Dyrke Agurk – Fra Frø til Frukt

Dyrke-agurk

Agurk er en ettårig plante som det antas at stammer fra Nord-India. I Norge produseres den kommersielt hovedsakelig i drivhus siden den tåler veldig lite kulde. Skal denne planten trives utendørs må den plantes på de varmeste stedene i landet. I denne artikkelen viser vi deg hvordan dyrke agurk og hva som skal til for å lykkes med agurk.

Vi har begynt å selge våre egne hjemmelaget merkepinner til f.eks. agurk planten din, sjekk ut merkepinnene av heltre eik her!

Hvor mye vann er det i en agurk? Det er faktisk ganske mye, rundt 95% av agurken inneholder vann og den har ganske lav næringsverdi. Så hva er agurk bra for da lurer du sikkert på. Agurken er mye brukt i salater og gir en saftig og god tilførsel til salaten. Hvor mange kalorier er der i en agurk? Agurk er veldig kalorifattig (ca. 16kcal per 100g) som følge av andel prosent vann i agurken men den er faktisk en god kilde til kostfiber.

Typer agurk

Det finnes mange ulike typer agurk og kulturelt sett kan man dele de opp i fire kategorier:

 1. Drueagurk/sylteagurk – Små frukter som høstes umodne.
 2. Asieagurk – Brukes til sylting og høstes nesten modne når de er oransjegule i fargen.
 3. Slangeagurk – Disse ser du oftest i butikken og er lange med glatte skall.
 4. Dosakai – Indiske varianter som ofte brukes i varme retter da disse variantene tåler varmebehandling. Disse er søtere og fastere i konsistensen enn de andre variantene.
Agurk-livsløp

Noen vanlige typer agurk som selges i Norge:

 • Ampelagurk ¨Hopeline¨ – Miniagurk som blir 8-10cm lange. Varianten er motstandsyktig mot meldugg.
 • Frilandsagurk ¨Tanja¨ – Hører til kategorien slangeagurk og høstes når den er rundt 30cm lang.
 • Frilandsagurk ¨Profi¨ F1 – Blir opptil 12cm lange. Skal ikke plantes sammen med andre varianter som har hannblomster på grunn av at den kun produserer hunnblomster, noe som kan føre til at fruktene blir såkalte frøagurker.
 • Jungelagurk – Fin klatreplante som bli opptil 2m høy og passer godt i store krukker. Agurken ligner på små meloner smaker en kombinasjon av agurk, melon og sitrus. Trives godt i næringsrik og moldrik jord.
 • Agurk ¨Lemon¨ – Blir 5-7cm brede og runde gule frukter. Kan spises fersk eller brukes til sylting. Kan dyrkes ute eller i drivhus, både som klatreplante eller som slynge på bakken.
 • Agurk ¨Hokus¨ – Middels tidlig sort som kan bli opptil 3m høy og gi stor avling. Denne varianten er motstandsdyktig mot mosaikkvirus og gummiflod.
 • Agurk ¨Delikateߨ – Tidlig sort som blir opptil 3m høy som gir stor avling med av og til litt knudrete skall.
 • Agurk ¨Passandra¨ F1 – Motstandsdyktig og selvpollinerende sort som passer godt i drivhus og blir opptil 1,5m høy. Den gir korte frukter uten kjerner.
 • Agurk ¨Vorgebirgstrauben¨ – Plante som blir opptil 2m høy og stor avling. Passer godt både til sylting og å spise ferske.
 • Agurk ¨Iznik F1¨ – En snackagurk som blir opptil 3m høy og gir gode, sprø frukter på rundt 10cm. Passer fint til dyrking i stor potte og i drivhus.

Agurk plante er en ettårig slyngplante med mange slyngtråder som krabber til et sted den kan holde seg fast i. Dermed klarer denne å holde seg selv og alle fruktene opp fra bakken dersom man gir den noe å klatre i!

