Stemorsblomst: Alt du må vite om planting og stell!

Stemorsblomst

Etter en lang vinter er det mange som ser frem til å kunne plante blomster utendørs igjen. Majoriteten av blomstrende planter kan imidlertid ikke plantes ut før i midten av mai. Stemorsblomst er her et unntak. Denne robuste skjønnheten er et ekte vårtegn!

Her ser vi nærmere på stemorsblomst, samt planting og stell av denne!

Fakta om stemorsblomst

Stemorsblomst (Viola tricolor) tilhører fiolfamilien, og regnes som en ett- eller toårig art. Planten kjennetegnes av sine avlange blader og grenete, slanke stengel. Blomstene har fem avrundede kronblader, der de nedre typisk er lyse mens de to øvre er lilla.

Du kan imidlertid få stemorsblomsten i mange ulike fargekombinasjoner, takket være krysninger mellom Viola tricolor og andre arter i fiolfamilien. Kronbladene kan være både svarte, gule, blå, røde og rosalilla.

Blomsten kalles av mange for «natt og dag» på grunn av at kronbladene ofte er mørk blålilla og lys gule. Visste du også at stemorsblomst er spiselig? Bruk den som dekorasjon til enhver rett – vil du vite mer om andre blomster du kan fargelegge tallerkenen din med? Vi har en liste over spiselige blomster i denne artikkelen!

Planting av stemorsblomst

Planting-av-stemorsblomst

Tidlig på våren begynner gartneriene å selge stemorsblomster, og disse kan plantes ut forholdsvis tidlig sammenlignet med mange andre hageblomster. Man får som regel kjøpt stemorsblomst allerede i februar–april måned.

Du kan la stemorsblomsten stå i potten du kjøpte den i, men ønsker du optimal vekst er ompotting til en større potte eller blomsterkasse anbefalt. Finn frem en krukke med hull i bunnen, og hell noen cm med lecakuler i bunnen av denne.

Ha gjerne et lag fiberduk over lecakulene, slik at jorden du heller oppi ikke blander seg med dreneringsmassen. Deretter fyller du opp litt jord i krukken, og plasserer stemorsblomstene. Fyll på med jord langs kantene, og vann rikelig.

Til slutt fyller du på litt mer jord, der du ser at jorden har sunket etter vanning. Sørg for at røttene til stemorsblomstene får god kontakt med jorden rundt. Dette fremmer en god start på veksten!

Råd om stell av stemorsblomst

Stemorsblomster er veldig lettstelte, og lang mer robuste enn hva deres yndige ytre skulle tilsi. Noe stell er likevel nødvendig om du skal få sunne og friske planter som blomstrer frodig de neste par månedene.

Her er våre tips!

Stell-av-stemorsblomst

Plassering og solforhold

Stemorsblomster er enkle å plassere, da de kan stå både i skygge- og solrike områder. Aller helst bør du gi dem noe midt imellom – altså halvskygge. Det er best å unngå full sol, da dette kan føre til at planten tørker ut i den sterke vårsolen.

Ellers er plasseringen veldig fritt frem! Du kan ha stemorsblomster i balkongkasser, krukker eller bed. Det betyr at blomsten er like velegnet i hagen som på balkongen eller terrassen. Eller hva med noen dekorative fioler ved inngangspartiet?

Temperatur

Stemorsblomster trives godt i litt kjølig vær, noe som gjør den til en super vårblomst. Planten kan faktisk tåle så lite som 5 minusgrader. Er det minusgrader kan planten henge litt med nebbet, men den vil som regel kvikne til når temperaturen øker litt.

Er det meldt lavere temperaturer en -5 °C, bør du dekke planten til med en fiberduk eller sette den et kjølig og frostfritt sted.

Jord og gjødsel

Når det kommer til jord er ikke stemorsblomster særlig kravstore. Du kan gjerne bruke vanlig plante- eller blomsterjord. Jorden kan med fordel være næringsrik og holde godt på fuktigheten, og det gjør ikke noe om den allerede er gjødslet.

Bruker du jord som ikke er gjødslet, kan du gjerne tilsette litt kugjødselkompost ved planting. I tiden etter planting kan du tilsette litt flytende plantegjødsel ved vanning, ca. 1–2 ganger i måneden.

