For mange er brennesle eller stornesle en nyttig plante, siden bladene er spiselige og proppfulle av god næring. Planten kan også brukes til å lage gjødsel med. Samtidig blir den ofte sett på som ugress. Så, hvordan kan du bli kvitt brennesle – om den er uønsket?
Her forklarer vi deg fremgangsmåten!
Slik blir du kvitt brennesle
Det er mange ulike metoder som kan benyttes ved bekjempelse av ugress. Dette gjelder også dersom du vil kvitte deg med brennesler. Her er de vanligste metodene.
Kjemiske midler
Det finnes kjemiske ugressmidler å få kjøpt i butikkene, og mange produsenter hevder at middelet fungerer utmerket mot brennesle. Ifølge RoundUp, som produserer nettopp ugressmiddel, er stoffet glyfosat det mest effektive middelet mot brennesler.
Ulempen ved å bruke kjemiske midler som glyfosat, er at stoffet også kan skade omkringliggende vekster. Det vil også være problematisk å plante noe annet der brenneslene stod.
Ugressluking
Den kanskje beste måten å bli kvitt brennesle på, er gjennom luking. Brennesler er forholdsvis enkle å grave opp (røtter inkludert). Mange foretrekker nettopp denne løsningen, da den er både miljøvennlig, gratis og effektiv.
Sørg imidlertid for at du får med deg røttene også. Hvis ikke risikerer du at brenneslene kommer tilbake nokså kjapt. Det er også lurt å bruke hagehansker og å ha på seg en langermet genser, siden brenneslene kan gi en sviende følelse ved hudkontakt.
Det finnes mange redskaper som kan bidra til at lukingen blir mer lettvint, inkludert spader og dedikerte ugressfjernere.
Varme
Varme benyttes ofte ved bekjempelse av ugress, enten det er snakk om kokende vann eller bruk av ugressbrenner eller varmepistol. Ved høy varme vil cellene i planten dø, og du kan deretter fjerne ugresset.
Bruk av varme er kanskje mest aktuelt dersom du har brennesler i et avgrenset område, unna bed og planter du ønsker. Husk at kokende vann fort kan ta knekken på planter ved siden av brenneslene.
Dersom du bruker varmepistol eller en annen brenner, er det viktig å være obs på brannfare. Samtidig er det viktig å unngå at planter som vokser ved siden av tar skade av den høye temperaturen.
Lag neslevann av ugresset
Selv om brennesler kan være irriterende å ha i hagen, kan de også komme til nytte. Etter å ha luket brennesler, kan du for eksempel bruke planterestene til å lage brenneslevann. Neslevann er supert å bruke som gjødsel for plantene.
Vi har tidligere utarbeidet en guide om hvordan du lager brenneslevann. Her forklarer vi blant annet fremgangsmåte, bruksområder og hvor ofte du bør gjødsle plantene med neslevann.
Merk deg at det å lage neslevann kan være en illeluktende prosess. Det er derfor en fordel om blandingen får godgjøre seg litt unna der folk og fe oppholder seg. Alternativt kan du kaste brenneslene i komposthaugen, og la dem brytes ned til næringsrik kompost.
Alternativt – spis brenneslene før de spiser hagen din
Brennesler kan også brukes i matlaging. Om du har brennesler i hagen, har du derfor tilgang på kortreist mat. Sånn sett kan ugresset gjøre nytte – også for deg!
Unge, nye skudd fra brennesler er blant annet supre å bruke i pesto, te eller supper. Høst gjerne inn skuddene når de er omtrent 15 cm lange. Visste du at brennesler inneholder tre ganger mer protein enn for eksempel kål, og mer næring enn supermat som spinat?
Du kan tilberede blader av brennesler på samme måte som du ville ha tilberedt spinat, og bruksområdene er mange. Om du ønsker en skikkelig næringsbombe på fatet, er altså brennesler et supert valg.
Hvor trives brennesler?
Brennesler vokser i stort sett hele vårt langstrakte land, og kan trives de fleste steder. Vanligvis vil planten etablere seg på steder med god, nitrogenholdig jord. Om du har god jord i hagen din, er det med andre ord stor sannsynlighet for at brenneslen vil trives der.
Det kan derfor være vanskelig å forhindre at brennesler slår rot i uteområdet ditt. Samtidig finnes det visse tips og triks som kan bidra til at du kan holde bed og helleganger fri for denne type ugress.
Slik unngår du brennesler i uteområdet ditt
Dersom du har et blomsterbed er det flere ting du kan gjøre for å forhindre at brennesler etablerer seg der. Ved etablering av bedet kan du for eksempel legge en fiberduk oppå jorden og under dekkbarken. Lag deretter hull i duken der du skal plante planter.
Duken vil redusere sjansen for at frøugress får «fotfeste» i bedet. Samtidig vil duken forhindre at lys slipper ned til eventuelle ugressfrø og -spirer som allerede var i jorden.
Et annet tips er å plante tett. Skal du for eksempel anlegge et staudebed, kan du forhindre ugress ved å ha nokså tett beplantning. Velg gjerne noen bunndekkende vekster, som for eksempel kryptimian eller storkenebb. Disse er gode på å holde ugresset borte.
Du kan også unngå brennesler og annet ugress mellom steinheller. Her kan det være lurt å ha en god fugemasse som ikke lar ugresset slå rot.
Bli kvitt brenneslene – og dra nytte av dem!
Dersom du har brennesler i hagen som du ønsker å kvitte deg med, er kanskje luking det beste alternativet. Du blir da kvitt ugresset og kan dra opp røttene. Samtidig kan du benytte veksten til alt fra mat til plantenæring.
Bruker du gift kan ikke planten utnyttes til noe i etterkant. Luking er som regel det beste for miljøet, og er dessuten helt gratis. Uansett – finn den løsningen som passer deg best. Det finnes som nevnt mange alternativer!
FAQ
Hva er best mot brennesle?
Det finnes mange gode løsninger når man ønsker på kvitte seg med brennesle i hagen. Både manuell luking og bruk av varme kan være nyttig.
Hvordan forhindre brennesle?
Det kan være vanskelig å forhindre brennesle fra å etablere seg i hagen, da den kan spre seg med frø i luften. Forsøk heller å luke bort brenneslene før de vokser seg store.
Hva dreper ugress?
Både ugressmidler, varmt vann, ugressbrennere, eddik, salt og luking kan drepe ugress. Hvilken løsning som passer best, avhenger av omgivelser og ugresstype.