Chili Typer – Alt fra Milde til Verdens sterkeste

Det finnes et hav av chili typer. Det sies at det er rundt 4,000 forskjellige varianter rundt omkring i verden! Disse kan brytes ned til fem Capsicum arter og videre ned til 28 ville arter.

Dyrkede chili arter kan normalt bli delt inn i disse 5 arterne:

 • Capsicum annuum
 • Capsicum baccatum
 • Capsicum chinense
 • Capsicum frutescens
 • Capsicum pubescens

Den største gruppen er Capsicum annum, mens særlige «skarpe» chilier vanligvis hører til Capsicum chinense. Flere uvanlig chilier er ville arter som kan bli delt ned i rundt 28 underkategorier.

Det er greit å bli kjent med de forskjellige artene. Hvis du er helt ny i chili verden anbefaler vi deg å dyrke noen planter av hver art. Dette er for at alle planter under samme art har en ganske lik distinkt smak. Dette gjør at du fort kan skille ut mange, mange chiliplanter du ikke er så glad i og de du er glad i. Liker du f.eks. ikke Aji lemon drop som tilhører baccatum er det stor sannsynlighet for at du ikke er så glad i noen chilier fra denne arten.

Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan dyrke chili selv. Her går vi gjennom alt fra A til Å og du vil være forbredt til å dyrke din egen smakfulle chili! Det er enklere enn du tror! Klikk her for å sjekke ut artikklen!

Mangfold av varianter!

Chili planter har blitt avlet frem av mennesker for rundt 6000 år! Utgravinger fra arkeologer har vist at sterke bær har blitt samlet og spist mye tidligere enn dette også.

Chili planter ble spredt rundt Amerika, fra Mexico til Brasil, Cuba og til slutt Sør Amerika og Chile.

Når Christopher Columbus tok med seg capsicum plantene med seg tilbake til Europa ble planten først kjent som «spansk chili». En karakteristisk trekk er den umiddelbare skarpe styrken som treffer deg når du spiser en chili.

Alle chiliene er delt inn i forskjellige grader av styrke som er målt i Scoville. En skala som går fra null til flere millioner. Dette gjør at vi kan måle og sammenligne styrkene på chiliene, og prøve å sette oss inn i hvor sterk en chili er.

Vi har laget en chili skala (Scoville scale) klikk her for å se den!

Vi forkorter Scoville med SHU på måleenheten vår.

F.eks. en Jalapeno ligger vanligvis på et sted mellom 2500 – 8000 SHU og Cayenne som mange kjenner igjen fra Cayenne krydder ligger på 30.000 – 50.000 SHU

Disse chiliene er svake i forhold til de virkelig sterke. I den andre enden av skalaen har vi chili typer som Bhut Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion og carolina reaper. Disse chiliene tar det et steg videre og er enormt sterke. De er verdens sterkeste og en carolina reaper kan ligge på opp mot 2 200 000 SHU. Dette går ikke an å tenke seg før man har smakt på en.

Les hvilke 10 chilier som er verdens sterkeste her!

Det er verdt å merke seg at det anbefales ikke å prøve de sterkeste chiliene hvis man har et svakt hjerte. Det sier vel kanskje sitt.

FUN FACT: fugler kjenner ikke styrke på mat og kan derfor spise de sterkeste chiliene som finnes. Dette gjør at fugler fordøyer chilier og sprer frø rundt omkring slik at chili bestanden vokser fritt rundt omkring i verden.


1. Jalapeño 

Scoville SHU: 3,500 – 8,000

Type: Capsicum Annuum

Andre navn: Chipotle

Karakteristisk: Denne chilien kommer fra Meksiko og er vanligvis plukket fra chiliplanten når den er grønn. Hvis du lar den får tid til å modne mer blir den til slutt rød og den vil få en litt mer fruktig smak. Jalapeno er utrolig god ingrediens i salsa og sauser. Den er god syltet og fermentert også. Når jalapenoen er tørket blir den kalt chipotle. Du kan røyke jalapenoen slik at den blir røkt.

Denne passer spesielt godt i

 • Taco
 • På pizza
 • Syltet
 • På hamburger
 • Club sandwich

Listen kan egentlig fortsette i det uendelig. Dette er en allsidig chili som alle burde prøve å dyrke siden du kan bruke den til omtrent alt!


2. Cayenne

Scoville SHU: 30,000 – 50,000

Type: Capsicum Annuum

Andre typer navn: Finger Chili, Ginnie Chilie og fugle chili

Karakteristisk: Slank, tynn og lang. Denne chilien er mest kjent når den er tørket. I Norge kjenner vi nok denne mest i pulver form som cayennekrydder. Den finnes i et utallige forskjellige tex-mex krydder og andre typer krydder. Blant annet i den kjente restten chili con carne.

