Potteroser og terrasseroser er perfekte for deg som ønsker å ha roser i krukker. Rosene kan skape en frodig og romantisk atmosfære både ved inngangspartiet, på balkongen og terrassen. Det finnes dessuten mange farger å velge blant – fra rosa til gul eller rød.
Her er våre beste tips for planting og stell av potteroser.
Innholdsfortegnelse
Planting av potteroser – slik lykkes du
Når du kjøper potteroser på hagesenteret, vil rosen som regel allerede stå i en blomsterpotte av plast. Om du ønsker det, kan du la planten stå i denne – og sette den i en dekorativ krukke eller lignende. Potteroser er på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Ønsker du mer inspirasjon om andre blomster du kan fargelegge stuen din med – kan du lese mer om det her!
Det kan imidlertid være lurt å plante potterosen over i en større potte. På den måten kan rosene få mer plass til å vokse seg store og fine. Du reduserer også behovet for stell, siden jorden ikke vil tørke ut like fort.
Slik planter du potteroser:
- Finn en potte som er noe større enn potten rosen allerede står i
- Legg lecakuler i bunnen av potten
- Ha en bit med fiberduk oppå lecakulene
- Fyll potten delvis opp med god jord og litt gjødsel
- Fjern potten rosen står i
- Sett planten i den nye potten
- Fyll på med jord rundt jordklumpen, slik at planten står stødig
- Vann rikelig
Stell av potteroser
Potteroser er ikke vanskelige å få til, men krever en del stell. Uten skikkelig stell kan du risikere at rosen blomstrer mindre, blir slapp eller at bladverket blir stygt og brunt. Heldigvis er det mulig å unngå at dette skjer med nokså enkle grep.
Her er noen tips for stell av roser i potter!
Plassering og solforhold
Først og fremst er det greit å påpeke at potteroser kan plasseres både innendørs og utendørs. Dersom du ønsker å ha den inne, bør du gi en lys plassering uten for mye direkte sollys. Unngå også å sette rosene i trekkfulle deler av boligen eller i nærheten av varmekilder.
Utendørs vil roser helst ha full sol – enten de er plantet i potter eller bed. Mye sol vil gi rikere blomstring og sunnere planter. Rosene kan imidlertid også stå i halvskygge, men unngå full skygge.
Jord og gjødsel
Roser foretrekker næringsrik og veldrenert jord. Ved ompotting kan du gjerne bruke god plantejord. Husk at roser også liker dyp jord, og at krukken med fordel kan ha litt dybde. Helst skal podestedet være ca. 8 til 10 cm under overflaten.
Når det kommer til gjødsel, kan du gjerne gjødsle potterosen omtrent 2–3 uker etter planting. Gjødsle gjerne første gang omkring påsketider, og deretter i begynnelsen av juni måned. Sesongens siste gjødsling gjøres i slutten av juli eller starten av august.
Ved å gi rosene gjødsel tre ganger i løpet av sesongen, kan du tilrettelegge for friske planter med rik blomstring.
Vanning
Roser foretrekker jevnt fuktig jord. Det sies at roser er mer utsatte for angrep fra lus dersom jorden er for tørr, eller dersom man vanner ujevnt. Står potterosen innendørs, bør du vanne 1–2 ganger i uken. Husk imidlertid på at vanningsbehovet avhenger av temperatur og pottestørrelse.
Utendørs er det også viktig å vanne potteroser jevnlig – spesielt om det er lite nedbør. Ved vanning er det lurt å vanne direkte i jorden og ikke på bladene. Dersom bladverket blir vått, er nemlig rosene mer utsatt for soppangrep.
Beskjæring
Potteroser trenger minimalt med beskjæring, da veksten som regel er ganske begrenset. Det er likevel lurt å beskjære rosene om planten har stygge blader eller blomster. Gule eller brune blader bør fjernes fortløpende, og visne blomster kan med fordel klippes av.
