Karve eller Carum Carvi er en to- eller flerårig krydderurt som kan skilte med en karakteristisk og kraftig smak. Urten er veldig nøysom, og er ypperlig å ha i kjøkkenhagen enten du er nybegynner eller viderekommen. Det å dyrke karve er dessuten veldig enkelt!
Her er våre tips.
Innholdsfortegnelse
Hvordan dyrke karve?
Karve er en nokså «glemt» krydderurt, men fortjener på alle måter å komme frem i lyset! Dette er faktisk en av de få kryddersortene som er naturlig hjemmehørende i norsk flora. Mange høster derfor inn frø fra viltvoksende planter om de skal dyrke karve her til lands.
Du kan også kjøpe frø av karve hos hagesentre. Merk deg at karvefrø ofte selges under navnet «kummin», noe som lett kan forveksles med spisskummen (ofte kalt «cumin» på engelsk).
Uansett, slik går du frem om du vil dyrke karve:
- Skaff karvefrø fra planter i naturen eller på butikken
- Så frøene i 1 cm dybde på egnet voksested (bør gjøres i mai–juni), med 4 cm mellom hvert frø i raden, og 25 cm mellom radene
- Frøene spirer ved omkring 18 grader (etter ca. 10–20 dager)
- Plantene blir omkring 50 cm høye som voksne, og blomstrer med hvite blomster i juni–juli
PS! Du kan også starte dyrkeprosessen tidligere enn i mai–juni, ettersom det er mulig å forkultivere karve innendørs allerede i februar–mars.
Stell av karve
En av fordelene ved å dyrke karve er at det er ganske så enkelt. Det vil som regel ikke være vanskelig å få plantene til å trives her til lands, siden de tross alt vokser vilt i norsk natur. Her har du med andre ord oddsen på din side.
For å sikre optimale vekstvilkår har vi likevel noen tips for stell!
Plassering og solforhold
Du kan dyrke karve enten på friland eller i krukker, alt etter hva du foretrekker! Du kan med fordel dyrke veksten et sted der det er full sol, men den vil også klare seg godt i halvskygge.
Noen velger å strø frøene over plenen eller andre steder der de vil la karven vokse. Du kan også gå mer systematisk til verks og dyrke ryddige rekker med karve. En liten karveåker kan bli et fint innslag i hagen, spesielt under blomstringsperioden.
Sørg for å fjerne ugress som vokser i nærheten av karven. Spesielt viktig er det å kvitte seg med kveke, tistler og balderblå, som kan utkonkurrere karven.
Næring og jord
Karve setter ikke store krav til jorden den står i, men trives aller best i moldrik jord som holder godt på fuktigheten. Planten kan også vokse godt i mineralrik leirjord.
Det stilles heller ingen særlige krav til gjødsling, da planten har et ganske beskjedent næringsbehov.
Vanning
Dersom du velger å dyrke karve på friland, vil vanningsbehovet være minimalt. Planten greier seg stort sett fint på egen hånd. Er det veldig tørt ute kan du likevel vanne plantene litt.
Dyrker du karve i krukker bør du imidlertid passe på å vanne ved behov. Plantene foretrekker jevnt fuktig jord, og jorden bør ikke tørke ut.
Husk på at dersom du dyrker karve i potter, er det viktig å sørge for at det er dreneringshull i bunnen av potten. Du kan med fordel ha et lag med leca-kuler i bunnen av krukken. På den måten kan overflødig vann renne av.
Uttynning
Dersom du ønsker å dyrke karve som en toårig vekst, bør du sørge for å tynne ut rekken slik at det blir 15 cm mellom hver plante. Alle plantene kan da frø seg år nummer to, og vil dø etter dette.
Hvis du ikke tynner, vil noen av karveplantene bli så svake at de ikke klarer å produsere frø år nummer to. I så fall vil planten overvintre enda et år, og produsere frø det tredje året.
De frøene som eventuelt drysset ned i jorden av andre planter år nummer to, vil vokse opp og produsere frø det fjerde året. Slik kan karve bli flerårig, selv om den i prinsippet kun er toårig.
Innhøsting av karve
Det er først og fremst frøene man er ute etter når man dyrker karve. Når du kjøper karve i krydderhyllen på butikken, er det egentlig tørkede plantefrø du kjøper. Når planten er 60-90cm høy er den klar til å høstes.
Husk at det er lurt å ikke vente til plantene/frukten har tørket ut før du høster inn karve. Gjør du det, vil nemlig alle frøene løsne veldig lett når du forsøker å samle plantene. Det beste er å høste inn plantene mens fruktene er modne, og helst i fuktig vær.
Når planten begynner å blomstre, skjærer du av stilken nær bakken og henger dem opp i en mørk og tørr plass. Når planten er tørket kan du riste av frøene oppå et bord eller lignende. Frøene lagres i en lufttett beholder. Innhøsting av frø foregår vanligvis i midten av august måned.
Dyrk karve i egen hage på 1, 2, 3
Karve er en gammel og tradisjonsrik kulturplante som tilhører skjermplantefamilien, og er på mange måter en «glemt skatt». Karve smaker nydelig, og er vanlig å bruke i både surkål, bakst, oster og ulike supper (for eksempel gulasj).
Rent estetisk gjør kanskje ikke karven så mye ut av seg, men de hvite blomstene kan absolutt være dekorative. Det er imidlertid smaken som gjør karve så unik, og ikke minst verdifull å ha i urtehagen.
Når det i tillegg er lekende lett å dyrke og stelle veksten, er det få grunner til å la vær. Dyrk din egen karve, du også! Vil du utvide kjøkkenhagen med flere urter? Finn ut hvilke typer urter det finnes i vår oversikt over urter i hagen her!
FAQ
Hvordan høste karve?
Karvefrøene høstes inn ved å skjære ned plantene etter at fruktene begynner å bli modne (litt brunlige), noe som bør gjøres i fuktig vær. Deretter lar du plantene ligge og tørke en stund, før du rister frøene av.
Hvor vokser karve i Norge?
I Norge vokser karve stort sett over hele landet. Du kan finne den både i lavlandet og litt opp i høyden. Planten trives særlig godt nær enger og åkre, og langs grøftekanter. Den er mindre vanlig langs kysten i vest.
Hva er karve laget av?
Karve du kjøper i butikken er tørkede frø fra karveplanten Carum Carvi. Du kan dyrke frem krydderurten selv om du ønsker kortreist karve til matlaging.