Denne føles nok litt sterkere enn hva SHU skalaen måler og det er det en grunn til. Når man tørker chili blir den mer konsentrert og chilien blir sterkere.

Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du tørker chili, den kan du lese her!

Morsom chili å dyrke hvis du planlegger å lage forskjellige krydder!

Denne passer spesielt godt til:

 • Chiliflakes
 • Masse forskjellige krydder, Tex-mex, BBQ, rubs og mye mye mer

3. Habañero 

chili-typer

Scoville SHU: 150,000 – 350,000

Type: Capsicum Chinense

Karakteristisk: Liten, rund og tykk! Denne chilien er i samme familie som Scotch bonnet og disse chiliene er i kategorien sterk for de aller fleste. Hvis du kommer deg gjennom selve brenningen i munnen har denne frukten en fruktig smak. De er veldig populære i Mexico og Caribeban hvor de som oftest er brukt til å lage sterk salsa saus.

Vi tror nok denne hadde vært mer populær i Norge om den hadde vært i større grad tilgjengelig. Det er ikke hvor som helst man får kjøpt denne chilien, men hvis du får mulighet. Løp og kjøp.

Denne passer godt til:

 • Forskjellige typer salsa
 • Syltet

Dette er en superkul chili å dyrke for å prøve noe i det sterkere sjiktet. Dette er en chili som er sterk, men ikke av typen som er så sterk at du lammer smakssansene. Vel, for noen vil den det. Men for oss som tåler smaken av sterk kan denne overraske stort.

4. Piri Piri

piri-piri-chili

Scoville SHU: 50,000 – 175,000

Type: Capsicum Chinense

Andre navn: Peri Peri, African bird’s-eye chili og African red devil chili

Karakteristisk: Små chilier som du fort kan bli lurt av. Disse sparker like hardt som en hest. Når portugisiske sjømenn la til kai i hva som nå kalles Sør Afrika og Mombasa tok de med seg i land litt peri-peri i Swahili. Navnet kom til å referere sausen piquant saus som er laget av disse chiliene.

Denne chilien piri-piri er en absolutt must når du skal lage saus. Piri-piri saus kommer til å gi deg en ny opplevelse. Hvis du syntes Sriracha er godt, så er Piri Piri saus på et annet nivå.

Dyrk denne chilien for å lage chilisaus av piri piri. Du trenger ikke mange planter da bare noen få piri-piri chili gir et skikkelig spark!

Passer godt til:

 • Piri Piri Kylling mariande
 • Piri Piri Reke marinade

5. Tabasco Chili

Tabasco-Chili

Scoville SHU: 30,000 – 60,000

Type: Capsicum Frutescens

Karakteristisk: Best kjent for sausen som bærer dens navn, denne chilien dyrkes rundt omkring i hele verden. Når denne chilien er moden er den mellom 5-7cm stor og lyserød! For å lage den kjente tabasco sausen så er chilien knust sammen med salt, eddik som gjør at chilien blir midlere. Helt ned til 2,500 -5,000 SHU

Siden alle har et forhold til tabascosaus, men ikke selve chilien kan det være morsomt å dyrke denne. Kan du faktisk lage din egen Tabasco saus med din egen lille vri!

Denne passer godt til:

 • Tabasco saus
 • Bloody mary

6. Hot Banana Chili

Scoville SHU: 0 – 500

Type: Capsicum Annuum

Karakteristisk: Denne milde chilien er en undervurdert chili. Utrolig god og passer på alt! Hvis du lurer på om du har smakt på denne før så kan det hende Subway vekker noen minner. De har nemlig denne tilgjengelig til å ha på sine baguetter. Der er den riktignok syltet, men du kan kjenne hvor smakfull denne chilien er!

En av de mildere chiliene. Bra alternativ for å få øynene opp for mild chili for chili trenger nemlig ikke å være brennende sterk for å være god! Morsom farge, sterk gul når den er moden. Noen ganger blir de rød, oransje eller grønne også!

Passer til:

 • Alt

7. Ghost Pepper

ghost-chili

Scoville SHU: 1,000,000+

Type: Capsicum Chinense

Andre navn: Bhut Naga Jolokia, bhut jolokia, naga jolokia, ghost chili, U-morok, Ghost jolokia og red Naga

Karakteristisk: Denne chilien har et giftig bitt i ganen. Ghost pepper kommer fra Nordøst India, men er også avlet i Sri Lanka og Bangladesh. Denne chilien får du gåsehud av å bare ta på. Dette er ingen spøk, du skal ha respekt for en chili som er så sterk som denne

Ikke gni deg i øynene eller andre åpninger i huden etter du har tatt på denne chilien. Ekstremt sterk. Prøv å smak på en Jalapeno først å tenk at denne er 100 ganger sterkere før du vurdere å smake på denne.


