Kokospalme – 6 Råd For å Få En Flott Kokospalme

Kokospalme er bare én av mange planter og trær som kommer fra tropene. Området er hjemstedet til en rekke fantastiske planter og trær, og blant dem er kokospalmen en stor favoritt. Denne praktfulle planten, som ofte kalles «livets tre», har vært en viktig kilde til mat, vann, fiber og materialer for mennesker i tropiske områder i århundrer.

Kokospalmen er ikke bare et symbolsk ikon for strender i sydlige paradis. Dette har også vært en viktig ressurs som har spilt en betydelig rolle i mange samfunn. Her i Norge er derimot planten utelukkende brukt innendørs som dekor. Den har blitt spesielt populær de siste årene. I denne artikkelen utforsker vi dyrking, stell og bruksområder for kokospalmen.

Kokospalme i en kokos

Dyrking av kokospalme

Kokospalmen er kjent for sin evne til å trives i tropiske klimaer med høy luftfuktighet og rikelig nedbør. Den vokser naturlig langs kystlinjer, og har tilpasset seg de spesielle forholdene i disse områdene. Dermed er det ikke bare å plante denne hvor som helst her hjemme i Norge.

Dersom du skal dyrke en kokospalme i Norge, må det gjøres innendørs. Videre må du sikre at forholdene inne der du skal plante palmen etterligner forholdene den er vant til. Når det gjelder dyrking av kokospalmer, er det dermed noen viktige aspekter å vurdere.

Plassering

Kokospalmer trives i sandholdig jord nær kysten. Jorda må være godt drenert for å unngå at vannet stagnere, noe som kan skade røttene. Om røttene står i fuktig jord over tid, kan de nemlig ende opp med å råtne. Da vil du måtte kaste bort planten og starte på nytt.

Om du skal dyrke en kokospalme i Norge, må du kjøpe en potte. Denne bør stå innendørs, selv om du kan ta den ut om sommeren. Plasser kokospalmen nær et vindu og i et lyst rom. Planten skal ha mye sollys, da dette er det den er vant til der den kommer fra.

Planting

Planting av kokospalmer innebærer ofte bruk av modne kokosnøtter. Nøttenes skall må være intakt, og de plantes vanligvis med den spisse enden vendt oppover. Dette gjør at de kan spire og utvikle seg. Det er helt unikt å se hvordan en kokospalme vokser.

Der en ikke ser mer enn stammen hos de fleste planter og trær, ser du en kokosnøtt hos kokospalmen. Dette gjør kokospalmen til et populært samtaleemne for alle som kommer på besøk. Vann godt etter planting, og vent med tålmodighet på at spirene kommer ut av nøtten!

Kokospalme i en potte

Vanning

I begynnelsen er det viktig å sørge for jevn fuktighet i jorda rundt den unge planten. Det er derimot som nevnt ikke anbefalt å la kokospalmen stå i stille vann. Da kan det nemlig føre til at røttene råtner, og det er veldig kjedelig når du har lagt inn mye jobb.

I tropiske områder er det gjerne varmt og vått. Tross mye sol, tørker ikke jorden ut. Planter du en kokospalme innendørs, får du varmen, men ikke fuktigheten. Å sette en skål med vann ved palmen, eller en luftfukter, kan også være en ide. Kjenn etter i jorden i potten om det er tørt. Er det tørt, skal du vanne planten mer.

Stell av kokospalme

For å sikre sunn vekst, er riktig stell avgjørende. Det hjelper nemlig ikke bare å plante kokospalmen og ta godt vare på den under de første ukene. Du må også stelle palmen videre, noe som innebærer blant annet beskjæring, gjødsling og skadedyrkontroll.

