Fargerike Stueplanter med Blomster: Skap Eleganse

Stueplanter-med-blomster

Stueplanter med blomster gir mer liv til stua. Grønne planter er fine, og disse kan gjerne fylle mye rom i stua. Det blir derimot litt kjedelig hvis de eneste plantene du skal ha innendørs er grønne. Farger gjør at stua di lyser opp. Du kan også matche blomster med annet dekor i stua. Stueplanter med blomster er et must i 2023.

Leter du etter stueplanter med blomster? Det finnes i dag en rekke alternativer. Fra små kaktuser med blomster, til planter så store som trær, er det noe for enhver smak der ute. I denne artikkelen går vi gjennom et utvalg av stueplanter med blomster. Slik kan du få god inspirasjon til akkurat hvilke stueplanter du skal gå for.

Orkidé

Orkide

En kan ikke snakke om populære stueplanter med blomster uten å nevne orkidé. Denne planten har vært populær i flere tiår i Norge. Orkidéen er en enkel, men vakker plante. Dens blomster er blikkfangende, med sine hvite, rosa og lilla farger. Mønstrene på bladene er dessuten veldig tiltalende.

Et stort pluss med orkidéen, er at den er veldig lett å ta vare på. Planten krever helt minimalt med stell av de plantene som blomstrer. Ikke bare er denne planten stilfull, men den lever også veldig lenge. Sett den i et lyst rom, og vann og mat med næring jevnlig. Da får du en av de vakreste stueplantene som finnes.

Potteroser

Potterose

Roser går aldri av moten, og potteroser er med på å bidra til dette. Potteroser er flotte stueplanter med blomster, der du slipper å ha en hel busk inne i stua. Både bladene og blomstene på potteroser er iøynefallende vakre. Dessuten er det et stort pluss at denne planten dufter godt.

Merk at potteroser trenger både direkte sollys og mye vann. Gjødselbehovet er gjennomsnittlig, så det reduserer arbeidsmengden noe. Potteroser er ikke kjempekrevende, men det er ikke en plante du bare setter i jorden og ser gro. Legger du derimot inn en innsats, er det verdt med de vakre roseblomstene.

Flamingoblomst

Flamingoblomst

Flamingoblomsten er en rimelig og enkel blomst. Denne blir på det høyeste rundt 65 cm. Da ruver den med fine, store blader og forhåpentligvis også blomster. Selve blomstene er unike, små knappenålshoder. Disse finner du rundt kolben i midten. Dette er fargesterke blomster.

Denne dekorative planten holder seg veldig lenge. Plasser den i halvskygge, men gjerne også litt sol her og der. Planten trenger fuktig jord, så du bør passe på å vanne ofte nok. Dessuten kan det være en ide å spraye bladene med vann. Da vil planten se mer livlig, og ikke minst mer tropisk ut.

Lilje

Lilje

Lilje er en tradisjonell plante som finnes i mange former og fasonger. Allikevel har alle de forskjellige typene en veldig viktig ting til felles: De ser utrolig fine ut. Liljen kan bli opptil 55 cm, og den kommer i en rekke forskjellige farger. Ønsker du kanskje rosa eller gule blomster?

Planten trives godt både direkte i sollyset og i halvskygge. Det viktigste for liljen, er at jorden holdes fuktig, men ikke for våt. Unngå å la denne planten tørke mellom hver vanning. Hold planten fuktig, og nyt den gode duften, spesielt når blomstene kommer ut sakte, men sikkert.

Begonia

Begonia

Ønsker du en stueplante med blomster i massevis, er begonia et sikkert valg. Den store fordelen med begonia, er at blomstene dekker nesten hele planten. Mange andre planter har en rekke grønne blader, og så bare en håndfull blomster på seg. Begonia blir derimot et fint skille.

Planten trives best i halvskygge. Den trenger sparsommelig med gjødsel, men må vannes regelmessig. Begonia holder seg lenge og gir mye blomster over tid. Men når den avblomstrer, er det vanlig å kaste og kjøpe ny. Heldigvis er dette en ganske rimelig plante å kjøpe.

