Det å beskjære tomatplanter er helt nødvendig om du ønsker tomatplanter med så mange gode og modne tomater som mulig. Uten beskjæring vil som regel planten få veldig mye bladverk, og kun noen få innhøstningsklare tomater.
Det å beskjære tomatplanter, innebærer først og fremst topping, tynning og tyving av planten. Her skal vi forklare deg hvordan du går frem!
Innhold
De 5 viktigste grunnene til å beskjære tomatplanter
Om du liker å dulle i hagen, trenger vi sikkert ikke be deg to ganger om å beskjære tomatplantene dine. Dersom du synes at beskjæring av planter er kjedelig derimot, skal vi her forklare deg hvorfor du likevel bør finne frem saksen og sette i gang:
- Du kan få større og mer modne tomater
- Syke blader fjernes og forhindrer at sykdom spres til resten av planten. Har du fått noen syke tomatplanter, men vet ikke hvilken sykdom? Kanskje den er opplistet i denne artikkelen – og hva som er verdt å vite om sykdommen.
- Beskjæring vil stimulere ny skuddvekst
- Du kan forhindre at planten blir for høy og pinglete
- Mengden frukt per plante kan reguleres
Det er med andre ord gode grunner til å beskjære tomatplantene dine en gang iblant! Beskjæring av tomatplanter er også en av mange gode metoder for hvordan du kan stelle tomatplantene.
Hva slags tomatplanter trenger beskjæring?
Det er ikke alle tomatplanter som trenger beskjæring. Små tomatplanter som ampel- og busktomater, har sjelden behov for beskjæring. Det er først og fremst ranketomatene som må beskjæres.
Ranketomater er det mange kjenner som «vanlige tomatplanter», og kjennetegnes typisk av at de er langstrakte og gir store tomater.
Hvordan beskjære tomatplanter?
Det å beskjære tomatplanter er relativt enkelt når du først har fått teknikken i fingrene! I begynnelsen kan det være litt vanskelig å se hva som bør fjernes, og hva som skal bli værende.
Her kommer en nærmere beskrivelse av de tre måtene vi beskjærer tomatplanter på!
Tyve: Fjerne sideskudd
Det å tyve en tomatplante, betyr enkelt og greit at du fjerner sideskudd. Dette er den viktigste formen for beskjæring på tomatplanten! Grunnen til det, er at tyving forhindrer at planten blir til en svær busk med altfor mye blader i forhold til tomater.
Dersom du ser på tomatplanten din, vil du se at den har en hovedstilk som stikker opp fra jorden. Fra denne hovedstilken vokser det ut mindre stilker med blader. Dersom du ser etter, vil du se at det i hjørnet mellom hovedstilk og blad kan finnes sideskudd.
Det er disse sideskuddene vi ønsker å fjerne. Gjør du ikke det, kan sideskuddet vokse seg stort og «stjele» mye energi fra resten av planten. Det er derfor vi kaller dem «tyver». Ved å fjerne sideskuddene fokuseres energien heller til produksjon av deilige tomater!
Når du skal beskjære tomatplanter gjennom å tyve, trenger du bare å klippe eller knipe av sideskuddene. Enkelt og greit! Det kan være lurt å sjekke tomatplanten for tyver ukentlig, og knipe de av etter hvert som de dukker opp.
Toppe: Ta bort toppskudd
Det å beskjære tomatplanter innebærer også at du bør fjerne toppskudd. Dette gjøres enkelt og greit for at planten ikke skal bli for lang. En veldig lang tomatplante vil nemlig slite med å produsere modne tomater.
Ved å toppe planten kan du sørge for at mer energi går til de delene av planten som sannsynligvis vil gi modne tomater. Så, hvordan går du frem?
Når du skal toppe en tomatplante, klipper du av toppskuddet. En grei huskeregel er å klippe hovedstilken omtrent tre blader over en bladstilk med blomster.
Du kan toppe tomatplanten din når du mener at den begynner å bli for stor. Hva som er for «stort» avhenger av tomatplantens voksested. Vokser den i drivhus, er det kanskje behov for å toppe den tidligere enn dersom den vokser utendørs.
Det kan for øvrig være greit å beskjære toppen av tomatplanten omtrent sju uker før du antar at nattetemperaturen blir lavere enn fem plussgrader.
