Ildtopp: Råd om planting og stell

Ildtopp

Av alle innendørs potteblomster, er kanskje ildtopp den mest klassiske! Denne søte planten kan skilte med rik blomstring året rundt og et friskt, grønt bladverk. Steller du godt med den kan du dessuten få glede av den i lang tid.

Her forklarer vi deg hvordan du lykkes.

Fakta om ildtopp

Ildtopp (Kalanchoë blossfeldianaer) en flerårig urt som tilhører bergknappfamilien. Planten er en sukkulent, og kan lagre vann i de tykke bladene sine. Foruten tykke, grønne og brede blader, kjennetegnes ildtopp på sine klaser av små knopper og blomster.

Blomstene har lang blomstringstid, og finnes i vakre farger som gul, oransje, rosa, lilla, hvit og rød. Veksten til planten er kompakt og lav, noe som gjør dette til en yndet potteplante i vinduskarmen. Ildtopp er på listen vår over flotte stueplanter med blomster – finn ut mer om andre typer i denne artikkelen!

Ildtopp stammer opprinnelig fra Madagaskar, der den er flerårig. Her i Norge kan ikke planten overleve vinteren utendørs, og mange har den som en ettårig vekst.

Planting av ildtopp

Planting-av-ildtopp

Hvis du kjøper ildtopp i butikken, vil planten allerede stå i en potte. Du trenger ikke å potte den om i en større potte, men du kan. I så fall er det ikke nødvendig å gå opp mer enn én eller to pottestørrelser.

Velg en potte med hull i bunnen. Dette er viktig for at eventuelt overflødig vann skal kunne renne ut. I bunnen av potten kan du også ha et tynt lag med lecakuler, noe som bidrar til god drenering. Legg en fiberduk oppå lecakulene, og ha litt jord i potten.

Deretter plasserer du planten midt i potten, slik at den står bent. Fyll på med god jord rundt jordklumpen, slik at den står stødig i sin nye potte. Til slutt vanner du planten.

Tar du stiklinger av en eksisterende plante, kan du også plante disse rett i en potte med jord. Er du heldig vil stiklingen slå rot, og du får da en ny ildtopp – helt gratis.

Stell av ildtopp

stell-av-ildtopp

Ildtopp er en svært lettstelt plante, og passer derfor utmerket også for deg som ikke er så glad i plantestell. Skulle du glemme bort planten eller dra på ferie, er den sannsynligvis like fin når du ser den igjen.

Her er noen tips for hvordan du får ildtopp til å trives best mulig!

Plassering og lysbehov

Ildtopp er en skikkelig tøffing, og er ikke spesielt kravstor når det kommer til plassering. Den kan tåle å stå i temperaturer fra 5–30 °C, noe som betyr at den kan stå både i varme og kjølige rom.

Planten har heller ingenting imot å stå i direkte sollys, i motsetning til de fleste andre innendørsplanter. Ildtopp kan stå i vinduskarmen i full sol uten å ta skade av det, men trives også godt der det er litt skygge.

Jord og gjødsel

Ved planting av ildtopp bør du bruke veldrenert og litt moldholdig jord. Du kan for eksempel bruke ordinær plantejord som du får kjøpt hos hagesentrene.

Du kan også tilsette litt sand i jorden, da dette bidrar til ekstra god drenering. Planten er ikke kravstor når det gjelder gjødsel, men tilsett gjerne små mengder kaktus- eller blomstergjødsel om våren.

En grei huskeregel er at så lenge planten har blomster, trenger den lite næring. Når ildtoppen skal produsere nye knopper derimot, øker næringsbehovet noe.

Vanning

stiklinger-av-ildtopp

Det kanskje viktigste å huske på når du har ildtopp, er at planten ikke skal ha for mye vann. La gjerne planten få tørke litt ut mellom hver vanning. Siden dette er en sukkulent, vil planten tåle tørke svært mye bedre enn mange andre planter.

Et tips er å se etter hvorvidt bladene til planten skrumper litt sammen. Gjør de det betyr det at planten har brukt av vannreservene sine, og at den bør vannes.