Krysantemum

Krysantemum

Variasjon av stueplanter med blomster er viktig. Nettopp derfor er krysantemum en så fin plante. Denne gir deg blomster som ligner på solsikker, men heldigvis vokser den seg ikke like stor. Helt siden 1960-tallet har krysantemum vært populære her til lands.

Krysantemum kommer i mange forskjellige varianter og størrelser. Felles for alle, er at de liker fuktig og næringsrik jord. Ikke la jorda i potta tørke ut her. Sett gjerne krysantemum et sted med halvskygge. Den tåler fint lyset, men skal helst ikke stå direkte i sola.

Hortensia

Hortensia

Hortensia er like fin ute som inne. Denne kan du både ha som potteplante og i bedet ditt. I bedet blir dette gjerne en hortensiabusk som vokser seg massiv etter hvert. Heldigvis blir ikke potteplanten så stor. Potteplanten strekker seg nemlig gjerne ikke mer enn 35 cm i høyden.

Jorden rundt hortensia skal holdes fuktig til enhver tid. Det betyr at det er et krav om jevnlig vanning, men setter du en alarm på mobilen, går det helt fint. Planten trives best i lys eller halvskygge, men ikke direkte i sola. Merk at det er utallige sorter av hortensia, så vær sikker på at du velger riktig sort i forhold til dine preferanser.

Ildtopp

Ildtopp

Ildtopp er kanskje den letteste å stelle av alle stueplanter med blomster. Den har vakre, tykke blader med blomster som ikke visner med det første. Bladene er sukkulente, som betyr at de har de samme egenskapene som en kaktus. Det vil si, disse bladene trenger ikke mye vann.

Dette er en av de plantene du kan glemme å vanne uten store konsekvenser. Er derimot jorden tørr, bør du fylle på med litt vann når du oppdager det. Behovet for gjødsel er også helt minimalt. En morsom fakta er at ildtoppen produserer overskudd av sukker om den står direkte i sola, og da blir den rød på toppen.

Sukkulenter

Sukkulenter

Når en tenker på stueplanter med blomster, er kanskje ikke sukkulenter det første som dukker opp. Denne plantetypen inkluderer blant annet kaktuser. Visste du at også disse faktisk kan blomstre? Selv om det er litt mer sjeldent, blomstrer kaktuser faktisk rimelig ofte, så lenge det er under rette forhold.

Sukkulenter skal selvfølgelig ikke ha for mye vann. Her er det greit å la jorden tørke godt mellom hver vanning. Stikk fingeren ned i jorda og kjenn etter hvor dypt den faktisk er tørr. Sukkulenter og kaktuser er for øvrig ikke bare pene grunnet potensielle blomster, men også deres generelle fasonger.

Noen siste tips

Vårt beste tips, er å planlegge hvilke planter du skal ha i stua. Det kan være lurt å sette opp et aldri så lite mentalt kart. Velg deretter planter etter plassering og farger. Noen planter kan ikke stå direkte i sola, mens andre helst bør det. Og noen planter har farger som rett og slett ikke går så veldig bra sammen med andre planter.

En god ide er å starte med en base av grønne planter. Kanskje skal du kjøpe noen større, grønne planter som fyller litt rom, før du sper på med stueplanter med blomster. Det er også fint med litt farger innimellom alle de helgrønne plantene.

Visste du at det også finnes planter med spiselige blomster? Disse er både dekorative OG kan spises! Finn ut mer om spiselige blomster her!

Det kan også være lurt å kjøpe inn en gruppe planter som har noenlunde samme stell. Da slipper du å bekymre deg for at alle plantene dine har forskjellige behov for vanning, næring og annet stell.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke planter trenger lite vann?

Sukkulenter er et eksempel på planter som trenger lite vann. Dette innebærer kaktuser – som foressten også kan blomstre!

Hvilke blomster varer lengst?

Krysantemum er en type plante med blomster som har en lengre varighet enn andre type blomster.

Hvilke planter trives i vinduskarmen?

Ildtopp som er en blomstrende plante trives godt i vinduskarmen hvor det er mye sol.

Legg igjen en kommentar