Snøsløyfe: Guide til Planting og Stell

snøsløyfe

Ønsker du en lettstelt og riktblomstrende plante i bedet ditt? Da bør du se nærmere på snøsløyfe! Dette er en vakker staude som blomstrer med utallige hvite blomster i vårmånedene, og som bidrar til å lyse opp trauste partier i hagen.

Her deler vi alt du trenger å vite om snøsløyfe – inkludert planting og stell.

Kort om snøsløyfe

Snøsløyfe (Iberis sempervirens) er en art i sløyfeslekten, som igjen tilhører korsblomstfamilien. Det finnes omkring 30 arter i slekten, og de fleste av disse er lavtvoksende og har tallrike blomster i klaser. Bladene er tykke, grønne og avlange.

Når det gjelder snøsløyfe, blir denne normalt sett ikke mer enn 30 cm høy. Om våren (april–mai–juni) skilter planten med vakre, velduftende og vanligvis hvite blomster. Det er de hvite blomstene som har gitt opphav til plantens navn. Blomstene kan imidlertid også være lilla!

Snøsløyfe er for øvrig en staude, noe som betyr at den er flerårig under riktige vekstforhold. Planten visner ned om høsten, men vil skyte nye skudd om våren. Ofte vil de grønne bladene henge igjen på planten vinteren gjennom.

Planting av snøsløyfe

planting av snøsløyfe

Den enkleste måten å plante snøsløyfe på, er ved å kjøpe et dyrkeklart eksemplar på et hagesenter. Disse kan plantes direkte på plantestedet, som normalt sett vil være et (stein)bed.

Et tips er å plante tre eller fem stykk snøsløyfer sammen i grupper. Dette vil gi et frodig og helhetlig resultat! Ved å plante flere planter sammen, kan du også få dem til å danne et vakkert teppe av blomster på kortere tid.

Det er også mulig å så snøsløyfe fra frø. I så fall bør du forkultivere planten innendørs i perioden februar–mars. Eventuelt kan du direkteså frøene utendørs på voksestedet i perioden mai til september. Frøene trenger bare å dekkes med et tynt perlittlag.

Etter 10 til 30 dager vil spirene vise seg, og etter noen måneder har du fullvoksne planter. Snøsløyfe vil være en flerårig staude enten du planter den eller sår den fra frø.

Stell av snøsløyfe

stell av snøsløyfe

Skal du sikre at snøsløyfer trives optimalt, er det viktig å tenke over både voksested og solforhold. Alt i alt er dette en lettstelt plante, men sørg for å gi den et godt utgangspunkt. Etter planting trenger snøsløyfen kun minimalt med stell.

Her er noen tips!

Plassering og sol

Det er anbefalt å plante snøsløyfe i steinpartier eller i mursprekker, da dette er en klassisk steinbedsplante. Stauden er en super kantplante, og kan virkelig gjøre en grå mur eller bedkant mer spennende!

Ellers bør snøsløyfe ideelt sett plantes et sted med full sol. Planten kan imidlertid også trives godt i delvis sol, altså der det er litt skygge i løpet av dagen. Dersom snøsløyfe plantes i skygge, vil ikke plantene bli like tette og fine.

Jord og gjødsel

Snøsløyfe bør plantes i veldrenert og næringsfattig jord, fortrinnsvis i bergsprekker, steinbed eller murer. Mager jord er å foretrekke, men planten kan også vokse seg flott i jord som er litt mer næringsrik. Det viktigste er at jorden er godt drenert!

Det er som regel ikke behov for å gjødsle snøsløyfer noe særlig, siden de trives der jorden er litt skrinn. Du kan imidlertid gjødsle beskjedent i starten av vekstsesongen. Bruk gjerne kugjødselkompost eller lignende, og legg dette på jordoverflaten på voksestedet.

Vanning

snøsløyfe vanning

Som steinbedsplante har ikke snøsløyfe et særlig stort vannbehov. Planten ønsker å stå på underlag som er veldrenert. Dette er viktig for at røttene ikke skal bli liggende i vann over lengre perioder.

Er det veldig tørt og varmt ute, kan det likevel være aktuelt å vanne stauden litt ekstra. Dette gjelder særlig i tiden etter planting, når stauden enda ikke har etablert seg. Så snart planten har vokst og slått dypere røtter, vil den i større grad klare seg på egen hånd.

