Dyrke Mais – Steg for Steg!

Dyrke mais

Mais er en ettåring plante som produserer smaksrike kolber med søte korn. Det er fullt mulig å dyrke mais i Norge og som nybegynner er det ofte mange spørsmål og vi håper denne artikkelen vil hjelpe deg på dette stadiet og vise deg hvordan dyrke mais og ikke minst få det til med at planten produserer mange herlige og saftige kolber!

Mais er en kilde til fosfor, kalium, folat og fiber. Det finnes mange ulike typer mais, både ekte varianter og hybrider som er krysninger av to ulike sorter. Under er et utvalg av typer mais:

  • Sukkermais – En av de vanligste typene det finnes flere varianter av. Baby- eller minimais er en variant av sukkermaisen.
  • Melmais – En av de vanligste typene det finnes flere varianter av.
  • Puffmais – I tørket tilstand ekspanderer kornene ved oppvarming og danner popcorn.

Andre litt mer spesielle typer mais som ikke er så vanlig i Norge:

Silver Queen hybrid
Ambrosia hybrid
Ruby Queen hybrid
Blue Hopi

Dyrke mais

Så, hvordan dyrke mais i Norge? Mais elsker varme og tåler ikke frost. Frøene kan såes direkte i jorden ute eller i drivhus rundt mai når faren for frost er over og jorden er varmet opp til minst 15 grader. Den sikreste måten er derimot å forkultivere frøene innendørs og deretter plante den ut når det er mulig. På denne måten kan du få et forsprang og sikre store nok planter i en kort vekstsesong slik vi har i Norge.

Dyrke mais fra frø

Når du skal så fra frø klargjør du små potter eller spirebrett med såjord. For å øke sjansen for best mulige planter bør du så to frø i hver potte og deretter fjerne den svakeste planten etter hvert som de vokser. Frøene kan vokse ganske så ujevnt så vent litt til å faktisk kan sammenligne frøplantene og velge ut den beste. På bildet under ser du at vi i år bare tok et frø i hver potte, og resultatet var at ikke alle frøene spirte. Frøene skal ligge rundt 1cm under jorden.

Vann godt og hold jorden fuktig etter hvert som de vokser. Når plantene er store nok til å håndteres kan du plante de om i større potter eller utendørs dersom det er tid for det og plantene er blitt minst 15cm høye. Har du vært tidlig ute og plantene er store planter du de i større potter og la de stå innendørs til forholdene er gode nok til å plante de ut.

Visste du at du kan lage helt fantastisk maispure av maiskolben din? Klikk her for å lese oppskriften vår!

Man kan godt forberede plantene for utplanting ved å herde dem. Når våren melder sin ankomst kan du sette pottene ute i solen med lenger og lenger utetid etter hvert som det blir varmere i været.

Når kan man plante ute? Når plantene er store nok (minst 15cm) som bildet under kan du plante de ut eller la de stå i de større pottene litt lenger om de må.

Dyrke mais fra popcorn

Mange lurer sikkert på om det er mulig å dyrke mais fra popcorn du får kjøpt i butikken. Dette har vi selvfølgelig måttet teste ut og resultatet er at det faktisk er mulig!

Det som derimot er viktig å tenke på før du gjør dette, er å vurdere om du kun ønsker denne typen mais eller om du også skal så frø du får kjøpt i butikken. Dette er fordi man ikke burde plassere forskjellige typer mais sammen. Grunnen til dette er at mais er vindpollinerende og vinden flytter maispollen fra dusken på toppen av planten nedover på stilken og over til naboplantene slik at de starter å produsere mais. Dersom du plasserer ulike typer mais sammen kan dette føre til at kvaliteten på maisen blir dårligere på grunn av krysspollinering.

Fremgangsmåten for mais dyrking fra popcorn er lik som om du skal så vanlige frø du får kjøpt i butikken. På bildene under ser du popcornet i den runde potten og den fullvokste planten under. Vi kunne faktisk se forskjell på plantene ved at den fra popcorn dannet røde linjer langs stilken.

Dyrke mais

Dyrke mais i drivhus

Har du planer om å kjøpe et drivhus eller allerede har et og vurderer om du skal plante maisen der eller ute i hagen? Det vil alltid være fordeler og ulemper med alt, så man må vurdere hva som er best for seg ut fra den informasjonen man har tilgjengelig og hvordan forholdene der du bor er. I dette avsnittet tar vi for oss det å dyrke mais i drivhus, så kanskje du blir litt klokere på hva som passer best for deg.

