Gladioler – Komplett Guide til Stell

gladioler

Gladioler, også kjent som «sverdliljer», er en imponerende og fargerik blomst som tilhører irisfamilien. Med sin slående høyde, varierte fargespekter og majestetiske utseende, er gladiolen en favoritt blant både blomsterentusiaster og profesjonelle gartnere. For å sikre at disse vakre blomstene trives og blomstrer optimalt, er det viktig å gi dem riktig stell.

Blant tusenvis av blomster, er det liten tvil om at gladioler er populære. De fleste har vært borti disse, hvorvidt det var bevisst eller ubevisst. For å lykkes med gladioler, er det viktig å gi riktig stell gjennom hele vekstsesongen. Denne omfattende guiden vil utforske alle aspekter av gladiolens stell, fra planting til beskjæring og overvintring av planten.

Kort om gladioler

Gladioler har en lang historie som strekker seg tilbake til antikken. Navnet «gladiolus» kommer fra det latinske ordet «gladius», som betyr sverd. Det er sagt at blomstens form ligner et sverd med sine lange og slanke spirer. I det gamle romerske riket ble gladiolene assosiert med gladiatorer, krigere som kjempet mot hverandre i amfiteatre som Colosseum.

Blomstene ble brukt som symboler på styrke og mot. Gladiolene tilhører irisfamilien (iridaceae) og har opprinnelse i Sør-Afrika. De ble først tatt med til Europa på 1600-tallet. Siden den gang har de blitt dyrket og krysset for å produsere det mangfoldige spekteret av farger og former vi har i dag. Steller du de riktig, blir disse virkelig flotte blomster.

Slik steller du gladioler

stelle gladioler

Dersom du ønsker den tradisjonelle blomsten i hagen din, må du være villig til å legge inn litt arbeid. Gladioler er ikke nødvendigvis så vanskelige å stelle. Det er derimot ikke en blomst du bare lar stå. Her kreves det jevnlig stell. Følger du våre råd, vil du derimot helt sikkert lykkes med stellet av dine gladioler.

Plante gladioler

Nøkkelen til vellykkede gladioler ligger i riktig plantingsteknikk. Selve plantingen er av mange undervurdert, og det er en stor feil. De første ukene er de aller viktigste, nærmest uansett hva du planter. Velg et solrikt sted med godt drenert jord for å unngå råteproblemer. Planting bør gjøres når fare for frost er over, vanligvis på våren.

Grav hull som er omtrent 10-15 cm dype. Plasser løken med den spisse enden opp. Ettersom gladioler har en tendens til å vokse høye, kan det være lurt å støtte dem med pinner tidlig for å forhindre at de knekker når de blir større. Gladioler er, som så mange andre planter, rimelig skjøre.

Riktig vanning er viktig

Riktig vanning er avgjørende for at gladioler skal trives. De trenger jevn fuktighet gjennom hele vekstsesongen, spesielt under blomstringsperioden. Hold jorden fuktig, men unngå overvanning. Dersom du vanner for mye, og røttene blir stående i vann, kan dette nemlig føre til råte.

En tommelfingerregel er å vanne når det øverste laget av jord begynner å tørke ut. Et godt tips er å bare føle etter med fingeren din. Er det tørt, så vanner du. Om det er vått, lar du blomstene stå og tørke seg ut før neste vanning. Vann litt ekstra ved planting, under blomstring og når det er ekstra tørt på sommeren.

plante gladioler

Gjødsling gir ekstra næring

Gladioler trenger mye næring for å trives. De vil ha nytte av regelmessig gjødsling, slik at de kan få i seg maksimalt med næring. Ved planting anbefaler vi å tilsette kompost eller gjødsel i jorden for å gi planten en god start. Deretter kan du bruke en balansert, flytende gjødsel en gang i måneden gjennom vekstsesongen.