Hvor hardfør er snøsløyfe?

Snøsløyfe er en ganske robust og vinterherdig plante, og er registrert som herdig til sone H6. Av den grunn kan den overleve vinteren mange steder i landet, fra sør til nord. Bor du i herdighetssone H7 eller høyere, bør du vurdere en hakket mer vinterherdig staude.

Sjekk for eksempel ut bakkeryllik (H7–H8), akeleie (H8), storstjerneskjerm (H8), toppklokke (H8) eller honningknoppurt (H8). Det finnes mange herdige og flotte stauder der ute!

Kommer snøsløyfe igjen år etter år?

er snøsløyfe flerårig

Ja, så lenge den plantes et sted der den trives! Stauden visner ned om høsten, men roten lever fortsatt og vil skyte nye skudd tidlig på våren. Det finnes også hageplanter i sløyfeslekten som er ettårige, noe som inkluderer prydsløyfe og skjermsløyfe.

Det å kjøpe stauder kan være en god investering, siden du slipper å kjøpe ny plante hvert år. Samtidig er du avhengig av at du bor i riktig klimasone og kan tilby planten riktige vekstforhold. Hvis ikke er det ikke sikkert at den kommer tilbake neste år.

Ulike typer snøsløyfe

Det er foredlet frem ulike hybrider og sorter av snøsløyfe, og de fleste har enten hvite eller lys lilla blomster. Her er noen av de mest populære sortene som dyrkes i norske hager:

  • Snøsløyfe «Snowflake» / «Schneeflocke»: En sort med hvite, lave blomsterklaser som viser seg i april–mai. Bladene er eviggrønne og smale.
  • Snøsløyfe «Mermaid Lavender»: En vakker snøsløyfe med lyselilla blomster som også skiller seg ut ved at den blomstrer sommer og høst. Lang blomstringstid!
  • Snøsløyfe «Weisser Zwerg»: Blir ikke høyere enn ca. 20 cm, og har vakre hvite blomster!

Kan man plante snøsløyfe i krukker?

Ja, det er i prinsippet mulig å ha snøsløyfe i krukker fremfor bed. Dette kan være et godt alternativ for deg som ikke har hage, men balkong eller terrasse. Husk likevel på at planter generelt sett er mindre vinterherdige om de står i krukker.

Siden snøsløyfe er såpass hardfør som den er, er det likevel mulig å lykkes med overvintring i potter. Dette gjelder særlig i de mildere delene av Norge!

En vakker bunndekker med hvite eller lilla blomster

hvordan plante snøsløyfe

Snøsløyfe er en super staude for deg som ønsker en effektiv bunndekkende plante i steinbedet. Med sine kritthvite blomster er dette en plante som er veldig dekorativ, men den er også fin før og etter blomstring.

Husk at du også finner snøsløyfe med lilla blomster. Disse er vakre å ha for seg selv eller sammen med andre stauder i lilla, hvitt eller rosa. Plant den gjerne ved siden av kryptimian, som også er en bunndekker med rikt blomsterflor.

Etter hvert vil planten kunne dekke store flater, noe som er fint om du ønsker å dekke grå og kjedelige mur- eller steinpartier.

Ønsker du mer inspirasjon til andre planter du kan ha uten at det krever for mye av deg? Da kan du se på vår liste over 10 lettstelte planter!

Er snøsløyfe en av dine favoritter? Da vil vi gjerne høre om dine egne erfaringer rundt stell og planting!

Ofte stilte spørsmål

Skal man klippe snøsløyfe?

Du kan gjerne klippe snøsløyfe ned etter blomstring, noe du kan gjøre enten høst eller vår. Planten kan skyte nye friske skudd fra gammel ved, og beskjæring virker foryngende.

Hvordan formere snøsløyfe?

Du kan formere snøsløyfe ved å klippe av grener som har dannet røtter, og plante disse som stiklinger. Eventuelt kan du forsøke å dele planten ved roten, slik at du får flere planter.

Er snøsløyfe giftig?

Snøsløyfe er ikke kategorisert som en giftig plante, men er heller ikke vanlig å konsumere. Dette er en prydplante som først og fremst er fin å se på!

Er snøsløyfe flerårig?

Ja! Stauden visner ned om høsten, men roten lever fortsatt og vil skyte nye skudd tidlig på våren.

Legg igjen en kommentar