Krysantemum: Slik lykkes du med planting og stell

Krysantemum

Elsker du farger? Da er sjansen stor for at du også elsker krysantemum! Blomstene fås i utallige farger, og kan variere fra limegrønne og hvite, til oransje, gul, rosa, røde eller lilla. Dette er en sensommer- og høstblomst som virkelig kan gi omgivelsene et løft.

Her deler vi alt du trenger å vite om krysantemum, inkludert råd om planting og stell.

Fakta om krysantemum

saa-krysantemum-fra-fro

Krysantemum (Dendranthema) er en planteslekt som tilhører kurvplantefamilien. Slekten kjennetegnes av sine fargerike blomster med tallrike og ofte fargerike kronblader, samt taggede eller hele blader. Det finnes sorter med både små, store, enkle og doble blomster.

Bare på den nordlige halvkule inneholder slekten omkring 200 arter. Sorten vi kjenner som potteplante eller snittblomst stammer hovedsakelig fra Asia, og er kjent som Dendranthema indicum. Det kan også være snakk om hybrider av Dendranthema grandiflorum.

Plantekulturen ble bragt videre til Europa mot slutten av 1700-tallet, og har gradvis blitt populære prydplanter. I dag kan du kjøpe krysantemum hos de fleste gartnerier, og da særlig på sensommer og høst.

Krysantemum er på vår liste over flotte stueplanter med blomster. Ønsker du å finne flere typer planter du kan ha i stuen som blomstrer – da er denne artikkelen verdt å lese.

Planting av krysantemum

plantimg-av-krysantemum

Dersom du ønsker krysantemum, kan du som regel finne ferdig utvokste eksemplarer på ditt nærmeste hagesenter. Disse kan du ha i potten de allerede står i, og sette i en dekorativ potteskjuler. Du kan også plante dem over i en større potte om ønskelig.

Skal du potte om krysantemum, kan du gjerne benytte vanlig blomsterjord. Finn frem en potte som er et par cm større (i diameter) enn den planten står i, og ha litt lecakuler i bunnen. Fyll oppi litt jord, og sett planten i potten. Fyll deretter jord langs kantene.

Til slutt vanner du planten godt.

Hvordan så krysantemum fra frø?

Du kan også så krysantemum fra frø. I så fall bør du starte dyrkingen innendørs i perioden februar–mars. Fyll potter med såjord, og fukt jorden før såing. Frø av krysantemum skal ikke sås dypt, og du trenger bare å trykke frøene lett ned i jordoverflaten.

Til slutt dekker du potten med litt transparent plastikk med et par luftehull. Når faren for frost har gitt seg, kan du plante plantene ut i bed eller potter.

Stell av krysantemum

stell-av-krysantemum

Krysantemum trenger ikke så veldig mye stell. Skal planten blomstre rikt og holde seg frisk, er det likevel lurt å lære mer om dens preferanser. Jo bedre planten har det, jo flottere vil den bli. Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Krysantemum trives godt i litt kjølige temperaturer, og passer derfor utmerket å plassere utendørs på sensommeren eller høsten. Sørg for å gi planten plassering i halvskygge eller sol.

Skal du ha krysantemum innendørs, bør den beskyttes mot for mye direkte sollys. Det beste er å sette planten et lyst sted, for eksempel i nærheten av et nord- eller vestvendt vindu. Krysantemum trives ikke så veldig høye temperaturer, så sett den helst i et litt svalt rom!

Jord og gjødsel

Krysantemum foretrekker å stå i veldrenert jord, og stiller ikke noen spesielle krav. Plant den gjerne i vanlig blomsterjord. Dersom du skal dyrke krysantemum fra frø, bør du begynne med såjord. Når planten blir større kan den pottes over i blomsterjord.

Planten stiller heller ikke noen særlige krav til næring. Det betyr at du ikke trenger å tilføre ekstra næring i form av flytende plantenæring eller annet gjødsel. Planlegger du å overvintre planten, bør du likevel tilføre litt næring neste vår.

hvordan-ta-vare-paa-krysantemum

Vanning

Siden krysantemum ikke stiller noen særlige krav til gjødsling, er planten stort sett veldig lettstelt. Det som imidlertid er viktig å huske på, er å vanne planten regelmessig. Dette kan du gjerne gjøre 1–2 ganger per uke.