Pass på å følge produsentens instruksjoner for riktig dosering. Om du gjødsler gladiolene for mye, vil det føre til at bladene blir brune. Mange tenker da at det er for mye sol på planten. Solen er ikke det eneste som brenner bladene – gjødselen kan nemlig ha den samme effekten.

Beskjæring sikrer ytterligere vekst

Etter blomstring er det lurt å fjerne visne blomster og eventuelle døde blader. Dette stimulerer planten til å bruke energien sin på å danne mer blomster, i stedet for å sløse energien på det som er dødt. Når høstsesongen nærmer seg og bladene begynner å gulne, kan du la dem være i fred. De hjelper planten med å lagre energi for neste års vekst.

Vær forsiktig med å beskjære for mye. Beskjæring kun for det estetiske bør du ikke gjøre med gladioler, ei heller med blomster generelt sett. Husk på at beskjæring sender et sjokk gjennom planten. Det forteller den at den blir drept, og den reagerer da med nye tilskudd. Det er både positivt og negativt. Utnytt det positive av det.

Overvintring av gladioler

overvintre gladioler

Hvis du bor i et område med kalde vintre, må du beskytte gladiolene mot frost. Grav opp løkene når planten er visnet ned om høsten, og fjern forsiktig overflødig jord. La løkene tørke i noen dager på et kjølig, godt ventilert sted. Deretter kan du oppbevare dem i en papirpose ved rundt 4-7°C.

Dette forhindrer frostskader og gir deg sunne løker for neste sesong. Når frosten har gitt seg i bakken, kan du sette løkene tilbake. Et tips er å se etter når bjørka blir grønn. Bjørka vil ikke slå ut om våren faktisk ikke er kommet helt enda. Venter du til bjørka blir grønn, slipper du å plante, for så å plutselig oppleve frost i bakken noen dager senere.

Skadedyr og sykdommer

Selv om gladioler er relativt motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer, kan de fortsatt være utsatte. Snegler og lus er noen av de vanligste skadedyrene som kan påvirke dem. Inspekter plantene regelmessig, og hvis du ser tegn til skadedyrangrep, kan du bruke milde insektmidler eller naturlige løsninger som såpevann.

Sørg for god luftsirkulasjon rundt plantene og unngå overvanning for å forhindre sykdommer. Følger du stellet som nevnt ovenfor, trenger du mest sannsynlig ikke å bekymre deg for skadedyr og sykdommer. Merk derimot at skadedyr og sykdommer fra andre mer utsatte planter naturligvis kan smitte over på dine gladioler.

Prøv gladioler i hagen din

dyrke gladioler

Gladioler er uten tvil et fantastisk tillegg til enhver hage. Med riktig stell, kan de trives og blomstre i all sin prakt. Fra riktig planting til nøye vanning, beskjæring og overvintring, krever disse imponerende blomstene stell og oppmerksomhet gjennom hele vekstsesongen.

Gjennom å følge denne guiden, kan du glede deg over vakre gladioler som beriker hagen din med sitt fargerike skue. Selv om det er litt jobb med gladioler, kan en på ingen måte si at disse er vanskelige å plante. Følg rådene, så får du helt sikkert fargerike gladioler i hagen din du også.

Ofte stilte spørsmål

Når blomstrer gladiolene?

Blomstringstiden for gladioler avhenger av arten og klimaet ditt. Generelt blomstrer de om sommeren til tidlig høst. For å forlenge blomstringen planter du løkene med noen ukers mellomrom.

Hvilke farger får du gladioler i?

Gladioler kommer i en rekke farger, inkludert rød, rosa, hvit, gul, lilla og oransje. Hver farge har sin egen symbolikk og betydning.

Kan jeg dyrke gladioler i potter?

Ja, du kan dyrke gladioler i store potter med godt drenerende jord. Sørg for at potten har tilstrekkelig dybde for løkene til å vokse, og gi dem regelmessig vanning og gjødsling.

Legg igjen en kommentar