Her er noen stellråd for å ta vare på kokospalmen:

  • Beskjæring: Beskjæring av tørre eller døde blader er viktig for å opprettholde en sunn plante. Dette hjelper også med å forhindre skadedyr og sykdommer. Pass på å beskjære jevnlig, fremfor å ta alt på en gang. Ingen planter liker å bli beskjært, så hold det til et minimum.
  • Gjødsling: Kokospalmen nyter godt av regelmessig gjødsling med næringsrike stoffer som inneholder nitrogen, fosfor og kalium. Dette fremmer sunn vekst. Gjødselen kan du blande selv, men det letteste er å be om en spesifikk gjødsel hos hagesenteret.
  • Skadedyr og sykdommer: Som med alle planter, kan kokospalmen også bli utsatt for skadedyr og sykdommer. Det er viktig å kontrollere disse skadedyrene for å beskytte planten.
flere kokospalmer i en potte

Fem bruksområder for kokospalmen

Som nevnt har kokospalme i en årrekke blitt brukt til diverse formål verden over. Kokospalmen er nemlig en virkelig skatt, med bruksområder som strekker seg langt utover de vakre strendene den ofte er forbundet med. Nedenfor har vi listet opp fem bruksområder for kokospalmen.

  1. Mat: Kokosnøttkjøttet er en viktig ingrediens i mange tropiske retter. Oljen som utvinnes fra kjøttet, brukes også mye i matlaging og baking.
  2. Vann: Kokosnøtten inneholder forfriskende kokosvann som er naturlig hydrerende og rikt på elektrolytter. Det er en populær drikk i mange tropiske områder.
  3. Olje: Kokosolje har fått mye oppmerksomhet for sine helsefordeler og bruksområder. Den brukes i alt fra hudpleieprodukter til hårbehandlinger.
  4. Fiber: Fra kokosnøtten utvinnes kokosfiber, som brukes til å lage matter, tauverk og børster. Det brukes også til å lage kurver og tepper.
  5. Byggemateriale: Stammen til kokospalmen brukes i noen regioner til å lage strukturer som tak og vegger. Bladene brukes også til taktekking.

Tre interessante fakta

Kokospalmen er et sagnomsust tre. Det finnes mange interessante fakta om palmen – altfor mange til at vi kan fortelle om alle sammen. Nedenfor har vi derimot samlet sammen tre interessante fakta om kokospalmen.

1. En reisende palme

Kokospalmen har en fascinerende evne til å overleve og trives i saltvann. Dette har gjort palmen til en reisende på verdenshavene. Det antas at kokospalmer har spredt seg over store avstander ved hjelp av havstrømmer.

Kokosnøtter som faller i havet, kan flyte i vannet i måneder eller til og med år, før de skylles i land på en ny kyst. Dette har ført til at kokospalmen har etablert seg på øyer og kystområder over hele verden.

2. Naturens multiverktøy

Kokospalmen er kjent som «livets tre» eller «himmelens gave» på grunn av sin utrolige allsidighet. Ikke bare gir den mat, vann og materialer, men ulike deler av kokospalmen har også blitt brukt til medisinske formål i tradisjonell medisin.

Alt fra bladene og stammen, til røttene og blomstene, har funnet veien inn i et bredt spekter av tradisjonelle behandlinger. Dette underbygger kokospalmens status som et ekte multiverktøy fra naturen.

3. Kokospalmen i kulturen

Kokospalmen har en dyp forankring i kulturen og historien til tropiske samfunn. Den blir ofte sett på som et symbol på velstand, overflod og fruktbarhet. I mange kulturer er kokospalmen en kilde til myter, legender og sanger som hyller dens viktige rolle i samfunnet.

Kokosnøttens form, som ligner på en kvinnelig skikkelse, har til og med ført til symboliseringen av kokospalmen som en livgivende kraft og en representasjon av fruktbarhet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor vokser kokospalmen naturlig?

Kokospalmen vokser naturlig langs kystlinjene i tropiske områder. Karibia er et typisk eksempel på et sted som byr på perfekte vekstforhold for kokospalmen.

Hvordan formes kokospalmer?

Kokospalmer formes hovedsakelig ved å plante modne kokosnøtter med intakt skall. Om du kjøper en ferdigplantet kokospalmen på hagesenter, vil du se nøtten ligge halvveis dekket over i potten.

Legg igjen en kommentar