Stuegran – 4 Tips Om Stell og Planting

Stuegran er en populær stueplante som pryder mange norske hjem i vintermånedene. Med sine myke, grønne barnåler er det lille treet veldig dekorativt, og mange har det som julepynt. Med litt stell får du et lite grantre som holder seg fint i mange år!

Her forklarer vi deg alt du trenger å vite om planting og stell av stuegran.

liten stuegran på et bord

Fakta om stuegran

Stuegran (Araucaria heterophylla) er en bartreart som tilhører apeskrekkfamilien. Treet kommer opprinnelig fra Norfolkøyene i Stillehavet, hvor klimaet er subtropisk. Her til lands har mange stuegranen som en dekorativ stueplante, og da særlig rundt jul.

Bartreet kjennetegnes av sine blanke, grønne og myke barnåler. Greinene vokser i etasjer, og du kan regne med at treet produserer én ny etasje årlig.

Stell av stuegran

Selv om enkelte kjøper stuegran kun for å ha den som julepynt i noen uker, er det verdt å huske på at treet kan bli mange år gammelt! Dette forutsetter imidlertid at du steller treet jevnt og trutt året rundt. Heldigvis er ikke det noe vanskelig, da stuegran er veldig lettstelt.

Her er noen tips!

Plassering og lysbehov

Det er vanlig å ha stuegran innendørs om vinteren. Ved plassering er det viktig å huske på at treet ønsker å stå lyst – gjerne med tilgang på rikelige mengder dagslys. Det kan være litt vrient å finne en gunstig plassering, da stuegran også ønsker å stå litt kjølig (men frostfritt!).

Er du så heldig at du har en egen vinterstue eller et innglasset uteområde, er dette midt i blinken. Her er det ofte noen grader kjøligere enn inne, og samtidig frostfritt og lyst.

Du kan også ha treet innendørs i stuen, men unngå i så fall plassering rett ved en varmekilde. Her vil luften bli altfor tørr og varm for stuegranen! Er det ikke et vindu i nærheten, bør du supplere med et vekstlys.

Om sommeren kan treet gjerne stå utendørs – for eksempel på terrassen, balkongen eller ved inngangspartiet. Unngå i så fall en solrik plassering. Halvskygge er ideelt utendørs.

Jord og gjødsel

De fleste kjøper stuegran på et hagesenter, og da vil treet allerede stå i en potte med jord. Etter hvert kan det imidlertid være ønskelig å plante treet over i en litt større potte. I så fall trenger du litt jord som holder godt på fuktigheten.

Bruk gjerne vanlig blomsterjord eller plantejord. Stuegran er ikke spesielt kresen når det kommer til valg av jord. Når det gjelder gjødsling, trenger du ikke å gjødsle treet i vinterhalvåret.

Fra vår til høst kan du gjerne gjødsle stuegran et par ganger månedlig. Dette vil sikre optimal vekst og god trivsel.

stuegran i potte

Vanning

Stuegran foretrekker å stå i jevnt, lett fuktig jord. Dette gjelder særlig i sommerhalvåret, altså i den perioden hvor treet får mest dagslys. Jo mindre lys treet får, jo mindre vann trenger det også. Om vinteren kan du derfor vanne mer sparsomt.

Et tips er å dusje treet med jevne mellomrom. Dette bidrar til at det holder seg sunt og friskt! Det viktigste er å unngå overvanning. Ikke vann treet dersom jorden fortsatt kjennes veldig fuktig ut. Vent heller til de øverste cm av jorden nesten har tørket.

Unngå gule nåler

Det vanligste problemet folk med stuegran opplever, er at treet får gule nåler som faller av. Dette ser ikke spesielt fint ut, og tyder dessuten på at stuegranen ikke trives helt optimalt.

I de fleste tilfeller skyldes gule nåler at treet får for mye vann. Forsøk derfor å vanne treet litt mindre eller sjeldnere, og se om det kommer seg! PS: Du kan også oppleve at treet får gule eller brune nåler som detter av dersom det står for varmt.

