Elefantfot: 4 Tips – Slik får du en plante som trives

Mange ønsker seg stueplanter som er både vakre og lettstelte. I så fall er elefantfot et godt valg! Den karakteristiske stammen – som minner om en elefantfot – kombinert med grønt, bølgete bladverk, gir planten stor prydverdi. Og så krever den heller ikke stort.

Her er tipsene du trenger for å lykkes med denne grønne inneplanten!

elefantfot på et bord i en flott potte

Kort om elefantfot

Elefantfot (Beaucarnea recurvata) er en populær stueplante som tilhører aspargesfamilien. I vill tilstand vokser den i tørre ørkenområder i Mexico. Her har den tilpasset seg høye temperaturer og solstek, samt minimale mengder vann.

Noe av det som gjør elefantfot så spesiell, er at den lagrer vann i rot og stamme. Dette gjør også at den kan klare seg svært godt i tørke – litt som en kaktus.

Ellers kjennetegnes planten av sin tykke og skulpturelle stamme, som nesten kan minne om stammen på et palmetre. Øverst på stammen springer det ut tallrike, trådformede blader. De grønne bladene kan bli forholdsvis lange, og får et vakkert, bølgete utseende.

Tips og råd om stell av elefantfot

Elefantfot er en forholdsvis lettstelt stueplante, og passer derfor godt hjemme hos deg som ikke har så veldig grønne fingre! Litt av trikset er kanskje å ikke stelle planten for mye, da den er nøysom av natur.

Her er våre beste tips for å lykkes.

Plassering og lysbehov

Visste du at elefantfot kan overleve både i sol og skygge? Planten er ikke spesielt kravstor når det kommer til plassering, og er en av få planter som trives med å stå solrikt innendørs. Den kan for eksempel plasseres i en sørvendt vinduskarm uten å ta skade av dette.

Lyse omgivelser er å foretrekke, enten det er i et rom med direkte eller filtrert sollys. Den kan imidlertid også trives litt inn i rommet, eller der det er litt skygge. Å sette den i et helt mørkt rom uten vinduer bør unngås.

Temperatur

Elefantfot er heller ikke kravstor når det kommer til temperatur, men trives aller best i 18–26 °C. Står planten i vanlig romtemperatur, vil den med andre ord trives godt. Innendørs vil planten ha gode vekstforhold og utvikle seg godt.

Planten kan gjerne stå utendørs i sommermånedene, noe den vil trives godt med. En elefantfot skal visstnok tåle temperaturer ned til -5 °C, men ta den helst inn før vinterkulden melder sin ankomst.

elefantfot i en liten potte

Jord og gjødsel

Dersom du kjøper elefantfot i butikken, står den som regel i egnet jord fra før. Skal du derimot potte om planten, er det nødvendig å tilføre litt ny jord. I så fall bør du gå for en veldrenert jordtype, gjerne med litt sand.

Bruk gjerne vanlig plantejord, og tilsett litt sand i denne. Ved ompotting er det også lurt å legge lecakuler i bunnen av potten. Dette gjør mediet planten står i ekstra veldrenert.

Når det kommer til gjødsling, kan du gjerne gjødsle planten omtrent én gang månedlig i sommerhalvåret. Du kan for eksempel gi elefantfoten flytende plantenæring ved vanning. I vinterhalvåret er det ikke nødvendig å gi planten ekstra næring.

Vanning

En elefantfot tåler «det meste», men for mye vann kan fort føre til mistrivsel! Overvanning er plantens kanskje største fiende. Aller helst bør du la jorden tørke litt ut før du vanner elefantfoten på nytt.

Ved vanning er det også viktig å kun vanne i jorden, og ikke på plantens stamme. Et annet tips er å vanne med lunkent fremfor kaldt vann.

Om sommeren trenger du ikke å vanne elefantfot mer enn ca. hver tredje uke. Dette skyldes at planten lagrer vann i røttene. Om vinteren kan du vanne enda sjeldnere.

