Kaktuser er populære stueplanter, og elsket for sitt eksotiske og spesielle utseende. Disse piggete og tørketålige plantene er enkle å lykkes med, og krever ikke mye tilsyn. Steller du kaktusen godt, kan du til og med oppleve at den får vakre, fargesterke blomster!
Her er våre beste tips for vellykket kaktushold!
Innhold
Kort om kaktuser
Fellesbetegnelsen «kaktus» brukes om de omkring 1 400 artene som inngår i kaktusfamilien. De fleste artene kjennetegnes av sine tykke, sukkulente og kjøttfulle stengler som ofte er dekket av pigger. Flesteparten mangler dessuten tydelig bladverk. Kaktus er faktisk på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Er du nysgjerrig på hvilke andre planter med blomster du kan pryde stuen med er denne verdt å lese!
Kaktusarter vokser typisk i tørre og varme områder, gjerne på sandbanker og i ørkener. Det finnes blant annet mange arter i Sør-Amerika, men også i Asia og Afrika. Mange sorter har også blitt innført til Australia og andre tørre områder av mennesker.
Vann kan lagres i stengelen, noe som gjør at kaktuser kan gå i lange perioder uten vann. Piggene har plantene utviklet for å beskytte seg mot planteetende dyr.
Stell av kaktus
Det finnes veldig mange arter av kaktus, og anbefalt stell kan derfor variere noe fra sort til sort. De fleste har imidlertid nokså like preferanser når det kommer til både vanning, temperatur og annet stell.
Her er en oversikt!
Plassering og lysbehov
Kaktuser liker å stå lyst, og mange arter kan trives i full sol innendørs. Sett dem gjerne i nærheten av et vindu, slik at de får rikelig med sollys eller i det minste dagslys. Kaktuser tåler også å stå der det er tørr luft, i motsetning til de fleste andre inneplanter.
Ellers er plasseringen ganske «fritt frem»! Du kan ha kaktuser både i vinduskarmer, på pidestaller og hyller – alt etter hva du foretrekker.
Jord og gjødsel
Dersom du skal potte om en kaktus, bør du velge en porøs og veldrenert jord. Hos de fleste hagesentre finner du i dag egne jordprodukter som er beregnet på kaktuser. Både så- og kaktusjord fungerer utmerket. Dette er svakt gjødslet og luftig jord kaktusen trives i.
Kaktusjord består typisk av sand, torv og små mengder gjødsel. Finner du ikke kaktusjord, kan du derfor prøve å lage din egen jordblanding.
Når det kommer til gjødsling, er ikke kaktuser spesielt næringskrevende. Men planten kan gjerne få noe gjødsel i sommerhalvåret. Kjøp gjerne såkalt kaktusgjødsel, som har perfekt næringssammensetning for kaktuser og andre sukkulenter.
Vanning
Kaktuser skal i likhet med alle andre planter ha vann, men tåler tørke i langt større grad enn de fleste andre. En grei tommelfingerregel er at jorden skal få tid til å tørke ut mellom hver vanning.
Det anbefales gjerne å vanne kaktuser ca. hver andre–fjerde uke i sommerhalvåret. Men dersom du skulle vanne sjeldnere enn dette, vil det som regel gå fint. Kaktusen vil bruke av «vannlageret» sitt dersom den ikke tilføres vann på en stund.
Etter hvert som kaktusen bruker opp reservene sine, vil du kunne se at den skrumper inn og får skarpere kanter eller rynkete skinn. Det beste er selvfølgelig å vanne planten før den skrumper inn. Går det for lang tid mellom vanningene, kan selv en kaktus dø.
Mange har nok opplevd at kaktusen har overlevd flere måneder uten vann. Men husk at planten vil trives best om den får vann i hvert fall én gang i måneden. Om vinteren kan du vanne litt sjeldnere.
Temperatur
Kaktuser trives stort sett godt i vanlig romtemperatur, og bør helst plasseres i et rom som holder 16–23 grader. Likevel skal det sies at kaktuser tåler både ekstrem varme og kulde, siden de vokser på ugjestmilde steder i naturen.
