Hvordan Tørke Chili

Chiliplante er en fantastisk plante! Om du liker chilien sterk eller mild er dette en perfekt smaksetter til middagen din. Det er tusenvis av varianter å velge mellom som du kan dyrke, inne, ute, i drivhus, på terrassen eller andre steder. Dette er en robust plante som er forholdsvis enkelt å dyrke!

hvordan-tørke-chili

Vi har laget en komplett guide på hvordan du dyrker chili fra frø til høsting. Den kan du lese her!

Denne artikkelen vil hjelpe til deg gjennom hele sesongen og garantere gode, saftige og smakfulle chilier!

Etter du har lært deg å dyrke chilien er det like viktig å lære seg hvordan man kan benytte chilien og en av de er å tørke den! Dette er en fantastisk måte å bevare chilien til senere bruk!

Hvorfor er tørke chili en god ide?

Når du står midt i chilisesongen og høster chili kan kjøkkenbenken fort bli veldig full. Det kan bli en stor utfordring å få brukt all chilien før den blir dårlig. Hvordan skal man rekke å bruke all denne chilien før den blir dårlig? Ingen fare, det er mange metoder som ivaretar dette blant annet tørking.

luft-tørke-chili

Når du bevarer chili er den en spesiell karakteristisk smak du ønsker å bevare. Noen av metodene for å bevare chilien klarer ikke å holde på alle de karakteristiske smakene en chili har ved seg.

Ved valg av metode for å bevare chilien burde tenke på hva du ønsker å bruke chilien til på et senere tidspunkt. Ønsker du en chilisaus? Krydder? eller andre ting..? Tørking av chili er en av metodene som lar chilien beholde mye av næringen som den har når den nettopp er høstet.

Vi har skrevet en artikkel om mange forskjellige chilityper! Ta en titt her og bestem deg for hvilken chili du skal dyrke neste år!

Det skal sier at tørket chili smaker ikke det samme som ny høstet frisk chili, men de kan fortsatt brukes til å lage mye smak og styrke i forskjellige type frokost, lunsj eller middagsretter.

Tørket chili, enten hele eller knust ned til chilikrydder har en lang holdbarhet. Mye, mye lenger enn ferske chilier. Tørket chili holder faktisk gjennom hele året og lar deg bruke egendyrket chili gjennom hele høsten, vinteren og våren!

Hvordan tørke chili

Chili er heldigvis en av de avlingene som er enklest å tørke. Jo smalere og tynnere chiliene dine er jo enklere er det å tørke de også. Større varianter som f.eks. jalapeno kan være mer utfordrende. Generelt sett, jo høyere vanninnhold i en avling jo mer forsiktig må du være i tørkeprosessen. Utfordringer ligger ved å tørke chilien før den begynner å råtne. Dette er enda mer utfordrende i et fuktig klima, som f.eks. det kan være på Vestlandet til tider.

chili-pulver

Det er tre hovedmetoder for å tørke chilien:

  1. Du kan tørke de helt naturlig ved å bruke solen.
  2. Det går fint å tørke chilien i ovnen din
  3. Investere i en dehydrator som tørker chilien din uten at du må bekymre deg

Vi skal ta en nærmere titt på alle 3 metodene sånn at du selv kan gjøre det valget som du mener er best for deg!

Tørke chilien naturlig

Chili kan tørkes enklest ved å lufttørke de. Du kan f.eks. henge flere chilier i en snor. Pass på at det er et varmt sted. Det kan være en ide å ha fint nett eller lignende rundt de for beskyttelse mot innsekter. Prøv å tenk ut en plass som du syntes alltid virker «tørr» å heng de der!

henge-tørke-chili

Denne metoden har flere fordeler, blant annet:

  • Det krever ingen strøm/energi som gjør metoden til et bærekraftig valg
  • De fleste chiliene kan bli hengt i tråd eller lagt utover et bord. De krever ingen kutting eller «tilbereding» før tørking som gjør at du sparer tid! Har du veldig store chilier anbefaler vi likevel å kutte de på langs for å få fart på tørkeprosessen. Dette gjør at de tørker grundig fra innsiden.
  • Du trenger ingen utstyr som tar plass i kjøkkenskapet eller andre steder. Det gjør metoden til en billig metode også da du kun bruker naturen som verktøy.

Det er dog noen utfordringer med denne metoden. Siden vi i Norge har perioder som iløpet av sommeren er kjølig og fuktig må man passe litt ekstra på. Den ideelle tørketemperaturen ligger på rundt 25 grader, er det varmere kan chilien bli skjør/sprø. Hvis temperaturen er lavere kan de fort mugne og råtne før de får sjansen til å tørke! Hvis du syntes det kan bli en «kamp» for å klare holde temperatur, fuktighetsnivå og sol der du bor, kan det være lurt å bruk en annen metode!

