Stikkelsbærbusk – guide og tips til planting og stell

stikkelsbærbusk

Stikkelsbær er en favoritt blant mange på sensommeren, gjerne sammen med solbær og rips. De smakfulle og friske bærene er nydelige rett fra busken, men kan også brukes til saft, syltetøy og andre godsaker. Dette er en ekte klassiker i norske hager!

Her deler vi våre beste tips til planting og stell av stikkelsbærbusk.

Kort om stikkelsbær

Stikkelsbær er en fellesbetegnelse om ulike arter som tilhører ripsfamilien, samt kulturformer av disse. Artene kjennetegnes av buskete vekst og grener med torner, grønnlige blomster og bær som er grønne, røde, gule eller hvite.

Bærene er ofte glatte og litt gjennomsiktige med synlige «årer», men kan også være hårete. Størrelsen på bærene kan variere en del.

Det er Ribes uva-crispa som er stamarten for sortene som dyrkes i Europa. Denne arten finnes forvillet i Norge til Trøndelag, og kan dyrkes så langt nord som til Nordland. Mange av stikkelsbærbuskene i norske hager er krysninger av Ribes uva-crispa og andre arter.

Planting av stikkelsbærbusk

planting av stikkelsbærbusk

Det er enkelt å plante sin egen stikkelsbærbusk i hagen. Aller helst bør plantingen skje på vår- eller høstparten, slik at det ikke er for varmt i luften (men heller ingen frost i bakken). Slik går du frem, steg for steg:

  1. Sett stikkelsbærbusken i en balje eller bøtte med vann, slik at jordklumpen får sugd til seg rikelig med vann før planting
  2. Bruk en spade og grad en romslig grop på plantestedet
  3. Løs opp jorden i gropen
  4. Tilsett god plantejord og litt kugjødselkompost
  5. Plant stikkelsbærbusken i samme høyde som den hadde i potten
  6. Fyll på med jord i sprekkene rundt jordklumpen, og press jorden på plass
  7. Vann rikelig
  8. Dekk gjerne jorden med dekkbark eller avklippet gress, da dette forhindrer ugress rundt busken

Den første tiden etter planting er det lurt å være påpasselig med vanning. Vann regelmessig, slik at busken ikke risikerer å tørke ut før den har rukket å etablere seg i jorden.

Stell av stikkelsbærbusk

stell av stikkelsbærbusk

En stikkelsbærbusk er ikke spesielt kravstor, noe som gjør det til en super vekst å ha i hagen. Etter at busken har etablert seg, er det ikke mye du selv trenger å gjøre for at planten skal trives.

Her er våre beste tips!

Plassering og solforhold

Den beste plasseringen for en stikkelsbærbusk er i full sol. Busken vil da produsere flere, søtere og større bær enn dersom den står mer skyggefullt. Du kan for eksempel plante busken i hagen, men krukker og store blomsterkasser kan også fungere bra.

Velger du å plante stikkelsbær i en beholder, er det imidlertid viktig å velge romslige krukker – helst på 20 liter eller mer. Står busken i en for liten krukke, kan den fort tørke ut!

Jord og gjødsel

Stikkelsbær er ikke så kravstor når det kommer til jord, og kan plantes i ulike jordtyper. Det beste er imidlertid å la busken stå i moldrik og litt sandholdig jord som også er rik på næring. Velg gjerne vanlig plantejord og tilsett litt sand ved planting.

Når det kommer til gjødsel, bør du gjødsle med kugjødselkompost når busken plantes. Deretter bør du tilsette gjødsel hver vår de kommende sesongene. Gjødsel sikrer at stikkelsbærbusken får næringen den trenger for å kunne vokse og produsere bær.

vanne stikkelsbærbusk

Vanning

Vanning av stikkelsbær er først og fremst viktig det første året – før busken har fått etablert seg skikkelig i jorden. Er det sol og tørt ute, øker naturligvis behovet for vann. En etablert busk klarer seg stort sett på egen hånd, men kan gjerne vannes i tørkeperioder. Busken trives aller best i jevnt fuktig jord.

