Skyggefulle områder av hagen og terrassen blir ofte glemt litt bort, men det er det ingen grunn til! Det finnes nemlig tøffe planter som kan klare seg også her. Blant disse finner vi strutseving, som er utrolig dekorativ takket være sine grønne, store blader.
Kort om strutseving
Strutseving regnes som en bregneart, og hører hjemme i strutsevingfamilien. Planten kjennetegnes på sine store og dekorative fjærformede blader. Disse vokser ut fra plantens jordstengel, og danner sammen formen av en trakt.
Her til lands vokser strutseving i vill tilstand så langt nord som til Finnmark. Man finner først og fremst bregnearten i og i nærheten av skogsområder. Planten kan også kjøpes på hagesentre, og mange har den som et dekorativt element i bed eller krukker.
Planting av strutseving (Bregne) i Hagen
Siden strutseving vokser vilt flere steder i norsk natur, kan du i prinsippet grave opp et eksemplar og plante hjemme i hagen. Før du gjør dette, kan det imidlertid være lurt å be eventuell grunneier om tillatelse.
Du finner også strutseving hos hagesentrene, og disse leveres i potter som enkelt kan fraktes hjem. Besøker du et gartneri om våren eller sommeren, vil du typisk finne strutseving og andre bregner sammen med staudene som står utendørs.
Grav en grop på et egnet plantested, mens du setter strutsevingen i en bøtte med vann. Dette er viktig, da planten bør være gjennomfuktet før planting. Er jorden mager på plantestedet, kan du med fordel tilsette en raus mengde god og moldrik jord.
Du kan også plante strutseving i krukker, noe som er veldig dekorativt! I så fall anbefaler vi å ha et lag med lecakuler eller steiner i bunnen av krukken. Dette bidrar til god drenering! Hull i krukkebunnen er også nødvendig, slik at det overflødige vannet får rent ut etter vanning.
Stell av strutseving
Strutseving er en enkel plante å lykkes med. Siden den vokser i norsk natur, er det heller ingen tvil om at den trives godt i klimaet vårt. Det er likevel visse ting du bør ha i bakhodet før du planter den, om du vil sikre at bregnearten trives best mulig.
Plassering og solforhold
Når du skal plante strutseving, bør du helst velge et voksested som har en del skygge i løpet av dagen. Strutseving trives godt i skygge, og bør ikke stå i områder av hagen med full sol. Litt sol er imidlertid å foretrekke.
Mange velger å ha planten i deler av bedet med halvskygge, og da gjerne i nærheten av bekker, hagedammer eller lignende. Strutseving er også fin å plante på naturtomter, dersom du ønsker å skape et litt naturlig uttrykk.
Husk at strutseving kan formere seg vegetativt ved hjelp av utløpere, slik at du får enda flere eksemplarer. Dette er lurt å ha i bakhodet når du velger plantested. Planten kan for øvrig også formere seg ved hjelp av sporer (kjønnet formering).
Vanning
I likhet med bregner flest, foretrekker strutseving å stå i jevnt fuktig jord. Planten er relativt tørst, og dette er også grunnen til at den ofte vokser i nærheten av bekker i naturen. Om du ikke har en bekk som renner gjennom hagen, er likevel ikke dette noen krise.
I de fleste tilfeller vil strutseving klare seg fint på egen hånd etter at den har etablert seg i hagen. Du trenger altså ikke å vanne den. Unntaket er i tørre og varme perioder – da kan du med fordel gi bregnen litt vann!
Det er for øvrig også viktig å vanne strutseving rikelig de første ukene etter planting. Da er den ekstra utsatt for å tørke ut!
Jord og gjødsel
Dersom du ønsker å gi din strutseving de beste forutsetninger for å trives, er næringsrik og moldrik jord det beste valget. Det er viktig at jorden holder godt på fuktigheten. Er jorden på plantestedet mager eller sandholdig, bør du tilføre en del torv.
Når du planter strutseving kan du gjerne bruke vanlig plantejord som fås kjøpt hos hagesentrene. Tilsett gjerne en del kugjødselkompost og bland dette inn i jorden på plantestedet.
Etter planting holder det å gjødsle strutseving sparsomt. Tilsett gjerne litt næring om våren, slik at bregnene får en god start på vekstsesongen.
Beskjæring
Strutseving er veldig lettstelt, og det er ikke nødvendig å klippe den ned om våren. Du kan likevel gjøre dette om du ønsker å fjerne visne plantedeler fra fjoråret. Mange synes det er fint å rydde litt opp i bedene før den nye veksten setter i gang.
Når du beskjærer strutseving kan du klippe de visne delene helt ned til bakkenivå. Om du ikke klipper planten ned, vil de nye bladene som vokser frem raskt dekke gamle planterester.
Hardførhet
Strutseving regnes som vinterherdig til herdighetssone H7. Det betyr at den vil kunne overleve vinteren de aller fleste steder i landet. Enkelt forklart kan du forvente at planten overvintrer dersom du bor i sone H1–H7.
Dersom du har sett strutseving i naturen der du bor, kan du nesten være sikker på at planten også vil trives i hagen din.
Er strutseving flerårig?
Ja! Strutseving er en flerårig plante som visner ned hver høst, og som vokser opp igjen med nye skudd hver vår. Derfor er den perfekt å ha i staudebedet! Så fremt strutsevingen trives, vil du kunne få glede av den i mange år fremover.
Strutseving er Norges største bregne
Det er nokså lett å få øye på stutseving i naturen, da dette er en forholdsvis stor bregne. Den regnes som Norges største bregneart, og blir gjerne nærmere 170 cm høy. Husk at planten vokser ganske fort, og at den potensielt kan spre seg i bedet.
Om du ønsker å holde veksten under kontroll, kan du alltids finne frem hagesaksen. Eventuelle skudd du klipper av i april–mai kan spises, så fremt bladene enda er sammenrullede. Her gjelder det å være kjapp, for etter 1–2 uker er planten fullvoksen!
En spiselig og dekorativ staude
Strutseving er utrolig dekorativ takket være sine vakre, grønne blader som minner om store strutsefjær. Vi synes planten er fin for seg selv i krukker og bed, men den er også ypperlig i samplantinger.
Plant den gjerne i staudebed, siden det grønne bladverket utgjør en flott kontrast til mange andre planter. Av skyggetolerante stauder som kan trives sammen med strutseving, kan Vi blant annet nevne hosta og alunrot.
Det som er så spesielt med strutseving, er at skuddene anses som en delikatesse i land som Canada. Når skuddene viser seg om våren, kan du klippe av bladene før de ruller seg ut. Stek dem gjerne før servering, og nyt!
Har du erfaring med strutseving, eller har du kanskje noen spørsmål om stell og planting? Legg gjerne igjen en kommentar!
Ofte stilte spørsmål
Hvor vokser strutseving?
Strutseving vokser vilt i Norge, og finnes gjerne på fuktige steder i skogen og langs bekker/elver. Planten vokser i store deler av landet, helt nord til Finnmark.
Kan man spise strutseving?
Ja! Skudd av strutseving er spiselige. Skuddene bør klippes av før bladene begynner å «rulle» seg ut. De sammenrullede bladskuddene og ca. 5 cm av stilken nedenfor er spiselige.
Hva smaker strutseving?
Mange beskriver smaken av strutseving som aspargeslignende. Strutseving smaker nydelig dersom den stekes i litt smør. Server den gjerne sammen med fiske- eller kjøttretter.