingen din + jorden som fulgte med den potten stiklingen har stått i. Noen sverger til å plante tomatplanten så dypt som mulig, dette er ganske unikt for tomatene. Ofte så liker ikke planter å bli plantet dypt, men tomater elsker det. Hvis du ser nøye på stilken ser det ut som den har små hvite hår som går oppover. Dette er faktisk røtter som er klare til å gro bare den blir satt i jord. Kutt gjerne av de nederste bladene på stiklingen og plant den dypt! Dette gjør at planten vokser raskere og at den blir mer stødig når den blir større. Hvis hagen din er vindutsatt anbefaler vi på det sterkeste å så stiklingen så dypt som mulig.

Lage støtte til tomatplantene dine

støtte-til-tomatplante
 • Meningen med å støtte opp tomatplantene dine er for å få tomatene opp fra bakken. Det er mange dyr og insekter som elsker tomater, derfor vil du ha de opp og vekk fra bakken. Dette redusere også faren ved at planten drar på seg noen sykdommer
 • Hvordan du støtter tomatplanten din varierer om du gror busktomater, som ofte omtales som «determinate tomato» på englesk eller om du har ranke-tomater som ofte omtales som «indeterminate tomato» på engleks.
 • Hva er busktomater? Jo, det er tomatplanter som du høster over en bestemt periode. Dette er ikke en tomatplante som gir frukter gjennom hele sommeren helt til den dør av frost. Disse vil typisk produsere det meste av fruktene på 1-2 uker. Ideelt hadde det vært fint å ikke hatt støtte til disse tomatene, men som oftest må man det. Da kan du bruke tomatbur, pinne i jorden eller andre måter for å støtte opp planten på.
 • Ranke tomater gir tomat gjennom hele sesongen og trenger definitivt støtte. Det er mange forskjellige metoder på hvordan du kan støtte opp en tomatplante. Det kommer også an på om du har plantet tomatene dine i plantemasser, potter, bed eller andre steder. Men det er ikke mer komplisert enn at platen trenger støtte etter hvert som den vokser og gir frukter.
 • Sjekk her for inspirasjon på forskjellige metoder å støtte opp en tomatplante

Skadedyr & Sykdommer

 • Tomatplanter ofte mer utsatt for sykdommer enn for skadedyr
 • Sørg for god avstand mellom plantene slik at det blir god luftsirkulasjon og solen treffer så mye av planten som mulig.

For en mer innføring i ulike sykdommer tomatplantene dine kan få, kan du lese om tomatsykdommer her.

Nå håper vi du har bedre forståelse på hvordan du skal stelle tomatplantene dine håper vi du kommer til å se god vekst og høste masse frukt!

Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Skal man klippe tomatplanter?

Man må ikke klippe tomatplanter men det har noen fordeler. Blant annet gjør det at planten ikke blir for tett med blader, noe som kan føre til mindre lys på tomatene og dårlig luftsirkulasjon mellom planten.
Det å beskjære tomatplanter, innebærer først og fremst topping, tynning og tyving av planten.

Hvordan ta vare på tomatplante?

Å ta godt vare på tomatplantene innebærer flere ting. Dette er alt fra å plassere planten riktig med tanke på lys, til å vanne plantene riktig, gi næring innimellom og beskjære plantene.

Hvor mye vann trenger en tomatplante?

Dette varierer med når i sesongen man er, hvor store plantene er og hvordan temperaturen har vært/er. I lange tørkeperioder bør man passe på at plantene får nok vann – stikk fingeren litt ned i jorden og kjenn om den er fuktig. Er den helt tørr bør man vanne litt.

Hva skal knipes på tomatplanter?

Det som skal knipes på tomatplantene er de som kalles ¨tyver¨. Dette er nye skudd som kommer opp mellom to greiner som ser ut som en ¨V¨.

10 kommentarer om “Stell av Tomatplanter – slik gjør du det”

 1. Hei.
  Bør en kutte av toppen når planten for et visst antall tomater. Dette er planter som står i en stor kasse ute på en veranda.
  Takk for svar.
  Hilsen Sissel

  Svar
  • Hei Sissel,

   Dersom planten din vokser seg høyere enn det du har plass til og høyere enn støttesystemet du bruker, kan du med fordel kutte av toppen av planten.
   Dette gjør at planten vil stoppe og vokse i høyden, og dermed kan konsentrere næringen sin til å gi flere frukter i stedet for å bruke det til å vokse seg større.

   Med vennlig hilsen
   Hagefriken

   Svar
 2. Er det riktig at man skal fjerne alt eller det meste av blader for at næringen skal gå til å få frem tomater?

  Svar
  • Hei Anne Pettersen og takk for spørsmålet ditt.

   Det er ikke riktig at man skal fjerne de fleste bladene på en tomatplante. Planten bruker bladene sine til å ta opp energi til tomatene sine så hvis du fjerner for mange blader kan du risikere å få motsatt effekt, nemlig mindre tomater på tomatplanten din.

   Det du burde gjøre når du beskjærer tomatplanten din er:
   – Fjerne tyvene, det er grenen som vokser mellom stammen og bladstammen
   – Fjerne de nederste bladene på planten hvis de ligger på jorden
   – Når tomatplanten din er blitt stor, beskjære blader som ikke får lys. Dette øker luftsirkulasjonen i planten din som reduserer sjansen for sykdommer.

   Svar
 3. Hei! Nå er det beg. av august. Tomatplantene mine har gitt en del blomster, men har ikke gitt noe særlig med tomater ennå. Hva gjør jeg? Tidligere har tomatene kommet i løpet av juli.

  Svar
  • Hei Brita.

   Er det bare blomst?
   Står tomatplantene dine ute eller i drivhus?

   Hvis de står ute er det veldig væravhengig når du får tomater. Vi har endel tomnatplanter utendørs dette året og de første tomatene ble ikke modne før august.

   Hvis tomatplantene dine står inne i drivhus kan det være dårlig polinering som er årsaken til at du har mange blomster, men få tomater.

   Vi har skrevet en komplett guide på hvordan du dyrker tomater (Klikk her), hvis du leser denne får du kanskje svar på spørsmålene dine. Hvis ikke så vær vennlig å gi oss litt mer informasjon slik at vi kan prøve å svare korrekt.

   Svar
 4. Hvordan forebygge sykdom / sopp middangrep på tomatplanter i drivhus ?
  Bør man sprøyte forebyggende med vann tilsatt F.eks olje / såpe el. noe annet . Hvor ofte ?

  Svar
  • Hei Kari.

   Det er mange måter å forebygge sykdommer. Et middel som kan funke er neslevann. Dette kan du lage selv og er et helt naturlig produkt fungerer også utmerket til gjødsel! Vi har laget en artikkel om hvordan du lager dette vindunderlige vannet! https://hagefrik.no/lage-brenneslevann/

   Svar

Legg igjen en kommentar