Fordeler med å dyrke mais i drivhus

Det er en rekke fordeler med å dyrke mais i drivhus fremfor ute i hagen. Kanskje den viktigste fordelen er at maisplantene dine vil være mer beskyttet mot at dyr tukler med avlingene. De er beskyttet mot for eksempel fugler som ellers ville spist på maisen og du kan sannsynligvis få færre problemer med skadedyr og sykdommer da det vil være mer kontrollerte forhold i et drivhus enn ute i det fri.

En annen fordel er du kan få en mer utvidet vekstsesong, noe som betyr at du kanskje kan dyrke mais mer enn en gang i året.

Ulemper med å dyrke mais i drivhus

Noen ulemper med å dyrke mais i drivhus kan for eksempel være at det er høye forhåndskostnader med å sette opp et drivhus samt at driftskostnadene kan være høyere enn om du dyrker mais utendørs.

Andre ulemper kan være at drivhus er plasskrevende og krever en del vedlikehold. For noen som er helt i startfasen og ny på selvdyrking kan en utfordring være at det krever litt kunnskap for å dyrke frem vellykkede avlinger i drivhus da det er en rekke forhold som må legges til rette for. Merk at dette ikke burde stoppe deg i å prøve, kunnskapen kommer med gjentatte prøvelser og det finnes rikelig med informasjon på nettet som du kan lese deg opp på i forkant!

En annen ulempe kan være pollinasjonsproblemer. Siden drivhus er mer lukket vil det hindre mange insekter i å få tilgang til plantene som bidrar til å pollinere plantene slik at de produserer frukter. Noen planter er nemlig ikke selvpollinerende og trenger hjelp fra for eksempel bier til å produsere frukter. Det finnes derimot en rekke tiltak du kan gjøre for å hjelpe plantene dine med dette, mer om det litt lenger nede.

En rekke forhold må ligge til rette for å dyrke frem vellykkede mais i drivhus, under ser du listen:

Jordforhold

Mais trives i godt drenert, fuktig og næringsrik jord. Den ideelle jorden er sandleire fordi den holder seg fuktig uten å nødvendigvis være for våt.

Lysforhold

Mais krever mye sol og du må derfor sørge for at maisplanten får tilstrekkelig med sollys. Velg den mest solrike siden i drivhuset ditt (plasser drivhuset på et solrikt sted på tomten om du enda ikke har montert opp drivhuset). Dersom det generelt ikke er så mye sollys på tomten din eller der du bor, kan vekstlys løse problemet (merk at driftskostnadene vil øke med denne metoden i form av økt strømforbruk).

Vanning

Mais krever tilstrekkelig med vann, spesielt under planting og rett etter spiring. Kjenn etter på jorden og sørg for å holde jorden fuktig men ikke overvann!

Plass

Maisplante tar opp mye plass i drivhuset da disse vokser seg ganske store. Dersom du vil dyrke mais i drivhuset ditt må du sørge for nok plass til de. Har du lyst å plante andre typer planter i drivhuset må du derfor planlegge oppdelingen av drivhuset ditt deretter.

Pollinering

Mais trenger vindpollinering for å trives. Sørg derfor god ventilasjon i drivhuset.

Hvordan plante mais i drivhus

1. Start med å fylle beholderne dine med jord. Den bør være minst 15 grader for å hjelpe i gang spiringen.

2. Så frøene 1cm dype, 10-15cm fra hverandre. Det er viktig at du planter plantene i blokker i stedet for rader da dette fremmer pollineringen.

3. Vann generøst, spesielt frem til spiring.

4. Når plantene har blitt rundt 60cm høye kan du legge litt organisk masse rundt roten av planten for å unngå overdreven vanntap (vann fordamper opp i luften ved høye temperaturer).

Dyrke mais i hagen

Man kan fint dyrke mais ute i hagen sin dersom man ikke har et drivhus. Det som er viktig å tenke på om man skal dyrke mais i hagen er at de får en plassering hvor det er rikelig med sollys, helst hele dagen.

Siden vi i Norge ikke er velsignet med ekstremt mange måneder med god varme som maisen trenger, bør man forkultivere mais frø innendørs før man planter de ut. Man kan forkultivere maisfrøene inne fra april-mai men man kan også gjøre det tidligere om man har litt plass inne til at plantene kan vokse litt. I år startet vi med maisfrøene i mars. Maisen kan vokse ganske så ujevnt fra frø til frø så jo tidligere man starter jo større sannsynlighet for å få fullvoksede planter som produserer rikelig med mais man kan høste i august-september.

Dyrke mais i hagen

Høste mais

Mais er klar til å høstes omtrent 12-18 uker etter planting. Sjekk at kjernene er fulle og melkeaktige. Høst ved å trekke og vri ¨ørene¨ nedover slik at kolben faller av stilken.

