Fiolinfiken er en imponerende og majestetisk plante. Den har blitt stadig mer populær som et stilig og dekorativt element både hjemme og på kontoret. Med sine store, grønne blader og trelignende stamme, gir fiolinfiken en følelse av eleganse og natur innendørs. Og nettopp den trelignende stammen kan faktisk utvikles til et fiolinfiken tre.
For å opprettholde skjønnheten og helsen til et fiolinfiken tre, er det viktig å gi riktig stell. Det inkluderer planting, jordvalg, vanning, gjødsling, plassering og beskjæring. Dette kan virke overveldende. Selv om det kan være en del jobb med planter, er det derimot ikke vanskelig. Les videre for gode råd til stell av fiolinfiken tre!
Stell av fiolinfiken tre
Et fiolinfiken tre er en av de vakreste plantene som finnes, så lenge du tar vare på den. Dette er dessverre ikke en av de plantene du bare kan la stå og forfalle. Om du skal lykkes med fiolinfiken tre, må du legge inn en liten innsats. Nedenfor gir vi deg de beste tipsene om alt fra planting til beskjæring.
Planting og jordvalg
Når du planter en fiolinfiken, er det viktig å velge riktig type jord. Fiolinfiken trives best i godt drenert jord som er rik på næringsstoffer. En blanding av pottejord og perlite eller vermikulitt kan være ideell for å sikre god drenering, samtidig som jorden beholder fuktighet. En slik jordtype vil også være nærmere det planten er vant med i naturen.
Velg en passende potte som gir tilstrekkelig plass for røttene til å vokse. Potten bør ha dreneringshull i bunnen for å unngå overvanning. Sett en skål under potten, og tøm denne skålen med jevne mellomrom. Vi anbefaler ompotting annethvert år. Etter et par år vil jorden gjerne være ganske nedbrutt, slik at den ikke har samme kvalitet lenger.
Vanning
Riktig vanning er avgjørende for helsen. Fiolinfiken tre foretrekker å tørke litt mellom vanningene, så unngå å la den stå i vannet. Stikk fingeren din ned i jorden noen centimeter dypt for å sjekke fuktighetsnivået. Hvis det føles tørt, er det på tide å vanne.
Om sommeren, når planten er i sin vekstsesong, kan det være nødvendig å vanne litt hyppigere. I vintermånedene kan du redusere vanningsfrekvensen. På vinteren generelt sett, skal planten få hvile seg, sånn at den blir klar til å vokse i neste sesong. Gjør derfor minimalt med vedlikehold i vintermånedene.
Gjødsling
For å fremme sunn vekst og frodige blader, er det viktig å gjødsle fiolinfiken regelmessig, spesielt i vekstsesongen. Velg en balansert, flytende gjødsel som er egnet for inneplanter. Følg produsentens instruksjoner for riktig dosering og påføring. Overgjødsling bør unngås, da det kan føre til opphopning av salter i jorden.
For å unngå feil ved gjødsling av fiolinfiken, anbefaler vi at du spør gartneren. De vil helt garantert ha spesielle gjødsler som er egnet for denne planten. Selv om også en standard gjødsel vil gjøre susen, er det enda bedre med spesialgjødsel. Da får planten akkurat de næringsstoffene og den dosen som planten trives best med.
Plassering
Fiolinfiken trives i indirekte lys eller delvis skygge. Unngå å plassere den i direkte sollys, da dette kan føre til at bladene brenner seg. Dersom du legger merke til at bladene blir brune, er ikke dette nødvendigvis et tegn på mangel på vann. Mange vanner da planten i hjel. Brune blader kan like så godt være et tegn på for mye sol.
Et vindu som vender mot øst eller vest, eller noen få meter unna et vindu med mye sollys, kan være en ideell plassering for fiolinfiken. Planten kan også gjerne settes utendørs om sommeren, men den skal helst være inne om vinteren.
Beskjæring
Beskjæring er viktig for å opprettholde formen og helsen til fiolinfiken. Fjern døde eller syke blader jevnlig for å forhindre spredning av sykdom. Du kan også beskjære planten for å justere dens vekstretning eller fremme buskete vekst. Klipp forsiktig av de uønskede grenene like over en bladnode for å oppmuntre ny vekst.
Ikke beskjær for mye, da ingen planter liker dette. Vi anbefaler å redusere beskjæringen til det nødvendige. Skal du derimot få en fiolinfiken til å bli et tre, må du beskjære en del. Nedenfor beskriver vi hvordan du kan få fiolinfiken til å bli et tre.
Hvordan få fiolinfiken til å bli et tre?
Å forme fiolinfiken til et tre krever tålmodighet og riktig beskjæring. Velg en stamme som er rett og sterk, og fjern forsiktig de nedre bladene. Målet ditt her er å gjøre stammen «naken», slik at du bare ser den. La toppen av planten være intakt, og beskjær regelmessig for å oppmuntre veksten av nye skudd øverst.
Stammen skal altså stå naken. Målet her er at denne gror seg hardere og bredere. Samtidig lar du toppen gro seg til med blader og nye skudd. Når treet begynner å utvikle seg, kan du støtte stammen med en trepinne for å opprettholde den oppreiste formen. Denne støtten er viktig for planten på sin reise mot å bli til et tre.
Kan man ta avlegger av fiolinfiken?
Ja, det er mulig å ta avlegger av fiolinfiken. Dette kan gjøres ved å klippe et sunt sideskudd fra hovedplanten og plassere det i vann eller en potte med fuktig jord. Etter hvert vil avleggeren utvikle røtter og kunne plantes som en ny plante.
Dette er en stor fordel, kontra det å måtte kjøpe nye planter hele tiden. Om noen du kjenner ønsker seg en fiolinfiken, slipper de å kjøpe denne hos gartneren. Du har jo en selv, så da kan dere ta en avlegger av denne. Det er både gratis og enkelt.
Hvordan redde fiolinfiken?
Hvis fiolinfiken begynner å vise tegn på stress, som gulnede eller visnende blader, kan det være flere faktorer som påvirker den. Først og fremst, undersøk vanningsrutinene dine for å sikre at du ikke overvanner eller undervanner planten. Sjekk også for skadedyr som midd eller bladlus, og ta nødvendige tiltak for å bli kvitt dem.
Hvis planten er alvorlig stresset, kan ompotting i frisk jord og beskjæring av de skadede områdene hjelpe den med å komme seg. Gjennom riktig planting, vanning, gjødsling, plassering og beskjæring, kan du hjelpe fiolinfikentreet ditt å trives og blomstre i årene som kommer. Tålmodighet gir en praktfull fiolinfiken du kan nyte i mange år fremover.
Ofte stilte spørsmål
Kan fiolinfiken stå ute om vinteren?
Fiolinfiken trives best innendørs i et kontrollert klima. Den bør ikke utsettes for lave temperaturer eller frost. Å plassere fiolinfiken utendørs om vinteren kan være skadelig for planten og føre til frostskader på bladene og stammen. Det anbefales derfor sterkt å holde fiolinfiken innendørs når temperaturene begynner å falle, for å sikre dens helse og trivsel.
Hvor stor kan fiolinfiken bli?
Fiolinfiken har potensial til å vokse til en imponerende størrelse under optimale forhold. I naturen kan fiolinfiken utvikle seg til et stort tre med en høyde på opptil 15 meter. Når den dyrkes som en inneplante, vil størrelsen variere avhengig av plassering, stell og potten. Under optimale forhold kan fiolinfiken i gjennomsnitt nå en høyde på 1,5 til 2,5 meter.