Krypjonsokkoll – planting og stell

Krypjonsokkoll (Ajuga reptans i den botaniske verden) er en fascinerende og uvanlig plante som tilhører Bromeliaceae-familien. Denne planten har en unik skjønnhet og enkle vedlikeholdsbehov. Det gjør den til et populært valg blant både erfarne hageentusiaster og nybegynnere.

Krypjonsokkoll – planting og stell

Kjært barn har mange navn. Krypjonsokkoll er kanskje ikke det mest kjente navnet på denne planten. På engelsk er den kjent som bugle, blue bugle, bugleherb, bugleweed, carpetweed, carpet bugleweed og common bugle. Alle navnene sier mye om plantens egenskaper. I denne artikkelen skal vi utforske alt du trenger å vite om krypjonsokkoll, fra planting til stell.

Kort om krypjonsokkoll

Krypjonsokkoll er opprinnelig fra Sør-Amerika, spesielt Brasil. Plantens små og skjulte blomster dukker sjelden opp når planten dyrkes innendørs. Derimot er det plantens karakteristiske løvverk som er hovedattraksjonen. Bladene er ofte i ulike nyanser av grønt, rødt, rosa, eller lilla, og kan ha intrikate mønstre, striper eller prikker.

Det som gjør krypjonsokkoll så unik, er at den er en epifyttisk plante. Dette betyr at den naturlig vokser på andre planter eller overflater, uten å være en parasitt. I naturen finner man ofte krypjonsokkoll voksende på trær eller steinflater. Denne tilpasningsevnen gjør den ideell for dyrking i potter eller hengende kurver.

krypjonsokkoll

Planting av krypjonsokkoll

Planting av krypjonsokkoll er enkelt, så sant du har det riktige utstyret. Les tipsene våre før du drar til gartneren, så kan du lage en handleliste. Det er ikke særlig vanskelig å plante denne. Bare følg de tre stegene nedenfor:

  • Valg av potte og substrat: Før du begynner å plante krypjonsokkoll, er det viktig å velge riktig type potte og substrat. Krypjonsokkoll trives best i grunne potter eller kurver med god drenering. En blanding av sphagnummose og perlitt er et utmerket substratvalg. Det sikrer at røttene får tilstrekkelig luft og fuktighet. Unngå tunge jordblandinger som kan holde på fuktighet for lenge, da dette kan føre til råte.
  • Planting: Når du har valgt riktig potte og substrat, kan du begynne å plante krypjonsokkoll. Følg disse trinnene:
    • Fyll potten eller kurven med den forberedte substratblandingen. Lag en liten fordypning i midten av potten, omtrent så dypt som plantens rotkule. Plasser krypjonsokkollplanten forsiktig i fordypningen, og sørg for at røttene er jevnt fordelt. Dekk røttene forsiktig med substratet, og trykk det lett ned for å sikre planten. Vann forsiktig for å sette substratet og fjerne eventuelle luftlommer.
  • Plassering: Krypjonsokkoll trives best i indirekte lysforhold. Plasser planten et sted der den får filtrert lys, for eksempel gjennom gardiner eller ved et øst- eller vestvendt vindu. Unngå direkte sollys, da dette kan skade bladene. Om sommeren kan planten også nyte godt av å være utendørs, men beskytt den mot sterkt sollys.
krypjonsokkoll fakta

Stell av krypjonsokkoll

Når du har plantet krypjonsokkoll, er det viktig å gi den riktig stell. Da sikrer du at den trives og forblir sunn. Det er ikke være vanskelig å stelle denne planten. Så lenge du har tålmodighet og legger inn det nødvendige arbeidet, vil du helt sikkert lykkes. Nedenfor gir vi deg fire viktige stelleråd.

1. Vanning

Krypjonsokkoll liker jevn fuktighet, men de tåler ikke å stå i vann. Vann planten når toppen av substratet begynner å føles tørt, vanligvis omtrent hver 1-2 uker, avhengig av forholdene i hjemmet ditt. Bruk en sprayflaske for å fukte bladene regelmessig, da dette etterligner den naturlige fuktigheten de ville opplevd ute i naturen.

