Kjenner du til hvor sterk en ghost pepper eller caroline reaper er? Vet du hvor sterk chilien du dyrker er, eller hvorfor noen chilier har en sur og søt smaksprofil med litt stryke i?
Dette er hvor chili skalaen kommer inn eller som det egentlig kalles, scoville scale.
I denne artikkelen skal finner du scoville scale (chili skalaen) samt lære mer om de sterkeste chiliene i verden og hvor de ligger i forhold til skalaen. Vi skal også se nærmere på hvordan scoville scale ble laget for å bestemme rangeringene på hvilke chilier som er sterkest og mildest.
Hage frik sin Scoville Scale
Scoville Styrke (SHUs) | Chili og Ekstrakter | Type | Stryke |
15,000,000 – 16,000,000 | Ren Capsaicin | Super Sterk | 10 |
2,000,000 – 10,000,000 | Chili Ekstrakter | Super Sterk | 10 |
8,800,000 – 9,100,000 | Norhydrocapsaicin | Super Sterk | 10 |
6,000,000 – 8,600,000 | Homocapsaicin, | Super Sterk | 10 |
2,500,000 – 5,300,000 | Norsk gradert pepperspray | Super Sterk | 10 |
2,000,000 -2,200,000 | Carolina Reaper | Super Sterk | 10 |
1,500,000 – 2,000,000 | Trinidad Scorpion | Super Sterk | 9 |
856,000 – 1,500,000+ | Ghost Pepper | Super Sterk | 9 |
876,000 – 1,550,000+ | Dorset Naga | Super Sterk | 7 |
350,000 – 855,000 | Red Savina Habanero | Sterk | 6 |
100,000 – 350,000 | Habañero | Medium | 5 |
50,000 – 100,000 | Piri Piri | Medium | 4 |
30,000 – 50,0000 | Cayenne | Medium | 3 |
15,000 – 30,000 | Aji Lemon Drop | Medium | 3 |
5,000- 15,000 | Spagetti Chili | Mild | 2 |
2,500 – 5000 | Jalapeño | Mild | 1 |
1,000 – 1,500 | Aaheim | Mild | 1 |
100 – 1,000 | Paprika | Mild | 1 |
0 – 100 | Hot Banana Chili | ||
0 |
Med over 50,000 chili varianter i verden og nye varianter som blir avlet frem hvert år kan det være vanskelig å holde seg orientert i chili verden. Vi må kontunuerlig lese oss opp på chili hvert år for å holde oss oppdatert, men så er det det som er morsomt også.
Når du først får øynene opp for chili så går det opp for en at dette er jo en hobby alene. Det finnes mange organisasjoner som kun handler om chili med alt fra smak til dyrking.
Du kan selv enkelt dyrke hvilke som helst chili du vil, de er nemlig enkle å dyrke samtidig er de robuste slik at de ikke trenger å tenke på så mye mer enn vann og næring. Vi har skrevet en enkel artikkel om hvordan du kan enkelt dyrke chili fra frø til frukt der du bor, den kan du lese her.
Det er mange «profesjonelle» chili dyrkere der ute og mange av de prøver å dyrke den nye verdens sterkeste chilien. Da krysspoliniserer de forskjellige chilier i håp om at de blir sterkere enn den forrige. Ikke tro at dette er en enkel jobb, for etter du har krysspolonisert kan det ta opp til 8-10 generasjoner før chiliplanten begynner å stabilisere seg som en ny type chili og produsere jevnlig frukt (chili).
Selv om Carolina Reaper er den sterkeste chilien som offisielt finnes i dag går det mange rykter om at samme mann som dyrket frem Carolina Reaper nå har dyrket frem en enda sterkere chili kalt, «Pepper X». Denne tok angivelig 10 år og utvilke og har en SHU styrke på opptil 3,180,000. Her er en link til en dokumentar som havndler om Ed Currie, en velkjent og forbilde for alle chili dyrkere.
Hva er scoville scale?
Vi får ofte spørsmål om hva er scoville scala? Det er som vi har vært inne på tidligere en skala som forteller hvor sterk hver enkelt chili art er. Skalaen er oppkalt etter Wilbut Scoville som fant opp skalaen. Den gangen samlet han 4 mennesker som spiste seg gjennom utallig chilier og satte en måleenhet på de.
I dag er det heldigvis anderledes. Isteden for at mennesker avgjør hvilken styke en chili har er det maskiner som gjør det. Det er labratorier som tester ut nye type chilier og finner ut hvor sterke de er, farger og alt en burde vite om chilien.
Husk på at dette er organisk frukt som er forskjellige akkurat som alle levende organismer på jorden. Kjører man en styrke teste på en chili og får en måling på 50,000 SHU trenger ikke naboen som dyrker samme type chili å få mer enn 25,000 SHU. Skalaen gir en viss pekepinn på hvor i landet det ligger.