Dyrke Ranunkler? 4 Tips For Hvordan Du Burde Gjøre Det!

Ranunkler er yndige, søte og perfekte for deg som ønsker en hage med en litt romantisk touch! Disse vakre blomstene finnes i både dus rosa, hvit, oransje, gul … ja, nærmest alle farger du kan tenke deg. Og det beste av alt? Du kan dyrke ranunkler hjemme!

Blomstene har behov for litt stell og omsorg om resultatet skal bli bra, men er ikke veldig vanskelige å få til. Her er mine erfaringer!

flotte Ranunkler i forskjellige farger

Hvordan dyrke ranunkler?

Ranunkler kan nesten minne om en slags hybrid mellom roser og peoner, takket være sine fylte blomster og vakre fargenyanser. Dersom du ønsker å kunne glede deg over de vakre blomstene hjemme i egen hage, kan du alltids dyrke dem i krukker eller bed.

Slik går du frem.

Alternativ 1: Dyrke ranunkler med knoll

Den vanligste måten å dyrke ranunkler på, er ved å plante knoller. Knollene kan nesten minne om miniatyrversjoner av georgineknoller.

Selv om blomstene ser litt sarte ut, er de overraskende robuste. Husk likevel på at ranunkler ikke tåler langvarig frost, noe som betyr at du bør vente med planting av knoller til etter at frosten har gitt seg.

Samtidig er det lurt å la knollen få en litt kjølig periode (gjerne under 10 grader), da dette fremmer god rotvekst. April er derfor en fin tid for utplanting.

Slik går du frem:

  1. Kjøp knoller (kormer) av ranunkler
  2. La knollene ligge i vann over natten (dette korter ned tiden knollen bruker på å utvikle røtter)
  3. Grav et hull med dybde tilsvarende 3 x bredden til knollen. Eksempel: Er knollen 4 cm bred, skal den plantes 12 cm dypt.
  4. Planter du flere knoller sammen bør det være 5 cm mellom dem
  5. Plant knollene i jorden med spissene ned («knuten» skal peke oppover)
  6. Vann forsiktig, og sørg for at jorden er jevnt og lett fuktig
  7. Plasser krukken et solfylt sted
  8. De første blomstene viser seg vanligvis i juni måned

Alternativ 2: Kjøpe ranunkler på hagesenteret

Tidlig på våren eller forsommeren vil du også kunne finne ferdige ranunkler hos de fleste hagesentre. Disse kan som regel plantes rett ut, enten du vil ha dem i bed eller blomsterpotter.

Siden blomstene er ganske hardføre, kan du fint la dem stå ute selv om det bare er noen få plussgrader. Perfekt for deg som klør i fingrene etter å pynte i hagen tidlig på våren!

dyrke Ranunkler

Kan man så ranunkler fra frø?

Det er i prinsippet mulig å dyrke ranunkler ved å så frø, men dette er en ganske langdryg prosess. Du vil nemlig ikke få blomster på planten før året etter såing. Det enkleste (og vanligste) er derfor å dyrke fra knoll!

Er ranunkler flerårige?

I utgangspunktet er ranunkel en flerårig plante. Her til lands er det imidlertid mange som dyrker den som en ettårig vekst.

Du kan ta opp knollene før frosten setter inn, og oppbevare dem frostfritt på samme måte som georgineknoller. Deretter plantes knollene ut neste sesong. Siden knollene er veldig små, kan det likevel være mer knotete å få dem opp sammenlignet med georgineknoller.

Noen velger å plante nye knoller hver vår, noe som selvfølgelig er et (enklere) alternativ.

Stell av ranunkler

Ranunkler krever litt stell om resultatet skal bli best mulig. Her er noen tips for deg som ønsker å gi blomstene ideelle vekstforhold!

Plassering

Når du skal dyrke ranunkler bør du velge et voksested med full sol, noe som betyr minst 6 timer direkte sollys per døgn. Blomstene er som nevnt ganske robuste på tross av sitt litt skjøre utseende, men bør likevel skjermes mot kraftig vind.