Visste du at Timian er en god ledsagerplante til mais?

Denne aromatiske urten kan nemlig holde unna skadedyr fra maisplanten, som for eksempel larver. Vil du dyrke timian har vi skrevet en artikkel om hvordan du gjør det, les den her!

Skadedyr og sykdommer

Det er alltid veldig kjedelig når du oppdager at plantene du har brukt mye tid på å så fra frø har fått sykdom eller blitt invandert av noen skadedyr. Dette er dessverre ikke alltid like lett å unngå, men det er hvert fall viktig å vite hvilke sykdommer og skadedyr som finnes og hva man kan se etter for å oppdage skaden så tidlig som mulig.

Bladlus

På maisen gjør bladlusen mest skade på det stadiet når maisen har 3-4 blader og frem til den har vokst seg større. I starten kan du finne bladlusen lavt nede på plantene der de suger plantesaft på bladene.

Har man hatt problemer med dette tidligere sesonger kan det være lurt å starte behandling av årets avling tidlig – til og med før du ser bladlusen, dette for å forebygge og forhindre at de legger egg og formerer seg. Bruk en blanding med vann og grønnsåpe og spray alle bladene. Gjør dette jevnling og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon.

Ledsagerplanter kan være et godt tiltak for å hindre bladlusangrep på maisen. Dersom du ofrer noen andre typer planter som bladlusen trives godt på kan du holde den unna maisen og andre grønnsaker du heller vil skal overleve. Planter du kan bruke som ledsagerplanter til mais for å tiltrekke bladlusen:

  • Blomsterkarse – er vakre blomster som kan plantes et lite stykke fra grønnsakshagen for å tiltrekke bladlus fra avlingene.
  • Fløyelsblomst – er en av de populære ledsagerplantene til mais fordi de frastøter et bredt utvalg av skadedyr, inkludert bladlus.

Antraknose

Ovale til uregelemessige vannfylte lesjoner på de yngste bladene. Bladene blir solbrune til brune ofte med gule til rødbrune kanter. Noen ganger kan man se små svarte hårlignende strukturer midt i lesjonene. Tungt infiserte blader kan visne og dø. Soppsykdommen trives i varmt og fuktig vær.

Øyeflekk

Øyeflekk er også en soppsykdom som kan ramme maisen. Tegn på sykdommen er små, sirkulære, gjennomsiktige lesjoner omgitt av gule til lilla kanter. Etter hvert vil bladene visne og dø. Sykdommen forekommer tidlig på våren eller sent på sesongen da den trives i kjølig og fuktig vær.

Har du dyrket mais før? Har du noen erfaringer med sykdommer eller hva som funker for å få den beste maisen så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

10 kommentarer om “Dyrke Mais – Steg for Steg!”

  1. Jeg har ikke personlig erfaring med mais og soppsykdom, men sopp generelt er vel ofte ledsaget av surt miljø? Tips jeg har kommet over ifbm mange soppsykdommer til planter er å vanne med atamon, bruke natron i jorden som gir et litt mer basisk miljø, svak blanding med hydrogenperoksid som tilfører planten mer o2 både forsterke og mer basisk miljø, samt at også både lavendel og persille samt fler sterke duft urter er en planter lus ikke liker lukten av. Kanskje verdt å prøve ut?

    Svar
    • Hei Liv Grete.

      Det høres ut som du har gjort gode undersøkelser som kan forhindre dannelse av soppsykdom. Vi har ikke selv prøvd det, men ut ifra hva du skriver gir det mening og absolutt verdt et forsøk! Takk for inspill og tip

      Svar
  2. Heisann! Jeg har plantet mais i hageavfall, ull, jord , litt kukompost og gress fra vann ødelagt rundball . De vokser som bare det og er hvertfall 1.1/2m nå og fått mange maiskolber på hvær plante. Hvordan vet man at når den største og øverste er klar for høsting?

    Svar
    • Hei Grethe Resiatd og takk for spørsmålet ditt.

      Når dusken/blomsten på toppen er så mørkebrun at den er nesten sort er dette en indikasjon på at maisen er moden. Du kan også kjenne på kolben, kjenner du strukturen av mais er dette et godt tegn! Lykke til

      Svar
  3. Egner hønsegjødsel seg på mais? Noen sjanse for at dyrkingen går bra på kysten av Nordmøre (Averøy)? Har en veldig skjermet og sørvendt plass jeg tenkte å plante mais på

    Svar
  4. Hei. Hva gjør man med «leggy seedlings» av mais? Jeg vet at man kan plante tynne tomatstammer ned i jorda og da vil det vokse røtter på dem, men kan man gjøre det med mais? Eller risikerer man at stammen da vil råtne?

