Sukkulenter: Fakta, råd og guide for planting

Sukkulenter

Har du en tendens til å glemme å vanne plantene dine? Da er sukkulenter det perfekte valget! Fra kaktuser og aloe vera, til agave og vortemelk – sukkulenter både dekorative og tørketålige. Med riktig stell kan du få mye glede av sukkulentene dine!

Her deler vi nyttige fakta om sukkulenter, og forklarer hvordan du lykkes med planting og stell.

Fakta om sukkulenter

Sukkulent

Ordet «sukkulent» betyr noe sånt som «saftig og tykk». Begrepet benyttes derfor om planter som har særlig tykke og saftholdige blader eller stengler. Et annet ord for sukkulenter er «saftplanter». Sukkulent er på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Her finner du mange fine alternativer for å sette farge på hjemmet ditt!

Sukkulenter har cellevev som holder på vann, og dermed lager et reservoar av vann planten kan benytte seg av i tørkeperioder. Av den grunn kan plantene overleve der mange andre planter ikke klarer seg – som i ørkenen eller steinete områder.

Vi deler vanligvis sukkulenter inn i tre forskjellige grupper:

  • Stengelsukkulenter: Saftige og tykke stengler. Plantene har ofte ufullstendig bladverk i form av torner, hår og pigger. Kaktuser og Euphorbia (vortemelkfamilien) tilhører denne gruppen.
  • Bladsukkulenter: Planter med saftige og tykke blader. I denne gruppen finner vi blant annet middagsblomstfamilien, agave, bergknapp, aloe og takløk.
  • Rotsukkulenter: Planter med røtter som lagrer vann. Gruppen omfatter blant annet Dioscorea og Periplocoideae.

Hvordan plante sukkulenter

hvordan-plante-sukkulenter

Dersom du har en sukkulent som trenger ompotting, holder det som regel å gå opp en pottestørrelse eller to. Det betyr at den nye potten kan være 2–3 cm større i diameter enn dagens potte.

Ved planting av sukkulenter er det spesielt viktig å sørge for god drenering. Sukkulenter trives dårlig om de blir stående i vann. Fyll derfor gjerne litt lecakuler i bunnen av potten, og fyll på med litt kaktusjord eller annen sandholdig jord.

Etter å ha plassert planten i potten, bør du også fylle på med kaktusjord rundt jordklumpen. Sørg for at planten står stødig.

Stell av sukkulenter

Sukkulenter er usedvanlig lettstelte. Dette er planter som tåler å bli litt glemt, noe de faktisk bare har godt av. For mye stell er kanskje plantens største fiende. Har du opplevd å ta livet av en kaktus, skyldes dette normalt sett overvanning.

Her er noen enkle stelletips!

Stell-av-sukkulenter

Plassering og sol

Sukkulenter trives med en lys og solrik plassering innendørs. Det kan gjerne være i nærheten av et sørvendt vindu, eller litt inn i rommet. Mange sukkulenter tåler direkte sollys svært godt, men filtrert sollys eller halvskygge er også supert.

Siden sukkulenter har et vannreservoar, vil de ikke tørke ut like lett som vanlige inneplanter om de står i sol.

Jord og gjødsel

De fleste typer sukkulenter ønsker å stå i porøs og veldrenert jord, gjerne med innhold av sand eller fin grus. Du får kjøpt kaktusjord hos de fleste hagesentre, og denne jorden er spesielt tilpasset sukkulenter.

Alternativt kan du benytte såjord eller vanlig blomsterjord iblandet sand. I tillegg er det viktig å huske på at potten sukkulenten står i skal ha dreneringshull.

Når det kommer til gjødsling, trenger ikke sukkulenter mye tilførsel av næring. Stort sett holder det å gjødsle 1–2 ganger i løpet av vekstsesongen (vår og sommer). Til dette kan du gjerne bruke kaktusgjødsel.

plante-sukkulenter

Vanning

Kaktuser og andre sukkulenter kan klare seg i mange uker uten vann. Plantene har vannreservoarer de kan benytte seg av når det er tørt i jorden. Får de for mye vann, vil plantecellene kunne ta skade fordi de nærmest «sprekker».

En god huskeregel er å la jorden tørke skikkelig opp mellom hver gang du vanner. Som regel er det nok å vanne kun én gang per måned. Når du først vanner kan du vanne godt, slik at planten får en god rotbløyte. Pass på at overflødig vann får renne ut av potten.