Kan ildtopp stå ute?

Ja, det kan den! Faktisk er det en fordel å la ildtopp stå ute om sommeren, da dette gir planten nok lys til å produsere nye knopper. Innendørs andre steder enn vinduskarmen vil lysmengden ofte bli utilstrekkelig til at dette skjer.

Ønsker du en ildtopp som skal blomstre til langt ut på høsten, er det altså best å la den stå utendørs en periode. Sørg imidlertid for at planten kun står ute når det ikke er fare for frost. Så lenge det ikke blir kaldere enn 5 plussgrader, går det fint å ha planten ute.

PS! Dersom du skal ha ildtopp ute, bør den stå i ly for regnet. Ha den for eksempel under et tak eller lignende. Står den utsatt for regn, kan den fort få for mye vann og bli mettet.

Overvintring av ildtopp

overvintring-ildtopp

I vinterhalvåret bør ildtopp stå innendørs. Om vinteren blir det mørkere ute, noe som også påvirker mengden lys planten får om den står f.eks. i vinduskarmen. Du kan gi planten litt ekstra lys ved hjelp av et plantelys.

Får ikke planten ekstra lys, er det også viktig at du ikke vanner den for mye. Husk at planter skal ha mindre vann jo mørkere og kjøligere de står.

Hvordan ta stiklinger av ildtopp?

Det er fullt mulig å ta stiklinger av ildtopp. Gjør du det kan du få flere nye planter av én og samme morplante. Stiklingen er en del av morplanten, og ved planting i jord vil delen etter hvert utvikle røtter og bli en selvstendig plante.

Dersom du ønsker å ta stiklinger, går du frem på følgende måte:

  1. Klargjør en potte med jord og litt sand
  2. Finn en frist stilk med minst to blader
  3. Klipp like over et blad
  4. Stikk stilken i jorden
  5. Hold jorden fuktig
  6. Stilken vil etter hvert utvikle røtter og bli en selvstendig plante

Ildtopp som snittblomst og dekorasjon

Ildtopp-dekorasjon

Ildtopp er ypperlig å ha i krukker, men kan også være nydelig som snittblomst i buketter. Du finner buketter med ildtopp hos mange gartnerier, men kan også lage dine egne. Både ensfargede og flerfargede buketter kan pryde ethvert rom – eller gis bort som gave.

Ildtopp kan også brukes i diverse dekorasjoner eller samplantinger, for eksempel i bryllup eller ved andre anledninger.

En av de enkleste blomstene å lykkes med

Ildtopp tåler litt ujevn vanning, trenger ikke mye gjødsel og kan plasseres både i sol og halvskygge. Derfor er dette også en av de aller enkleste blomstene å lykkes med hjemme. Kalanchoë blossfeldianaer er virkelig midt i blinken for deg som ikke synes stell av planter er det kjekkeste i verden.

Ildtopp er for mange en god, gammeldags stueklassiker. Den er imidlertid like aktuell nå som tidligere, og kan bidra til et mer eksotisk innemiljø. Plasser den i en vinduskarm eller i grupper sammen med andre planter.

Planten har stor prydverdi takket være sine mange og fargerike blomster og knopper. Ja, selv bladverket er fint å se på!

hvordan-ta-vare-paa-ildtopp

Ofte stilte spørsmål

Hvordan ta vare på ildtopp?

Du kan ta vare på ildtopp ved å la jorden tørke ut mellom hver vanning, og ved å gi den en lys plassering innendørs. Om sommeren kan du sette den utendørs om ønskelig.

Kan ildtopp overvintre ute?

Nei, ildtopp vil ikke kunne overleve vinteren utendørs her i Norge. Du kan imidlertid ta planten innendørs. I så fall kan du få glede av den litt lengre!

Kan man klippe ildtopp?

Ja, du kan klippe ildtopp dersom du ønsker å fjerne noen stygge blader eller hvis du vil ta stiklinger av planten. Du kan også klippe stilkene og lage en bukett.

Legg igjen en kommentar