Dyrke agurk

Hvordan plante agurk i Norge? Agurk elsker varme og tåler kulde svært dårlig. Du kan enten så frøene direkte ute i hagen eller i drivhuset når faren for frost er over og jorden er oppvarmet til minimum 15 grader, ofte rundt mai. Den aller sikreste måten å dyrke agurk er å forkultivere frøene innendørs og deretter plante den utendørs når været tillater det. På denne måten kan du få et forsprang og sikre robuste planter i en kort vekstsesong slik vi har i Norge.

Når så agurk

Når det kommer til tidspunkt for å så agurk kommer det an på om du skal forkultivere frøene innendørs først eller om du skal direkteså frøene ute.

Hvis du skal så agurkfrø innendørs før du planter de ut i hagen eller potter på terrassen, gjøres dette alt fra mars til juni. Dette kommer an på hvilken type agurk du har kjøpt så det beste er å se på frøpakken når det er riktig tidspunkt for den typen. Dette er fordi de ulike typene vokser i ulikt tempo, blir forskjellig størrelser og gir forskjellig størrelser på fruktene.

Skal du så agurkplante ute direkte må du vente med å gjøre dette helt til faren for frost er over. Dette avhenger av hvor du bor i landet og hvordan vinteren har vært og hvor lang tid det tar før frosten i bakken er tint. Kommer våren tidlig med gode temperaturer og fint vær vil det være mulig å så grønnsaker ute tidligere. Dette må du vurdere når våren kommer.

Visste du at…

Agurk ikke er en grønnsak? Det er faktisk en frukt!

Agurk-er-frukt

Hvordan så agurk

Forkultivere

 1. Klargjør potter av det antallet du ønsker med såjord. Fyll jorden lett og luftig til toppen av potten og vanne jorden slik at jorden synker naturlig litt sammen.
 2. Legg et frø per potte og dekk over med jord til toppen av potten. 1,5-2,5cm med jord skal dekke frøene.
 3. Dekk pottene med plast og stikk noen hull for lufting. Jorden skal holdes fuktig.
 4. Plasser den et varmt sted, rundt 25grader.
 5. Når frøene begynner å spire plasseres pottene et lyst og svalt sted.
 6. Når faren for frost er over venner du plantene gradvis til utemiljøet. Plasser plantene ut i sollys en time første dagen og øk med en time per dag til jorden er varm nok til at de kan plantes ut (ca.15 grader).
 7. Plantene er store nok for utplanting når de er rundt 15cm høye eller store nok til å håndteres uten at de ødelegges.
 8. For utplanting klargjør du en næringsrik jord (kompostbasert jord blandet med naturgjødsel, f.eks. hønsegjødsel). Plasser frøplantene med mellomrom som anvist på frøpakken (mellom 50-100cm).
 9. Støtt gjerne planten med form for stativ eller lignende som plantene kan klatre på.
 10. Vann regelmessig men ikke slik at jorden konstant er våt.
 11. Man kan gjerne gjødsle med for eksempel agurkgjødsel eller lignende, tre uker etter utplanting og annenhver uke etter det.
Hvordan-så-agurk

Direkteså

Man kan også direkteså agurkfrø, det som kan være en liten x-faktor her er at man risikerer at ikke alle frøene spirer. Dette får man mer kontroll over når man forkultiverer frøene innendørs, da planter man bare ut de som faktisk har spiret.

Ønsker du likevel å så frøene direkte gjør du det slik:

 1. Finn et passende sted for plantene med riktig type jord ut fra sorten du har valgt. Ofte godt drenerende og næringsrik jord.
 2. Legg frøene med 50-100cm avstand til hverandre (les på pakken for nøyaktig avstand) og eventuelt i nærheten av et sted de kan klatre på (eller plasser et stativ av noe slag selv).
 3. Dekk frøene med jord.
 4. Vann godt og regelmessig slik at jorden holdes fuktig.
Agurk-plante

Plante agurk i drivhus

En rekke forhold må ligge til rette for å dyrke frem vellykkede agurk i drivhus, under ser du listen:

Jordforhold

Agurkplanten trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord.