2. Temperatur og luftfuktighet

Krypjonsokkoll trives best ved moderate temperaturer på mellom 18-24 grader celsius. De foretrekker også en relativt høy luftfuktighet. Hvis luften i hjemmet ditt er tørr, kan du bruke en luftfukter eller plassere en skål med vann nær planten for å øke fuktigheten.

3. Gjødsling

Krypjonsokkoll trenger ikke mye gjødsel, men du kan tilføre en svak, balansert gjødsel en gang i måneden i vekstsesongen (vår og sommer). Unngå overdreven gjødsling, da dette kan skade planten. Dersom du ser brune blader på planten, er ikke det nødvendigvis på grunn av sola. Det kan faktisk være at planten «brenner» seg grunnet for mye gjødsel. Tips: Lag ditt eget gjødsel av neslevann (brennesle)

4. Ompotting

Krypjonsokkoll vokser sakte og trenger sjelden ompotting. Du kan vurdere å ompotte planten annethvert år, eller når du ser at den begynner å bli for stor for potten. Velg en litt større potte og et friskt substrat når du ompotter. Det anbefales å ompotte også dersom jorden i potta virker ganske så nedbrutt. Da har den nemlig tapt seg for næring.

krypjonsokkoll stell

Slik løser du problemer med krypjonsokkoll

Selv om krypjonsokkoll er relativt enkle å ta vare på, kan de støte på noen problemer fra tid til annen. Vi har samlet sammen noen av de vanligste problemene ved denne planten, samt løsningene på disse. Nedenfor ser du noen vanlige problemer og hvordan du kan løse dem.

  • Bladskader: Hvis bladene blir brune eller får brune flekker, kan det skyldes for mye sollys eller for tørr luft. Flytt planten til et sted med mindre direkte sollys og øk luftfuktigheten. Blant annet kan du sette en luftfukter eller skål med vann i nærheten av planten.
  • Råte i røttene: Dersom røttene råtner på grunn av overvanning eller dårlig drenering, må du fjerne planten fra potten. Klipp vekk de råtne delene, og ompott planten i friskt substrat med bedre drenering.
  • Mangel på vekst: Hvis krypjonsokkoll slutter å vokse eller viser tegn til stagnasjon, kan det være nødvendig å gi litt gjødsel. Husk å følge doseringsanvisningene nøye. Gjødsel kan utgjøre underverker, så sant den brukes på riktig måte.
krypjonsokkoll planting

Lyst til å plante en krypjonsokkoll?

Krypjonsokkoll er en vakker og unik plante som kan legge til et fint touch i hjemmet eller hagen din. Med riktig planting og stell, kan du nyte denne eksotiske skjønnheten i mange år fremover. Husk å observere planten nøye, og tilpass stellrutinene etter dens behov. Stellrutinene for denne planten kan fint samkjøres med mange andre lignende planter.

Med litt stell og oppmerksomhet, vil krypjonsokkoll belønne deg med sitt spektakulære løvverk. Det er ikke vanskelig å verken plante eller stelle denne. Allikevel må du belage deg på litt arbeid her og der. Har du spørsmål knyttet til denne planten? Da er det bare å ta kontakt med oss i Hagefrik. Vi har lang erfaring med planter, og vi hjelper deg gjerne.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan skal jeg plante krypjonsokkoll?

For å plante krypjonsokkoll, velger du en grunn potte eller kurv med god drenering. Bruk en blanding av sphagnummose og perlitt som substrat. Lag en fordypning i midten av potten, sett planten forsiktig i fordypningen, dekk røttene med substratet og vann forsiktig.

Hvor ofte bør jeg vanne krypjonsokkoll?

Vann krypjonsokkoll når toppen av substratet føles tørr, vanligvis hver 1-2 uker, avhengig av forholdene i hjemmet ditt. Det er viktig å unngå å la planten stå i vann, da dette kan føre til råte.

Hva gjør jeg hvis røttene på krypjonsokkoll råtner?

Råte i røttene kan oppstå på grunn av overvanning eller dårlig drenering. Fjern planten fra potten, klipp bort de råtne røttene og omplante den i friskt substrat med bedre drenering.

Legg igjen en kommentar