Hvordan tørke chili i stekeovnen

Et annet alternativ er å tørke chilien din i stekeovnen. Tiden det tar å tørke chilien vil selvfølgelig variere ut ifra hvilken størrelse det er på chilien du prøver å tørke. For å tørke chili i ovnen:

  • Sett ovnen på lav temperatur, helst mellom 100-130 grader
  • Plasser små chili hele, men hvis de er store kapper du de opp og legger de på et stekebrett
  • Vent mens chilien tørker i stekeovnen, de fleste chiliene trenger lang tid før de er skikkelig tørre. Vanligvis tar det 6 timer og noen ganger enda lenger..
  • Når chiliene ser ut til å ha tørket sjekker du dem. Du vil også legge merke til en fantastisk duft i hele huset. Pass på hvis du har ekstra sterke chili! Da kan det hende du må evakuere hele familien, siden luften kjennes sterk ut og det kan bli ubehagelig og puste!!

Sjekk at chilien er tørr. Den faller fra hverandre når du trykker på den og skal være skikkelig «crunchy». Når chilien er på dette stadiet merker du fort hvor enkelt det er å male det opp til chilikrydder.

tørket chiliflak

Nok en gang må vi advare.. Hvis du har sterke chili må du passe på når du maler opp/knuser chilien. Chilistøv som kryper inn i øyne, neste og munn kan være veldig, veldig ubehagelig. Hvis du maler opp en chili med f.eks. 2.000.000 SHU som er litt svakere enn den peppersprayen politiet bruker kan du selv tenke deg… Bare har respekt for sterk chili så går det bra!

Tilbake til metoden for å tørke chili i stekeovnen. Dette er som du selv kan tenke deg en energikrevende metode og en unødvendig belastning på miljøet hvis du har mulighet til å lufttørke! Det sparer deg for noen kroner på strømregningen også.

Tørke chili i en dehydrator

En annen mulighet er å tørke chili i en dehydrator. Dette krever en liten investering på alt fra noen hundre kroner til tusener av kroner. En dehydrator øker hastigheten på tørke prosessen, men også denne metoden bruker strøm. Om denne metoden er mer bærekraftig enn stekeovnene avhenger av hvilke energi den bruker.

tørket-chili
Vi tørker chiliene våre på brett med god lufting.

Vi bruker denne metoden selv og dette fungerer utmerket. Maskinen vi bruker heter Princess og du kan finne den her

dehydrator

Elektriske dehydrator:

De fleste dehydratorene er drevet av strøm, selvfølgelig hvis du bruker solcellepanel eller andre grønne metoder for å utvinne strøm er dette en eco-vennlig metode.

Det er mange forskjellige typer på markedet og hvilken du velger vil variere ut ifra behov og budsjett. Det er vel ikke så vanlig å bruke en dehydrator i Norge, men i statene er det veldig vanlig. Som allerede nevnt kan du få en dehydrator for none få hundrelapper helt opp til flere tusen kroner.

Disse kan bli brukt til mye mer enn å tørke chili, så hvis du ser på muligheter til å tørke annen frukt, kjøtt eller noe annet kan dette være en god investering.

Sol dehydrator:

Dette er en morsom måte å tørke frukt på! Denne kan du lage selv av avkapp eller planker du har liggende. Disse fungerer perfekt om sommeren. Ta å søk litt på google så skjønner du hva vi mener. Fint helgeprosjekt som kommer til å gi masse glede med tørket mat!

Lag Tørket Chiliflak

Når chilien din er knusk tørr så kan du knuse den/rive den opp for hånd. Bryt den ned til mindre biter til chiliflak eller helt ned til chili pulver. Det som er fint med å gjøre dette selv er at du velger selv størrelsen på flakene etter ditt eget ønske!

tørke-chili-i-stekeovn

Du kan bruke en morter til å lage pulver. Denne metoden tar litt tid og krever litt krefter, men gir deg full kontroll gjennom prosessen. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin, men da blir det fort veldig fint pulver.

Hvis du bruker en kjøkkenmaskin til å lage chilipulver pass opp når du tar av lokket. Det finstøvet som kommer ut de første sekundene kommer til å gjøre vondt hvis det er en sterk chili.

Du merker fort hvis chilien din ikke er helt tørr. Når du prøver å knuse chilien vil det kjennes litt seigt ut og resultatet vil ikke bli bra! Frykt ikke, det er bare å tørke de lenger.

Man kan leke litt med chiliflak og pulver.

F.eks chiliflak kan blandes med olje sammen med litt hvitløk så har du en enormt god olje til pizza, pasta eller andre retter du syntes det passer til.

Pulver kan du blande med salt, timian og mange mange flere kombinasjoner for å oppnå et supert chilikrydder! Her er det bare fantasien som setter en stopper.

Hvor lang holdbarhet er det på tørket chili?

Husk å merke chiliflakene/pulverte du lager med hvilke type chili du har brukt sammen med hvilken dato du lagde krydderet. Dette gjør at du vet hvor lenge du kan ha krydderet før det ikke smaker det samme.

Hvis du oppbevarer kryddermixen din i lufttette beholdere kan tørket chili enkelt holde opp mot et år. Den vil holde på all smak helt opp til 6 måneder før den begynner å «mildne» litt på smak, men den er fortsatt supergod!

Tørket chili vil være sterkere enn ferske, så vær forsiktig når du skal bruke de i matlaging. Det blir fort altfor sterkt!

Legg igjen en kommentar