Tørke Gressløk – 4 Viktig Tips For Ekstra Tørre Gressløk

Ønsker du å tørke gressløk? Dette er en flott måte å bevare denne krydderurter på. Gressløken kan tørkes ved å henges, kjøres gjennom en urtetørker eller tørkes på brett i ovn. Deretter kan du pakke gressløken i poser og fryse den ned, eller sette den på glass. Da har du alltid tilgang til en av de beste krydderurtene som finnes.

Tørket gressløk passer blant annet godt til eggretter, potetmos, potetsalat og en rekke lignende retter. Dette er en krydderurte som gir det lille ekstra, og smaken er veldig lik vanlig løk. Om du har dyrket gressløk og endelig høstet den, har du helt sikkert mer enn nok. I stedet for å gi den bort eller kaste den, kan du enkelte tørke gressløk.

tørket gressløk i en boks

Derfor bør du tørke gressløken

Gressløken vil som alle andre krydderurter begynne å råtne etter hvert. Selv om den kanskje ikke virker så fuktig ved berøring, er det faktisk en del fuktighet inne i gressløken. Denne fuktigheten er attraktiv for diverse bakterier og mugg blant annet. Grobunnen gjør at slike urter raskt råtner, og her er ikke gressløken noe unntak.

Det er nettopp grunnet denne fuktigheten at man tørker urter for å forlenge deres levetid. Fjerner en fuktigheten fra gressløken, fjerner en også grunnen til at denne krydderurten råtner så raskt. En tørket urte kan vare i mange år fremover, slik at du får mest mulig ut av de urtene som du har dyrket.

Du kan alltids benytte fersk gressløk til å kutte opp og strø over potetsalater og andre retter om sommeren. På vinteren, når gressløken ikke er i sesong, kan du dra ut din tørkede gressløk og strø den over maten. Smaken er like god hele året rundt, og tørkeprosessen lar deg nettopp nyte den akkurat når du vil.

Kan du henge gressløken til tørk?

Det går helt fint å henge de fleste urter til tørk. Da skal du henge disse i mørke, tørre områder. Henger du de utendørs, skal du helst ha papirposer rundt for å forhindre at innsekter tar seg til rette. Men hva så med gressløken? Kan denne henges til tørk? Svaret på dette er et rungende nei, og det er fordi dette ikke regnes som en robust urte.

Faktisk er gressløken rimelig fuktig, og dermed vil det ta lang til å tørke den ved henging. Før gressløken vil tørke ordentlig, vil den faktisk råtne. Det er veldig leit når du har brukt så mye tid på å dyrke den og stelle med den. Unngå derfor for enhver pris å henge gressløken til tørk uten noen forberedelser.

Om du ønsker å holde liv i tradisjonene med å henge urter til tørk, er det nok bedre å dyrke urter som timian, dill og oregano. Disse regnes som mer hardføre urter, og de er mindre fuktige. Dette betyr at de raskere tørker ved henging, sånn at de ikke råtner i ventetiden. Det er uansett et godt tips å følge med på tørkeprosessen, uavhengig av urten du tørker.

gressløk i en potte

En urtetørker er et fint redskap til de fleste urter

En såkalt urtetørker er et populært verktøy for de som liker urter. Denne kalles også flere steder for en dehydrator, som er veldig beskrivende for dens funksjon. Maskinen, som du kan kjøpe hos diverse elektronikkforretninger, dehydrerer råvarene du legger inn i den. Her kan du tørke blant annet frukt, grønnsaker, sopp og nevnte urter, slik som gressløk.

Prosessen er veldig enkel, men også litt for moderne for enkelte. Det er jo noe med det å gjøre det på den tradisjonelle måten som også er litt stilig. Skal du bruke en urtetørker, er det derimot veldig kjekt, fordi det er både raskt og enkelt. Bare legg inn urtene og sett maskinen til den funksjonen og tiden du ønsker.

Før du vet ordet av det, er urtene dine tørket. Da slipper du bekymringer rundt innsekter, om urtene skal brenne seg i ovnen og så mye mer. Urtetørkeren (eller dehydratoren som mange butikker kaller den) får du for rundt 500 kr. Ønsker du spesielle funksjoner, kan du gå litt opp i pris for å finne dette.

Tørk gressløk i stekeovnen

Et annet alternativ, om du ikke ønsker å kjøpe en urtetørker, er å tørke urtene i stekeovnen. Dette blir noe nærmere den tradisjonelle måten å tørke urter på, da dette har blitt gjort i flere århundrer. Prosessen her er også ganske enkel. Finn frem et brett og dekk det med bakepapir. Deretter sprer du gressløken utover bakepapiret.

Et tips er å hakke opp gressløken først, da du mest sannsynlig ønsker den tørket slik. Spre den hakkede gressløken godt utover, og prøv å ikke legg bitene oppå hverandre. Dette er viktig for at gressløken skal tørke jevnt over hele brettet. Sett så brettet inn i ovnen på 50 grader til du ser at gressløken begynner å bli tørr.

Prosessen kan ta alt fra noen timer opptil en hel dag, avhengig av mengden du skal tørke. Er du litt utålmodig, kan du også tørke gressløk i mikrobølgeovnen. Da kan du for eksempel benytte en tallerken med bakepapir på, og spre gressløken utover dette. Sett så gressløken i mikrobølgeovnen i 30 sekunder i første omgang. Repeter prosessen til du har tørre urter.

gressløk klar til tørking

Fryseren er en enkel løsning

Gressløk trenger faktisk ikke å tørkes, og du kan enkelt legge dette i fryseren. Da er det som helt nytt når det kommer ut av fryseren. Urter som timian, oregano og dill bør ikke legges i fryseren forresten. Dette handler igjen om skillet mellom robuste og hardføre urter. Velger du å fryse gressløken direkte, er det dessuten mer fleksibelt hva du kan gjøre med den.

Allikevel velger mange å både tørke og fryse ned gressløken. Da har en både forberedt den, samt fryst ned og oppbevart den. Vi anbefaler derimot å oppbevare gressløken på en annen måte, så du kan vise frem arbeidet ditt til andre.

Slik oppbevarer du tørket gressløk

Når du har lagt masse innsats inn i å dyrke og tørke gressløk, er det etter vår mening ingen vits i å stue denne bort i fryseren et sted. Et mye bedre alternativ er å få gressløken inn i noen fine glass eller poser og fronte disse på kjøkkenbenken din. Om du finner noen flotte dekorglass og setter navn på disse, vil gressløken også fungere som dekor på kjøkkenet.

Da har du dessuten en flott påminnelse på at du har laget akkurat denne gressløken selv. En vennlig påminnelse er å skrive navnet på urten tydelig på glasset eller posen. Det er ikke alltid like lett å lukte/smake forskjellen på enkelte urter, selv om gressløk riktignok er en av de folk flest klarer å differensiere.

FAQ

Hvor lang tid tar det å tørke gressløk?

Tidsbruken avhenger primært av mengden og tørketeknikken. Dersom du skal tørke flere kilo gressløk i stekeovnen, vil dette ta lang tid. Skal du bare tørke noen hundre gram i en urtetørker, tar det selvfølgelig ikke langt på nær like mye tid.

Er det best å tørke eller fryse gressløk?

Det avhenger helt av hvordan du skal bruke gressløken. Direkte nedfrysning gir deg mer fleksibilitet, og du får dessuten en mer autentisk gressløksmak når du tiner den. Samtidig er det veldig kjekt å tørke gressløken, da du kan ha den sittende direkte på kjøkkenbenken blant annet.

Legg igjen en kommentar