Kattehale: Alt om planting og stell av stauden!

kattehale

Kattehale er en slank sensommerblomst som vil utgjøre et vakkert blikkfang i staudebedet i juli–august måned. De rødfiolette blomstene vokser i tallrike mengder på blomsteraksene, og er elsket av både hageeiere og pollinerende insekter.

Her deler vi noen tips for planting og stell av den populære stauden.

Hvordan plante kattehale?

Du kan som regel kjøpe kattehale (Lythrum salicaria) på hagesentre både vår, sommer og tidlig høst. Eksemplaret du kjøper står sannsynligvis i en plastpotte, og bør plantes over i jord når du kommer hjem.

Sett stauden i en bøtte med vann, slik at jordklumpen blir ordentlig vætet før planting. Mens planten trekker vann, kan du grave en grop der du ønsker å plante kattehalen. Det kan for eksempel være i et bed, men planting i krukke er også mulig.

Fjern plastpotten, plasser kattehalen i gropen, og fyll på med god jord rundt rotklumpen. Røttene bør komme i kontakt med omkringliggende jord. Derfor er det også lurt å vanne godt etter planting.

PS! Dersom du skal plante flere kattehaler, bør du optimalt sett ha et mellomrom på ca. 30 cm mellom hver plante. Dette gir plantene rom til å vokse og trives.

Tips: Plante strandkattehale i grupper

plante kattehale

Et tips når du skal plante kattehale eller andre stauder, er å plante i grupper på tre eller fem. Dette vil gi et mer helhetlig uttrykk, og blomstene kommer virkelig til sin rett.

Planter du stauder enkeltvis kan dette være fint også, men det kan se litt stusselig ut i starten. Stauder har en tendens til å vokse seg mer omfangsrike med årene. Planter du kun én kattehale, kan du derfor likevel forvente flott blomstring etter hvert.

Et annet tips er å kombinere kattehale med andre stauder, som for eksempel purpursolhatt, praktsolhatt, akssøyleblomst eller engsalvie. Skap et fargerikt bed som tiltrekker seg bier og sommerfugler, og gled både deg selv og naturen.

Stell av kattehale

Kattehale er utbredt flere steder i Norge, og vokser blant annet langs kysten nord til Sunnfjord og på Østlandet. I naturen vokser planten helst der det er fuktig – som for eksempel langs strender, vannkanter og sumper.

Siden planten vokser naturlig her til lands, er det gode sjanser for å lykkes med den i bed også. Men for at planten skal trives må du stelle den riktig. Heldigvis trenger ikke dette å være så vanskelig å få til!

Plassering og solforhold

Når du skal plante kattehale, gjelder det å først finne en egnet plassering. Da er det greit å ta hensyn til at stauden foretrekker full sol. Det er imidlertid også gunstig å plassere den steder med halvskygge.

PS! Dersom du skulle være så heldig at du har en hagedam eller bekk på eiendommen din, kan du gjerne plante kattehale i nærheten av vannet.

stell av kattehale

Jord og gjødsel

Kattehale ønsker å stå i jord som holder effektivt på fuktigheten. Det er også et pluss om jorden er næringsrik og inneholder mold. Bortsett fra dette er ikke kattehale spesielt kresen når det kommer til jord.

Du kan godt plante kattehale i vanlig hage/plantejord. Ved utplanting kan du gjerne blande litt kugjødselkompost inn i jorden, gitt at jorden ikke er tilsatt gjødsel allerede.

Vanning

Kattehale elsker vann, og bør derfor vannes regelmessig dersom det ikke regner. Det er spesielt viktig å vanne planten i tiden etter planting, siden den ikke har etablert seg i jorden enda.

Etter etablering vil planten i større grad klare seg selv. Husk likevel på å vanne litt ekstra om det er tørt og varmt ute. Står planten i nærheten av en dam eller annet vann, trenger du ikke å vanne like mye.

