Paprika er en grønnsak som hører til paprikaslekten. Den er en stor og mild variant og er i samme slekt som chilli. Det som skiller paprika fra chilli er at den mangler capsaicin som er den aktive komponenten som gir chillien den sterke egenskapen. Du får paprika i mange forskjellige former og farger, alt fra minipaprika til store, fra rød, grønn, gul, lilla, hvit, you name it!
Denne herlige grønnsaken kan brukes til så mye forskjellig og passer godt i de fleste middager, sauser, smørbrød, salater, supper og som krydder. Å ha en slik plante i kjøkkenhagen eller i drivhuset er noe alle burde prøve, og er et godt bidrag om du har som mål å bli mer og mer selvforsynt på egendyrket mat. I denne artikkelen viser vi deg hvordan dyrke paprika fra start til slutt.
Paprika er en kilde til vitamin C, kostfiber og vitamin B6. Det finnes mange ulike typer paprika, under finner du noen av de vanlige sortene som selges i Norge:
- Snacking ¨orange¨ – Kompakt plante som kan bli opptil 50cm høy, minipaprika.
- ¨Yolo Wonder¨ – Plante som kan bli opptil 75cm høy, produserer store, mørkerøde paprika med søt smak.
- ¨Thor¨ – Plante som kan bli opptil 1m høy, produserer lange røde paprika (25-30cm) med søt smak.
- ¨Luteus¨ – Plante som blir 60-90cm høy, produserer gule paprika med mild saftig smak. Kan også høstes grønne for større avling.
- ¨Amyka¨ – Plante som blir 60-90cm høy, produserer kremhvite paprika og gir tidlig avling.
- ¨Astor¨ – Plante som kan bli 1m høy, produserer avlange (25-30cm) oransje paprika med søt smak. Kan høstes grønne.
- ¨Red Paragon¨ – Plante som kan bli opptil 50cm høy, produserer middels store røde paprika.
- ¨Orange Horizon¨ – Plante som kan bli opptil 1,5m høy, produserer oransje paprika med mild smak når den er moden.
- ¨California Wonder¨ – Plante som kan bli 80cm høy, produserer røde paprika når den er moden.
- ¨Piquillo¨ – Plante som kan bli 80cm høy, produserer kjegleformete røde paprika med søt smak.
- ¨Yellow California Wonder¨ – Kompakt plante som kan bli opptil 1m høy, med mild smak.
Hvordan dyrke paprika
Paprika har en lang vekstsesong og man starter ofte å så frøene innendørs, altså ved forkultivering rundt to måneder før den siste frostdatoen er.
Så paprika frø
Helt fra februar til mai kan du så paprika frø, avhengig av den typen du har kjøpt. Det beste er å se på pakken når den sorten kan forkultiveres. Det er selvfølgelig ingen 100% fasit, og om du ønsker å starte i januar så kan du gjøre det. Det eneste du ender opp med da er større paprikaplante du må holde innendørs frem til du kan plante den ut og ikke alle har plass til dette inne, men det er helt opp til deg hva du ønsker.
Når du skal plante paprika frø starter du med å klargjøre små potter eller spirebrett med såjord. Sett frøene rundt 3cm dypt i jorden og vann pottene. Dekk pottene/brettet med plast eller plasser de i minidrivhus om du har, det viktigste er at de får stå på et varmt sted som holder 20+ grader frem til frøene har begynt å spire.
Når frøene har begynt å spire plasserer du pottene/brettet et svalere sted men med mer lystilførsel.
Når planten har vokst seg større og fått to-tre ekte bladsett (de to første bladene som kommer er frøblader og teller ikke som ekte blad) kan du omplante paprika plante i større potter med plantejord. Sørg for å vanne godt etter omplanting.
Plante paprika
Når faren for frost er over er det på tide å plante paprikaplantene ut i hagen (eller drivhuset om du ønsker). Det som er viktig å tenke på før du gjør dette er at du herder plantene to uker før du skal plante de ut. Dette er fordi paprika er spesielt utsatt for transplantasjonsjokk så de må tilpasses utemiljøet en stund før de skal ut.
Rundt to uker før utplanting kan du introdusere plantene for uteklimaet litt etter litt. Start med å sette de ut noen få timer hver dag og øk utetiden gradvis de neste to ukene. Dette vil hjelpe dem med å akklimatisere og forhindre visning og forstyrret vekst og føre til mer sunnere planter.
Når jordtemperaturen har blitt rundt 18 grader med minimum 15 grader om natten er det tid for å plante paprikaen ut. Plantene bør plasseres med minimum 45cm avstand til hverandre for å sikre god luftsirkulasjon og at planten får tilstrekkelig med sollys innimellom for å produsere mest mulig paprika.
Plant de godt ned i drenerende jord, dypt nok til at rotkulen dekkes helt av jorden. En fin målestokk er at de er dypt nok plassert dersom frøbladene akkurat ikke berører jordoverflaten.
Stell av paprika
Paprikaplanter foretrekker en rik jord som er mer sandete enn leirete, noe som vil gjøre at jorden holder seg varm og godt drenert. For å legge til rette for at paprikaplanten skal trives må du tenke på følgende:
1. Sørg for godt dekke rundt stammen
Å legge et dekke av sagflis eller annen organisk masse rundt stammen på planten bidrar til at jorden holdes varm.
