Spiselige blomster fra A til Å

Spiselige-blomster

Spiselige blomster kan være svært dekorative og delikate å servere som pynt på matretter. Kronbladene kan blant annet brukes som pynt på kaker og desserter, og gjør anretningen ekstra lekker. Det er imidlertid viktig å vite hvilke blomster du kan bruke!

Her er oversikten du trenger.

Hvilke deler av spiselige blomster kan spises?

Når man snakker om spiselige blomster, snakker man først og fremst om selve kronbladene. Dette kan imidlertid variere fra art til art. På noen blomster kan man spise både rot, stilk, blader og blomst.

Husk også på at smaken kan variere betydelig fra blomsterart til blomsterart. Noen smaker floralt og bittert, mens andre smaker syrlig, pepperaktig eller er tilnærmet smakløse. Smak deg gjerne frem, og pass på at blomstersmaken harmonerer med matretten du lager.

Hvilke blomster er spiselige?

Det finnes mange spiselige blomster. Noen av dem er typiske hageblomster du kanskje har i hagen din allerede. Andre vokser vilt i norsk natur. Her er 25 spiselige blomster som kan være både dekorative og smakfulle:

  • Agurkurt: Blomstene egner seg ypperlig i både salater, drinker og som topping på desserter. Har en mild, agurklignende smak. Prøv også agurkurt i isbiter, eller kandiser blomstene i sukker.
  • Blomkarse: Både blader, frø og blomster er spiselige. Passer blant annet godt i salater, og kan serveres enten rå eller varmebehandlet. Smaken minner om pepper. Finn ut hvordan du dyrker din egen blomkarse her!
Blomkarse-spiselig
Blomkarse
Agurkurt-spiselig
Agurkurt
  • Geitrams: Kapselen som er igjen etter avblomstring brukes ofte som pynt, takket være sin turkise eller rosaaktige farge. Bladene benyttes blant annet til te. Jordstengelen kan også spises, enten kokt eller rå.
  • Gressløkblomst: Du kan spise mer enn bare bladene på gressløk! De rosa/lilla blomstene og knoppene er også spiselige, og ikke minst – veldig dekorative. Smaken minner litt om løk.
Geitrams-spiselig
Geitrams
Gressløkblomst-spiselig
Gressløkblomst
  • Gresskarblomst: Blomster fra gresskarplanten kan nytes frityrstekt eller stekt i smør, på samme måte som squashblomst.
  • Hestemynte: Monarda, etasjeblomst eller hestemynte har vakre, spiselige blomster. Bruk gjerne kronbladene i salater eller te. Husk at også bladene er spiselige.
Gresskarblomst-spiselig

Gresskarblomst

Hestemynte-spiselig
Hestemynte
  • Hvitkløver: Nye blomster kan brukes i salater. Tørkede blomster er ypperlige å bruke til te. Smaken av blomsten er søt og god! Resten av hvitkløveren kan tilberedes på tilsvarende vis som spinat.
  • Hylleblomst: De hvite svarthylleblomstene er spiselige, men husk på at resten av planten er giftig. Blomstene brukes ofte til te. Pass på å ikke forveksle med rødhyll, da denne ikke er spiselig.
Hvitkløver-spiselig
Hvitkløver
Hylleblomst-spiselig
Hylleblomst
  • Karse: Disse fargerike blomstene er ikke bare dekorative, men også spiselige. Smaken er pepperaktig og ganske kraftig. Bruk for eksempel blomstene i urtesmør, salater eller andre retter der du ønsker å tilføre litt «sting»!
  • Kattost: Det finnes ulike typer kattost. Moskuskattost er spiselig, noe som inkluderer både blomster, blader og frø. Bruk blomstene som et fargerikt innslag i salater, eller som garnityr på diverse matretter.
Karseblomst-spiselig
Karseblomst
Kattost-spiselig
Kattost
  • Kornblomst:  Vakre blå blomster med spiselige kronblader som kan brukes som pynt. Blomstene kan også tørkes og lagres på glass.
  • Lavendel: Både bladene og blomstene på lavendelen er spiselige. De blå blomstene er lekre å bruke som pynt på kaker, men husk at smaken er nokså kraftig. Bør brukes i små mengder.
Kornblomst-spiselig
Kornblomst
Lavendel-spiselig
Lavendel
  • Løvetann: Ugress for noen, matskatt for andre! Hele planten er spiselig, inkludert stengel, blader, røtter, knopper og blomster. Blomstene har en mild smak, mens bladene har en smak som minner om pepper. Knoppene kan syltes eller stekes. Blomstene brukes blant annet til vin.
  • Markjordbærblomst: Blomstene til jordbær og markjordbær kan brukes som pynt på kaker eller i salater. De hvite blomstene er veldig yndige!
Løvetann-spiselig
Løvetann
Markjordbærblomst-spiselig
Markjordbærblomst
  • Nellik: Fargesterke blomster med krydderaktig smak. Blomstene brukes blant annet som pynt i drinker og salater. Prøv også å lage dekorative isbiter med nellik.
  • Prydløvemunn: Flotte blomster som finnes i mange ulike farger. Smaker ganske bittert, men fungerer bra som dekorasjon i små mengder.
Nellik-spiselig
Nellik
Prydløvemunn-spiselig
Prydløvemunn
  • Ringblomst: En nydelig, oransje blomst som ikke smaker spesielt mye. Denne kan du trygt bruke som pynt på matretter. Prøv for eksempel ringblomst i salater eller tørket som kakepynt. Egner seg også til te.
  • Roser: Visste du at alle roser trygt kan spises? Dette gjelder både hageroser og ville roser. Smaken er mild og floral. Kronbladene bør plukkes om morgenen, da de er ekstra friske etter en kald natt. Skyll bladene godt, slik at du ikke får bladlus og andre ubudne gjester i maten.
Ringblomst-spiselig
Ringblomst
roser-spiselig
Roser
  • Stemorsblomst og skogfiol: Stemorsblomster og ville fioler er blant de mest populære spiselige blomstene. Blomstene har en vaniljelignende smak. Du kan blant annet bruke dem som topping på kaker og desserter. Bladene kan også brukes i salater.
Stemorsblomst-spiselig
Stemorsblomst
Skogfiol-spiselig
Skogfiol
  • Solsikke: Det er ikke bare frøene til solsikken som er spiselige. Du kan også spise de gule, dekorative kronbladene. Server dem gjerne som de er i en frisk sommersalat. Du kan også pensle kronbladene med eggehvite og dyppe dem i en skåk med sukker. Dette vil gjøre bladene ekstra lekre!
  • Squashblomst: Blomstene til squashplanten er populære å bruke i matlaging, og serveres blant annet frityrstekt på enkelte restauranter. Blomstene er også nydelige å steke i smør.
Solsikke-spiselig
Solsikke
Squashblomst-spiselig
Squashblomst
  • Tagetes (tenuifolia): Blomstene til kryddertagetes er populære å bruke som dekorasjon i matretter. De fargesterke bladene kan løfte matrettens visuelle uttrykk mange hakk! Merk at ikke alle tagetessorter er spiselige.
  • Tusenfryd: Tusenfryd har en mild og god smak. Disse søte blomstene kan blant annet anvendes i supper og salater, og serveres som regel rå. Du kan også servere blomstene som pynt på kaker og i desserter.
Tagetes-spiselig
Tagetes tenuifolia
Tusenfryd-spiselig
Tusenfryd
  • Stokkrose: Mild og noe søtlig smak. Blomster av praktstokkrose brukes blant annet i salater. Du bør fjerne grønne deler og griffel før blomstene anvendes i mat.
Stokkrose-spiselig
Stokkrose