Vanning

stemorsblomst-vanning

Stemorsblomster ønsker å stå i jevnt fuktig jord. Derfor er det som regel nødvendig å vanne blomstene regelmessig – særlig når det ikke er nedbør ute. Jo varmere det er, jo mer vann trenger planten.

Et tips er å kjenne på jorden med fingeren. Føles jorden hard og tørr, er det viktig å vanne rikelig. Er jorden fuktig kan du vente litt.

Beskjæring

Dersom du ønsker at stemorsblomstene dine skal blomstre lengst mulig, kan det være lurt å knipe av visne blomster etter hvert. På den måten trenger ikke planten å bruke energi på visne blomster, men kan heller produsere nye knopper.

Blomstringsperioden er i perioden mars–juni. Når sommeren melder sin ankomst vil du ofte se at stemorsblomsten blir lang og stranten. Mange kaster blomsten på dette tidspunktet, men du kan også forsøke å klippe dem ned.

Klipp bort de lange stilkene, slik at det kun er friskt og grønt bladverk igjen i potten. Dette fremmer ny vekst og nye knopper. Er du heldig kan du se frem til en ny periode med blomstring til sensommeren!

Blomstringen blir kanskje ikke fullt så imponerende som den var, men du kan likevel forvente nye, søte blomster.

Overvintring av stemorsblomst

Overvintre-stemorsblomst

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å ta seg bryet med å overvintre stemorsblomster, da de stort sett er ettårige. Planten kan imidlertid slippe frø i jorden, og kan derfor gi opphav til nye blomster neste år.

Dersom frø slippes eller sås bevisst på sensommeren, kan du oppleve at ny, frisk tilvekst dukker opp neste vår. I så fall trenger du ikke å gjøre noe annet enn å la frøene ligge i jorden utendørs vinteren gjennom.

Bor du et sted med kalde og lange vintre, kan du sette krukken i et drivhus eller inntil husveggen. Dette øker sjansen for at planten titter frem til våren.

For de fleste er imidlertid stemorsblomsten en kjøp-nyt-kast-plante. Når blomstringsperioden er over, er ikke planten lenger spesielt dekorativ. Men forsøk gjerne å klippe den ned, da dette kan gi ny blomstring senere på sommeren!

Hvordan så stemorsblomst?

Dersom du ønsker stemorsblomster til våren, kan du også så dem selv! Du kan kjøpe frø hos de fleste hagesentre, og det finnes mange fargekombinasjoner å velge mellom. Frøene kan sås om høsten/vinteren, og vil da blomstre om våren.

Sår du frøene direkte på voksestedet om våren, kan du forvente blomstring til sensommeren eller høsten. Sår du om høsten, bør du forkultivere frøene innendørs. Så tynt i såjord, og hold jorden fuktig. Ha pottene i romtemperatur frem til spiring, og sett deretter potten et svalt sted.

Det er lurt å ha plantelys, da dette gir spirene et bedre utgangspunkt for vekst i de mørke vinter og- vårmånedene.

En robust og vakker vårblomst

stemorsblomster-flerårig

Stemorsblomsten er en av de tidligste hageblomstene man kan plante ut, og er et vårsymbol for mange. Plant den gjerne i krukker sammen med andre tidlige vårblomster – som påskeliljer eller tusenfryd. Dette gir en fargerik start på sesongen!

Selv om stemorsblomster ser ganske skjøre ut, er de svært robuste og kuldetålige. Er det ujevne temperaturer eller litt nattefrost, vil ikke planten bukke under. Plant dem i krukker og balkongkasser, og nyt synet av de søte blomstene!

Ofte stilte spørsmål

Er stemorsblomst flerårig?

Stemorsblomster er enten ett- eller toårige. Planten visner ned om sommeren, men kan frø seg. I så fall kan du oppleve at nye blomster titter frem påfølgende vår.

Kan stemorsblomster overvintre?

Stemorsblomster kan produsere frø og så seg selv, og dermed være toårige. Du kan øke sjansen for vellykket overvintring ved å dekke jorden med løv eller grener om vinteren.

Kan stemorsblomster stå i skygge?

Stemorsblomster tåler en del skygge, men unngå å plassere dem i full skygge. Planten trives best i sol til halvskygge, og dette vil også gi rikest blomstring.

Legg igjen en kommentar