2. Ugress
Hold området rundt planten fri for ugress da disse stjeler næringen som planten skulle hatt.
3. Sørg for tilstrekkelig med sollys
Paprika trenger mye sol for å vokse og produsere modne frukter. Gi de derfor en plassering i hagen din som får mye sollys i løpet av dagen.
4. Vanning
Paprika trenger dyp vanning, rundt 2,5-5cm hver uke. Sjekk jorden om den er fuktig, det kan hende du må vanne oftere i perioder med mye varme og tørke. Blir det for tørt for planten kan dette føre til at den produserer ganske bitre frukter. Planten skal derimot ikke overvannes da dette kan føre til at røttene drukner og planten dør.
5. Gjødsel
Du kan bruke en gjødsel med lavt nitrogeninnhold for å hjelpe planten i å vokse uten at dette påvirker produksjonen av frukt.
6. Støtte
Å støtte opp paprikaplanten bidrar til å holde planten og frukten fra bakken som kan bidra til å holde de borte fra skadedyr.
7. Se etter skadedyr
Sjekk planten regelmessig for skadedyr. Loppebiller og bladlus er to skadedyr som elsker paprika og tar gledelig en fest på denne planten. Bruk organiske insektsmidler for å holde disse borte fra planten.
8. Ledsagerplanter
Paprika trives godt rundt andre planter som mais, gulrøtter og agurker. De trives dermed ikke godt i nærheten av fennikel eller grønnsaker i kålfamilien.
Høste paprika
Paprika kan bruke alt fra 60-165 dager å dyrke frem fra frø, avhengig av hvilken type du har valgt. Les på pakken du kjøper hva som er forventet modningstid. Grønn paprika er den er som er minst moden og kan høstes først. Denne er mer bitter så dersom ønsker en mer søtere paprika kan du vente til den har modnet mer og blitt gul eller rød (eller annen farge om du har kjøpt en annen type). Jo lenger paprikaen henger på planten jo søtere blir den og jo mer innhold av vitamin C får den.
Når du skal høste en paprika bruker du en kniv eller saks for å skille frukten fra planten. Dersom du bruker hendene til å rive den av kan dette skade planten. Klipp av frukten slik at det er rundt 2,5cm stamme igjen som henger fast i planten.
Skadedyr og sykdommer
Skadedyr
Som nevnt tidligere er bladlus og loppebiller svært glad i paprika. For å holde disse borte fra planten må du sjekke planten regelmessig og bruke organiske insektsmidler. Jo tidligere du starter behandling, jo større sjanse er det for at du blir kvitt disse skadedyrene.
Sykdommer
Antraknose
En soppsykdom som vises ved at bladene får gule/brune/lilla flekker mens stilken og frukten får sunkne, mørke flekker. På sikt råtner hele planten.
Forebygging og tiltak:
- Ødelegg infiserte planter (ikke kast i komposten! Må destrueres og fjernes helt)
- Velg motstandsdyktige varianter
- Sørg for god drenering i jorden og ikke overvann
- Bruk gjødsel for å gi riktig næring
- Dekk jorden rundt stammen med organisk materiale for å hindre soppsykdom fra jorden i å sprute opp ved regnvær eller vanning.
Fruktråte
Fruktåre er en lidelse der vevet i bunnen av frukten brytes ned og råtner. Dette reduserer kvaliteten på frukten og den totale avlingen på planten. Denne lidelsen forekommer på grunn av dårlig kalsiumopptak og symptomer kan være mørke vannfylte flekker i bunnen av frukten. Disse flekke kan bli større og råtne.
Forebygging og tiltak:
- Fjern frukten som har blitt berørt
- Plante ut planten ved riktig jordtemperatur
- Vann dypt og regelmessig, ikke overvann
- Bruk organisk materiale rundt stammen
- Sørg for godt drenerende jord
- Unngå å skade røttene ved for eksempel utplanting.
Har du dyrket paprika før? Har du noen erfaringer med sykdommer eller hva som funker for å få den beste paprikaen så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!
Hei! Så inspirerende, gode forklaringer og gode råd! Et spørsmål, skal ikke paprikaplanter toppes? Knipes? Nå har jeg fått høre fra alle jeg har snakka med at det må gjøres for å unngå at planten blir høy og uten frukter. I fjor fikk jeg èn paprika på kun èn plante av X antall planter, jeg toppet ikke noen da.
Hei Sandra.
Vi bruker aldri å toppe paprika/chili plantene og får masse frukter. Knipe tyvene derimot, det gjør vi. Lykke til videre
Hva er tyver…..?
Hei Marhrethe.
Tyver er stilker som vokser opp mellom stammen og et et blad. Disse får blomster og frukt på seg. Hvis du lar alle vokse fritt kan planten ta helt av og bruke masse energi på å vokse istedenfor å produsere frukter!
Jeg overvintret en paprikaplante fra i fjor, og den har produsert mange fler og tidligere frukter i år. Så det tipset vil jeg dele 🙂
Hei Ingerid!
Hvis man har plass er overvintering et kjempe godt tips! Takk for at du delte
Hei, har sådd frø av lange røde søt oaprika og det er en stor å mange små, har nå tatt vekk noen blomster. For det må jo være altfor mange. Ca 80 cm høy å fin, god stamme. Første gang.
Hei Margrethe.
Takk for hyggelig kommentar, lykke til videre 🙂