Svarthyll: En Komplett Guide til Planting og Stell

Ønsker du en vakker nytte- og prydplante i hagen som kan skilte med imponerende blomstring og tallrike frukter? Da bør du notere deg svarthyll! Med søt duft, kremhvitt blomsterflor i juni/juli og blåsvarte bær i september, vil planten fort bli en favoritt!

svarthyll

Fakta om svarthyll

Svarthyll (Sambucus nigra) er art som tilhører moskusurtfamilien (Adoxaceae), og er en populær hagebusk her til lands. Det er ikke uvanlig at den når en høyde på 3–5 meter. Planten vokser i utgangspunktet ikke i vill tilstand i Norge, men finnes forvillet enkelte steder.

Busken kjennetegnes av sine motsatte, finnete blader og brede skjermer bestående av flere titalls hvite blomster. Hver blomst er ca. 1 cm og har fem kronblader. Etter hvert utvikles blåsorte steinfrukter, som ofte omtales som bær. Disse er spiselige etter modning.

Svarthyll har lange tradisjoner innen folkemedisin og europeisk kultur, og det lages ofte saft eller te av fruktene og blomstene.

Stell av svarthyll

stell av svarthyll

Som hageplante er svarthyll en nokså lettstelt busk. Du bør likevel ha litt kunnskap om hva som kreves av stell om planten skal trives best mulig. På den måten vil du belønnes med ekstra rik blomstring og saftige bær.

Plassering og solforhold

Ved planting av svarthyll kan du med fordel velge en solrik plassering. Plant gjerne busken slik at den treffes av solen fra sør. Det viktigste er at planten får rikelig med lys. Den kan også plasseres i halvskygge. Litt sol bør den i hvert fall få!

Med rik tilgang på sol vil busken få et ekstra flott blomsterflor og saftige bær, og generelt sett trives bedre. De fleste velger å plante svarthyll på friland, i bed eller lignende fremfor i krukker.

Det skal imidlertid også være mulig å plante svarthyll i krukker. Men husk på at dette kan føre til at busken ikke vokser fullt så mye, og at den blir mindre vinterherdig.

Jord og gjødsel

Svarthyll bør aller helst plantes i noe sur jord, altså jord med litt lav pH-verdi (5,5–5,7). Bland gjerne litt hortensia- eller rododendronjord inn i jorden ved planting. Når det er sagt, vil svarthyll kunne trives godt i mange typer jordsmonn.

Det kanskje viktigste å ta hensyn til, er at busken ønsker humus- og næringsrik jord. Velg gjerne en moldrik jord med god dreneringsevne.

Når våren kommer, kan du gjerne gjødsle svarthyllen med gjødsel som er rik på nitrogen. Du kan for eksempel bruke hønsegjødsel eller annen husdyrgjødsel. Omkring 8–10 kg nitrogen per dekar er anbefalt. Om sommeren trenger du ikke å gjødsle busken.

Vanning

vanne svarthyll

Når du planter svarthyll bør du vanne den rikelig. Generelt sett foretrekker busken å stå i jord som holder seg jevnt fuktig.

Hvis du har en svarthyll som har etablert seg i jorden, er det ikke nødvendig å vanne den noe særlig. Busken klarer seg da stort sett fint på egen hånd. Er det veldig tørt ute, anbefaler jeg likevel å vanne litt!

Beskjæring

Beskjæring av svarthyll er noe du bør gjøre allerede fra planten er forholdsvis ung, da dette gjør det enklere å oppnå en fin fasong på busken. Begynn gjerne med første beskjæring når busken din er et par år gammel.

Aller helst bør beskjæring foregå tidlig om våren. Ved å klippe bort gamle eller skadde grener, vil du gi rom for ny, frisk vekst. Generelt bør du fjerne omkring 1/3 av de gamle grenene årlig.

Ønsker du at svarthyllen din skal ta form som et tre, bør du klippe busken slik at det kun står igjen én enkelt stamme (eller noen få).

Beskyttelse mot skadedyr

Svarthyll er utsatt for angrep fra skadedyr, og da spesielt lus. Om busken står i jord som er for tørr, vil den bli et enkelt bytte for svarte bladlus. Dersom planten først får lus, kan du prøve å bli kvitt disse ved å spyle busken med hageslangen jevnlig.