Om vinteren reduseres vanningsbehovet, og du kan da vanne mer beskjedent eller litt sjeldnere. Et eggeglass med vann per måned vil som regel være tilstrekkelig.

Noen populære sukkulenter

Populære-sukkulenter

Det finnes et stort utvalg av sukkulenter i butikkene, og disse kan variere både når det kommer til form, størrelse og farge. Noen har blomster, mens andre er helt grønne. Noen har pigger eller hår, mens andre er glatte.

Her er noen av sukkulentene som er populære å ha som stueplanter:

  • Aloe vera
  • Sansevieria
  • Pengetre
  • Gasteria Beguinii
  • Rosetturt
  • Vortemelk
  • Bajonettplante
  • Vatricania guentherii
  • Børstealoe
  • Påskekaktus
  • Crassula
  • Søylekaktus
  • Novemberkaktus
  • Kandelaberkaktus
  • Echeveria
  • Trekanteuforbia

Sukkulenter som kan plantes utendørs

Takløk-sukkulent

Har du et solrikt steinbed med skinn jord i hagen din? Da finnes det diverse sukkulenter du kan plante utendørs. Disse kan overleve vinteren ute (gitt at du bor i riktig klimasone), og kommer tilbake år etter år.

Blant de mest populære sukkulentene å ha utendørs, kan jeg nevne takløk. Takløk er lettstelt og vakker, og kan by på dekorativt bladverk og nydelige blomster.

Sedum – også kjent som bergknapp – er også populære flerårige sukkulenter som er flotte i steinbedspartier. Du kan for eksempel anlegge en sedumsmatte bestående av flere sorter bergknapp. Dette vil gi et vakkert fargespill både vår, sommer, høst og vinter!

De siste årene har det til og med blitt populært med såkalte sedumtak på boligkomplekser og offentlige bygg. Dette ser ikke bare stilig ut, men er også bra for pollinerende insekter.

Hvordan lykkes med sukkulenter i steinbed?

sukkulenter-i-steinbed

Mange har steinete partier i hagen, men heldigvis finnes det mange planter som trives nettopp der. I fjellsprekker kan du for eksempel ha takløk. Du trenger bare å presse planten forsiktig på plass i sprekken, og deretter vil den stort sett klare seg selv.

Sukkulenter som takløk og bergknapp kan gjøre murer og steinpartier både dekorative og fargerike. Plant dem mellom mursteiner, i bergsprekker og andre steder der det er litt skrinn jord. Du kan også ha dem i bed inntil husveggen – der jorden fort kan bli litt tørr.

Etter planting trenger sukkulentene minimalt med stell. De får stort sett det vannet de trenger gjennom nedbør. Siden det kan regne en del her til lands, er det viktig at plantene står steder der vannet ikke blir liggende. God drenering er alfa og omega.

Om våren kan du gi plantene små mengder gjødsel. Ellers steller sukkulentene stort sett seg selv!

Suksessoppskriften er mye lys og lite vann

kan-sukkulenter-stå-ute-om-vinteren

Dersom du har sukkulenter, kan du enkelt få disse til å trives. Det viktigste er å ikke gi plantene for mye vann, og samtidig sikre tilstrekkelige mengder lys. Naturlig dagslys holder stort sett i sommerhalvåret, men om vinteren kan det være behov for kunstig plantelys.

Har du ikke kunstig plantelys, bør du i hvert fall redusere vannmengden. Husk – jo mindre lys, jo mindre vann trenger plantene dine.

En sukkulent har altså godt av å bli litt «bortglemt». Samtidig kan planten bidra til et eksotisk og grønt innemiljø. Ha den gjerne i dekorative krukker som matcher interiørstilen din, enten alene eller i grupper!

Ofte stilte spørsmål

Kan sukkulenter stå ute om vinteren?

Sukkulenter kan gjerne stå ute om sommeren, men de fleste bør tas inn før vinteren. Noen typer sukkulenter kan imidlertid stå ute året rundt – som takløk og bergknapp.

Hvordan ta vare på sukkulenter?

Du kan enkelt lykkes med sukkulenter dersom du er tilbakeholden med vanningen. Samtidig bør plantene få rikelig med sollys eller dagslys, og sparsomt med næring.

Hvor ofte trenger sukkulenter vann?

Sukkulenter trenger vann omtrent 1 gang i måneden. Om sommeren kan du vanne godt når du først vanner. Om vinteren holder det med et lite eggeglass.

Legg igjen en kommentar