Beskjæring

Bæskjæring av stuegran bør unngås, da treet ikke vil produsere nye skudd fra stammen. Klipper du treet, kan det derfor ende opp med å se litt rart ut! Du risikerer også at treet «blør», og at det tar skade av klippingen.

Når du kjøper stuegran, bør du huske på at treet potensielt kan vokse seg stort med årene. For mange er ikke dette nødvendig å ta stilling til, da de kun har treet om vinteren og kaster det etter én sesong. Men husk: Du kan fint ha treet i mange år om du steller godt med det!

bonsai stuegran

Tips til deg med stuegran

Som vi nevnte i avsnittet om plassering, foretrekker stuegran å stå lyst. Det som er verdt å merke seg, er at plasseringen bør være annerledes om sommeren enn om vinteren. Vinterstid kan du gjerne la treet stå i nærheten av et sørvendt vindu.

Dette vil sikre mest mulig lys til treet i den mørke årstiden. Om sommeren derimot, vil sørvendt plassering ofte bli for tøft for planten. Utsettes treet for solstek flere timer per dag, kan nålene dette av. Flytt derfor treet til et nordvendt vindu om sommeren – om du kan!

Planting av stuegran

Dersom du kjøper en stuegran, trenger du som regel ikke å plante den over i en større potte med en gang. Den første sesongen holder det som regel å finne en fin potteskjuler å sette treet i. Deretter er det anbefalt å potte om treet ca. hvert andre år.

Ved å potte om treet vil det trives bedre, siden røttene får rom til å vokse. Dette vil også føre til at treet kan vokse seg ganske stort etter hvert. Om du potter om stuegran, holder det å øke pottestørrelsen med 2–3 cm hver gang.

Du kan gjerne bruke vanlig blomsterjord ved ompotting. Velg en jordsort som er godt drenert, slik at røttene ikke blir liggende i våt jord over tid.

Populær å bruke som julepynt

For de fleste av oss er det nok først og fremst edelgran, vanlig gran og furu som assosieres med typiske juletrær. Samtidig er det veldig populært å ha stuegran i hus rundt juletider. Treet plasseres gjerne i gangen, stuen eller lignende, og kan pyntes med lys og julepynt.

Har du plassmangel, kan en liten stuegran være et godt alternativ til de vanligvis større juletrærne. Treet kan plasseres på bord, skjenker og kommoder. Om barna dine ønsker sitt eget juletre på rommet, kan en stuegran være midt i blinken!

Treet har ganske myke nåler, så du trenger ikke å bekymre deg for at poden skal stikke seg på fingrene. Stuegran er heller ikke registrert som giftig – hverken for mennesker eller kjæledyr!

Dekorer stuen med en liten gran!

Dersom du er på jakt etter et lite og sjarmerende tre som kan stå innendørs, er stuegran midt i blinken. Treet er for mange kanskje først og fremst juledekorasjon, men kan pryde boligen året rundt.

Har du erfaring med julegran? Del gjerne tanker og spørsmål i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan stelle stuegran?

Stuegran foretrekker å plasseres lyst og svalt, for eksempel i en vinterhage. Jorden bør holdes jevnt og lett fuktig. Ikke plasser treet i nærheten av radiatorer og andre varmekilder!

Kan stuegran stå ute om vinteren?

Nei. Stuegran tåler dårlig temperaturer under 10 °C, og bør derfor ikke settes utendørs om vinteren i Norge. Den tåler imidlertid å stå utendørs i sommerhalvåret.

Hvor ofte vanne stuegran?

Som regel holder det å vanne stuegran omtrent 1 gang per uke. Vanningsbehovet kan likevel variere etter pottestørrelse, temperatur etc. Sjekk derfor om jorden er fuktig før vanning!

Legg igjen en kommentar