Beskjæring

Når det kommer til beskjæring, kan du gjerne klippe bort visne plantedeler om våren. Husk at planten vil visne ned om høsten, før den titter frem igjen på nytt neste vår. De visne plantedelene fungerer delvis som isolasjon over røttene i vintermånedene.

Utover dette er ikke beskjæring av planten nødvendig. Skulle det dukke opp et vissent blad på planten i løpet av sommeren, kan du imidlertid fjerne dette om ønskelig.

Er kattehale vinterherdig?

er kattehale vinterherdig

Kattehale er vinterherdig til herdighetssone H7. Det betyr at stauden er nokså robust, og at den vil kunne overleve vinteren i store deler av landet. Bor du i herdighetssone H7 eller lavere, kan kattehale være et godt valg.

Husk på at hvis du planter kattehale i krukker, bør du ta utgangspunkt i at planten er herdig til H6 (altså ett hakk lavere). Dette skyldes at planter har litt vanskeligere for å overleve vinteren i potter enn dersom de plantes i bed.

Hvordan så kattehale fra frø?

Det enkleste er kanskje å kjøpe et ferdig utvokst eksemplar av kattehale på hagesenteret. Men visste du at du også kan så kattehale fra frø? Frø fås kjøpt hos de fleste gartnerier, og du kan så planten innendørs i perioden januar–mai. Slik gjør du det:

  1. Fyll en potte med jord
  2. Fukt jorden
  3. Bland de små frøene med sand
  4. Fordel sand jevnt utover jorden i potten (tildekking med plast er ikke nødvendig)
  5. Frøene vil vanligvis spire innen en måned. Hvis ikke kan du forsøke å sette potten i kjøleskapet en måneds tid. Etter dette kan du sette potten utendørs et skyggefullt sted frem til spiring.

Eventuelt kan du direkteså frøene utendørs på voksestedet om høsten (september til november). Du kan da så i enten potter eller på friland. Plantene vil titte frem til våren!

Hvor stor blir kattehale?

hvordan så kattehale fra frø

Kattehale blir normalt sett et sted mellom 50 og 150 cm høy. Dette er med andre ord en nokså langstrakt plante. Av den grunn kan det være gunstig å plante den et stykke bak i bedet dersom du har et staudebed.

Planten blir ikke spesielt bred, da veksten er ganske smal og opprett. Derfor er det heller ikke nødvendig med veldig stor avstand mellom hver plante.

Hvilke bruksområder har planten?

I dag er kattehale først og fremst en prydplante. Opp gjennom årene har imidlertid planten hatt flere forskjellige bruksområder. I gamle dager ble kattehale blant annet benyttet ved garving, da planten har et høyt garvesyreinnhold.

Stauden blir også benyttet innen folkemedisin, da den visstnok skal ha blodstillende effekt. Derfor blir den blant annet brukt som behandling for pasienter med sår som ikke vil gro (innen alternativ medisin). Planten skal også ha sårrensende og antibakteriell virkning.

Strandkattehale er en populær staude

Kattehale – ofte kalt for «strandkattehale» – er en utrolig vakker og robust staude med sine vakre rosalilla blomster. Det er kanskje ikke så rart at denne planten har blitt et veldig populært innslag i norske hager.

Siden planten er herdig opptil H7, kan den dessuten plantes i nesten hele landet. Ha den i krukker, bed eller plantekasser – alt etter hva du foretrekker.

Har du erfaring med kattehale? Del gjerne dine egne tips i kommentarfeltet!

strandkattehale

Ofte stilte spørsmål

Når blomstrer kattehale?

Kattehale blomstrer vanligvis i perioden juli–august, og du vil da kunne se mengder av blomster

Hvordan stelle kattehale?

Kattehale trenger mye vann, og kan gjerne plantes i moldrik jord som holder godt på fuktigheten. Plasser gjerne planten et solrikt sted.

Hvor høy blir kattehale?

Kattehale blir som regel et sted mellom 50 og 150 cm høy. Med sin langstrakte vekst og flotte blomstring blir planten fort et blikkfang i staudebedet.

Legg igjen en kommentar