Forvelle kantarell – 4 Tips For En Vellykket Prosess

Ønsker du å forvelle kantarell? Dette er en ypperlig måte å bevare soppen du har plukket. Finner du en plass i skogen full av sopp, vil du jo gjerne plukke så mye du kan. Men du klarer neppe å spise en hel bøtte før soppen blir dårlig! Da er det å forvelle kantarell en flott måte å bevare soppen på, samtidig som du beholder næringsstoffene i den.

Kantarell er blant de mest populære soppene en finner i norsk skog. Dette er en sopp som er lett å gjenkjenne, og den vil ikke forveksles med for eksempel giftige sopper. En flott aktivitet er å gå skogstur og plukke kantarell. Er du heldig, støter du på et område med masse sopp. Da kan du ta med deg en større mengde og forvelle kantarellen hjemme.

forvellet kantarell

Hvorfor forveller man kantarell?

Forvelling er en teknikk som benyttes for blant annet sopp og grønnsaker. Formålet med forvelling, akkurat som sylting, tørking og andre lignende prosesser, er å bevare matvarene. Enten du har plantet noe hjemme eller bare høstet noe i naturen, er det kjedelig å måtte gi bort eller kaste alt det som er til overs. Da er forvelling et mye bedre alternativ.

Prosessen innebærer at man lett koker opp og fryser ned kantarellen. Mange tenker at nedfryste grønnsaker og sopp har tapt seg i næring, men dette er langt fra sannheten. Selv om mye mat i frysedisken på butikken er usunn, er det ikke nedfrysningen som er problemet. Faktisk vil nedfryste, forvellede kantareller ha samme næring som de ferske.

Det er fordi forvellingen bevarer næringsstoffene også. Dermed trenger en ikke å inngå kompromiss mellom bevaring i forhold til tid og næringsstoffer. Dessuten, når du forveller vil du beholde en allsidighet ved soppen som du ikke har dersom du for eksempel tørker den. Du kan tross alt tørke soppen etter forvelling og nedfrysning, men ikke den andre veien.

Fremgangsmetode for forvelling

Forvelling er en veldig enkel prosess som ikke krever noen avanserte kokkekunster. Om du skal forvelle kantarell, er det to teknikker vi kan anbefale at du bruker. Her er det din preferanse som gjelder. Teknikk nummer to er noe enklere enn nummer 1.

  • Teknikk #1: Legg en god porsjon kantarell i en kjele, så de dekker bunnen. Sett deretter kjelen på lav varme. Ved bruk av denne teknikken skal du fjerne cirka halvparten av væsken i kantarellen. Dette kan høres vanskelig ut å beregne, men følg med på soppen underveis. Pass på at soppen ikke brenner seg til bunnen. Da må du skru ned varmen.
  • Teknikk #2: Legg soppen i en kjele med kaldt vann, og kok dette opp. Kantarellen skal her koke i 7-10 minutter. Når soppen er ferdig kokt, heller du av vannet. Deretter kan du la soppen stå og kjøle seg ned. Denne teknikken er enklere enn nummer 1, fordi du slipper å følge med på væsken som kommer ut, og du slipper å bekymre deg for at soppen skal brenne seg.
steke sopp til forvelling

Tips til pakking av kantarellen

Kantarellen er ikke ferdig forvellet før du har pakket den. Dette er en viktig del av prosessen. Her anbefaler vi å benytte lufttette poser, slik som ziplock. Det er essensielt for at du skal kunne oppbevare posene i fryseren så lenge som mulig. Ved pakking bør du også følge flere andre råd.

For eksempel er det lurt å pakke ned kantarellen i porsjoner. Dersom du pakker ned all kantarellen i én stor pose, går dette imot hele formålet med forvelling. Når du da skal bruke kantarellen, må du tine opp alt sammen. Pakker du heller i individuelle porsjoner, vet du hvor mange poser du må tine opp til middagen neste gang.

Et annet viktig tips er å fordele kantarellen utover i posene. Prøv å legge den så flatt som mulig. Da fryser den både raskere og mer jevnt. Forsikre deg også om at fryseren holdes på den samme temperaturen over tid. Ikke juster temperaturen, for da utvikler det seg mest sannsynlig iskrystaller. Disse påvirker både smaken og teksturen til kantarellen.

Hvor lenge kan forvellet kantarell være i fryseren?

Visste du at forvellet kantarell kan oppbevares i fryseren mellom 6 og 12 måneder, og fortsatt beholde alle næringsstoffene? Lengden på nedfrysning er avhengig av temperaturen i fryseren. Selv etter 6 måneder vil forvellet og nedfryst kantarell være proppfull av næringsstoffene soppen hadde når den var helt fersk.

Dermed er det faktisk slik at når du en dag tar ut soppen og tiner den, er den like fersk som når du plukket den. Mange stusser nok på dette, da de hørt at nedfryst mat ikke er like næringsrik som fersk mat. Dette stemmer bare dersom du ikke forveller maten. Hadde du nedfryst soppen uten forvelling, ville den tapt seg for en rekke næring, og ikke minst smak.

Pass som nevnt ovenfor på at fryseren har en stabilt lav temperatur. Det kan også være en god ide å titte innom kantarellen med jevne mellomrom, mens du for eksempel henter deg en is i fryseren. Se etter om iskrystaller danner seg, da du helst vil unngå dette. Har soppen bevegd seg i fryseposen, må du gjerne også omrokere den så den legger seg flatt igjen.

kantarell klar til forvelling

Hva er best av tørking og forvelling?

I realiteten kan du bruke en rekke konserveringsteknikker for å bevare sopp. Du kan salte, sylte, tørke og altså forvelle. De fleste vil nok bruke en av de siste to når det kommer til kantareller. Selv om forvelling er en ypperlig teknikk, velger også mange tørking av kantarell. Det er en teknikk som får frem noe mer smak enn hva forvelling vil gjøre.

Samtidig er det en ulempe i å tørke soppen. Da blir bruksområdene noe begrenset. Dersom du heller forveller soppen, kan du tross alt tørke den etter du har tinet den en dag. Dette går ikke an den andre veien, og dermed er forvelling en mer allsidig teknikk. Dessuten er forvelling en flott teknikk for å bevare næringsstoffene.

Mange velger å forvelle kantarellen, da denne gjerne skal brukes som tilbehør til middag ved senere tid. Om du derimot skal bruke kantarellen til noe helt spesifikt, kan det selvfølgelig hende at tørking eller andre teknikker passer best for deg. Her er det dine egne preferanser som er det viktigste for valget.

FAQ

Hvilket utstyr trenger du for å forvelle kantarell?

Først og fremst trenger du en kjele. Jo mer sopp du skal forvelle, jo større bør kjelen være. Du trenger også lufttette poser, slik som ziplock, når du skal fryse ned kantarellen etterpå.

Er det bra for soppen å fryse den ned?

Dersom du forveller kantarellen først, er det ikke et problem å fryse den ned. Fryser du den derimot ned uten å forvelle, vil du gå glipp av veldig mange næringsstoffer i soppen. Husk også på å bruke soppen innen 6-12 måneder etter du har fryst den ned.

Trenger forvellet kantarell isbad?

Vanligvis bruker man isbad når man forveller grønnsaker. Det er for å stoppe kokeprosessen en igangsatte rett før. Ved forvelling av kantarell er ikke dette aktuelt, så en lar bare kantarellen heller kjøle seg ned naturlig.

Legg igjen en kommentar