Lysforhold

Agurk krever mye sol og du må derfor sørge for at agurkplanten får tilstrekkelig med sollys. Velg den mest solrike siden i drivhuset ditt (plasser drivhuset på et solrikt sted på tomten om du enda ikke har montert opp drivhuset). Dersom det generelt ikke er så mye sollys på tomten din eller der du bor, kan vekstlys løse problemet (merk at driftskostnadene vil øke med denne metoden i form av økt strømforbruk).

Vanning

Agurk krever tilstrekkelig med vann, spesielt under planting og rett etter spiring. Kjenn etter på jorden og sørg for å holde jorden fuktig men ikke overvann!

Plass

Agurkplante tar opp mye plass i drivhuset da disse vokser seg ganske store. Dersom du vil dyrke agurk i drivhuset ditt må du sørge for nok plass til de. Har du lyst å plante andre typer planter i drivhuset må du derfor planlegge oppdelingen av drivhuset ditt deretter.

Pollinering

Velg en type agurk som er egnet for drivhus og er selvpollinerende.

Plante agurk i drivhus

Hvordan plante agurk i drivhus

1. Start med å fylle beholderne dine med jord. Den bør være minst 15 grader for å hjelpe i gang spiringen.

2. Så frøene 1cm dype, 50-100cm fra hverandre (avhenger av typen du har valgt, sjekk frøpakken).

3. Vann generøst, spesielt frem til spiring.

4. Når plantene har blitt rundt 60cm høye kan du legge litt organisk masse rundt roten av planten for å unngå overdreven vanntap (vann fordamper opp i luften ved høye temperaturer).

Høste agurk

Når planten har blitt stor og trives godt vil den begynne å danne frukter. Hvis planten har fått mange blomster men ikke starter å utvikle agurk trenger du ikke å bekymre deg. Dette kan ofte være et pollineringsproblem for eksempel hvis de første blomstene er hannkjønn. For at en agurkplante skal utvikle agurker må både hannkjønns- og hunnkjønnsblomstene blomstre samtidig. Det avhenger også av hvilken type sort du har valgt – noen planter er selvpollinerende mens andre ikke. Et lite tips hvis du vil hjelpe til med pollineringen er å spraye planten med sukkervann for å tiltrekke bier.

Så når skal man høste agurk? Når en agurk er moden vil den ofte være fast i formen og helgrønn (kommer selvfølgelig an på hvilken variant du har kjøpt). Man bør høste agurk med jevne mellomrom for å stimulerer til mer vekst gjennom hele sesongen. Du bør ikke vente for lenge med å høste agurkene, da begynner de å bli gule, mer vannete og få en mer bitter smak.

Høste-agurk

Hvordan oppbevare agurk

Fersk agurk oppbevares i en lukket boks i kjøleskapet. Dette gjøres for å bevare fuktigheten siden agurk består av over 90% vann.

Visste du at mais er en god ledsagerplante til agurk?

På denne måten kan du spare plass ved å bruke maisstangen som naturlig støtte (kun for små agurkvarianter, ellers vil maisen kunne knekke). I gjengjeld vil agurkplanten gi maisen naturlig beskyttelse rundt roten og bidra til å holde på fuktigheten og holde ugress ute. Vil du dyrke mais selv? Les hvordan i denne artikkelen!

Bruk av agurk

Man kan bruke agurk til mye forskjellig. Velger man en av de mindre variantene kan man bruke de som snacks i matpakken eller sylte de til bruk som tilbehør til ulike retter og for lenger oppbevaring. De store variantene brukes oftest i fersk form i salater, på skiven eller lignende.

En liten digresjon som kattegal og et spørsmål jeg vet mange lurer på:

Hvorfor er katter redde for agurk?

En årsak til hvorfor katter er redd agurk kan være at katter er veldig sensitive for omgivelsene sine og er alltid på vakt. Et plutselig og tilfeldig objekt som dukker opp som f.eks. en agurk vil gjøre at de skvetter, samtidig som agurk ved første øyekast kan ligne på en orm. Dette er ganske stressende for katten så ikke utsett katten din for dette!

Har du dyrket agurk før? Har du noen erfaringer med sykdommer eller hva som funker for å få den beste agurken så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar