Kuletistel, også kjent som globe artichoke på engelsk, er en distinkt plante som tilhører tistelfamilien (Asteraceae). Den er kjent for sine vakre og dekorative blomster. Kuletistel er ikke bare en fryd for øyet, men den kan også være et berikende tillegg til hagen og humlene elsker de!
Er du glad i fine blomster som også er bie- og humlevennlig? Da er kuletistel den perfekte planten for deg. Det er ikke alle som er klare over det, men kuletistel er faktisk en del av artisjokkfamilien – også har den også fine blomster så klart. Denne artikkelen vil utforske alt du trenger å vite om planting og stell av kuletistel.
Kort om kuletistel
Kuletistel (Cynara scolymus) har sitt opphav i Middelhavsregionen. Planten kan bli imponerende stor, med blader som kan nå en høyde på opptil 1,5 meter. De karakteristiske blomstene består av mange små lilla-blå blomster.
Kuletistel er en prydplante som kan gi hagen din en eksotisk og vakker touch. Å dyrke denne planten kan være en givende opplevelse. Det kreves derimot litt stell og omsorg for å lykkes. Merk også at denne har en effektiv frøproduksjon og dermed kan spre seg lett.
Planting av kuletistel – fem trinn til suksess
For å få en sunn og produktiv kuletistelplante, er det viktig å starte riktig med planting. Dette er det første og viktigste steget med enhver plante. Gjør du store feil her, vil ikke planten trives, uansett hvor mye du vanner, gjødsler og ellers steller. Nedenfor presenter vi noen trinn du kan følge for å plante kuletistel i hagen din.
1. Velg riktig sted
Kuletistel trives best i et solrikt område med godt drenert jord. Velg et sted der planten vil få minst 6-8 timer med sollys daglig. Jordkvaliteten er avgjørende for en vellykket dyrking. Sørg for at jorden er godt drenert og næringsrik. Den beste måten å sikre dette på, er å forberede jorden. Mer om det nedenfor.
2. Forbered jorden
Før planting skal du forberede jorden ved å tilsette kompost eller annet organisk materiale. Dette vil bidra til å forbedre jordens tekstur og næringsinnhold. Sørg for at jorden er løs og fri for ugress. Det enkleste er å kjøpe litt plantejord fra gartneren.
3. Kjøp kuletistelplanter
Kuletistel kan dyrkes fra frø, men for å spare tid og sikre en vellykket start, er det vanligvis best å kjøpe unge kuletistelplanter fra et hagesenter. Dette vil gi deg en raskere vei til å høste de deilige knoppene. Går du til den lokale gartneren din, er sjansene store for at de har denne planten inne på lager.
4. Plante kuletistelen
Plant kuletistelplantene med en avstand på ca. 90 cm mellom hver plante. Det er for å gi dem nok plass til å vokse. Grav et hull som er dypt nok til å romme røttene. Plasser planten forsiktig i hullet. Fyll deretter grundig hullet med jord og vann. Sørg for at røttene dekkes godt av den næringsrike jorden.
5. Beskytt mot vind
Kuletistel kan være følsom for vind. Det kan være lurt å beskytte plantene med en vindskjerm, spesielt i områder med sterke vinder. Har du et lunt sted i hagen, anbefales det å plante kuletistel der. Du kan også for eksempel plante kuletistel i potte på verandaen din. Dessuten kan den plantes innendørs og i drivhus også, om ønskelig.
Stell av kuletistel
Når kuletistelen er plantet, krever den regelmessig stell for at den skal produsere sunne knopper. Bekymre deg derimot ikke. Det er ikke vanskelig å ta vare på kuletistel. Allikevel kreves det litt arbeid. Med tålmodighet klarer du derimot å lykkes med kuletistel. Se våre råd til stell nedenfor.
- Vanning: Kuletistelplanter trenger jevnlig vanning for å holde jorden fuktig. Det gjelder spesielt i tørre perioder. Unngå imidlertid å vanne for mye. Dette kan føre til råte. Det er best å vanne tidlig om morgenen for å gi plantene tid til å tørke før natten.
- Gjødsling: Gi kuletistelplantene en balansert gjødsel om våren for å oppmuntre til sunn vekst. Følg instruksjonene på gjødselpakken nøye. Overdreven gjødsling kan skade plantene.
- Beskjæring: Beskjær de ytre bladene regelmessig gjennom vekstsesongen for å oppmuntre til utvikling av sunne knopper. Klipp av blader som er brune eller tørre.
- Skjerm mot skadedyr: Kuletistel kan være utsatt for skadedyr som bladlus og snegler. Inspiser plantene jevnlig, og ta nødvendige skritt for å fjerne skadedyr.
Skal du kanskje plante kuletistel også?
Kuletistel er en vakker prydplante for hagen din. Ved å følge riktige retningslinjer for planting og stell, kan du dyrke sunne og produktive kuletistelplanter som vil glede øyet og smaksløkene til humlene i mange år fremover.
Så hvorfor ikke ta sjansen på å legge til denne fascinerende planten i hagen din -Kuletistel er virkelig en perle blant hagevekstene. Og så hjelper det jo også litt på at stellet er ganske minimalt. Det er vinn-vinn for deg som liker fine planter og bruke tiden på andre ting.
Ofte stilte spørsmål
Hvor lenge tar det før kuletistelplanter begynner å produsere knopper?
Kuletistelplanter kan begynne å produsere knopper i sitt andre år etter planting. Det kan variere litt avhengig av vekstforholdene og klimaet ditt. Vær tålmodig, da modne knopper er verdt ventetiden.
Er kuletistel flerårig?
Ja, kuletistel er en flerårig staude.