Du kan dyrke veksten i krukker eller bed, alt etter hva du foretrekker. I utgangspunktet betyr det at du kan lykkes med ranunkler enten du har hage, balkong eller terrasse. Skal du dyrke i krukker, bør disse være romslige og med dreneringshull i bunnen.

Ranunkler trives overraskende godt i norsk klima, noe som skyldes den forholdsvis kjølige våren og sommeren. Disse blomstene kan mistrives om temperaturen er for høy. Ideell temperatur for ranunkler er 0 til 15 plussgrader.

Blomstene tåler som regel litt frost, men husk likevel på at knollen bør overvintres et frostfritt sted.

dyrke Ranunkler

Jord og næring

Før du planter ut knoller av ranunkler, bør du sørge for at jorden på voksestedet er næringsrik, porøs og samtidig fuktighetsbevarende. Jorden skal være godt drenert, slik at knollene og røttene ikke blir stående i vann.

Om du dyrker ranunkler i krukker, bør du også ha et lag med leca-kuler nederst i krukken. Dette bidrar til god drenering.

Bland gjerne inn litt næringsrikt dyregjødsel i jorden, enten det er kugjødselkompost eller hønsegjødsel. Dette gir en god start på vekstsesongen!

Vanning

Ranunkler bør ikke tørke ut, men skal heller ikke stå konstant i vann. Det beste er om jorden jevnt over er lett fuktig. Om du er usikker på om planten trenger vann, bør du stikke en finger i jorden og kjenne etter.

Når det er mye nedbør trenger du som regel ikke å vanne ranunkler i det hele tatt, med mindre de står under tak.

Hva brukes ranunkler til?

Ranunkler er først og fremst dekorative, og veksten benyttes som prydplante. Blomstene er ikke spiselige, men kan gjerne brukes som borddekorasjon. De nydelige kronbladene kan som sagt ha mange flotte farger.

Du kan også bruke ranunkler som klassiske snittblomster, og sette dem i en vase. Skal du ha blomstene innendørs, bør du passe på at de ikke står for varmt. Sett dem gjerne i et litt kjølig rom om du har mulighet til det. Rundt 15 grader er supert.

Et bredt utvalg av farger og sammensetninger

Dersom du skal kjøpe knoller av ranunkler vil du finne mange spennende alternativer. Du vil blant annet finne ferdige sammensetninger med knoller som vil gi blomster i matchende nyanser, enten det er rose, lilla, gult eller rødt.

En populær variant er «Peony Pink», som ligner mye på klassiske, lyserosa peoner. Du finner også mikser bestående av knall rosa, gule og oransje blomster, dersom du ønsker fargesprakende blomsterprakt.

Eventuelt kan du kjøpe pakker med kun én farge, og heller mikse og matche etter eget ønske. Det er opp til deg!

Dyrk ranunkler i krukker og bed

Dersom du ønsker yndige og søte blomster i hagen, er det ikke bare roser og peoner som er aktuelle. Ranunkler er minst like romantiske, og kan pryde opp enhver hage eller balkong. Du kan enten kjøpe ferdige ranunkler på hagesenteret, eller dyrke knoller.

Det å dyrke knoller kan være et morsomt prosjekt, og du kan gjerne sette i gang tidlig i april. Knollene har godt av å stå litt kjølig. Om du ønsker å få glede av de vakre blomstene flere sesonger, må du huske å grave opp knollene før frosten kommer.

Med litt sol, gjødsel og stell, kan du glede deg over vakker blomsterprakt i sommermånedene.

Lykke til!

FAQ

Hvordan lykkes med ranunkler?

En grei tommelfingerregel er at ranunkler liker det lyst og kjølig. Skal du dyrke ranunkler og bruke dem som snittblomster, bør du ikke sette dem i en varm og mørk stue.

Når skal ranunkler plantes?

Knollene til ranunkler bør plantes ut relativt tidlig, og gjerne i begynnelsen av april. Dette avhenger av hvor i landet du bor. Jorden bør være frostfri, men kjølig.

Kommer ranunkler igjen?

Knollen til ranunkel tåler ikke langvarig frost, og vil derfor ikke overleve vinteren med mindre de graves opp og overvintres frostfritt. Gjør du det, kan knollene plantes ut igjen neste sesong.

Legg igjen en kommentar