8. Aji Lemon Drop

Scoville SHU: 15,000 – 30,000

Type: Capsicum Baccatum

Karakteristisk: Er du glad i sterk chili er dette en chili som er har sitrus smak i seg. Den er også noe søt, men husk at den gir et lite spark også. Fargen er lysegul og den ser sur ut. Denne tilhører baccatum arten, som er kjent for litt sitrus. Når du skal smake på denne forbered deg på å smake med engang for når det har gått noen sekunder slår styrken inn og da blir smakssansen fort litt borte.

Aji Lemon drop er en veldig populær chili, og hvis det er første gang du skal smake på baccatum er dette en bra chili å prøve ut. Den er ganske unik og ganske annerledes smak sammenlignet med cayenne, peri peri, habanero eller noen av de andre tradisjonelle chiliene.


9. Aji Mango Chili

Scoville SHU: 15,000 – 30,000

Type: Capsicum Baccatum

Karakteristisk: Dette er en chili med både mango farge, mangoduft og mangosmak! Dette er en baccatum chili samme som Aji Lemon drop, som vi har lært at har en frisk sitrus smak.

Har du tenkt å lage krydder mener vi denne passer fint til det. Super baccatum å dyrke som gir deg frisk, fruktig smak!

Syltet mangochili er også utrolig godt!


10. Spagetti Chili

Spagetti-chili

Scoville SHU: ca. 8,500

Type: Capsicum Annuum

Andre navn: Thunder Mountain Longhorn

Karakteristisk: En lang tynn chili som ligner på hva navnet tilsier, spagetti. Skal du dyrke denne planten må du sette av god plass. Denne chiliplanten er stor, og mange mener den ikke rettferdiggjør plassen platen bruker! Til gjengjeld vil du får ekstremt mange chilie. I smaken kan den ligne på cayenne, men med mer smak og er litt mildere.

Chilien er originalt fra sørvest Kina på en plass om er kjent ved Guizhou. Tradisjonelt blir denne chilien enten tørket, røkt og malt opp til krydder!


11. Carolina Reaper

carolina-reaper-chili

Scoville SHU: ca 1,500,00+++

Type: Capsicum Chinense

Karakteristisk: Denne er utviklet av Ed Currie som bor i South Carolina. Dette er en rød chili som ser knudrete og klumpete ut. Dette er en chili man ikke kan beskrive smaken av siden den er så sterk at den lammer smakssansene og ganen fullstendig.

Utrolig nok er dette en enkel chili å dyrke frem og hvem som helst kan gjøre det. Den må ha minimum 18 grader i en potte med omkrets på 30-40cm. Bare husk å ta en helsesjekk før du biter i denne chilien.


12. Trinidad Scorpion

trinidad-scorpion

Scoville SHU: 1,200,000 – 2,000,000

Type: Capsicum Chinense

Karakteristisk: Chili som kommer fra en liten landsby som heter Moruga, Trinidad og Tobago. Detter er de sørligste landsbyene i Karibien. Dette er nok en chili som er så sterk at det er omtrent umulig å beskrive noen smak.

For de vidrekommende: Trinidad Moruga Scorpion har en mør frukt-lik smak, som gjør denne chilien til en søt-sterk kombinasjon


13. Dorset Naga

Scoville SHU: 1,000,00 – 1,500,000

Type: Capsicum Chinense

Karakteristisk: Kommer fra nordøst Inida og Bangladesh. Den er kjent som søsteren til ghost pepper (Bhut Jolokia).

Ikke for førstegangs chili spisere. Her trenger du trenger for å smake noe annet enn sterkt, sterkt, sterkt!


14. Red Savina Habanero

red-savina

Scoville SHU: 350,000 – 580,000

Type: Capsicum Chinense

Karakteristisk: Dette er jo som navnet tilsier en kultivator for Habanero. Denne har blitt spesielt avlet frem for å produsere større, tyngre og sterke frukt.

Frank Garcia Jr. som er fra Walnut, California er kreditert som utvikleren av Red Savina. Han har forøvrig avlet frem mange kjente og gode chilier.

Smaker som en potent vanlig Habanero, bare litt mer av alt.


15. Anaheim Chili

anaheim

Scoville SHU: 3,000 – 4,000

Type: Capsicum Annuum

Karakteristisk: Anaheim chili er en Mild medium størrelse chili som vokser seg mellom 15 – 25 cm store. Oftest brukt i matlaging og da høstes den som regel grønn. Merk at denne chilien kan også høstes når den er rød.

Dette er en avd e vanligste chiliene i usa og de er super populære. De brukes i mange, mange oppskrifter med alt fra kjøtt, fisk, fugel. De også spesielt gode å fylle med kremost og bake de i ovnen.

Legg igjen en kommentar