Det er dessverre vanskeligere å bli kvitt den svarte bladhyllelusen enn vanlige, grønne bladlus. Som regel er det behov for et sprøytemiddel om man skal bli helt kvitt lusen, men dette ønsker mange forståelig nok å unngå.

Er svarthyll en hardfør hagebusk?

Svarthyll er en middels hardfør hagevekst, og er registrert som vinterherdig opptil herdighetssone H4-H5. Det er derfor størst sjanse for å lykkes med busken i lavlandet. Planten skal visstnok kunne overleve vinteren langs kysten helt nord til Vesterålen.

Merk deg at noen navnesorter er mer vinterherdige enn andre. Svarthyll «Black Lace» er for eksempel registrert som herdig til H4. Vanlig svarthyll skal derimot klare seg opptil H5. Hvis du planter busken i krukker, kan du trekke fra én herdighetsgrad (H5 blir da H4, etc.).

Noen mener at rødhyll er hakket mer hardfør enn svarthyll. Denne arten skal klare seg i herdighetssone H5, eller opptil H6 om den plantes i innlandsområder.

Planting av svarthyll

plante svarthyll

Dersom du kjøper en planteklar svarthyll i potte på et hagesenter, kan du plante denne hele våren og sommeren. Sett gjerne busken med rotklumpen i en bøtte med vann mens du klargjør plantestedet.


Grav en grop som er litt større enn rotklumpen, og bland inn litt sur jord om du har dette. Om våren kan du gjerne blande inn litt hønse- eller kugjødselkompost, også. Sett planten i gropen, press jord langs kantene og vann til slutt godt!

Ta stiklinger av din svarthyll og få flere planter!

Formering av svarthyll kan oppnås gjennom å så frø fra planten om høsten. Dette fungerer først og fremst om du har en ren svarthyllsort. I tillegg til dette, kan du ta stiklinger av buskene dine. Slik går du frem:

  1. Skjær av en grenbit med en knopp som ikke har sprunget ut (bør gjøres om høsten)
  2. Sett stiklingen i en potte med jord iblandet litt sand
  3. Plasser potten innendørs gjennom vinteren, og hold jorden jevnt fuktig
  4. Om våren (mars–april) kan du plante stiklingen ut
  5. Vips – så har du flere svarthyllbusker!

Ulike typer svarthyll

Hos hagesentre og forhandlere på nett kan du finne ulike typer svarthyll. Vanlig svarthyll selges normalt sett under navnet Sambucus nigra. I tillegg til denne, finner du ulike sorter som kan ha varierende egenskaper når det kommer til utseende og herdighet.

Her er noen av de mest populære navnesortene:

  • Black Lace
  • Lemony Lace
  • Black Tower
  • Golden Sparks
  • Golden Tower
høste svarthyll

Plant svarthyll, du også!

Svarthyll er en populær hagebusk som er både vakker, velduftende og nyttig. Blomstene og bærene er dekorative, men kan også benyttes av deg som vil lage te, saft eller lignende. De kremhvite blomstene vokser som skjermkvaster på rundt 20 cm, og er utrolig flotte!

Dette er virkelig hageplanten for deg som ønsker i både pose og sekk. Ønsker du tips til andre flotte bærbusker du kan ha i hagen din? Hva med å prøve stikkelsbærbusk? Les mer om hvordan du planter stikkelsbærbusk her!

Ofte stilte spørsmål

Kan man spise svarthyll?

Ja, modne frukter er spiselige – men bør ikke spises rå. I rå tilstand kan bærene føre til kvalme og fordøyelsesbesvær. Fruktene bør kokes før inntak.

Hva kan man bruke svarthyll til?

Både blomster og frukter kan brukes. Blomstene brukes først og fremst til te, mens fruktene benyttes i vin og safter. Innen folkemedisin brukes svarthyll mot en rekke plager.

Er svarthyll og hyllebær det samme?

Ja, hyllebær er en fellesbetegnelse på bær som tilhører hyllfamilien. Hyllebærsaft blir vanligvis laget av enten rød- og svarthyll.

Legg igjen en kommentar