PS! Har du plantet busken i en krukke, er det viktig å være påpasselig med vanning siden planten ikke kan lete etter vann selv.

Beskjæring

Det anbefales å beskjære stikkelsbærbusker hvert år, noe som også er smart å gjøre om du har solbær eller rips. Beskjæring bør helst gjøres om våren, eller om høsten etter at bladene har falt av.

Klippe gjerne bort gamle, mørke grener, slik at busken ikke har grener som er eldre enn fem år. Det er lurt å legge beskjæringssaksen helt inntil buskens hovedstamme, og klippe der. Du kan også fjerne grener som er inntørkede eller skadde.

Hvor hardfør er en stikkelsbærbusk?

stikkelsbærbusk beskjæring

Stikkelsbær er noe mindre hardføre enn rips og solbær, og anbefalt herdighetssone kan variere fra H1–H7. De fleste sortene kan imidlertid overleve vinteren helt til H6, noe som betyr at de kan dyrkes flere steder i landet.

Det er mange som lykkes med stikkelsbærbusker så langt nord som til Nordland. Husk på at herdigheten reduseres noe om du planter stikkelsbær i krukker. Isoler gjerne krukken om vinteren for å øke sjansen for vellykket overvintring.

Hvor stor blir en stikkelsbærbusk?

I de fleste tilfeller vil stikkelsbær bli til en busk på omkring 1 meter, men det finnes også sorter som kan bli 1,5 meter høye. Planten kan med andre ord bli ganske stor, noe som er verdt å tenke på ved plassering.

Buskene kan også bli nokså brede, og det er ikke uvanlig med en bredde på 1,5–2 meter. Størrelsen kan selvfølgelig variere noe fra sort til sort, og du kan finne noen sorter som er større eller mindre enn andre.

Høste stikkelsbær fra busk

høste stikkelsbær

Stikkelsbær er normalt sett innhøstingsklare på sensommeren (juli–august). Husk på at hvorvidt du bør plukke tidlig eller sent, avhenger litt av hva bærene skal brukes til. Er det snakk om gelé eller sylting, kan du gjerne plukke bærene før de er helt modne.

Skal du derimot spise bærene som de er, er det en fordel om de får henge til de modnes ordentlig. Hvis ikke kan de fort bli litt vel syrlige!

Det finnes mange gode oppskrifter med stikkelsbær, så la deg gjerne inspirere. Prøv for eksempel å lage stikkelsbærsyltetøy med litt vanilje, eller en rykende fersk stikkelsbærpai. Den søte og friske smaken kan bli en favoritt blant både små og store.

Plant stikkelsbær i hagen, du også!

De siste årene har stikkelsbær gjennomgått en renessanse. Mange har gode minner om plukking av stikkelsbær, solbær og rips i bestemors hage som barn. Nettopp det at busken er litt «gammeldags», gjør at mange nå ønsker å dyrke den selv.

En stikkelsbærbusk er dessuten enkel å lykkes med, og kan dyrkes både sør og nord i landet. Med en solrik plassering, litt gjødsel og noe beskjæring, kan du få en frodig og flott busk med mange nydelige bær – år etter år.

Når sensommeren kommer kan du plukke de gode bærene og nyte dem som de er, eller lage velsmakende saft, gelé eller syltetøy. Perfekt om du vil kunne få en smak av sommer året rundt!

hva er stikkelsbær godt for

Ofte stilte spørsmål

Hvor trives stikkelsbær?

Stikkelsbær trives steder med full sol, og ønsker helst å stå i moldrik jord som er litt sand- eller leirholdig. Jorden kan gjerne inneholde noe kalk.

Hva er stikkelsbær godt for?

Stikkelsbær er kjent for å være veldig sunne, og har blant annet et høyt C-vitamin-innhold – noe som gagner immunsystemet. Bærene har også kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Hvordan formere stikkelsbær?

Du kan forsøke å formere stikkelsbær ved å ta stiklinger. I så fall bør du ta en hælstikling, noe som betyr at litt av barken kommer med på stiklingen – da dette fremmer rotdannelse.

Legg igjen en kommentar