Beskjæring

Elefantfot trenger ingen beskjæring. Faktisk frarådes man å klippe bladverket, da dette fører til at bladene mister sin flotte, naturlige form. Planten kan kanskje se litt skjev og rar ut, men det er også en del av sjarmen.

tre elefantfot i naturen

Brune blader på elefantfot – hva kan det skyldes?

Selv om elefantfot er en lettstelt plante, kan man oppleve at bladene blir brune. I mange tilfeller er imidlertid dette helt normalt.

Planten skyter nye blader fra midten øverst, og de nederste bladene er derfor de eldste. Disse vil etter hvert visne og falle av. Punktet der de nederste bladene en gang satt, vil etter hvert bli en del av plantens stamme.

Noen ganger kan brune blader også skyldes for lite vann. Du skal riktignok vanne planten sparsomt, men noe vann trenger den tross alt. Har elefantfoten gått veldig lenge uten vann, vil ofte tuppene på bladene bli brune. Tørr inneluft kan også gi brune bladtupper.

Dersom du opplever at tuppene på bladene visner, kan du forsøke å øke luftfuktigheten. Sett for eksempel en skål med vann ved siden av planten, eller kjøp en luftfukter. Unngå også å plassere planten rett ved en varmekilde, da luften er ekstra tørr der.

Kan man så elefantfot fra frø?

Ja, du kan kjøpe frø av elefantfot og så dine egne planter. Legg gjerne frøene i litt vann i noen timer, og plant dem deretter i litt luftig og fuktig jord. Dekk potten med plast, og plasser den et lyst sted som holder romtemperatur.

Synes du at det å så elefantfot virker litt tidkrevende, kan du alltids kjøpe et ferdig eksemplar i butikken.

Hvor stor blir en elefantfot?

Under optimale forhold kan en elefantfot bli et stort tre og måle omkring ni meter i høyden. Dette vil imidlertid neppe skje så lenge det er snakk om en elefantfot i potte. Eksemplarer som vokser innendørs blir typisk ikke mer enn toppen to meter høye.

Dersom du ønsker en stor og flott elefantfot, er riktig stell viktig. Samtidig er det lurt å potte opp planten etter en stund, dersom den begynner å stå trangt.

Elefantfot er en effektiv luftrenser

Det å ha grønne stueplanter er ikke bare dekorativt – det kan også bidra til et bedre innemiljø. Enkelte planter er kjent for å ha spesielt gode luftrensende egenskaper, og elefantfot er blant disse.

Faktisk er elefantfot listet opp som en god luftrenser av NASA, sammen med planter som fredslilje, bjørkefiken, bregner og gummiplante. Planten kan rense luften ved å absorbere CO2 og kjemikalier, og deretter avgi rent oksygen.

Skap grønn glede og godt inneklima med elefantfot

Elefantfot er en super stueplante for både nybegynnere og de uten grønne fingre, da den er både lettstelt og robust. Samtidig er planten veldig dekorativ takket være de grønne, smale bladene og den skulpturelle stammen.

Et annet pluss ved å ha elefantfot i stuen (eller andre rom), er at den er en god luftrenser. Derfor kan planten også bidra til et bedre inneklima. Så lenge du vanner planten sparsomt og gir den en lys plassering, skal det mye til for å feile.

Har du erfaring med elefantfot? Fortell gjerne litt om dine erfaringer med den populære planten!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan få elefantfot stor?

Skal en elefantfot vokse seg stor, bør du sikre god trivsel. Det betyr blant annet at du bør vanne sparsomt og gi planten en lys plassering. Tilfør også gjødsel og pott om ved behov.

Hvordan ta vare på elefantfot?

Du kan ta vare på elefantfot ved å vanne planten hver tredje uke i sommermånedene, og sjeldnere om vinteren. Sett planten et lyst sted, og unngå å vanne den på stammen.

Er elefantfot-planten giftig?

Nei, elefantfot regnes ikke som giftig for hverken hunder, katter eller mennesker. Du kan derfor trygt ha denne planten i stuen din!

Legg igjen en kommentar