Tynne: Redusering av bladverk
Noen ganger kan det også være gunstig å beskjære tomatplanter ved å fjerne bladverk. Dette er ikke et must så lenge bladene er grønne og friske, for de bidrar til at planten kan opprettholde fotosyntesen og produsere energi. Blader er med andre ord nyttige.
Men innimellom vil bladverket bli så stort at det kaster skygge på tomatene, eller at planten får for lite luftsirkulasjon mellom bladene. Dette kan igjen gi grobunn for plantesykdommer som sopp, noe som er spesielt vanlig i drivhus.
Tynning er spesielt vanlig nederst på planten, der det ofte er mye bladverk. Det er for øvrig også greit å klippe av bladene om de ser brune, hullete, prikkete eller visne ut. Disse bladene gjør ikke lenger noen nytte for planten, og kan med fordel fjernes.
Når du skal tynne tomatplanter, trenger du bare å finne frem saksen og klippe innerst ved hovedstilken. Eventuelt kan du klippe midt på bladet, dersom det fortsatt finnes noen friske blader der. Sørg også for at tomatplanten ikke har blader som kommer i kontakt med jorden.
PS! Et tips er å helst ikke fjerne mer enn tre blader per gang per plante.
Skal du beskjære tomatplanter? Ta vare på avklippet!
Når du skal beskjære tomatplanter vil det gjerne bli en del avklipp. I stedet for å kaste dette i søpla, kan du kompostere det slik at det blir til ny, næringsrik jord for planter. Du bør derimot ikke legge disse i komposten hvis du vet at planten har hatt sykdommer, dette vil kunne spre sykdom til planter du bruker komposten på.
Eventuelt kan du bruke avklippet som dekke oppå jorden til planter som liker å stå i jevnt fuktig jord – slik som klematis eller tomatplanter. Avklippet kan nemlig hjelpe med å holde jord fuktig, siden det forhindrer at vannet damper bort.
Når bør man beskjære tomatplanter?
Du kan sette i gang med å beskjære tomatplanter allerede når den er omkring 30 til 60 cm høy. På dette tidspunktet kan du begynne å fjerne tyver på ranketomater. Topping er ikke nødvendig før planten oppfattes som «for høy».
Tynning er noe du kan sette i gang med når planten har visne blader, eller veldig mange blader som skygger for tomatene. Dette er som regel ikke aktuelt før planten er «godt» voksen, men det er ingen regel som sier at du ikke kan tynne unge planter også.
Hva slags utstyr trenger man når tomatplanter skal beskjæres?
I utgangspunktet trenger du ikke noe avansert eller dyrt utstyr for å beskjære tomatplanter. Når du for eksempel skal tyve tomatplanten, kan dette ofte gjøres med bare hendene. Vask imidlertid hendene dine først, slik at bakterier ikke overføres til planten.
Noen foretrekker å bruke en beskjæringssaks, slik at snittflatene blir rette. I så fall er det lurt å bruke en steril saks. Du kan enkelt sterilisere saksen med ild eller desinfiserende middel.
Er du klar for modne, saftige tomater?
Ved å beskjære tomatplanter kan du sikre bedre tomatavling og friskere planter. Samtidig kan avskjæret komme til nytte, både som kompost og bunndekke.
For tips til hvordan du ellers kan ta vare på tomatplantene dine – vanning, næring, høsting og oppbevaring kan du lese mer om dette i artikkelen vi har skrevet om hvordan dyrke tomater.
Både tyving, topping og tynning er enkelt, og når du har gjort det et par ganger kan du det. Ta gjerne kontakt dersom du skulle være usikker på hvordan du går frem. Lykke til!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Må jeg beskjære tomatplanter?
Nei, du må ikke beskjære plantene dine, men fordelene ved å gjøre det er mange. Beskjæring kan gi flere modne og spiseklare tomater, og bidrar til at planten holder seg frisk.
Hvorfor trenger jeg ikke å beskjære ampel- eller busktomater?
Busk- og ampeltomater har en mye lavere og mer kompakt vekst enn ranketomater, og det er derfor sjelden behov for å beskjære dem. Du kan likevel med fordel fjerne dårlige blader på disse tomatplantene, også.