Dyrke Bananpepper: Slik Sår Du Søt, Gul Chili!

Det finnes en verden av chilisorter, og disse kan variere både når det kommer til form, farge og smaksstyrke. Bananpepper – også kjent som banana peppers eller sweet banana chilipepper – er en gul, mild og litt søt variant som virkelig er verdt å prøve ut.

Her forklarer vi deg hvordan du dyrker bananpepper, og deler noen tips!

3 store bananpepper klare til sylting

Hvordan dyrke bananpepper fra frø?

Dersom du ønsker å dyrke din egen bananpepper, er dette fullt mulig – og dessuten nokså enkelt. Skal du lykkes er det imidlertid viktig å gå frem på riktig måte. Bananpepper må forkultiveres innendørs før eventuell utplanting, og du kan gjerne begynne i januar–mars.

Merk deg at frø av bananpepper – i likhet med mange andre chilisorter – er lysspirende. Det betyr at frøene skal sås grunt (0 cm dypt), og at de er avhengige av lys for å spire.

Når du skal dyrke chili fra frø er det også viktig å smøre seg med litt tålmodighet. Først etter 20 til 30 dager vil frøene spire. Du må som regel vente til juli–oktober før du har innhøstingsklare chili.

Dette trenger du:

  • Frø av bananpepper
  • Såjord
  • Vekstlys (eller god tilgang på naturlig dagslys)
  • Potte
  • Plastfolie eller minidrivhus

Slik går du frem:

  1. Fyll potten med såjord
  2. Fukt jorden
  3. Trykk 2–5 frø lett ned i jordoverflaten (skal ikke dekkes av jord)
  4. Stikk et par hull i en bit gjennomsiktig plastfolie
  5. Dekk potten med folien
  6. Sett potten varmt (20–25 grader) og lyst

Ompotting av banana peppers

Du bør potte om chiliplanten din i en krukke med mer næringsrik jord når plantene har nådd en høyde på omkring 5–7 cm. Såjord er nemlig veldig næringsfattig, og planten trenger litt påfyll av næring for å kunne produsere rikelig med bananpepper.

Det er en fordel om planten har fått et par bladpar utenom de to aller første bladene (kimbladene). Chiliplanter utvikler seg litt sakte i starten, så her gjelder det å ha litt tålmodighet.

PS! Dersom du har flere spirer i én og samme potte, kan det også være greit å potte dem over i hver sine krukker. Da vil røttene få mer boltreplass, og planten slipper å krangle om næring.

bananpepper høstet og klar til å bli spist

Når kan du plante ut bananpepper?

Etter forkultivering kan du plante ut bananpepper. Dette kan du gjøre så snart faren for nattefrost er over, noe som vanligvis er i midten av mai måned de fleste steder i landet.

Husk likevel på at chili foretrekker lune uteforhold, og at planten med fordel kan settes i drivhus. Eventuelt kan planten settes inntil en lun solvegg. Følg gjerne litt med på værmeldingene, og ta chiliplanten inn om det meldes kuldegrader.

Merk også at du bør herde bananpepper før planten settes permanent ut. Begynn gjerne med å la den stå ute et par timer per dag, og øk antallet utendørstimer gradvis.

Stell av bananpepper

Som alle andre planter vil bananpepperplanten din bli mer frodig og fin dersom den får riktig stell. Her er noen raske tips:

  • Plassering: Solrikt (og aller helst sørvendt)
  • Temperatur: Bør plasseres et sted som holder en jevnt varm temperatur på mellom 20 og 25°C
  • Vanning: Jorden bør være jevnt fuktig. Vanningshyppighet avhenger av faktorer som temperatur, krukkestørrelse og solforhold. I en liten potte plassert varmt og solrikt, trenger chilien mer vann.
  • Gjødsel: Bananpepper trives godt med tomatgjødsel. Tilfør gjerne næring ukentlig!
  • Jord: Så frø i såjord. Når plantene er større kan du flytte dem over i mer næringsrik plantejord eller grønnsaksjord.
  • Beskjæring: Du kan gjerne toppe chiliplanten når den har nådd en høyde på omkring 15 cm. Da vil planten forgrene seg og bli mer fyldig, fremfor å bare vokse i høyden. Bananpepper kan bli ca. 50 cm høy uten topping.
  • Pollinering: Blomstene til bananpepper er vanligvis selvpollinerende. Du kan likevel berøre midten av hver blomst med en pensel, slik at du er sikker på at blomstene blir pollinerte.
flott bananpepper som er blitt dyrket frem

Hydroponisk dyrking er også en mulighet

Bananpepper trenger ikke nødvendigvis å dyrkes i jord. Det er fullt mulig å dyrke den smakfulle chilien hydroponisk, noe som betyr at den vokser i vann. Frøet sås da i kokosfiber eller lignende, og røttene vil strekke seg ned i en underliggende næringsoppløsning.

Dersom du vil unngå jordsøl og fluer, er denne dyrkingsmetoden et supert alternativ. For mer informasjon, les guiden vår om hydroponisk dyrking av chili. Her går vi gjennom alt du trenger av utstyr, og forklarer fremgangsmåten i detalj.

Hvor sterk er bananpepper?

Dersom du synes at vanlig rød chili kan bli litt vel sterk, kan bananpepper være midt i blinken.

Bananpepper er nemlig blant de mildere chilivariantene. For å være mer konkret, ligger chilisorten vanligvis på omkring 100–500 på schoville-skalaen.

Carolina reaper – som er blant de aller sterkeste sortene – ligger til sammenligning på 1 500 000, mens jalapeno er på 5 000. Vi har tidligere sett nærmere på de 10 sterkeste chilisortene, noe som kan være morsomt å lese mer om!

Gul chilipepper har mange bruksområder

Banan-pepper er mild, men samtidig smakfull og god! Den smaker godt rå, og er bare hakket hissigere enn vanlig paprika. Bruk den gjerne som topping på brødskiva, eller til fredagstacoen. Syltet bananpepper er nydelig til taco.

I likhet med de fleste andre chilisorter passer bananpepper godt til en mengde retter – særlig fra det meksikanske kjøkken. Du kan imidlertid også bruke den til å piffe opp pizza eller lignende.

Chili er uansett et supert innslag i kjøkkenhagen eller -vinduet. De gule fruktene er ikke bare gode på smak, de er også veldig dekorative.

Dyrk bananpepper, og se selv!

FAQ

Er bananpepper flerårig?

Bananpepper er stort sett en ettårig plante, og vil visne ned når dagene blir kortere og temperaturen lavere. Du kan imidlertid overvintre den inne, noe mange gjør med suksess.

Er chilipepper «Sweet Banana» og bananpepper det samme?

Ja! Capsicum Annuum Sweet Banana er den vanligste bananpeppersorten. Du finner også en sort som heter Hot Banana.

Blir bananpepper rød?

Det er ikke uvanlig at bananpepper blir rød eller oransje når frukten blir fullmoden. Ønsker du at den skal være gul, bør du derfor ikke vente for lenge med innhøsting.

Legg igjen en kommentar