Tørke Basilikum – 5 Tips For God Tørking

Tørket basilikum er perfekt til matlaging. Mange nordmenn har en liten urtehage, der basilikum gjerne er en del av denne. Når det kommer til innhøstingen, opplever derimot mange at en plutselig har altfor mye urter på en gang. For at disse ikke skal bli dårlige, er det å tørke basilikum et godt alternativ. Det er slettes ingen vanskelig prosess.

Basilikum har blitt en av de vanligste urtene i matlaging, også i Norge. Den gode smaken gjør seg i en rekke retter, og da spesielt diverse pastaretter. For å få mest mulig ut av urtene dine, er det lurt å tørke dem. Basilikum er én av mange urter som det er enkelt å tørke og oppbevare. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du går frem!

tørket basilikum i en skål

Derfor bør du tørke basilikum

Har du startet en liten urtehage, kanskje inne på kjøkkenet eller ute i hagen? Få ting er så givende som å dyrke noe selv, for deretter å høste det inn. Dette er en spennende aktivitet som for eksempel barna kan ta del i. Det mange ikke tenker over, er hvor mye urter, slik som basilikum, en faktisk får ut av én enkelt avling.

Når en høster inn basilikum, vil ikke dette holde seg særlig lenge. Da er det kjedelig å måtte gi det bort, eller eventuelt kaste det den dagen det begynner å få mugg på seg. Et mye bedre alternativ er å tørke basilikum. Da får du ut fuktigheten fra urtene, som er det som gjør at de begynner å mugne i første omgang.

Dessuten er det en annen fordel i å ha tørket basilikum. Dette er mye enklere å strø over mat, blande inn i retter, og røre inn i supper blant annet. Ikke alle synes selve bladene og fuktigheten deres er så lekkert i maten. Tørket basilikum maskerer denne konsistensen noe.

Ikke heng basilikum til tørk

Kanskje har du hørt om urter som henges til tørk? Dette er en naturlig og fin måte å tørke en rekke urter på. Skal du derimot tørke basilikum, bør du ikke henge denne urten. Det er fordi væskeinnholdet i basilikum er såpass høyt at urten raskt råtner. Det samme gjelder blant annet for estragon og mynter.

Robuste urter som timian, dill og oregano for eksempel kan fint henges opp til tørk. Det er en god måte å bevare tradisjoner på. Men henger du opp basilikum, vil du altså med all sannsynlighet ende opp med en rekke råtne urter. Det er kjedelig når du har jobbet så hardt for dem! Men fortvil ikke – det finnes mange andre tørkemetoder der ute.

Om du absolutt ønsker å henge basilikum, kan du delvis tørke urtene i ovn for eksempel før du henger dem. Vær derimot varsom, og følg nøye med på urtene. Skal du gjøre dette, anbefaler vi deg å se til ditt basilikum på daglig basis.

basilikum klar til tørking

Gå til innkjøp av en urtetørker

Den meste populære og moderne tørkemetoden for urter, er helt klart å kjøpe inn en urtetørker. Denne fungerer utmerket for å tørke basilikum. Maskinen kan du kjøpe hos de aller fleste elektronikkforretninger til rundt 500 kr. Går du opp i pris får du ekstra funksjoner som kanskje kan være behjelpelige for akkurat din situasjon.

Maskinen kalles også mange steder for en dehydrator. Denne kan brukes til så mangt, og ikke bare urter. Skal du for eksempel tørke frukt, grønnsaker eller sopp, kan du altså også bruke denne maskinen. Dette kan være et flott kjøp, enten du skal tørke basilikum eller andre råvarer for å forlenge levetiden deres.

Den største fordelen med en urtetørker, er tidsbruken. Maskinen er spesifikt laget for å tørke urter, sopp, frukter og grønnsaker. Temperaturen settes enkelt, vannet fra urtene samles opp, og du får beskjed når urtene er tørre nok. Enklere enn dette blir det i grunn ikke.

Tørk basilikum i stekeovnen eller mikrobølgeovnen

Ønsker du heller å bruke utstyr du mest sannsynlig allerede har, kan du tørke basilikum i stekeovnen eller mikrobølgeovnen. Finn et brett eller en tallerken, og dekk det med bakepapir. Deretter kan du legge urtene ut på brettet eller tallerkenen. Forsikre deg om at de spres godt ut, samtidig som du gjerne kan skvise inn så mange som mulig.

For tørkeprosessen sin skyld, er det derimot lurt å ikke legge basilikumbladene oppå hverandre. Da renner fuktigheten fra toppen nedover, samtidig som fuktigheten fra bunnen damper oppover. Det beste er å legge bladene i ett lag. Deretter kan du sette disse inn i stekeovnen på 50 grader, helt til du ser at bladene er tørre.

I mikrobølgeovnen kan du begynne med 30 sekunder. Deretter kan du gå nedover i tid mens du tørker basilikum sakte, men sikkert. Ikke bli fristet til å kjøre urtene for lenge i mikrobølgeovnen, da dette kan føre til at de brenner seg. Vær tålmodig med tørkeprosessen med andre ord.

tørket basilikum

Legg basilikum i fryseren

Når du er ferdig med å tørke basilikum, kan du oppbevare dette på flere forskjellige steder. Et flott sted å oppbevare tørket basilikum for å forlenge levetiden, er i fryseren. Her er det allikevel noen ting du skal passe deg for. Det første er å sikre at urten faktisk er tørket. Ikke hiv fersk og ikke-tørket basilikum rett inn i fryseren din.

Videre bør du gå til innkjøp av lufttette poser. Her er et godt alternativ såkalte ziplock-poser. Spre urtene utover i disse, så posene blir så flate som mulig. Gå gjerne til innkjøp av flere poser. Et tips er å fordele ut basilikum i porsjoner for hver pose, sånn at du enkelt kan tine i forhold til hvor mye du trenger til måltidet du skal lage.

Slik oppbevarer du tørket basilikum

Som nevnt ovenfor, kan du oppbevare basilikum i fryseren. Det er derimot ikke like gøy som om du lagrer dette på fine glass. Et tips er å gå til en bruktbutikk og kjøpe glass, eller spare opp gamle syltetøyglass eventuelt. Da kan du benytte disse til å lagre basilikum og andre urter i. Husk på å skrive navnet på urten på utsiden av glasset!

Slike glass er ellers en flott gave å gi også. Tørkede urter er en fin gave, og da spesielt basilikum. Dette er en urte som folk flest enkelt kan benytte seg av i diverse matretter. Har du ikke glass tilgjengelig, kan du også helt fint lagre tørket basilikum i poser. Husk å skrive navnet på disse posene også, akkurat som med glassene.

FAQ

Er det forskjell på hjemmelagd og butikkjøpt basilikum?

Ja, det er faktisk merkbar forskjell i smak på de to. Den butikkjøpte varianten er «sprengvokst», noe bransjen gjør for å få masse produkt raskt ut i butikken. Smaken og lukten blir da ikke på langt nær like god som om du dyrker selv.

Hvor mye sparer du på å dyrke urter selv?

Besparelsen er helt avhengig av hvor mye du hadde kjøpt urter for om du ikke dyrket dem selv. Dersom du stadig bruker urter i matlagingen, er det mye å spare på å dyrke for eksempel basilikum selv, og deretter tørke denne urten.

Krever urtedyrking mye jobb?

Dyrking av urter som basilikum er meget enkelt. Dette krever minimalt med innsats fra deg. Du kan kjøpe urter som allerede kommer i potter, der alt du skal gjøre er å vanne.

Legg igjen en kommentar