Husk på at plantens behov for vann varierer i takt med temperatur, sol og pottestørrelse. Står planten i en trang potte på et solrikt eller varmt sted, vil den ha behov for mer vann enn ellers.

Har du krysantemum innendørs, kan behovet for vann være noe større enn dersom du har den utendørs. Utendørs kan det tross alt regne, og temperaturene er dessuten lavere enn inne.

Tips: Knip av visne blomster

Dersom du ønsker at din krysantemum skal blomstre lengst mulig, er det lurt å knipe av visne blomster etter hvert. Ved å gjøre dette slipper planten å bruke energi på blomstene, og kan fokusere på å produsere nye blomster.

Knip blomstene av med neglene, eller finn frem en saks. Gjør du dette regelmessig, kan du forvente at planten blomstrer til langt på høst. Utover dette har ikke krysantemum behov for beskjæring.

Er krysantemum flerårig?

er-krysantemum-fleraarig?

Krysantemum er i mange tilfeller flerårige planter, men her til lands er vinteren for kald til at planten kan overleve utendørs. Derfor velger mange å kaste eller kompostere planten når den er ferdig å blomstre på senhøsten, og behandler den som en ettårig plante.

Planten kan riktignok tåle noen minusgrader, men det er likevel usannsynlig at den overlever hele vinteren ute.

Det er imidlertid mulig å overvintre planten dersom du tilrettelegger forholdene for den. I så fall bør du sette planten et litt kjølig sted som holder omkring 10 til 15 grader. Det bør være lyst der planten står, så sett den gjerne ved et vindu.

I vintermånedene trenger du ikke å vanne planten noe særlig, og du skal heller ikke tilføre gjødsel. Om du synes at overvintring er litt tungvint, kan du velge å heller kjøpe en ny krysantemum til neste år.

Kan man plante krysantemum i bed?

Du kan plante krysantemum i bed dersom du ønsker det, men planten trives vel så bra i krukker. Husk også på at planten ikke vil være flerårig om den blir stående ute i bedet over vinteren.

Har du den i en krukke, blir det litt enklere å flytte planten inn for eventuell overvintring. Du kan eventuelt grave planten opp fra bedet og flytte den over i en krukke, om du har anledning til det.

Frilandskrysantemum: En favoritt!

Frilandskrysantemum

Det finnes mange arter og hybrider av krysantemum. Blant de du oftest finner på hagesentrene sensommer og høst, er frilandskrysantemum. Disse vakre og frodige plantene kan vise til spesielt rik blomstring.

Frilandskrysantemum har også en flott vekstfasong, og former seg nærmest til en slags ball. Dette tar seg lekkert ut i både små og store krukker!

Et variert spekter av vakre farger

Krysantemum er en vakker og iøynefallende høstblomst med sine tallrike og fargesprakende kronblader. Blomstene står ofte tett i tett, noe som gir planten stor prydverdi. Ha den i krukker ved inngangspartiet, på terrassen eller balkongen, og nyt den rike blomstringen.

En av fordelene ved krysantemum er at planten kan blomstre veldig lenge. Blomstringstiden er normalt sett mellom august og november, noe som gjør planten til en høstfavoritt. Ha den gjerne sammen med andre høstplanter som lyng, og skap en hyggelig atmosfære utendørs!

kan-krysantemum-overvintre

Ofte stilte spørsmål

Kan man ha krysantemum ute?

Ja, krysantemum kan med fordel stå ute sensommer og høst. Planten tåler litt lave temperaturer, selv om den ikke liker frost. Om vinteren kan planten tas inn.

Kan krysantemum overvintre?

Ja, du kan forsøke å overvintre krysantemum ved 10­­–15 grader et lyst sted. Vann minimalt og unngå å gjødsle i vintermånedene.

Hvordan ta vare på krysantemum?

Du tar best vare på krysantemum ved å sørge for at jorden er jevnt fuktig, og ved å knipe av visne blomster etter hvert. Sett også planten et lyst sted.

Legg igjen en kommentar