    Svar
    • Hei Nadia og takk for spørsmål.

      Når du planter om maisplantene dine, ikke plant de om som du planter om tomat plantene dine. Dekk røttene med jord, men ikke sett maisplanten din for dypt. Det kan ha mange forskjellige negative effekter som f.eks. større risiko for forskjellige sykdommer. Husk å gi maisplanten din nok lys. Vi tipper at det er grunnen til at planten din kan være lang og tynn.

      Svar
  5. Jeg har andre år på rad dyrket mais. Like mislykket i år som i fjor. Halve kolber, og noen nakne kolber. Kun en kolbe på stilken. Ikke en gang halvparten av plantene bærer en kolbe. Selve planten ser mager ut etter noen tid. Jeg har to ganger gitt hønsegjødsel, og sørget for godt med vann – også i tørketiden. De får sol hele dagen.

    Jeg har i år plantet noen kjøpefrø med hvite og gule. Resultatet av hvit/gul er melet når frøene er runde og modne, men bare halve kolben har frø. Den jeg tok mens den var mindre, var sprø, som den gule sorten, men litt smakløs.

    I fjor plantet jeg bare korn fra kolber jeg kjøpte, og tørket. Resultatet var akkurat det samme som kjøpefrøene i år.

    Jeg prøver igjen. hva gjør jeg galt?

    Svar
    • Hei Elsbeth.

      Det virker som om du har støtt på noen vanlige problemer ved dyrking av mais, men det er flere faktorer som kan påvirke veksten og kvaliteten på maiskolbene. Her er noen mulige årsaker og løsninger for problemene du har beskrevet:

      1. Pollinering: Mais er avhengig av god pollinering for å utvikle fullstendige kolber. Hver silke på kolben må bli bestøvet for at et maiskorn skal utvikle seg. Hvis pollineringen er dårlig, kan du ende opp med halvfulle eller nakne kolber. For å forbedre pollineringen:

      – Plant maisen i blokker i stedet for enkeltrader. Dette øker sjansene for krysspollinering ved hjelp av vinden.
      – Hvis du har en liten hage, kan du hjelpe til med håndpollinering ved forsiktig å riste på hannblomstene (de øverste delene av planten) for å spre pollen til silkene

      2. Næringsstoffer: Selv om du har brukt hønsegjødsel, kan maisen fortsatt mangle i næringsstoffer, spesielt hvis jorden ikke har blitt testet eller forbedret over tid. Mais krever en god mengde nitrogen for å vokse godt.

      – Vurder å gjøre en jordtest for å sjekke næringsnivåene.
      – Balanser gjødslingen ved å bruke en gjødsel med høyere nitrogeninnhold tidlig i vekstsesongen.

      3. Vanningsrutiner: Mais trenger konsekvent fuktighet, spesielt når kolbene utvikles og under blomstringen.

      – Sørg for jevnlig vanning, spesielt i tørre perioder.
      – Unngå overvanning, da dette kan føre til dårlig rotutvikling og andre problemer.

      4. Jordkvalitet og drenasje: Dårlig jordkvalitet eller drenasje kan påvirke maisens vekst negativt.

      – Forbedre jordstrukturen ved å legge til organisk materiale som kompost eller godt råtnet gjødsel.
      – Sørg for god drenasje for å unngå vannlogging.

      5. Sortvalg: Forskjellige maissorter har forskjellige krav og egenskaper.

      – Velg sorter som er kjent for å gjøre det bra i ditt klima og jordforhold.
      – Hvis du bruker korn fra kjøpte kolber, vær oppmerksom på at mange kommersielle sorter kan være hybrid eller behandlet, og dermed ikke egnet for frøproduksjon.

      6. Planteavstand: For tett planting kan føre til konkurranse om næringsstoffer og vann, noe som resulterer i mindre og svakere planter.

      – Følg anbefalt planteavstand for mais, som vanligvis er rundt 20-30 cm mellom plantene og 60-90 cm mellom radene.
      – Skadedyr og sykdommer: Vær oppmerksom på mulige skadedyr og sykdommer som kan påvirke maisplantene.

      Ved å ta hensyn til disse faktorene og tilpasse dine dyrkingsmetoder, kan du forhåpentligvis forbedre resultatene for neste vekstsesong. Husk at jordkvalitet, riktig vanning, god pollinering og næringsbalanse er nøkkelkomponenter for suksessfull maisdyrking.

      Lykke til og takk for spørsmål!

      Svar

Legg igjen en kommentar