Husk at mange roser er remonterende. Det betyr at de kan blomstre på nytt, noe du tilrettelegger for ved å fjerne visne blomster.
Du kan også klippe bort gamle grener eller grener som vokser innover i rosebusken. På den måten kan du sørge for at planten får mer luft, og dermed er mindre utsatt for soppsykdommer.
Bekjempelse av sykdom
Den kanskje største ulempen ved roser, er at de er ganske utsatte for sykdom og skadedyr. Hvor utsatt rosene er, avhenger av rosesort og stell. Noen er mer motstandsdyktige og robuste enn andre.
Blant de vanligste sykdommene som forekommer på potteroser, er roserust. Denne soppsykdommen viser seg i form av flekker på bladene, og at bladene etter hvert blir gule eller olivengrønne og faller av. Dessverre er det lite man kan gjøre for å bli kvitt soppen.
Du kan imidlertid forebygge. Unngå vann på bladene, og sett potterosen under tak eller innendørs når det regner. Ser du stygge blader, bør du også plukke disse av før sykdommen får spredd seg.
Et annet tips er å spraye potterosen din med grønnsåpevann med jevne mellomrom. Dette er et velkjent triks for å holde lusen på avstand, og kan også bidra til grønnere og blankere bladverk. Blant gjerne litt matolje, Zalo og bakepulver i blandingen, også. Dette kan forhindre meldugg.
Hvor hardføre er potteroser?
Det finnes mange rosesorter som selges som potteroser, og noen er mer hardføre enn andre. Mange steder i landet kan potteroser overleve vinteren utendørs. Noen sorter tåler vinteren til herdighetssone H5 eller H6, mens andre kun overvintrer i mildere deler av landet.
Uansett – vær obs på at potteroser er mindre herdige enn roser som plantes i bed eller på friland. Jorden i en krukke vil nemlig fryse raskere til enn jorden i bakken.
Overvintring av potteroser
Siden potteroser er mer utsatte for frost, er det visse forhåndsregler som må tas ved overvintring utendørs. Bor du i milde deler av landet – f.eks. herdighetssone H1 eller H2 – vil rosene ofte kunne overvintre uten at du trenger å gjøre noe spesielt.
Det kan uansett være lurt å isolere potten med bobleplast eller isopor, da dette reduserer sjansen for frost. Et annet tips er å sette krukken inntil husveggen, da det ofte er litt lunere der.
Man kan også overvintre potteroser i drivhus eller et annet frostfritt sted. I overvintringsperioden bør rosene stå kjølig, men i plussgrader. Omkring 10 grader er midt i blinken.
Du trenger kun å vanne rosene minimalt mens de overvintrer. Husk – jo mindre lys og jo kaldere, jo mindre vann trenger planten.
Potteroser for enhver smak
Potteroser er vakre enten du har dem inne eller ute, og fås i mange vakre farger og størrelser. Enten du liker dus rosa, mørk rosa, rød, gul, hvit eller oransje, finner du en potterose som vil falle i smak.
Ved å gi rosen det den trenger av stell, kan du se frem til vakre blomster og et flott, grønt bladverk fra vår til høst.
Hva er dine erfaringer med potteroser? Del gjerne i kommentarfeltet!
Ofte stilte spørsmål
Er potteroser flerårige?
I mange tilfeller – ja. Dersom potterosen kan overleve vinteren i din herdighetssone, kan du få glede av den år etter år. Bladene faller av om vinteren, men kommer tilbake neste år!
Hvordan oppbevare potteroser om vinteren?
Du kan øke sjansen for at potteroser overlever vinteren ved å isolere krukkene med isopor, bobleplast eller lignende. Vann sparsomt i vintermånedene. Du kan også sette planten et frostfritt sted.
Kan potteroser plantes ute?
Ja, du kan ha potteroser både i krukker og bed utendørs. Om vinteren kan busken ofte stå ute uten problemer, men du kan også ta den inn.