Andre blomster du kan bruke i matlaging

Foruten overnevnte liste over spiselige blomster, finnes det også diverse andre blomster som regnes som trygge å spise. Her er noen eksempler:

Mange av disse blomstene er perfekte å bruke som pynt på for eksempel kaker. Imponer gjestene dine med en fargerik og søt sommerkake!

Tips til deg som skal bruke spiselige blomster

Dyrke-spiselige-blomster

Dersom du vurderer å bruke blomster til matlaging eller dekorasjon av mat, kan det være nyttig å ha dette i bakhodet:

  • Bruk ferske (gjerne nyplukkede) blomster
  • Smak på blomsten før du tilsetter den i maten
  • Fjern eventuelle visne kronblader
  • Vask blomstene forsiktig slik at eventuelle insekter ikke havner i maten
  • Ikke plukk blomster langs veikanten (disse er utsatt for forurensning fra f.eks. biler)
  • Bruk kun blomster du med sikkerhet kan artsbestemme
  • Dyrk dine egne blomster slik at du er på den sikre siden (og kan unngå sprøytemidler)

Er det noen blomster eller planter du absolutt ikke bør spise?

Ja! Det finnes mange giftige planter som ikke bør spises. Noen planter er til og med dødelige. Av den grunn er det veldig viktig å utvise forsiktighet, og kun bruke blomster og plantedeler du er sikker på at er spiselige.

Dersom du tror du kan ha inntatt giftige blomster, er det viktig å kontakte Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00) eller helsepersonell så raskt som mulig for videre veiledning. Husk at noen blomster er giftige i små mengder, mens andre først blir giftige ved større inntak.

Her er noen giftige vekster som ikke skal spises:

  • Gullregn
  • Hundekjeks
  • Fredslilje
  • Giftkjeks
  • Revebjelle
  • Tysbast
  • Hvitveis
  • Liljekonvall
  • Lupin
  • Flamingoblomst
  • Bulmeurt
  • Beladonnaurt
  • Akeleie
  • Bekkeblom
  • Peon
  • Rhododendron
  • Selsnepe
  • Påskelilje
  • Tyrihjelm
  • Safran (de oransje stenglene kan spises som krydder)
Liljekonvall
Liljekonvall er giftig og må ikke spises!

Dyrk dine egne spiselige blomster

Det finnes mange måter å dekorere maten på, men blomster er kanskje blant de aller vakreste dekorelementene! Hvis du ønsker å bruke blomster til matlaging eller drinker, er det smart å dyrke dine egne. Da vet du med sikkerhet at det er snakk om en spiselig blomst.

En annen fordel ved å dyrke blomstene selv, er at de blir kortreiste. Jo ferskere blomstene er ved anretning, jo penere blir som regel resultatet. En slapp eller vissen blomst er tross alt ikke noe du ønsker å servere gjestene dine.

Finn dine favorittblomster, og lag en frodig, blomstrende kjøkkenhage!

Blomster-kjøkkenhage

FAQ

Hva slags blomster kan man spise?

Det finnes mange ulike typer blomster som er spiselige. Blant viltvoksende blomster i Norge, kan både løvetann og hvitkløver spises.

Hvor kan jeg kjøpe spiselige blomster?

Du kan kjøpe spiselige blomster i enkelte matbutikker. Alternativt kan du dyrke dem selv, eller plukke dem ute i naturen.

Hvilke blomster kan man pynte kake med?

Mange blomster egner seg supert som kakepynt, og er dessuten spiselige. Prøv for eksempel stemorsblomst, lavendel eller markjordbærblomst!

Legg igjen en kommentar