Både kaktuser og en del andre sukkulenter kan tåle temperaturer fra 5–35 grader. Og mange sorter kan til og med tåle noen minusgrader. Men unngå å utsette planten for kulde, da ikke alle artene er like robuste.
Overvintring av kaktus
Det er kanskje en selvfølge at kaktuser må stå innendørs om vinteren. Men hvordan få dem til å overleve den mørke årstiden? Når det kommer minimale lysmengder inn vinduene, kan dette påvirke trivselen til både kaktuser og andre inneplanter.
Én løsning er å gi kaktusen kunstig belysning med et plantelys. I hvert fall dersom den skal stå i romtemperatur. Husk at jo varmere det er i rommet, jo mer lys trenger planten.
Alternativt kan du flytte kaktusen til et litt kjøligere rom (10–13 °C). I denne perioden trenger planten kun minimale mengder vann. Når dagene blir lysere kan kaktusen stå i vanlig romtemperatur igjen.
Hvorfor dør kaktusen min?
Den vanligste grunnen til at kaktuser dør, er at de overvannes. Dersom en kaktus får for mye vann, vil nemlig plantens celler trekke til seg så mye vann at cellemembranen rakner. Da vil planten også miste evnen til å frakte vann via røttene.
Kaktusen kan også dø eller bli stygg dersom den får veldig lite dagslys eller sol. Så lenge du vanner sparsomt (ca. 1 gang per måned) og gir planten en lys plassering, er du på den sikre siden.
Få det fint med små og store kaktuser
Enten du bor i en hybel eller stor enebolig, kan kaktuser bidra til å skape et hyggelig og eksotisk innemiljø. Kaktuser finnes i utallige fasonger og størrelser, og passer inn i de fleste omgivelser.
Har du hatt positive eller negative erfaringer med stell av kaktus? Del gjerne i kommentarfeltet!
Når får en kaktus blomster?
En rekke kaktusarter kan skilte med vakkert blomsterflora i perioder. For å få dette til, trenger kaktusen typisk en hvileperiode om vinteren. Setter du planten litt kjølig i vinterhalvåret, er sjansen større for vellykket knoppdannelse.
Novemberkaktus er en av artene som kan vise til vakre og fargesterke blomster i perioden november–desember. Blomstene er gjerne rosa, hvite eller røde, og veldig søte!
Kan kaktus stå ute om sommeren?
Ja, du kan gjerne plassere kaktusen din utendørs om sommeren. Kaktuser ute kan være dekorative, men pass likevel på at de plasseres slik at barn og dyr ikke stikker seg. En nysgjerrig katt kan fort stikke seg på de spisse nålene.
Husk også på at utetemperaturen ikke bør være lavere enn 5 plussgrader. Derfor er det lurt å flytte kaktusen innendørs igjen før høsten kommer.
Ulike typer kaktus
Det finnes mange flotte kaktuser som passer fint å ha som inneplanter. Flere av disse kan du regne med å få kjøpt på ditt nærmeste hagesenter. Her er noen av kaktusene som er verdt å se nærmere på:
- Kandelaberkaktus
- Korallkaktus
- Fikenkaktus
- Trekanteuforbia
- Vortemelk
- Cereus-kaktus
- Novemberkaktus
- Julekaktus
- Påskekaktus
- Gullkule
Merk at mange av kaktusene du kan kjøpe på hagesentre er hybrider, og gjerne bare selges under navn som «miks». Det finnes uansett utallige arter og krysninger å velge mellom – så det finnes noe for enhver smak!
Ofte stilte spørsmål
Kan kaktus stå på badet?
Du kan gjerne plassere en kaktus på badet, da planten trives i varme omgivelser. Men unngå helst dette om du ikke har et baderomsvindu som slipper inn naturlig dagslys.
Hvor ofte skal sukkulenter ha vann?
Sukkulenter som kaktuser bør få vann 1–2 ganger i måneden. Husk at vannbehovet kan variere basert på temperatur, solforhold og pottestørrelse.
Skal planter vannes nedenfra?
Mange planter trives godt med å bli vannet nedenfra (ved å sette potten i et fat med vann). Du kan imidlertid også vanne fra toppen og ned, med vannkanne eller lignende.